Mrsavkic me ne zacudjuje, jer on u svakom slucaju govori protiv roda poslusnosti zapovesti, ali ti Spedy koji si najveci zagovornik drzanja zapovesti si u nekim izjavama kontradiktoran.
Prvo kazes da treba drzati zapovesti, a potom da covek ne moze savrseno odrzati zapovesti.
Biblija govori o tome da je i u starom i u novom zavetu prekrsaj zapovesti greh, a njihovo drzanje jedan od uslova spasenja.
To o cemu vi govorite - mora se sagledati u kontekstu, da je Bog u starom zavetu koracao koracima koje je covek mogao da prati, odnosno - Bog je ljude u starom zavetu vodio od manje ka vecoj svetlosti.
Tako u bibliji imamo pojam svetog rata, ili je Bog dopustao odredjene stvari koje ne dopusta u novom zavetu.
Danas kada imamo puninu biblijske svetlosti, covek nema izgovor da ne ispuni savrsenu pravdu, jer gde je svetlost veca - tu je i odgovornost takodje veca za ljude u novozavetnom periodu.
Spedy.
Pitao si me u jednom od proslih komentara gde Ellen White govori da je zakon promenjen za ljude da bi odgovarao novim okolnostima greha, u odnosu na onaj koji je dat nebeskim bicima.
Nije promenjen, vec Ellen White govori o tome, da je Bog stvorio zakon i njegove zahteve koji su prilagodjeni uslovima u kojima zive sveta i nepala bica, a covekovim padom samo su nekim dodatnim pravilima potom prilagodjeni covekovim zivotnim uslovima u njegovom palom stanju.
Nacela Bozjeg zakona nisu promenjena, vec su samo razvrstana i izrazena tako da odgovaraju coveku u njegovom palom stanju.
Ovo sve ovako kako sam ti napisao od reci do reci - mozes pronaci u KOMENTARU BIBLIJSKIH TEKSTOVA Ellen White, 58 strana / original 1103 - 1104 strana - komentar na tekst iz 2 knjige Mojsijeve 20 poglavlje.
ODGOVOR ZA KAINOS
Naravno da dekalog nije ukinut, jer sam Isus kaze da on nije dosao da ukine zakon - vec da ispuni - da on licno odrzi svaku zapovest i da nam pokaze primer poslusnosti.
Takodje napominje, da zakon ostaje dok stoji nebo i zemlja - dakle do kraja istorije sveta, i da je onima koji govore protiv drzanja zapovesti uputio prokletstvo, a onima koji nauce ljude zapovestima i poslusnosti - blagoslov.
"Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нијесам дошао да покварим, него да испуним.
Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмањега словца или једне титле из закона док се све не изврши.
Ако ко поквари једну од овијех најмањијех заповијести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небескоме" ( Matej 5. 17 - 19 )
Takodje, u tekstu koji si i ti postavio, on govori o potrebi ispunjenja svih zapovesti, i njihovoj nedeljivosti:
"Ако ли гледате ко је ко, грех чините, и бићете покарани од закона као преступници;
Јер који сав закон одржи а сагреши у једном, крив је за све,
Јер Онај који је рекао: Не чини прељубе, рекао је и: Не убиј. Ако дакле не учиниш прељубе а убијеш, постао си преступник закона" ( Jakov 2. 9 - 11 )
Pozdrav