Deset Božijih zapovjedi

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Nadam se da ces u ovome videti kontradiktornost koju si izneo.

Spedy, ja ti zelim da ovo uvidis i da shvatis da se u tvojim tvrdnjama krije najveca prevara koju propagira i Mrsavkiv, samo sto on to cini otvoreno negirajuci potpuno rod poslusnosti, dok ti govoris o poslusnosti ali nesavrsenoj.

Mozda ce ovo sto cu izjaviti biti za tebe tvrda beseda, ali i sam Isus je bio radikalan kada je govorio o pravdi i veri koju covek treba da ostvari u svom zivotu.
Bog od nas ocekuje postizanje savrsenstva i savrsene pravde, da budemo slicni Isusu u njegovom zemaljskom zivotu, jednom recju - da covek kroz potpuno predanje Bogu i posvecenje postigne stanje gde nece vise gresiti.
Jedino tako, covek ce moci uci u Bozje carstvo slave.
Da bi ovo postigao u njemu se mora dogoditi promena koju biblija naziva novorodjenje Duhom Svetim, jer jedino stalnim prisustvom Duha Svetoga u srcu covek moze duhovno uzrasti i postati savrsen.

Reci da ce mo mi uvek gresiti i nakon obracenja - je nebiblijska tvrdnja, jer Bog zeli da mu se potpuno predamo i da nas potpuno ocisti - svaku nasu misao, kako bi pred njega stali sveti, pravedni i dobri.

"Vidite kakvu nam je ljubav dao Otac, da se deca Božija nazovemo i budemo; zato svet ne poznaje nas, jer Njega ne pozna.
Ljubazni! Sad smo deca Božija, i još se ne pokaza šta ćemo biti; nego znamo da kad se pokaže,
bićemo kao i On, jer ćemo Ga videti kao što jeste.
I svaki koji ovu nadu ima na Njega, čisti se, kao i On što je čist.
Svaki koji čini greh i bezakonje čini: i greh je bezakonje.
I znate da se On javi da grehe naše uzme; i greha u Njemu nema.
Koji god u Njemu stoji ne greši; koji god greši ne vide Ga niti Ga pozna.
Dečice! Niko da vas ne vara: koji pravdu tvori pravednik je, kao što je On pravedan;
Koji tvori greh od đavola je, jer đavo greši od početka. Zato se javi Sin Božji da raskopa dela đavolja.
Koji je god rođen od Boga ne čini greha, jer Njegovo seme stoji u njemu, i ne može grešiti, jer je rođen od Boga.
Po tome se poznaju deca Božija i deca đavolja: koji god ne tvori pravde, nije od Boga, i koji ne ljubi brata svog" ( 1 jovanova 3. 1 - 10 )

"Зато, љубазни, запрегнувши бедра својега ума будите тријезни, и зацијело се надајте благодати која ће вам се принијети кад дође Исус Христос.
Као послушна дјеца,
не владајући се по првијем жељама у својему незнању,
Него по свецу који вас је позвао, и ви будите свети у свему живљењу.
Јер је писано: будите свети, јер сам ја свет"( 1Petrova 1. 13 - 16 )

ZA MRSAVKICA

"ISPUNITI ZAPOVESTI" u Hristovim recima u tom tekstu ne znaci ukinuti, jer on upravo kaze da nije dosao da ukine, a na drugom mestu kaze JA ODRZAH ZAPOVESTI OCA SVOJEGA, sto ispuniti i znaci, odrzati ili sprovesti ih iskustveno u licni zivot - NE KLANJATI SE LAZNIM BOGOVIMA, NE KRASTI, NE CINITI PRELJUBE, POSTUJUCI SUBOTU..itd, sto je Isus i pokazao u svom zivotu i dao primer poslusnosti i sluzbe.

Ako ispuniti u ovom tekstu znaci ukinuti, onda Hristos nije znao sta govori, jer prvo navodno kaze da nije dosao da ukine, potom kaze da je ukinuo, a onda govori da zakon - svaka zapovest ostaje do kraja sveta, i daje prokletstvo onima koji u novozavetnom periodu budu govorili ljudima da ne drze zapovesti, a oni koji budu naucili druge da ih drze - daje blagoslov.

"Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нијесам дошао да покварим, него да испуним.

