Deset Božijih zapovjedi

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
@laodikeja
plan za otkup čovjeka ne potječe nakon pada u grijeh,
nego je to bila tajna od prije svakog vremena
prije nego je i sam lucifer bio stvoren

Jehova je Jedini besmrtan po svojoj pririodi i nemože umrijeti nikada
zato On nije bio sam osobno u liku svog sina Isusa Krista

nego je naš Spasitelj Sin Božji osobno došao da nas otkupi

Bog ne mijenja likove niti ih stvara za sebe u nekoj potrebi

odavna su Bog i Sin znali za grijeh,
odavna je Krist bio Janje prečisto za grijehe svijeta

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Greska..i tvoja kontradiktornost sa ranijim izjavama.

Ti si ranije izjavljivao da je zakon dat radi spoznaje greha.
To si cak izjavio i u ovom komentaru, i u tome smo se tada slozili, da covek kroz zakon spoznaje da je gresan - sto u stvari znaci da covek u zakonu vidi Bozju pravdui nasuprot svoje gresnosti.

Zakon nije dat da osudi pravdu, jer ako je neko pravedan on je Bozji covek.
Za Avrama se kaze da je odrzao zapovesti i zakon, sto znaci da zakon njega nije osudjivao jer ga je ispunio.
Zakon osudjuje gresnika koji ga krsi, jer takvom coveku pokazuje sta je pravda nasuprot greha, i vodi ga Hristu koji je iz milosti i ljubavi umro za grehe onoga ko je krsio zapovesti, i opravdao ga davsi mu silu da vise ne zivi u grehu krseci i jednu zapovest, vec savrseno ispunjavajuci Duhom Svetim koji ga je promenio.

ZA JOKERMMA

Kada su prvi ljudi sagresili i time presli iz savrsenog stanja bezgresnosti u stanje greha, oni su trebali da umru vecnom smrcu da nikada vise ne zive kroz citavu vecnost 'JER JE PLATA ZA GREH VECNA SMRT" kaze rec Bozja.

Ali Bog je iz ljubavi stvorio plan po kome ce on sam u liku Isusa Hrista doci na ovaj svet i umreti umesto palog coveka - preuzeti njegov greh pa time i smrt kojom je on trebao umreti zbog greha - na sebe, kako bi covek prihvatajuci njegovu zamenu za svoju smrt na kraju ipak dobio zivot vecni.

"Јер Христос још кад слаби бејасмо умре у време своје за безбожнике.
Јер једва ко умре за праведника; за доброга може бити да би се ко усудио умрети.
Али Бог показује своју љубав к нама што Христос још кад бејасмо грешници умре за нас.
Много ћемо, дакле, већма бити кроза Њ спасени од гнева кад смо се сад оправдали крвљу Његовом.Јер кад смо се помирили с Богом смрћу Сина његовог док смо још били непријатељи, много ћемо се већма спасти у животу Његовом кад смо се помирили.
Не само, пак то, него се хвалимо и Богом кроз Господа свог Исуса Христа, кроз ког сад примисмо помирење"
( Rimljanima 5. 6 - 11 )

To je neuporediva ljubav koja se pokazala u zrtvi Boga za palo covecanstvo koje ga nije volelo.
savim razumljivo.nije Bog dao zakon da osudi sopstvenu pravdu,nisam očekivao od tebe da to tako sagledaš. već našu pravednost,da sav svetu bude kriv Bogu. to je spoznaja grešnosti. ako je zakon moguće održati onda ga je bilo moguće održati valjda po tebi uvek i pre Hrista? ne razumem što bi ti onda iskao Hrista ako je moguće održati zakon,to bi bila mera pravde. nekako sad dolaziš u kontradiktornost. očekuješ da Isus bude jedna gumica pa kad ipak sagrešiš zakonu da ti on onda bude ta gumica da se izbrišeš! pa ili misliš da može se zakon održati ili ne? ako može,zašto pozivaš Isusa za posredovanje? vidiš u mom razumevanju zakon niko ne može da održi. i budući je svrha bila da zakon stavi pod proklrestvo i sav sbet bude kriv Bogu dat je Isus kao zamena za nas na krst da svaki koji ga veruje ne greši,a ako sag- rešujemo da imamo zastupnika.po zakonu toga zastupanja nema. tako da ako dnas neko oće u tom kontekstu ispunjavati zakon on se neminovno vraća i na zakonsku platu,smrt. tu posredovanje nema ulogu.da je imalo svrhu tako što Isus ne bi ni bio potreban za nas već bi zakonom ili se spasili ili osudili,da je postojala opcija da neko možeda ga održi,tj. da on zakon moće doneti našu pravednost,bar onih koji žude za nebo.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nije tacno, bog je mogao da resi to na normalan nacin, ne nacin sadistickog mucenja nevine osobe zbog grehova nekog drugog, to jesnostavno nema smisla.

