Deset Božijih zapovjedi

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
nije strašno ne znati neke stvari,samo treba malo razbistriti pojmove u Pismu.tako je sa laodikejom,a i sa svima nama. niko ne zna sve. tačno je da ako zakon može bilo koga dovesti do pravednosti a ne do spoznaje grešnosti,onda ne bi doista savršena žrtva ni ne bi bila u potrebi nama a to je Hristos. još je Bog u edemu pokazao ko spašava,donevši kože mesto smokvinog lista. smokvin olist je evina ioli danas crkvena produkcija pokrivanja greha nena dogma a >Božja originalnost je kože kao slika na Hrista jer životinja je morala nevino biti ubijena da bi Bog doneo kože prvim ljudima i time ukazao adamu i evi odakle dolazi jedino spašenje,ne od ljudskog umovaja pokrivanjem liskom već Hristom. to kajin nije hteo verom kao avelj primiti od adama oca koji je sigurno pričao deci zašto mora ići oltarski prinos i kakav mora biti,strogo prolita krv ,otkrivenjem neba, a ne ljudskom pameću kao kajin koji nije bio primljen pa ma kako bio religiozna osoba jer je doneo od zemnih plodova .taako i crkva donosi danas nauku ,teologiju da pokrije svoje ljude mesto otkrivenjem Hrista u prizvano njegovo ime,. svaki puta mora bitio Božja promisao. što bi bilo da je neko od svešternika prineo kljasto ili sa bionom. tako i danas crkvari oće prineti trojstvom nešto mesto imenom Isus.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Spedu, nisam to tako napisao kako si ti predstavio.
Evo sta sam napisao:

"Da su krsili zapovesti bili bi i ostali gresnici, ali ih je Hristos ocistio, opravdao i ucinio pravednim kroz starozavetne simbole"

Ovde sam mislio na ljude u starom zavetu koje sam i pomenuo - Avrama, Noja, Jova, i mnoge druge.

Da su ovi ljudi krsili zapovesti kao sto tvrdi Mrsavkic, oni bi bili i ostali gresnici, vec su oni kroz predsliku Hrista - a to je starozavetno zrtveno jagnje bili ocisceni od greha i ziveli pravednim zivotom ispunjavajuci svaku zapovest.

Nije njih samo zrtveno jagnje ucinilo pravednim i uzelo njihov greh, vec Hristos koga je to zrtveno jagnje i predstavljalo..mada nije pogresno reci ni ovo prvo, da je to jagnje uzimalo njihov greh, jer je ipak ta zivotinja u vidu jagnjeta zrtvovana - njoj je oduziman zivot umesto coveka, ali u svakom slucaju ono je predstavljalo Hrista.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Spedu, nisam to tako napisao kako si ti predstavio.
Evo sta sam napisao:

"Da su krsili zapovesti bili bi i ostali gresnici, ali ih je Hristos ocistio, opravdao i ucinio pravednim kroz starozavetne simbole"

Ovde sam mislio na ljude u starom zavetu koje sam i pomenuo - Avrama, Noja, Jova, i mnoge druge.

Da su ovi ljudi krsili zapovesti kao sto tvrdi Mrsavkic, oni bi bili i ostali gresnici, vec su oni kroz predsliku Hrista - a to je starozavetno zrtveno jagnje bili ocisceni od greha i ziveli pravednim zivotom ispunjavajuci svaku zapovest.

Nije njih samo zrtveno jagnje ucinilo pravednim i uzelo njihov greh, vec Hristos koga je to zrtveno jagnje i predstavljalo..mada nije pogresno reci ni ovo prvo, da je to jagnje uzimalo njihov greh, jer je ipak ta zivotinja u vidu jagnjeta zrtvovana - njoj je oduziman zivot umesto coveka, ali u svakom slucaju ono je predstavljalo Hrista.
da,ali piše i da te žrtvene stvari prinete nisu nigda mogle uzeti grehe,inače se ne bi svaki puta nanovo morale prinositi. ti ne možeš reći da avraam nije lagao,da david nije uzeo i ubio urijinu ženu i uriju,da isak nije lagao takođe oko žene...da solomon nije sagrešio praveći idole tuđinkama i ženeć se njima...dakle to se zove sagrešenje.a Bog je strpljivošću sve to sklanjao ispred sebe,a zato piše da se greh nije uračunavao njima do zakona Božjim strpljenjem. a zakon je pak stavio sve ljude pod greh,da svaki jedna bude kriv Bogu i da traži Hrista. ko potraži spasen je ko ne potraži izgubljen je na dan suda.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Mislim da Dekalog nije ukinut....procitati Jakov 2,10 i sve je jasno, tamo se spominju neke od zapovijedi....