Јер вам заиста кажем:
докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмањега словца или једне титле из закона док се све не изврши.
Ако ко поквари једну од овијех најмањијех заповијести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небескоме" ( Matej 5. 17 - 19 )

čitaj rimljanima 5. gl.zakona nije bilo do mojsija.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
čitaj rimljanima 5. gl.zakona nije bilo do mojsija.

Pogresno si razumeo tekst iz Rimljanima 5 poglavlja, jer nisi pazljivo citao.
On ne govori o tome da pre Mojsija nije bilo zakona, vec da je i pre davanja pisanog zakona preko Mojsija bilo greha.

"Jer greh beše na svetu i do zakona: ali se greh ne ubraja kad nema zakona" ( Rimljanima 5. 13 prevod Lujo Bakotic )

Dakle tekst se ne bavi vremenom kada je zakon postojao ili ne, vec grehom - da je on postojao i pre davanja zakona preko Mojsija.

Zakon je postojao i pre Mojsija i bio je zapisan u ljudskim srcima, i verni ljudi su ga savrseno ispunjavali.

Tek sa Mojsijem kada su se stvorili uslovi da se stvori organizovana religija - zakon je dat u pisanom obliku

Ako se greh ne ubraja kad nema zakona, onda su svi od Adama do Mojsija bili pravednici.
Ali nastavak tako ne govori, vec upravo da je i od Adama do Mojsija bilo gresnika koji su umirali, ali tekst naravno kaze da su umirali i oni koji nisu sagresili, i da je prema tome oduvek postojao zakon zapisan u ljudskim srcima koji je osudjivao greh ako bi ga ljudi krsili.

"Nego je vladala smrt od Adama sve do Mojsija
i nad onima, koji ne sagriješiše prijestupom sličnim kao Adam, koji je prilika onoga, koji je imao doći"
( Rimljanima 5. 14 )

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
@mrsavkić
da nije bilo Zakona onda ga ni Adam ni Eva nebi prekršili
jer tamo gdje Zakona nema, nemože se ni spoznati grijeh
brate mili još nisi shvatio da je Zakon Božji odvijeka-dovijeka
bio je upisan prstom Božjim u ljudska srca
a na Sinaju je samo ponovljen
ključna riječ - ponovljen
sve si shvatio

a Biblija govori:

Jer je Abraham poslušao moj glas i čuvao moja pravila i moje zapovijedi, moje propise i moje zakone.
Postanak 26:5

gdje su ti oči da nisi vidio ??

@laodikeja
nitko, ali ama baš nitko nije mogao Zakon savršeno ispuniti nakon pada u grijeh
što prije shvatiš, bolje za tebe

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Pogresno si razumeo tekst iz Rimljanima 5 poglavlja, jer nisi pazljivo citao.
On ne govori o tome da pre Mojsija nije bilo zakona, vec da je i pre davanja pisanog zakona preko Mojsija bilo greha.

"Jer greh beše na svetu i do zakona: ali se greh ne ubraja kad nema zakona" ( Rimljanima 5. 13 prevod Lujo Bakotic )

Dakle tekst se ne bavi vremenom kada je zakon postojao ili ne, vec grehom - da je on postojao i pre davanja zakona preko Mojsija.

Zakon je postojao i pre Mojsija i bio je zapisan u ljudskim srcima, i verni ljudi su ga savrseno ispunjavali.

Tek sa Mojsijem kada su se stvorili uslovi da se stvori organizovana religija - zakon je dat u pisanom obliku

Ako se greh ne ubraja kad nema zakona, onda su svi od Adama do Mojsija bili pravednici.
Ali nastavak tako ne govori, vec upravo da je i od Adama do Mojsija bilo gresnika koji su umirali, ali tekst naravno kaze da su umirali i oni koji nisu sagresili, i da je prema tome oduvek postojao zakon zapisan u ljudskim srcima koji je osudjivao greh ako bi ga ljudi krsili.

