- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Ipak se ljujtiš..vidi se.
Ako je tebi životno važno da se ja ljutim, OK, onda se ljutim. Sve za vas subotare.
A kako pas laže možeš li to malo razložiti ..čuo sam ja za tu frazu ali eto vidiš došlo vreme da tebe pitam zašto pas laže? Jednostavno sam si se namestio...
Pas laže k'o i ti, ili obrnuto, ti lažeš k'o pas.
A evo i malo ozbiljnije:
“Laže kao pas” je izreka koja je uvriježena na našim govornim prostorima već duže vrijeme. Porijeklo ove pomalo čudne fraze može se vezati za dvije stvari – jedna vodi ka specifičnoj naravi pasa, a druga se ipak veže s engleskim jezikom.
Prema prvoj pretpostavci, ovaj izraz preuzeli smo iz engleskog jezika. Naime, stanovnici engleskog govornog područja imaju izraz “dog lies down on ground, and person lies like a dog“, što znači “pas leži na zemlji, a čovjek isto tako laže”.
Glagol “lie” u engleskom jeziku može označavati i ležanje i laganje, a s obzirom da možemo pretpostaviti da ljudi s ovih prostora nisu znali za to, povezali su laganje sa psom.
Po drugoj teoriji, psi često laju bez ikakvog razloga. Oni psi koji su čuvari tako mogu da laju i kada neko dolazi, ali i bez razloga, kada nema nikoga i nikakve opasnosti na vidiku. Otuda, često se dešavalo da pas laje, a da kada gazda izađe u dvorište i shvati da nije niko došao, te je samim tim zaključak bio da je pas lagao. Izvor:
HTML:
https://skolski.ba/zasto-se-kaze-laze-kao-pas/74169/