Mire, ipak si pogresio.
U bibliji staroga zaveta se ipak pominju odredjeni zakoni koji cine razlicite skupove zakona.
Ako si citao Mojsijeve knjige - mozes sam da vidis da se tamo spominje pet vrsta zakona, od kojih je najznacajniji takozvani moralni zakon od deset zapovesti koje je Bog zapisao svojim prstom na dve kamene ploce, i koji je bio stavljen u kovceg zaveta.
"И рече Господ Мојсију: попни се к мени на гору, и остани овдје, и даћу ти плоче од камена, закон и заповијести, које сам написао, да их учиш.
Тада уста Мојсије с Исусом, који га служаше, и изађе Мојсије на гору Божију" ( 2 Mojsijeva 24. 12 - 13 )
"Нека начине ковчег од дрвета ситима, у дужину од два лакта и по, а у ширину од подруг лакта, и у висину од подруг лакта.
И покуј га чистим златом, изнутра и споља покуј га; и озго му начини златан вијенац унаоколо.
И салиј му четири биочуга од злата, и метни му их на четири угла, да му с једне стране буду два биочуга и с друге стране два биочуга.
И начини полуге од дрвета ситима, и окуј их у злато.И провуци полуге кроз биочуге с обје стране ковчегу, да се о њима носи ковчег;
У биочузима на ковчегу нека стоје полуге, да се не ваде из њих.Па у ковчег метни свједочанство, које ћу ти дати" ( 2 Mojsijeva 25. 10 - 16 )
Osim ovog, postoje zakoni koje je Bog takodje dao preko Mojsija, a koje je Mojsije zapisao u knjigu zavetnu i stavio je pored kovcega zaveta.
Oni se uz pomenuti moralni zakon deset zapovesti - dele na "ZRTVENE ZAKONE, PRAZNICKE ZAKONE, GRADJANSKE ZAKONE I ZDRAVSTVENE ZAKONE.
Ova podela se moze videti od 21 poglavlja 2 knjige Mojsijeve pa nadalje.
U Isusovom govoru se ocigledno govori i o deset ZAPOVESTI, i on sam upucuje na to da u novom zavetu treba nauciti ljude da treba da izvrsavaju ove zapovesti i da ti ljudi nauce da ih drugi izvrsavaju.
Ovde Isus sigurno ne misli da trebamo da prinosimo zrtve, da se obrezujemo ili da praznujemo starozavetne praznike, vec na prakticno ispunjavanje moralnog zakona deset zapovesti.
"Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нијесам дошао да покварим, него да испуним.
Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмањега словца или једне титле из закона док се све не изврши.
Ако ко поквари једну од овијех најмањијех заповијести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небескоме.
Јер вам кажем да ако не буде већа правда ваша него књижевника и фарисеја, нећете ући у царство небеско" ( Matej 5. 17 - 20 )
Mislim da gresis, zato sto je sasvim jasno o cemu Isus ovde govori: ''Jer nece nestati ni najmanjeg slovca, ili jedne title iz zakona dok se sve ne ISPUNI''. Sta to treba da se ''ispuni'' ili ''izvrsi'', ako ne prorocanstva. Rekao sam da Isus pod pojmom ''zakon, zapovesti i pisma'' podrazumeva kompletnu bibliju ili ta tri dela, i tako je posmatra. A to sto su teolozi podelil zakon na dekalog, ceremonijalni(obredni) i gradjanski, nije ono sto i Isus radi, niti to rade jevreji. Oni celu bibliju sagledavaju kompletno.
A kad smo vec kod teologa, eto i Radisa Antic kaze: ''U bibliji ne postoji direktna podela zakona, ali cemo mi na osnovu celokupnog biblijskog otkrivenja, pokusati da napravimo mogucu podelu''. Dakle pitaj bilo kog teologa, ne postoji direktna podela zakona u bibliji, to je ono o cemu ja govorim.
A da su deset zapovesti najvazniji zakon, i da ga ostale zapovesti u bibliji nadopunjuju i objasnjavaju, to je tacno..
Ali posmatramo li ih nezavisno one same sebi nisu dovoljne, niti je to nebeski zakon.. Andjeli slozicemo se sigurno, imaju sasvim drugaciji zakon, ako ga uopste imaju. Ja licno mislim da je njima sav zakon: ''Ljubi Boga svim srcem svojim, svom dusom svojom, i svim umom svojim i bliznjega svojega kao samoga sebe''. Oni to savrseno razumeju i izvrsavaju, i nisu im potrebne nikakve druge dodatne zapovesti kao ljudima.
Imas u Bibliji tekst, gde Bog salje svog andjela da 'slaze', da bude lazni prorok u ustima svih valovih proroka. Dakle Bog sam krsi jednu od svojih zapovesti, a mi ljudi se striktno drzimo slova zakona, a ne razumemo njegov duh. I ne razumemo kada smemo da prekrsimo neku od tih zapovesti.. Isus Hristos je dosao da nam donese nebeski zakon u nasa srca. Ne treba da razmisljamo da li sam slucajno prekrsio zapovest o suboti i sl, jer ako volim Boga kao sto je Isus rekao, ja necu pogresiti nikad, jer ljubav je ispunjenje zakona. Ali to nisu te 10. zapovesti onako kako ih mi shvatamo i imamo napisane, vi to pogresno razumete, jer to je samo objasnjenje kako da se ponasamo.. Nije to neki nebeski zakon i sl..
Recimo ako volis neku osobu, neces zaboraviti njegov rodjendan, isto je i sa subotom. Ali to nisu zapovesti, zapovest je data zato sto je covek zao, da bi se naucio vremenom da cini dobro, i da voli, isto kao kad vaspitavas neposlusnu zivotinju..
Sve je to zato da bi se covek omeksao,da bi se od zlog nacinio dobrim, a koji je taj nauk prosao, i koji je izvezban u dobrim delima, i koji je ocistio svoje srce, za njega vise nema zakona, jer on vec prirodno iz navike i srca cini ono sto je po zakonu. I ako pogresi ne uzima mu se za greh jer mu je srce cisto, i sve sto cini, cini iz ljubavi i dobre namere..
Ljubav je sav nebeski zakon, a vi to ne razumete, pa insistirate na nekim zapovestima..
A Apostol Pavle vam je o tome pisao, pa ne razumete...
Lepo pise u bibliji ''
Blago coveku kome Gospod
ne uracunava bezakonje i u cijem duhu nema prevare''..
Postoje takvi ljudi...