Greh kao sila koja se pojavila u svemiru sama po sebi donosi smrt i raspadanje materije.
Greh se ne moze potpuno objasniti, ali on je kao bolest - rak rana koja zahvativsi jedan organ koncentricno se siri i donosi zarazu svime sa cime dodje u dodir, tako da na kraju ona neminovno donosi fizicku i duhovnu smrt.

Posto je covek zarazen grehom trebao da umre, ne zato sto je to bila Bozja volja, vec iz pomenutog razloga - da greh i njegova sila sama po sebi donosi smrt, Bog je iz ljubavi prema coveku stvorio plan po kome ce on sam u liku Isusa Hrista koji je bio Bog u ljudskom telu, preuzeti covekovu smrt na sebe, i omoguciti da covek prihvatajuci tu njegovu zrtvu kao otkup za svoje grehe ipak moze ziveti.

Kada se pogleda velicina prestupa u pogledu celog covecanstva koje je trebalo otkupiti od greha, Isus je morao da prodje sve sto je prosao na svom putu od sudnice do Golgote, jer je to bila cena covekovog otkupa.

Plan spasenja jeste stvoren pre covekovog pada, jer je Bog imao u vidu da ce se covek odvojiti od njega i pasti u greh, i zato je stvorio ovaj plan da coveka vrati u prvobitno stanje bezgresnosti.

"Ko vjerova propovijedanju nasemu, i misica Gospodnja kome se otkri?
Jer iznice pred njim kao sibljika, i kao korijen iz suhe zemlje; ne bi oblicja ni ljepote u njega; i vidjesmo ga, i ne bjese nista na ocima, cega radi bismo ga pozeljeli.
Prezren bjese i odbacen izmedju ljudi, bolnik i vican bolestima, i kao jedan od koga svak zaklanja lice, prezren da ga ni za sto ne uzimasmo.
A on bolesti nase nosi i nemoci nase uze na se, a mi misljasmo da je ranjen, da ga Bog bije i muci.
Ali on bi ranjen za nase prijestupe, izbijen za nasa bezakonja; kar bjese na njemu nasega mira radi, i ranom njegovom mi se iscijelismo.
Svi mi kao ovce zadjosmo, svaki nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na nj bezakonje svijeh nas.
Mucen bi i zlostavljen, ali ne otvori usta svojih; kao jagnje na zaklanje vodjen bi i kao ovca nijema pred onijem koji je strize ne otvori usta svojih.
Od tjeskobe i od suda uze se, a rod njegov ko ce iskazati? jer se istrze iz zemlje zivijeh i za prijestupe naroda mojega bi ranjen.
Odredise mu grob sa zlocincima, ali na smrti bi s bogatijem, jer ne ucini nepravde, niti se nadje prijevara u ustima njegovijem.
Ali Gospodu bi volja da ga bije, i dade ga na muke; kad polozi dusu svoju u prinos za grijeh, vidjece natrazje, produljice dane, i sto je Gospodu ugodno napredovace njegovom rukom.
Vidjece trud duse svoje i nasitice se; pravedni sluga moj opravdace mnoge svojim poznanjem, i sam ce nositi bezakonja njihova.
Zato cu mu dati dio za mnoge, i sa silnima ce dijeliti plijen, jer je dao dusu svoju na smrt, i bi metnut medju zlocince, i sam nosi grijehe mnogih, i za zlocince se moli" ( Isaija 53 poglavlje )

ZA MRSAVKICA

Zakon se moze odrzati, to vidimo iz iskustva Avrama za koga Bog kaze da je odrzao sve zapovesti, za PRAVEDNOG Jova, za Enoha koji je hodio sa Bogom u svom svojem zemaljskom zivotu..i za mnoge druge.