"Nego je vladala smrt od Adama sve do Mojsija
i nad onima, koji ne sagriješiše prijestupom sličnim kao Adam, koji je prilika onoga, koji je imao doći"
( Rimljanima 5. 14 )
rimljnima pet dakle,kaže da je greha bilo i pre nego je dat zakon,a ne kaže dodat.već dat,vremenska sadašnjost! zakon je doneo spoznaju grešnosti u punoj meri. kako i ima svoju svrhu jer pavle kaže dok ne dođe zakon on ne znade za greh koji bi njemu na smrt a ne na život. a smrt je vladala i pre zakona koji je dat jer čak su umirali i pravednici sa nepravednicima. ali su ti pravednici ustali u dan vaskrsa Hrista i pokazali se u jerusalimu,da li se slažemo. smrt je bila fakat ali pravednici su dobili šansu u vaskrsu. međutim kada je došao zakon on je donosio samo smrt i sud.i sada je problem samo u službi. ako se vežemo i jarmimo pod mojsijev zakon mi smo krivi. a pokušaj da se to premosti sa milošću pavle "sprečava"(to neznanje koje biva i opasno) u galatima ,apsolutno ukazujuć da ta dva zakona zakon Mojsijev ,zakon osude i zakon milosti ili zakon slobode ne mogu skupa naslediti carstva. prikaz je u tome da agar kao predstavnik onih pod zakonom ne mogu u nebo po nasleđe. morala je biti izgnana van. Bog je tako postavio zakon sa svrhomn i službom. stvar je samo u službama suda i milosti,ne da neko sad grešiti Bogu može dalje. obećanje dolazi samo preko obećanja preko isaka koji je tip toga. ismailo je tip telesnog ili onog pod zakonom. telesni ili pod zakonom goni uvek duhovnog i ne razume,jer "to tgreba duhovno da se razgleda" dakle,isak je nadnaravno obećanje od Boga kada iz nemogućeg stvara moguće i sara začinje. slika na Hrista nadnaravna intervencija Božja za sinove,rođenje detića Sin nam se dade,devica će začeti i roditi ... to čoveku nemoguće ,postaje intervencijom Božjeg duha moguće.
da se ni jedno telo ne pohvali pred Bogom,bio sam dobar,održao sam sav zakon,zakona niko stoga održati nije mogao,niti može...
inače treba napomenuti oko zakona i u nebu tj. u edemu ako je bio zakon,onda eva je kako spedy je lepo rekao imala sa adamom automatski grešnost već i stanije smrti,jer zakon je uvek stavljao nas u poziciju suda i smrti. jer plata za krivnju je smrt,za greh. onda sotona nije ništa imao sa evom,jer je ona već imala smrt., jer nije mogla održati prisustnost zakona u edemu. ali piše da je tek sotona doneo evi smrt i adamu, ne zakon.
kako će u nebu da bude održavana subota,kad je tamo večnost?

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
rimljanima pet dakle,kaže da je greha bilo i pre nego je dat zakon

dobro kaže
jer tako je i bilo
grijeh je iz Edena
a ne nakon Sinaja
jer u Edenu je Zakon bio prvi puta upisan

shvati da su Izraleci znali Božji Zakon prije nego su ušli u Egipat
samo su nakon 400.g robovanja izgubli Svetost Zakona,
zato je bio ponovljen

onaj koji je sam sedamdest duša sišao u Egipat,
taj se pokoravao Božjem Zakonu

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mrsavkiću, Spedy ti je dao odgovor umesto mene, ono što sam i ja imao da ti napišem.

Samo želim dodati - da ne postoji nikakva sloboda u kršenju zapovesti koju nam je Hristos navodno dao, jer da je tako on nikako ne bi mogao reći "AKO NE BUDE PRAVDA VAŠA VEĆA OD KNJIŽEVNIKA I FARISEJA - NEĆETE UĆI U CARSTVO NEBESKO"

On bi u tom slučaju trebao reći "AKO NE BUDE PRAVDA VAŠA MANJA" jer odbacivanje poslušnosti zapovestima je snižavanje merila - a ne njihovo postavljanje na viši nivo.

Književnici su kao što znamo formalno striktno držali svaku zapovest, pa prema tome, Isus upućuje na viši nivo poslušnosti od njihovog, na sam odnos sa Bogom gde on upisuje zapovesti u srce i Duhom Svetim čini da se svaka zapovest savršeno ispuni u čoveku.