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
@laodikeja
dragi moj brate-kolega
neznam zaista jesi li ti slijep ili imaš velikih poteškoča sa vidom
kao da nisi čitao da je abraham svjesno lagao pred faraonom u egiptu jer se bojao za svoju ženu da je ne izgubi, zatim pred abimelekom
čovjek koji svjesno prekrši šestu Božju zapovijed da je bez grijeha?? k tome dvaput
zaista sve više mislm da ti Bibliju nisi čitao dublje od korica
jer da jesi imao vi duhovno znanje i vid pa nebi pisao i tvrdio to što pišeš

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mrsavkic me ne zacudjuje, jer on u svakom slucaju govori protiv roda poslusnosti zapovesti, ali ti Spedy koji si najveci zagovornik drzanja zapovesti si u nekim izjavama kontradiktoran.
Prvo kazes da treba drzati zapovesti, a potom da covek ne moze savrseno odrzati zapovesti.

Biblija govori o tome da je i u starom i u novom zavetu prekrsaj zapovesti greh, a njihovo drzanje jedan od uslova spasenja.

To o cemu vi govorite - mora se sagledati u kontekstu, da je Bog u starom zavetu koracao koracima koje je covek mogao da prati, odnosno - Bog je ljude u starom zavetu vodio od manje ka vecoj svetlosti.
Tako u bibliji imamo pojam svetog rata, ili je Bog dopustao odredjene stvari koje ne dopusta u novom zavetu.

Danas kada imamo puninu biblijske svetlosti, covek nema izgovor da ne ispuni savrsenu pravdu, jer gde je svetlost veca - tu je i odgovornost takodje veca za ljude u novozavetnom periodu.

Spedy.

Pitao si me u jednom od proslih komentara gde Ellen White govori da je zakon promenjen za ljude da bi odgovarao novim okolnostima greha, u odnosu na onaj koji je dat nebeskim bicima.

Nije promenjen, vec Ellen White govori o tome, da je Bog stvorio zakon i njegove zahteve koji su prilagodjeni uslovima u kojima zive sveta i nepala bica, a covekovim padom samo su nekim dodatnim pravilima potom prilagodjeni covekovim zivotnim uslovima u njegovom palom stanju.

Nacela Bozjeg zakona nisu promenjena, vec su samo razvrstana i izrazena tako da odgovaraju coveku u njegovom palom stanju.

Ovo sve ovako kako sam ti napisao od reci do reci - mozes pronaci u KOMENTARU BIBLIJSKIH TEKSTOVA Ellen White, 58 strana / original 1103 - 1104 strana - komentar na tekst iz 2 knjige Mojsijeve 20 poglavlje.

ODGOVOR ZA KAINOS

Naravno da dekalog nije ukinut, jer sam Isus kaze da on nije dosao da ukine zakon - vec da ispuni - da on licno odrzi svaku zapovest i da nam pokaze primer poslusnosti.
Takodje napominje, da zakon ostaje dok stoji nebo i zemlja - dakle do kraja istorije sveta, i da je onima koji govore protiv drzanja zapovesti uputio prokletstvo, a onima koji nauce ljude zapovestima i poslusnosti - blagoslov.

"Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нијесам дошао да покварим, него да испуним.
Јер вам заиста кажем:
докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмањега словца или једне титле из закона док се све не изврши.
Ако ко поквари једну од овијех најмањијех заповијести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небескоме" ( Matej 5. 17 - 19 )

Takodje, u tekstu koji si i ti postavio, on govori o potrebi ispunjenja svih zapovesti, i njihovoj nedeljivosti:

"Ако ли гледате ко је ко, грех чините, и бићете покарани од закона као преступници;
Јер који сав закон одржи а сагреши у једном, крив је за све,
Јер Онај који је рекао:
Не чини прељубе, рекао је и: Не убиј. Ако дакле не учиниш прељубе а убијеш, постао си преступник закона" ( Jakov 2. 9 - 11 )

Pozdrav

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
@laodikeja
ne čudi me to što pišeš o meni, krivo me predstavljaš, opet

točno je da svjedočim svim ljudima da je od največe potrebe poštivati Božji Zakon svih 10.zapovijedi jer se tako gradi Kristov karakter, i jedino tako možemo se nadati da če nam u onaj dan Gospodin udijeliti milost
također je istina da koliko god se čovjek trudio NEMOŽE u potpunosti ispuniti Zakon
nema čovjeka grešnika koji je u stanju savršeno poštivati zapovijedi

nema tu ništa kontradiktorno, to samo ti vidiš

Gospodin neka ti bude milostiv i prosvijetli ti pamet da vidiš, zaživiš istinu

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Isus nije ni ukinuo već ispunio. o tome je sve vreme ovde reč. Isus je ispunio svaku sen na sebi. sen koja je bila ispisana u zakonu. tamo gde je recimo pisalo ne ubij,on je rekao za ljude u Duhu da ko samo mrzi već je ubica! ko pogleda na ženu sa željom već je u preljubi. mnoge zakonike pak muči ne zakon jer zakonom se hvale ali ga sve vreme krše i kako je pavle i rekao zbog vas se sramoti dobro ime Božje,.jer kažeš drugima ne čini preljub a sam kršiš to i držiš dva braka,kao što se kod adventista i ne samo kod njih ta zapovest javno krši.
zakonom je čovek stavljen pod kar i pod proklestvo jer niko ga ispuniti nije mogao niti može. tako je zakon ovde plasiran samo zbog subote a sam zakon se nipodaštava. kada se spozna da je subota sama pedesetnica onda nema problema da li je neko iz uzdrmane savesti i dalje drži ili ne,ali ako ima večni pokoj kroz pedesetnicu on će biti u nebu. tako zakon važi i dalje za ubice,kradljivce,pederaste i sličlne. a kako pavle kaže da suj njemu prigovarali zakonici da krši i ne propoveda zakona, sam je rekao ,da je glavna optužnica nerazumevanja toga bila osnovana na priči da on time uči da se sve više množi greh da blagodat raste-. prevedeno za pavla su rekli ,da on negirajuć zakon govori da se slobodno može grešiti sad jer je blagodat ona koja spasava. pavle je rekao,ne dao Bog. naprotiv. dakle zakon više nije na snazi jer bi svi i dalje bili u smrti ,već važi život u Duhu. u tom slučaju ako ko sagreši može se nadati milosti., a oni pod zakonom samo, se mogu nadati osudi., stvar je samo službe kome služimo,da li zakonu ili Hristovom zakonu slobode. zakona niko ne nipodsaštava jer je svet i dobar ali njegova svrha se ispunila u kontekstu osude i sada je na snazi Gospodnja milost,a njegova Reč više nego ikad postaje sveta i bitna.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
subota nije samo četvrta Božja zapovijed
nego je ona mnogo šire
u njoj imamo zid razdvajanja
i
drvo probe - test kušnje
poslušnost ili neposlušnost Bogu i Kristu

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nadam se da ces u ovome videti kontradiktornost koju si izneo.

točno je da svjedočim svim ljudima da je od največe potrebe poštivati Božji Zakon svih 10.zapovijedi jer se tako gradi Kristov karakter, i jedino tako možemo se nadati da če nam u onaj dan Gospodin udijeliti milost
također je istina da koliko god se čovjek trudio NEMOŽE u potpunosti ispuniti Zakon
nema čovjeka grešnika koji je u stanju savršeno poštivati zapovijedi

Spedy, ja ti zelim da ovo uvidis i da shvatis da se u tvojim tvrdnjama krije najveca prevara koju propagira i Mrsavkiv, samo sto on to cini otvoreno negirajuci potpuno rod poslusnosti, dok ti govoris o poslusnosti ali nesavrsenoj.