Zakon osudjuje gresnike a ne pravednike, i za gresnike je Isus umro a ne za pravednike.

И кад сеђаше Исус за трпезом у кући његовој, цариници и грешници многи сеђаху с Њим и с ученицима Његовим: јер их беше много који иђаху за Њим.
А књижевници и фарисеји видевши Га где једе с цариницима и с грешницима говораху ученицима Његовим: Зашто с цариницима и грешницима једе и пије.
И чувши Исус рече им:
Не требају здрави лекара него болесни. Ја нисам дошао да дозовем праведнике но грешнике на покајање" ( Marko 2. 15 - 17 )

Sta mislis, da li su sledeci pomenuti ljudi bili pravedni ili gresni - krsili zapovesti ili ne?

"I gle, beše u Jerusalimu čovek po imenu Simeun, i taj čovek beše pravedan i pobožan, koji čekaše utehe Izrailjeve, i Duh Sveti beše u njemu.
I njemu beše Sveti Duh kazao da neće videti smrt dok ne vidi Hrista Gospodnjeg.
I kaza mu Duh te dođe u crkvu; i kad donesoše roditelji dete Isusa da svrše za Njega zakon po običaju,
I on Ga uze na ruke svoje, i hvali Boga i reče:
Sad otpuštaš s mirom slugu svog, Gospode, po reči svojoj;
Jer videše oči moje spasenje Tvoje,
Koje si ugotovio pred licem svih naroda,

Videlo, da obasja neznabošce, i slavu naroda Tvog Izrailja.
I Josif i mati Njegova čuđahu se tome što se govoraše za Njega.

I blagoslovi ih Simeun, i reče Mariji, materi Njegovoj: Gle, Ovaj leži da mnoge obori i podigne u Izrailju, i da bude znak protiv koga će se govoriti
(A i tebi samoj probošće nož dušu), da se otkriju misli mnogih srca.
I beše Ana proročica, kći Fanuilova, od kolena Asirovog; ona je ostarela, a sedam je godina živela s mužem od devojaštva svog,
I udova oko osamdeset i četiri godine, koja ne odlažaše od crkve,
i služaše Bogu dan i noć postom i molitvama.
I ona u taj čas dođe, i hvaljaše Gospoda i govoraše za Njega svima koji čekahu spasenja u Jerusalimu"
( Luka 2. 25 - 38 )

Iz teksta se jasno vidi da su bili pravedni, i da su u veri cekali dolazak Mesije.
pitanje je sta je njima kao pravednicima Isus doneo, da li pokajanje od greha kojih nisu imali.
Naravno ne, vec samo novu svetlost, utehu i nadu.

[TABLE]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
@laodikeja
brate mili ne mogu da vjerujem što pišeš u zadnje vrijeme

nitko osim Isusa Krista nije živio bez grijeha

Šimun je bio pravedan pred Bogom to je točno ali nije bio bez grijeha, kao ni Ana
Isus je donio spasenje njima isto kao i nama
pravednici su oni koji se trude poštivati Božjia Zakon, pobožno žive, ali koliko god se trudili nisu bezgrešni

da, slažem se da u dobili-vidjeli novu svjetlost, ali su prije svega vidjeli Sina Božjeg koji če umrijeti radi grijeha njihovih i naših

dragi moj laodikeja ti što više odgovora pišeš to manje istine iznosiš
a vremena je svakim danom sve manje

