Duh Sveti

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
U Bibliji stoji da je samo jedan posrednik do Boga i da se On moli za nas.

To nema nikakve veze, Hristos je rekao ''dacu vam drugog utesitelja'' a to je ''zamena''..
Dakle nije Isus = Sveti Duh.

Kako ovo objasnjavas:

Po vasem ucenju: ''Isus = Sveti Duh''.

A Isus kaze:

"Na mene možete huliti i biće vam oprosteno, ali ne i na Svetog Duha."
Ovde Isus postavlja jasnu granicu izmedju sebe i Svetog Duha.

Isus nije poslao samog sebe siguro.

Ma jok, ''poslao je SAMOG SEBE'' , sta ti je? :)

:roll:

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
A Isus kaze:

"Na mene možete huliti i biće vam oprosteno, ali ne i na Svetog Duha."
Ovde Isus postavlja jasnu granicu izmedju sebe i Svetog Duha.

Ajd reci šta je hula na Duha Svetog?

Razlika u tome je što Duh Sveti nije tijelo. A Isus jeste u tijelu. Ali je to Njegov Duh. Znači On sam. Što nisi dao ono kada su apostoli pitali Isusa kako će im se to javiti a neće svijetu?

Nekada se Duh Sveti ondosi na samog Oca. A nije nikada opisan kao posebna treća osoba.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ajd reci šta je hula na Duha Svetog?
Rekao sam vec milion puta pa niko ne slusa.
Sveti Duh ''osvedocava u greh'', i kada ''pohulis na Sveti Duh'' ti si ga ''oterao od sebe'', pa nema vise nista sto bi te moglo osvedociti u greh i ti ''umires''. To znaci ''pohuliti''.
Njegova uloga i jeste da ''osvedocava'', i ovo ga u odnosu na Boga ''ne predstavlja vecim'' niti u ''odnosu na Hrista''.
Uloge su razlicite u planu spasenja, i ''uloga ne cini vecim ili manjim''. Jednostavno mu je takvo ''zaduzenje''.

Što nisi dao ono kada su apostoli pitali Isusa kako će im se to javiti a neće svijetu?

Isus se javlja odvojeno od Svetoga Duha u tom tekstu.
Nije on Sveti Duh.
Sto ti nisi do kraja postavio gde nakon svega kaze: ''K njemu cemo doci i u njega cemo se nastaniti''
Imas ''mnozinu osoba'', a govorio je tamo o ''Sebi, Ocu i Svetom Duhu''.
Ko onda dolazi???

Ako je vec rekao ''javicu mu se sam'' , zasto onda spominje jos i Svetoga Duha posebno?
Nema razloga duplirati, sem sto bi se ljude dovodilo u zabunu.

Dovoljno bi bilo reci: ''Ja cu doci'' tacka.
Ali nije tako rekao, nego je rekao: ''poslacu vam drugog''.

I apostoli prave razliku izmedju ''tri osobe'' kada govore:
"Blagodat Gospoda Isusa Hrista i ljubav Božija i zajednica Duha Svetoga sa svima vama."(2. kor 13:13)

Ako je po njima: Sveti Duh = Isus ili Sveti Duh = Bog. Zasto Apostoli odvojeno spominju Boga i Isusa???

Nekada se Duh Sveti ondosi na samog Oca. A nije nikada opisan kao posebna treća osoba.

Mi vidimo da po bibliji ''APOSTOLI PRAVE RAZLIKU IZMEDJU SVETOG DUHA OCA I ISUSA''.

Pogledaj:

"Blagodat Gospoda Isusa Hrista i ljubav Božija i zajednica Duha Svetoga sa svima vama."(2. kor 13:13)

Ako je:

Bog = Sveti Duh.
Sin = Sveti Duh.

ZASTO ONDA SPOMINJU SVETOG DUHA ODVOJENO OD BOGA I ISUSA???

Hula na Duha Svetoga je kad neko dela i čuda Božija pripisuje djavolu.Neki govore da je to samoubistvo, ali ja se ne slažem kao i učenje crkve.

Hula na Sveti Duh znaci ''oterati ga'', to je ''namerni greh''.
To je kada te je ''Sveti Duh osvedocio da je nesto istina'' a ti ''namerno odbacujes tu istinu''. Onda se ''Sveti Duh povlaci'' i ti ''umires''odnosno ''ostajes u grehu''.
To nije samoubistvo, jer to nije ''odbacivanje istine''...

Tako je Isus ''cinio cuda'' i oni su ''po tim cudima shvatili da je on od Boga''(Sveti Duh ih je u to osvedocio), ali su ga oni i pored toga ''namerno osudili''.
Tekst kaze: ''zatiskivahu usi svoje da necuju'' - to je ''namerno odbacivanje Boga i istine''. Za to nema oprostaja.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jel to ono tri u jedan?
I Adv. učenje je svima poznato i koga zanima neka ga izučava a opet vidim komentarišeš druga učenjaa svoje ne nudiš,reci šta tvoja crkva uči o Duhu Svetom?