Mozda ce ovo sto cu izjaviti biti za tebe tvrda beseda, ali i sam Isus je bio radikalan kada je govorio o pravdi i veri koju covek treba da ostvari u svom zivotu.
Bog od nas ocekuje postizanje savrsenstva i savrsene pravde, da budemo slicni Isusu u njegovom zemaljskom zivotu, jednom recju - da covek kroz potpuno predanje Bogu i posvecenje postigne stanje gde nece vise gresiti.
Jedino tako, covek ce moci uci u Bozje carstvo slave.
Da bi ovo postigao u njemu se mora dogoditi promena koju biblija naziva novorodjenje Duhom Svetim, jer jedino stalnim prisustvom Duha Svetoga u srcu covek moze duhovno uzrasti i postati savrsen.

Reci da ce mo mi uvek gresiti i nakon obracenja - je nebiblijska tvrdnja, jer Bog zeli da mu se potpuno predamo i da nas potpuno ocisti - svaku nasu misao, kako bi pred njega stali sveti, pravedni i dobri.

"Vidite kakvu nam je ljubav dao Otac, da se deca Božija nazovemo i budemo; zato svet ne poznaje nas, jer Njega ne pozna.
Ljubazni! Sad smo deca Božija, i još se ne pokaza šta ćemo biti; nego znamo da kad se pokaže,
bićemo kao i On, jer ćemo Ga videti kao što jeste.
I svaki koji ovu nadu ima na Njega, čisti se, kao i On što je čist.
Svaki koji čini greh i bezakonje čini: i greh je bezakonje.
I znate da se On javi da grehe naše uzme; i greha u Njemu nema.
Koji god u Njemu stoji ne greši; koji god greši ne vide Ga niti Ga pozna.
Dečice! Niko da vas ne vara: koji pravdu tvori pravednik je, kao što je On pravedan;
Koji tvori greh od đavola je, jer đavo greši od početka. Zato se javi Sin Božji da raskopa dela đavolja.
Koji je god rođen od Boga ne čini greha, jer Njegovo seme stoji u njemu, i ne može grešiti, jer je rođen od Boga.
Po tome se poznaju deca Božija i deca đavolja: koji god ne tvori pravde, nije od Boga, i koji ne ljubi brata svog" ( 1 jovanova 3. 1 - 10 )

"Зато, љубазни, запрегнувши бедра својега ума будите тријезни, и зацијело се надајте благодати која ће вам се принијети кад дође Исус Христос.
Као послушна дјеца,
не владајући се по првијем жељама у својему незнању,
Него по свецу који вас је позвао, и ви будите свети у свему живљењу.
Јер је писано: будите свети, јер сам ја свет"( 1Petrova 1. 13 - 16 )

ZA MRSAVKICA

"ISPUNITI ZAPOVESTI" u Hristovim recima u tom tekstu ne znaci ukinuti, jer on upravo kaze da nije dosao da ukine, a na drugom mestu kaze JA ODRZAH ZAPOVESTI OCA SVOJEGA, sto ispuniti i znaci, odrzati ili sprovesti ih iskustveno u licni zivot - NE KLANJATI SE LAZNIM BOGOVIMA, NE KRASTI, NE CINITI PRELJUBE, POSTUJUCI SUBOTU..itd, sto je Isus i pokazao u svom zivotu i dao primer poslusnosti i sluzbe.

Ako ispuniti u ovom tekstu znaci ukinuti, onda Hristos nije znao sta govori, jer prvo navodno kaze da nije dosao da ukine, potom kaze da je ukinuo, a onda govori da zakon - svaka zapovest ostaje do kraja sveta, i daje prokletstvo onima koji u novozavetnom periodu budu govorili ljudima da ne drze zapovesti, a oni koji budu naucili druge da ih drze - daje blagoslov.

"Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нијесам дошао да покварим, него да испуним.

Јер вам заиста кажем:
докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмањега словца или једне титле из закона док се све не изврши.
Ако ко поквари једну од овијех најмањијех заповијести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небескоме" ( Matej 5. 17 - 19 )

Poslednja izmena:
Natrag