Duh Sveti

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
''Telesni um ne razume sta je od Duha Bozjega, jer mu je ludost i ne moze da razume, jer treba Duhovno da se razgleda...''
Baš to i jeste poenta, Bog ne može da se spozna razumom kako uči crkva već verom i duhovnom čistotom tj. oboženjem, zato i neuki mogu spoznati Boga ako su sveti, a razumni ne mogu.Ludi mogu ono što razumni nemogu, verom se Bog spoznaje, a ne razumom.Razum je stvoren, a čovek Boga spoznaje kad mu se upodobi.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Kratko i jasno proučavanje...

Je li Bog svet - da! - Je li Bog duh - da! - Bog je Sveti Duh
Je li Gospodin Isus svet - da! - Je li Isus svet - da! - Isus je Sveti Duh!

Još nešto

- „I Ja ću umoliti Oca, i daće vam drugoga Utešitelja da bude s vama vavek: Duha istine, Kojega svet ne može primiti, jer Ga ne vidi niti Ga poznaje; a vi Ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti. Neću vas ostaviti sirotne; doći ću k vama. Još malo i svet Mene više neće videti; a vi ćete Me videti; jer Ja živim, i vi ćete živeti. U onaj ćete vi dan
doznati da sam Ja u Ocu Svojemu, i vi u Meni, i Ja u vama.“ {Jovan 14,16-20}

Ko može kod nekoga ostati? U preciznijim prevodima na mnogim jezicima piše: stoji sa vama i sa vama će i ostati. Samo Onaj koji se već tu nalazi. Zašto je Hristos drugi Utešitelj? Zato što nije više SA njima nego sada U njima sveprisutan. Isus Sam Sebe naziva Utešitelj, na Starogrčkom ´παράκλητος´. Hristos Svog Svetog Duha naziva ´ἄλλος παράκλητος´. Reč
´Drugi - ´ἄλλος´ znači Drugi iste vrste, a ne Drugi različite vrste - ´ἕτερος´. Ovim nam On dodatno pokazuje da Sveti Duh pripada Njemu, i da u tom smislu nije nezavisno Biće druge vrste, nego Duh koji proizilazi iz Njega.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330

Auuuu.. :)
Pa ti ovde imas ''dva Sveta Duha'' o_O

Tebi je:

Bog = Sveti Duh.
Sin = Sveti Duh.

A mozemo i ovako:

Je li Andjeo svet - da! Je li Andjeo duh na nebu - da! = Andjeo je Sveti Duh! :)
Krasna teologija :)

Još nešto
- „I Ja ću umoliti Oca, i daće vam drugoga Utešitelja da bude s vama vavek: Duha istine, Kojega svet ne može primiti, jer Ga ne vidi niti Ga poznaje; a vi Ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti. Neću vas ostaviti sirotne; doći ću k vama. Još malo i svet Mene više neće videti; a vi ćete Me videti; jer Ja živim, i vi ćete živeti. U onaj ćete vi dan
doznati da sam Ja u Ocu Svojemu, i vi u Meni, i Ja u vama.“ {Jovan 14,16-20}

Ko može kod nekoga ostati? U preciznijim prevodima na mnogim jezicima piše: stoji sa vama i sa vama će i ostati. Samo Onaj koji se već tu nalazi. Zašto je Hristos drugi Utešitelj? Zato što nije više SA njima nego sada U njima sveprisutan. Isus Sam Sebe naziva Utešitelj, na Starogrčkom ´παράκλητος´. Hristos Svog Svetog Duha naziva ´ἄλλος παράκλητος´. Reč
´Drugi - ´ἄλλος´ znači Drugi iste vrste, a ne Drugi različite vrste - ´ἕτερος´. Ovim nam On dodatno pokazuje da Sveti Duh pripada Njemu, i da u tom smislu nije nezavisno Biće druge vrste, nego Duh koji proizilazi iz Njega.

Pa nisi nista ovim dokazao..

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Ako već mire vjeruješ u trojstvo zašto onda ne slaviš i Sv. Duha...ako to ne radiš onda prikraćuješ svoga Boga...ako slaviš Sv. Duha i moliš mu se daj mi biblijske citate koji o tome govore...ja u Otkrivenju čitam da se hvala, čast i slava daju samo Bogu i Janjetu...nigdje SD.....

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ko se u Bibliji moli Duhu Svetom, ko ga slavi, ko mu odaje čast i blagoslov. Ko je razgovarao sa Duhom Svetim kao Pavle sa Isusom?

Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
Baš to i jeste poenta, Bog ne može da se spozna razumom kako uči crkva već verom i duhovnom čistotom tj. oboženjem, zato i neuki mogu spoznati Boga ako su sveti, a razumni ne mogu.Ludi mogu ono što razumni nemogu, verom se Bog spoznaje, a ne razumom.Razum je stvoren, a čovek Boga spoznaje kad mu se upodobi.
Znaci teologija tvoje crkve se zasniva na veri a ne na cvrstim dokazima!
To sam negde znao. Zato kada ja ili neko drugi iznese cvrste dokaze vama to ne znaci nista jer se kosi sa vasom tradicionalnom verom!
Samo imaj u vidu da danas mnogi sto-sta veruju, pa da li imaju manje prava od vas da imaju svoju tradicionalnu veru... a da li su u pravu!? Vi cete reci njima da nisu u pravu i oni vama isto i eto ti haosa, veruje ko sta hoce i kako hoce!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ako već mire vjeruješ u trojstvo zašto onda ne slaviš i Sv. Duha...ako to ne radiš onda prikraćuješ svoga Boga...ako slaviš Sv. Duha i moliš mu se daj mi biblijske citate koji o tome govore...ja u Otkrivenju čitam da se hvala, čast i slava daju samo Bogu i Janjetu...nigdje SD.....

Naravno da ga slavim, a sta, ti ga ne slavis?
Jel se ti molis Bogu ''bez Duha Svetoga''???

''Bog je Duh, i oni koji mu se klanjaju, u duhu i istini treba da mu se klanjaju" – Jovan 4:23, 24.

moleći se u Duhu Svetome“ (Juda 20).

''nego sam Duh moli se za nas uzdisanjem neiskazanim.''(rim 8:26)

''A Onaj što ispituje srca zna šta je misao Duha, jer po volji Božijoj moli se za svete.''(rim 8:27)

Sveti Duh ''posreduje za nas u molitvi'', kroz njega nase molitve stizu ka Bogu.
Mi se ''molimo u Duhu''.
Njegova uloga u molitvi je bitna, i zato mu nase molitve mogu biti direktno upucene, ali ipak njegova uloga nije da ''prima'' vec da ''salje'' i stoga nije neophodno direktno obracanje, jer njegova uloga u Trojstvu jeste da ''prosledjuje''.
Zato nemas direktnu molitvu Svetome Duhu u Bibliji, nemas cak ni ceste molitve Isusu, jer postoji ''hijerarhija'' u Trojstvu, preko Svetog Duha>Isusa do Oca.. To uce crkveni oci..
Rekoh, sve osobe u Trojstva imaju ''razlicitu ulogu u planu spasenja'', i razlicitu ''funkciju'' pa tako i Sveti Duh.

Razmisli malo i logicki, covek je telo, u tom telu nisu svi delovi tela ''jednaki po slavi'' tj. ''ne vrse svi istu funkciju'', ali svi oni ''jesu telo''. Tako je i kod Boga, ''ne vrse svi delovi istu funkciju''.
Sad treba da delim Boga na delove, da bih vam docarao, a on je nedeljiv i punina u sebi..

---------------------------------------------------------------------------------------

Sem toga razmisli o sledecim vasim tvrdnjama:

Po vasem ucenju: ''Isus = Sveti Duh''.

Zamisli sada Isusa koji kaze:

"Na mene možete huliti i biće vam oprosteno, ali ne i na Svetog Duha."
Ovde Isus postavlja jasnu granicu izmedju sebe i Svetog Duha.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460

Sveti su bili i hrišćani pre nego što su dobili naziv hrišćani.GLupa konstatacija znaš ti koliko ima svetih?
Isus nije poslao samog sebe siguro.
Erminevtika ti je............................

Slavi on Svetog Duha i veruje da je On treća ličnost.
Znaci teologija tvoje crkve se zasniva na veri a ne na cvrstim dokazima!
Veliki ljudi koji su imali čvrstu veru bili su nadahnuti i Sveti Duh ih je vodio, nisuoni te stvari razumom isključivo zaključivali već Svetim Duhom.
To sam negde znao. Zato kada ja ili neko drugi iznese cvrste dokaze vama to ne znaci nista jer se kosi sa vasom tradicionalnom verom!
Samo imaj u vidu da danas mnogi sto-sta veruju, pa da li imaju manje prava od vas da imaju svoju tradicionalnu veru... a da li su u pravu!? Vi cete reci njima da nisu u pravu i oni vama isto i eto ti haosa, veruje ko sta hoce i kako hoce!
Razum je stvoren i ograničen i on takve stvari ne može sozercati nikako , kad bi svi tumačili samo razumom onda bi bilo tumačenja koliko i tumača, Duh Sveti je neophodan, a on se daje onima čvrste vere.Ali mi ovde ne pričamo o tumačenju već o bogopoznanju, a Bog se razumom ne može sozercati ili tvrdiš drugačije?

Natrag