Komentiram adventistico ucenje, kazes. Tocno, ja najprije dobro proucim ono sto bih htio komentirati, a onda komentiram. Vidim, ti imas potpuno suprotnu metodu, ti u pravilu komentiras i procjenjujes ono o čemu pojma nemaš.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Samo je jedan Tješitelj...Isus Krist....on šalje svoga duha - svoj pobjedonosni život, svoj karakter....samo on zna kako je nama jer je bio čovjek....i samo nas On može tješiti....oprostite - znači dolazi neka treća ličnost koja nije hodala u našim čizmama da me tješi....u stvari Sveti Duh se nekada naziva Božji duh ili Kristov.....to pripada samom Bogu....moj duh nije neka druga osoba odvojena od mene.....čitajte malo paraleno evanđelja.....kaže Isus da se ne brinemo što ćemo govoriti kad nas izvedu pred kraljeve....u jednom evanđelju kaže govorit će vam Sveti Duh...na drugom mjestu kaže duh moga Oca...a na trećem ja ću vam govoriti...isto Rimaljanima 8.9 pa nadalje...Sveti Duh u nama...Božji duh pa Kristov duh...pa Krist u nama.....

Kad čitamo o sedmerim crkvama u Otkrivenju....znamo da Isus govori crkvama....na kraju se uvijek kaže - čujte što Duh govori crkvama...pa čekajte malo ko je govorio crkvama...Isus sam....

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Samo je jedan Tješitelj...Isus Krist....on šalje svoga duha - svoj pobjedonosni život, svoj karakter....samo on zna kako je nama jer je bio čovjek....i samo nas On može tješiti....oprostite - znači dolazi neka treća ličnost koja nije hodala u našim čizmama da me tješi....u stvari Sveti Duh se nekada naziva Božji duh ili Kristov.....to pripada samom Bogu....moj duh nije neka druga osoba odvojena od mene.....čitajte malo paraleno evanđelja.....kaže Isus da se ne brinemo što ćemo govoriti kad nas izvedu pred kraljeve....u jednom evanđelju kaže govorit će vam Sveti Duh...na drugom mjestu kaže duh moga Oca...a na trećem ja ću vam govoriti...isto Rimaljanima 8.9 pa nadalje...Sveti Duh u nama...Božji duh pa Kristov duh...pa Krist u nama.....

Kad čitamo o sedmerim crkvama u Otkrivenju....znamo da Isus govori crkvama....na kraju se uvijek kaže - čujte što Duh govori crkvama...pa čekajte malo ko je govorio crkvama...Isus sam....

Posto sad imas tastaturu, postavi nam sta su crkveni Oci ucili: ''da je Isus rodjen od Oca...'' i sta jos u nastavku?
Neverovatno mi je da mozes tako nesto da verujes i da se pozivas na njih, a ne verujes do kraja sta oni pisu?

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Šta je u celoj priči najtužije...to što Hrišćani neznaju ko je Duh Sveti a kažu da znaju u koga veruju i da mogu svedočiti za Boga a ovde se vidi kako niko ne može svedočiti jer bi samo jednim prostim pitanjem bio sasečen i degradiran kao neko ko sebe vernikom predstavlja.

U Adv.i tzv.Js je MRAK.
U tradiciji ima dobrih misli ali nepotpunog poznanja.
Bog se tako jasno predstavio i mi možemo videti ko veruje a ko sam kreira svoju veru.
Ova tema nije ni početa a već je završena jer niko ne voli da pokaže svoje neznanje osim par njih i njima to paše.
Zaista je sramora da neko ko se predstavlja verujućim čovekom nezna ko je Duh Sveti.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja se ogradjujem o ovu optuzbu, i ujedno ogradjujem Adventiste, jer biblijsko ucenje po ovom pitanju je savrseno jasno.

Vaznije od ovog pitanja prirode Duha Svetoga je sledece "Da li se mi tom Duhu Svetome pokoravamo i da li ga slusamo i dopustamo da s vodi i oblikuje kroz posvecenje"?

Sve drugo je zanemarljivo, i predstavlja ljudsku filozofiju da se objasne pojave u bibliji cisto forme radi..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Ja se ogradjujem o ovu optuzbu, i ujedno ogradjujem Adventiste, jer biblijsko ucenje po ovom pitanju je savrseno jasno.

Vaznije od ovog pitanja prirode Duha Svetoga je sledece "Da li se mi tom Duhu Svetome pokoravamo i daliga slusamo i dopustamo da s vodi i oblikuje kroz posvecenje"

Sve drugo je zanemarljivo, i predstavlja ljudsku filozofiju da se objasne pojave u bibliji cisto forme radi..

Tako će svaki Musliman reći kako je Duh Sveti Muhamed dok će Adv. i Js reći kako je to ENERGIJA neka bezlična sila i oni veruju u bezličnu energiju a Muslimani u Muhameda a Hrišćani nisu ni u jednoj od tih zabluda i zato slušam ko je Hrišćanin jer se poznaje po poznanju Onog u koga veruje i krsti se U IME onog koga veruje a ti tu na žalost ne spadaš bar ne do sad.

E ovo ja volim i poštujem kad čovek koristi mozak i IMA VERU Kainose BRAVO!
I kako sad čovek može izjednačiti Kainosa Adventistu i Laodikeju nevernika....nikako.
Zato ne treba gledatina pripadnost već na veru.
Ako je neko obrukao svoju zajednicu onda tu Laodikeja nema premca.

Poslednja izmena:
Natrag