edit
braćo i sestre
da utvrdimo gradivo

Mi ne zaslužujemo spasenje svojom poslušnošću; jer spasenje je Božji dar bez uzdarja, koji se prima vjerom. Međutim, poslušnost je plod vjere. “I znate da se On javi da grijehe naše uzme; i grijeha u njemu nema. Koji god u njemu stoji ne griješi; koji god griješi ne vidje ga niti ga pozna!” (Prva Ivanova poslanica 3:5-6) Evo pravog dokaza! Ako budemo u Kristu, ako ljubav Božja bude u nama, naši osjećaji, naše misli, naše namjere, naši postupci, bit će u skladu s Božjom voljom koja je izražena u propisima njegovog svetog Zakona. “Dječice! Nitko da vas ne vara: koji pravdu tvori pravednik je, kao što je On pravedan!” (Prva Ivanova poslanica 3:7) Pravednost je opisana mjerilom Božjeg svetog Zakona, koji je objavljen, deset pravila datih na Sinaju.

Ona takozvana vjera u Krista koja tvrdi da oslobađa čovjeka obaveze da bude poslušan Bogu, nije vjera, već drskost. “jer ste blagodaću spašeni kroz vjeru.” Međutim, “vjera ako nema djela, mrtva je po sebi” (Efežanima 2:8; Jakovljeva poslanica 2:17). Isus je rekao o sebi prije nego što je došao na Zemlju: “Hoću činiti volju Tvoju, Bože moj, i zakon je Tvoj meni u srcu!” (Psalam 40:8) A neposredno prije svog ponovnog odlaska na Nebo, objavio je: “Ja održah zapovijedi Oca svojega i ostajem u ljubavi njegovoj.”(Evanđelje Ivan 15:10) Pismo kaže: “I po tome razumijemo da ga poznasmo, ako zapovijedi njegove držimo… Koji govori da u njemu stoji, i taj treba tako da hodi kao što je On hodio.” (Prva Ivanova poslanica 2:3-6) “Jer i Krist postrada za nas, i nama ostavi ugled da idemo njegovim tragom.” (Prva Petrova poslanica 2:21)
Uvjet za vječni život je sada upravo onakav kakav je uvijek bio – upravo onakav kakav je bio u Raju prije pada naših praroditelja – savršena poslušnost Božjem Zakonu, savršena pravednost.

Kada govorimo o vjeri, moramo imati na umu da treba praviti razliku. Postoji, naime, jedna vrsta vjerovanja koja se potpuno razlikuje od vjere. Postojanje Boga i njegova sila, istina njegove Riječi, sve su to činjenice koje ni sotona ni njegova vojska ne mogu ozbiljno poricati. Biblija kaže da i ” đavoli vjeruju i dršću”, ali to nije vjera. Tamo gdje nije samo vjerovanje u Božju Riječ, već i pokoravanje volje njemu; gdje se srce podredilo njemu, osjećaji usmjerili prema njemu, tamo je vjera – vjera koja kroz ljubav radi, i očišćava dušu.
Tom vjerom se srce obnavlja u Božje obličje. A srce, koje se u svom nepreporođenom stanju nije pokoravalo Božjem zakonu, a nije ni moglo, sada uživa u njegovim svetim propisima, uzvikujući zajedno sa psalmistom: “Kako ljubim zakon Tvoj! Sav dan mislim o njemu!” (Psalam 119:97) I pravednost zakona se ispunila u nama ” koji ne hodimo po tijelu, nego po Duhu”(Poslanica Rimljanima 8:17)

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Greh kao sila koja se pojavila u svemiru sama po sebi donosi smrt i raspadanje materije.
Greh se ne moze potpuno objasniti, ali on je kao bolest - rak rana koja zahvativsi jedan organ koncentricno se siri i donosi zarazu svime sa cime dodje u dodir, tako da na kraju ona neminovno donosi fizicku i duhovnu smrt.

Posto je covek zarazen grehom trebao da umre, ne zato sto je to bila Bozja volja, vec iz pomenutog razloga - da greh i njegova sila sama po sebi donosi smrt, Bog je iz ljubavi prema coveku stvorio plan po kome ce on sam u liku Isusa Hrista koji je bio Bog u ljudskom telu, preuzeti covekovu smrt na sebe, i omoguciti da covek prihvatajuci tu njegovu zrtvu kao otkup za svoje grehe ipak moze ziveti.