Novi zavet govori o slobodi, ali o slobodi od greha pa prema tome i osude koju je greh povlačio sa sobom, jer zakon osuđuje onoga ko ga krši, a onoga ko je u zajednici sa Bogom i Duhom Svetim koji ga je promenio rađa rod poslušnosti on ne osuđuje, jer ga takav čovek savršeno ispunjava.

Dakle, zakon je u novom zavetu predstavljen kroz dva duhovna stanja u kome se čovek nalazi - u stanju greha u kome zakon osuđuje čoveka, i stanju bez greha gde čovek ispunjava svaku zapovest zakona i njemu se raduje.
To je suština svih Pavlovih govora o zakonu.

Spedy, ti kao da spoznaju da se zakon ne može održati stavljaš kao uslov spasenja.
To nije spasenje - već propast, jer ako mi ne možemo doživeti savršenstvo i savršeno ispunjavati zapovesti - onda su nas biblijski pisci slagali, postavili su nam ideal koji ne možemo dostići a bili su toga svesni.

Savršenstvo u poslušnosti i u svakom drugom pogledu je Hrišćanski ideal, i bez njega niko neće videti Gospoda..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
Mrsavkiću, Spedz ti je dao odgovor umesto mene, ono što sam i ja imao da ti napišem.

Spedy, ti kao da spoznaju da se zakon ne može održati stavljaš kao uslov spasenja.
To nije spasenje, već propast, jer ako mi ne možemo doživeti savršenstvo i savršeno ispunjavati zapovesti - onda su nas biblijski pisci slagali, postavili su nam ideal koji ne možemo dostići a bili su toga svesni.

Savršenstvo u poslušnosti i u svakom drugom pogledu je Hrišćanski ideal, i bez njega niko neće videti Gospoda..
A ti procitaj Mojsija 5:5,jezikelj 20! procitaj ako si pismen! mi znamo da citamo!tako da tvoje ubedjivanje nije potrebno,Vi adventi sten 10 puta gori negoli JS-ci.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Vrati se na moj prethodni komentar koji sam dopunio.

Za tekstove koje si postavio - Amin..slava Bogu

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
rimljanima pet dakle,kaže da je greha bilo i pre nego je dat zakon

dobro kaže
jer tako je i bilo
grijeh je iz Edena
a ne nakon Sinaja
jer u Edenu je Zakon bio prvi puta upisan

shvati da su Izraleci znali Božji Zakon prije nego su ušli u Egipat
samo su nakon 400.g robovanja izgubli Svetost Zakona,
zato je bio ponovljen

onaj koji je sam sedamdest duša sišao u Egipat,
taj se pokoravao Božjem Zakonu
kako je to avraam dobio kad pismo jasno uči da je obećanje dobio ne delima zakona već pre davanja toga u vreme kad je pokazo veru na obećanje objavljeno mu je obećanje. i jasno kaže da nije dato u množini ne i za one ood zakonom i milošću već u jednini,jednome kaže Pismo.dakle obećanje je dato samo jednima ne dvoma. ne onima pod zakonom i milošću već samo onima pod milošću. vi se oćete preti sa Božjim promislom i planom spašenja. oćete da zidate nanovo kako pavle kaže,ono što Hristos je srušio. pavle nije tako radio.
ovde se stalno opominje laodikeja da prestane već da sudi da ja učim kršenje slova Hristovog u bilo kojoj reči koju je on rekao. ne krši se slovo ni zakon jer kako pavle kaže tek tako se zakon nadograđuje u Duhu tog slova.
još jednom napominjem da se ispunjavaju na vama na žalost pavlove reči iz rimlj. posl. da vi koji se hvalite zakonom sami ga većma kršite i zbog vas se sramoti lepo ime Božje međ nevernicima. kada sam vam jasno govorio laodijkeji i spedy da se preljub stavi pod kar i protivno tog greha govori oni nisu to baš primili,kao i trojičnost kod laodikeje
i priča oko toq da žena može da uči u crkvi. tako oni krše zakon a onda meni kažu da ja učim ,da se krši!

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
@mrsavić
moramo ići nekim redom
prvo da ustanovimo tko je sa sedamdest duša sišao u Egipat

I k tome dva sina Josipova što su mu se rodila u Egiptu. Prema tome, sve čeljadi Jakovljeva doma što se naseli u Egiptu bijaše sedamdeset duša.
Postanak 46:27

Natrag