Ako ti sve ovo lijepo razumiješ što si napisao, super!
Ja ne umem bolje da objasnim, meni ne deluje komplikovano, evo Aleksije je razumeo (i odlično naveo Klauzevica -
http://en.wikipedia.org/wiki/Carl_von_Clausewitz ), nekome je razumljivo, nekome ne, u svakom slučaju ima i TLDR (too long didn't read) verzija: vojska radi za politiku, politika radi za krupni kapital, a krupni kapital se gomila radi moći, koja se koristi još i religijom, ideologijom, propagandom, PR-om i čime god stigne, samo da zadrži, a onda i uveća, svoju moć.
Da ti vjerujem na riječ? Ako kažeš da je nešto pogrešno, reci zbog čega je pogrešno.
Tih nekoliko citata i kratke komentare sam dodao nakon što sam video kratku prepisku između tebe i Mindfulness. Ne treba da mi veruješ na reč, i jesam napisao zašto je pogrešno, tj. mislio sam da će se videti iz mog teksta pre toga. Ali pošto je gornji tekst komplikovan, samo ću reći da je poistovećivanje uzroka i opravdanja najčešće (iako ne uvek) pogrešno, dalje - da religija ne mora biti opravdanje rata, kao i da uzrok nikad i nije.
Ajd da probam ovako, a da ne napišem opet čitav roman: Aleksije je spomenuo "vladajuću klasu", što je jako dobar ugao gledanja stvari. Od ugla gledanja mnogo toga zavisi - na primer posmatranje stvari iz nacionalnog ugla potpuno iskrivljuje stvarnost. Ja ne kažem da su nacionane podele nebitne (očito jesu, dok su toliko jaka varijabla u ratovima), ja kažem da iskrivljuju stvarnost na sledeći način: posmatraj Srbina Vojvođanina, Srbina Bosanca, Hrvata Slavonca i Hrvata Bosanca. Srbin Vojvođanin je naučen da se identifikuje sa Srbinom Bosancem po nacionalnom osnovu i time potpuno gubi iz vida da je zapravo, po mentalitetu i načinu života, sličniji Hrvatu Slavoncu, za kojeg je naučen da ga mrzi. Slično je i sa Hrvatom Slavoncem, koji se pre identifikuje sa Hrvatom Bosancem nego sa Srbinom iz Vojvodina i uopšte ne cidi sličnosti sa njime. Što je najsmešnije od svega, to nacionalno ispiranje mozga je toliko jako, da je zaista ljudima neprirodno da gledaju narod na ovim prostorima bez "nacionalnih naočara".
Da se vratimo na klase - misliš li da vladajuća klasa ne zna kolika je glupost ta nacionalna podela? Misliš li da na te funkcije na kojima su oni mogu uopšte da dođu ako veruju u takve nebuloze da se ljudi razlikuju po tome koje su nacije? Misliš li da Tadić i Josipović jedan o drugom imaju neke nacionalne predrasude - "ne vole se" zbog nacionalne različitosti? Misliš da je bilo tako sa Miloševićem i Tuđmanom? Ti ljudi iz vrha nisu skloni nikakvoj mržnji, već samo kalkulaciji.
Dok se prost narod kune u njih i gine u njihovo ime, oni se iza kulisa jedan drugom smeškaju i već su unapred podelili imovinu istih tih budala koje za njih ginu. A pri tome će koristiti bilo koju polugu da mobilišu narod - ideologiju, religiju, isterivanje neke istorijske pravde i slične gluposti. Pošto im je 90-ih religija odgovarala za raspirivanje mržnje polupismenog, musavog naroda - to su i uradili. Da smo ratovali sa Bugarima, svaki pop koji bi govorio da su to pravoslavna braća bi bio momentalno ućutkan i religija bi umukla dok se narod preko TV-a svesrdno priseća balkanskih ratova i Bugarskih nedela, pa čak i svetskih ratova i slično...
Ja razumem da ti toliko akcentuješ religiju jer na ovim prostorima je ideja etničke pripadnosti jako primitivna i zavisi od religije. Nemaca ima i protestanata i katolika, a Srbin ako promeni religiju u katoličanstvo, postao je Hrvat, a ako promeni religiju u islam, postao je Bošnjak (valjda sam pogodio naziv). Jer osim religije i nema drugih podela, s obzirom na to koliko nam je jezik sličan i koliko nas je malo na ovom malom prostoru. Ali to ne menja činjenicu da nije tako svuda u svetu, kao i da se ratovi vode zbog ekonomije a ta religija koristi kao katalizator.
Ili ajde da idemo po tvojim primerima religijskih ratova u svetu:
Naveo si primer Istočnog Timora kao religijskog sukoba - presudan je zapravo ekonomski uticaj SAD da pretvori Indoneziju u izvor jeftine radne snage (savremeno ropstvo) kucaj u gugl: Chomsky East Timor. Ili prosto pogledaj gde su proizvedeni neki od proizvoda koje imaš u kući - monitor u koji gledaš, patike koje nosiš... Ili na primer Kašmir - u pitanju je prost sukob oko teritorije, dakle, geostrateški interes, pri čemu je religija možda korišćena kao katalizator. Ili svi ti afrički ratovi - čijim oružjem se vode? Razvijeni svet daje oružje onoj strani koja obeća da če deliti resurse džaba ("po povlašćenim cenama"). Naravno da se onda mobiliše i plemenska mržnja i verska, i koja god hoćeš.
Opet napisah roman i opet imam potrebu da sažmem ovo u malo reči: to što mali Mujo misli da je mudžahedin i da će da dobije 72 device u raju, i što Čeda veruje da će nakon dovoljno poubijanih protivnika časno izaći pred Lazara, to ne znači da su to uzroci rata. To što Amerikanac misli da dovodi demokratiju u Irak (vidiš, neki su spremni umreti za politiku, čim je dovoljno propagande) i Jevrej da je izabrani narod, to ne znači da su tako razmišljali Izetnegović, Milošević, Buš i Netanjahu. Nepismeni, musavi i prirposti ljudi oduvek veruju u gluposti, ali onaj ko ih mobiliše da rade to što rade, onaj ko ih snadbeva ne samo sredstvima rata, već i dodatno doliva religiju/ideologiju/propagandu kao ulje na vatru, taj to radi iz ekonomskih razloga. Pa i mnoge Muje i Čede pričaju o svetim ratovima, a znaju i sami da idu da se na brzinu napljačkaju.
I za kraj - ako je religija binija od ekonomije, zašto Vatikanu nije bila dovoljna religija, već su zgrtali pare (prodavali indulgencije) i gledali da se obogate? Ako je pre nekoliko vekova (vrme papske države) važilo da je novac "sigurnija investicija" od ogromnog religijskog uticaja, kako to ne bi bilo i danas, kada imamo daleko više ateista u svetu nego nekad (kada ateizam maltene nijeni postojao a Đordano Bruno goreo na lomači)?