Kada se pogleda velicina prestupa u pogledu celog covecanstva koje je trebalo otkupiti od greha, Isus je morao da prodje sve sto je prosao na svom putu od sudnice do Golgote, jer je to bila cena covekovog otkupa.

Plan spasenja jeste stvoren pre covekovog pada, jer je Bog imao u vidu da ce se covek odvojiti od njega i pasti u greh, i zato je stvorio ovaj plan da coveka vrati u prvobitno stanje bezgresnosti.

"Ko vjerova propovijedanju nasemu, i misica Gospodnja kome se otkri?
Jer iznice pred njim kao sibljika, i kao korijen iz suhe zemlje; ne bi oblicja ni ljepote u njega; i vidjesmo ga, i ne bjese nista na ocima, cega radi bismo ga pozeljeli.
Prezren bjese i odbacen izmedju ljudi, bolnik i vican bolestima, i kao jedan od koga svak zaklanja lice, prezren da ga ni za sto ne uzimasmo.
A on bolesti nase nosi i nemoci nase uze na se, a mi misljasmo da je ranjen, da ga Bog bije i muci.
Ali on bi ranjen za nase prijestupe, izbijen za nasa bezakonja; kar bjese na njemu nasega mira radi, i ranom njegovom mi se iscijelismo.
Svi mi kao ovce zadjosmo, svaki nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na nj bezakonje svijeh nas.
Mucen bi i zlostavljen, ali ne otvori usta svojih; kao jagnje na zaklanje vodjen bi i kao ovca nijema pred onijem koji je strize ne otvori usta svojih.
Od tjeskobe i od suda uze se, a rod njegov ko ce iskazati? jer se istrze iz zemlje zivijeh i za prijestupe naroda mojega bi ranjen.
Odredise mu grob sa zlocincima, ali na smrti bi s bogatijem, jer ne ucini nepravde, niti se nadje prijevara u ustima njegovijem.
Ali Gospodu bi volja da ga bije, i dade ga na muke; kad polozi dusu svoju u prinos za grijeh, vidjece natrazje, produljice dane, i sto je Gospodu ugodno napredovace njegovom rukom.
Vidjece trud duse svoje i nasitice se; pravedni sluga moj opravdace mnoge svojim poznanjem, i sam ce nositi bezakonja njihova.
Zato cu mu dati dio za mnoge, i sa silnima ce dijeliti plijen, jer je dao dusu svoju na smrt, i bi metnut medju zlocince, i sam nosi grijehe mnogih, i za zlocince se moli" ( Isaija 53 poglavlje )

ZA MRSAVKICA

Zakon se moze odrzati, to vidimo iz iskustva Avrama za koga Bog kaze da je odrzao sve zapovesti, za PRAVEDNOG Jova, za Enoha koji je hodio sa Bogom u svom svojem zemaljskom zivotu..i za mnoge druge.

Zakon osudjuje gresnike a ne pravednike, i za gresnike je Isus umro a ne za pravednike.

И кад сеђаше Исус за трпезом у кући његовој, цариници и грешници многи сеђаху с Њим и с ученицима Његовим: јер их беше много који иђаху за Њим.
А књижевници и фарисеји видевши Га где једе с цариницима и с грешницима говораху ученицима Његовим: Зашто с цариницима и грешницима једе и пије.
И чувши Исус рече им:
Не требају здрави лекара него болесни. Ја нисам дошао да дозовем праведнике но грешнике на покајање" ( Marko 2. 15 - 17 )

Sta mislis, da li su sledeci pomenuti ljudi bili pravedni ili gresni - krsili zapovesti ili ne?

"I gle, beše u Jerusalimu čovek po imenu Simeun, i taj čovek beše pravedan i pobožan, koji čekaše utehe Izrailjeve, i Duh Sveti beše u njemu.
I kaza mu Duh te dođe u crkvu; i kad donesoše roditelji dete Isusa da svrše za Njega zakon po običaju,

I blagoslovi ih Simeun, i reče Mariji, materi Njegovoj: Gle, Ovaj leži da mnoge obori i podigne u Izrailju, i da bude znak protiv koga će se govoriti
I beše Ana proročica, kći Fanuilova, od kolena Asirovog; ona je ostarela, a sedam je godina živela s mužem od devojaštva svog,
I ona u taj čas dođe, i hvaljaše Gospoda i govoraše za Njega svima koji čekahu spasenja u Jerusalimu"
( Luka 2. 25 - 38 )

Iz teksta se jasno vidi da su bili pravedni, i da su u veri cekali dolazak Mesije.
pitanje je sta je njima kao pravednicima Isus doneo, da li pokajanje od greha kojih nisu imali.
Naravno ne, vec samo novu svetlost, utehu i nadu.

