Greh kao sila koja se pojavila u svemiru sama po sebi donosi smrt i raspadanje materije.
Greh se ne moze potpuno objasniti, ali on je kao bolest - rak rana koja zahvativsi jedan organ koncentricno se siri i donosi zarazu svime sa cime dodje u dodir, tako da na kraju ona neminovno donosi fizicku i duhovnu smrt.
Posto je covek zarazen grehom trebao da umre, ne zato sto je to bila Bozja volja, vec iz pomenutog razloga - da greh i njegova sila sama po sebi donosi smrt, Bog je iz ljubavi prema coveku stvorio plan po kome ce on sam u liku Isusa Hrista koji je bio Bog u ljudskom telu, preuzeti covekovu smrt na sebe, i omoguciti da covek prihvatajuci tu njegovu zrtvu kao otkup za svoje grehe ipak moze ziveti.
Kada se pogleda velicina prestupa u pogledu celog covecanstva koje je trebalo otkupiti od greha, Isus je morao da prodje sve sto je prosao na svom putu od sudnice do Golgote, jer je to bila cena covekovog otkupa.
Plan spasenja jeste stvoren pre covekovog pada, jer je Bog imao u vidu da ce se covek odvojiti od njega i pasti u greh, i zato je stvorio ovaj plan da coveka vrati u prvobitno stanje bezgresnosti.
"Ko vjerova propovijedanju nasemu, i misica Gospodnja kome se otkri?
Jer iznice pred njim kao sibljika, i kao korijen iz suhe zemlje; ne bi oblicja ni ljepote u njega; i vidjesmo ga, i ne bjese nista na ocima, cega radi bismo ga pozeljeli.
Prezren bjese i odbacen izmedju ljudi, bolnik i vican bolestima, i kao jedan od koga svak zaklanja lice, prezren da ga ni za sto ne uzimasmo.
A on bolesti nase nosi i nemoci nase uze na se, a mi misljasmo da je ranjen, da ga Bog bije i muci.
Ali on bi ranjen za nase prijestupe, izbijen za nasa bezakonja; kar bjese na njemu nasega mira radi, i ranom njegovom mi se iscijelismo.
Svi mi kao ovce zadjosmo, svaki nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na nj bezakonje svijeh nas.
Mucen bi i zlostavljen, ali ne otvori usta svojih; kao jagnje na zaklanje vodjen bi i kao ovca nijema pred onijem koji je strize ne otvori usta svojih.
Od tjeskobe i od suda uze se, a rod njegov ko ce iskazati? jer se istrze iz zemlje zivijeh i za prijestupe naroda mojega bi ranjen.
Odredise mu grob sa zlocincima, ali na smrti bi s bogatijem, jer ne ucini nepravde, niti se nadje prijevara u ustima njegovijem.
Ali Gospodu bi volja da ga bije, i dade ga na muke; kad polozi dusu svoju u prinos za grijeh, vidjece natrazje, produljice dane, i sto je Gospodu ugodno napredovace njegovom rukom.
Vidjece trud duse svoje i nasitice se; pravedni sluga moj opravdace mnoge svojim poznanjem, i sam ce nositi bezakonja njihova.
Zato cu mu dati dio za mnoge, i sa silnima ce dijeliti plijen, jer je dao dusu svoju na smrt, i bi metnut medju zlocince, i sam nosi grijehe mnogih, i za zlocince se moli" ( Isaija 53 poglavlje )
ZA MRSAVKICA
Zakon se moze odrzati, to vidimo iz iskustva Avrama za koga Bog kaze da je odrzao sve zapovesti, za PRAVEDNOG Jova, za Enoha koji je hodio sa Bogom u svom svojem zemaljskom zivotu..i za mnoge druge.
Zakon osudjuje gresnike a ne pravednike, i za gresnike je Isus umro a ne za pravednike.
И кад сеђаше Исус за трпезом у кући његовој, цариници и грешници многи сеђаху с Њим и с ученицима Његовим: јер их беше много који иђаху за Њим.
А књижевници и фарисеји видевши Га где једе с цариницима и с грешницима говораху ученицима Његовим: Зашто с цариницима и грешницима једе и пије.
И чувши Исус рече им: Не требају здрави лекара него болесни. Ја нисам дошао да дозовем праведнике но грешнике на покајање" ( Marko 2. 15 - 17 )
Sta mislis, da li su sledeci pomenuti ljudi bili pravedni ili gresni - krsili zapovesti ili ne?
"I gle, beše u Jerusalimu čovek po imenu Simeun, i taj čovek beše pravedan i pobožan, koji čekaše utehe Izrailjeve, i Duh Sveti beše u njemu.
I njemu beše Sveti Duh kazao da neće videti smrt dok ne vidi Hrista Gospodnjeg.
I kaza mu Duh te dođe u crkvu; i kad donesoše roditelji dete Isusa da svrše za Njega zakon po običaju,
I on Ga uze na ruke svoje, i hvali Boga i reče:
Sad otpuštaš s mirom slugu svog, Gospode, po reči svojoj;
Jer videše oči moje spasenje Tvoje,
Koje si ugotovio pred licem svih naroda,
Videlo, da obasja neznabošce, i slavu naroda Tvog Izrailja.
I Josif i mati Njegova čuđahu se tome što se govoraše za Njega.
I blagoslovi ih Simeun, i reče Mariji, materi Njegovoj: Gle, Ovaj leži da mnoge obori i podigne u Izrailju, i da bude znak protiv koga će se govoriti
(A i tebi samoj probošće nož dušu), da se otkriju misli mnogih srca.
I beše Ana proročica, kći Fanuilova, od kolena Asirovog; ona je ostarela, a sedam je godina živela s mužem od devojaštva svog,
I udova oko osamdeset i četiri godine, koja ne odlažaše od crkve, i služaše Bogu dan i noć postom i molitvama.
I ona u taj čas dođe, i hvaljaše Gospoda i govoraše za Njega svima koji čekahu spasenja u Jerusalimu" ( Luka 2. 25 - 38 )
Iz teksta se jasno vidi da su bili pravedni, i da su u veri cekali dolazak Mesije.
pitanje je sta je njima kao pravednicima Isus doneo, da li pokajanje od greha kojih nisu imali.
Naravno ne, vec samo novu svetlost, utehu i nadu.
[TABLE]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]