[TABLE]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
spedy je mnogo bolje shvatio. pa laodikeja malo se zaboraviš u Pismu. pioše da se avraam ne opravda delima zakona,već se njemu samo vera uračuna u pravednost. a Bog kaže jasno da se greh nije računao do zakona od adama do mojsija,i oni koji su tad umirali zbog sagrešenja Bog kaže da je sa punom strpljivošću Bog činio to sa njima. znači da je Božje strpljenje njih pravdalo,a ne njihova pravednost. zar je tebi avraamovo davanje rođene žene i laž faraonu i avimelehu ,da mu nije žena, pravednost? da mu je davan tad zakon avraam bi imao smrt prijatelju moj.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Posledica onoga sto iznosite je nepoznavanje konteksta pisma.

Spady, ti upravo pises na osnovu ovog svog ne poznavanja.
Kao prvo kazes da su i Simon i Ana bili gresnici.
Biblija upravo govori suprotno, da su oni bili PRAVEDNICI - sluzeci Bogu celim srcem i imajuci Svetoga Duha u svom srcu.

"I gle, beše u Jerusalimu čovek po imenu Simeun, i taj čovek beše pravedan i pobožan, koji čekaše utehe Izrailjeve,i Duh Sveti beše u njemu.

( Luka 2. 25 - 38 )

Ovo je ujedno odgovor i za Mrsavkica koji je potpuno promasio svrhu i ulogu zakona, osudjujuci zakon da je on kriv za greh i covekovu smrt, sto je van svake pameti.

Ako su ovi pomenuti ljudi bili gresni, i ako su bili gresni svi ljudi i zene pomenuti u starom zavetu, onda niko od onih koji su ziveli pre dolaska isusovog - dakle iz starog zaveta nece biti spasen.

Ovo je pogresno, jer pismo kaze da je ISUS JAGNJE ZAKLANO PRE POSTANJA SVETA.

"И поклонише јој се сви који живе на земљи којима имена нијесу записана у животној књизи јагњета, које је заклано од постања свијета" ( otkrivenje 13. 8 )

To znaci da je Bog u starom zavetu uspostavio sisten prinosenja zrtava u vidu jaganjaca, i u svakoj toj zrtvi gledao predsliku Isusove zrtve kojom se brisu ljudski gresi.

Prema tome, peravednost svih starozavetnih licnosti koje su verom ucestvovale u ovom obrednom sistemu prinoseci zrtve i postujuci Bozje zapovesti, se merila po tome, da u predslici Hrista - starozavetnom zrtvenom jagnjetu koje su prinosili - dobiju oprostenje greha i postignu savrsenu poslusnost svim Bozjim zapovestima.

Svi iskreni starozavetni ljudi i zene su postigli ovo ociscenje od greha i savrsenu pravednost, gledajuci verom u jagnje koje se zrtvuje u svetinji kao otkup za svoje grehe koje je pretstavljalo predsliku Hrista.

Za Avrama jasno pise da je cuvao zapovesti i zakone Bozje.

"Али наста глад у земљи сврх прве глади која бјеше за времена Аврамова; и Исак отиде к Авимелеху цару Филистејском у Герар.

И јави му се Господ и рече: немој ићи у Мисир, него сједи у земљи коју ћу ти казати.

Сједи у тој земљи, и ја ћу бити с тобом, и благословићу те; јер ћу теби и сјемену твојему дати све ове земље, и потврдићу заклетву, којом сам се заклео Авраму оцу твојему.

И умножићу сјеме твоје да га буде као звијезда на небу, и даћу сјемену твојему све ове земље; и у сјемену твојем благословиће се сви народи на земљи.

Зато што је Аврам слушао глас мој и чувао наредбу моју,
заповјести моје и правила моја и законе моје" ( 1 Mojsijeva 26. 5 )

Za Jova se kaze da je bio pravedan i da se uklanjao od zla.

"Беше човек у земљи Узу по имену Јов; и тај човек беше добар и праведан, и бојаше се Бога, и уклањаше се ода зла" ( knjiga o Jovu 1. 1 )

Za Noja se kaze da bip pravedan svega veka svojega i ziveo po volji Bozjoj.

"Ово су догађаји Нојеви: Ноје беше човек праведан и безазлен свог века; по вољи Божјој свагда живљаше Ноје" ( 1 Mojsijeva 6. 9 )

To je tako jasno, i vas veliki propust nerazumevanja.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Posledica onoga sto iznosite je nepoznavanje konteksta pisma.

Spady, ti upravo pises na osnovu ovog svog ne poznavanja.
Kao prvo kazes da su i Simon i Ana bili gresnici.
Biblija upravo govori suprotno, da su oni bili PRAVEDNICI - sluzeci Bogu celim srcem i imajuci Svetoga Duha u svom srcu.

"I gle, beše u Jerusalimu čovek po imenu Simeun, i taj čovek beše pravedan i pobožan, koji čekaše utehe Izrailjeve,i Duh Sveti beše u njemu.

( Luka 2. 25 - 38 )

Ovo je ujedno odgovor i za Mrsavkica koji je potpuno promasio svrhu i ulogu zakona, osudjujuci zakon da je on kriv za greh i covekovu smrt, sto je van svake pameti.

Ako su ovi pomenuti ljudi bili gresni, i ako su bili gresni svi ljudi i zene pomenuti u starom zavetu, onda niko od onih koji su ziveli pre dolaska isusovog - dakle iz starog zaveta nece biti spasen.

Ovo je pogresno, jer pismo kaze da je ISUS JAGNJE ZAKLANO PRE POSTANJA SVETA.

"И поклонише јој се сви који живе на земљи којима имена нијесу записана у животној књизи јагњета, које је заклано од постања свијета" ( otkrivenje 13. 8 )

To znaci da je Bog u starom zavetu uspostavio sisten prinosenja zrtava u vidu jaganjaca, i u svakoj toj zrtvi gledao predsliku Isusove zrtve kojom se brisu ljudski gresi.

Prema tome, peravednost svih starozavetnih licnosti koje su verom ucestvovale u ovom obrednom sistemu prinoseci zrtve i postujuci Bozje zapovesti, se merila po tome, da u predslici Hrista - starozavetnom zrtvenom jagnjetu koje su prinosili - dobiju oprostenje greha i postignu savrsenu poslusnost svim Bozjim zapovestima.

Svi iskreni starozavetni ljudi i zene su postigli ovo ociscenje od greha i savrsenu pravednost, gledajuci verom u jagnje koje se zrtvuje u svetinji kao otkup za svoje grehe koje je pretstavljalo predsliku Hrista.

Za Avrama jasno pise da je cuvao zapovesti i zakone Bozje.

"Али наста глад у земљи сврх прве глади која бјеше за времена Аврамова; и Исак отиде к Авимелеху цару Филистејском у Герар.

И јави му се Господ и рече: немој ићи у Мисир, него сједи у земљи коју ћу ти казати.

Сједи у тој земљи, и ја ћу бити с тобом, и благословићу те; јер ћу теби и сјемену твојему дати све ове земље, и потврдићу заклетву, којом сам се заклео Авраму оцу твојему.

И умножићу сјеме твоје да га буде као звијезда на небу, и даћу сјемену твојему све ове земље; и у сјемену твојем благословиће се сви народи на земљи.

Зато што је Аврам слушао глас мој и чувао наредбу моју,
заповјести моје и правила моја и законе моје" ( 1 Mojsijeva 26. 5 )

Za Jova se kaze da je bio pravedan i da se uklanjao od zla.

"Беше човек у земљи Узу по имену Јов; и тај човек беше добар и праведан, и бојаше се Бога, и уклањаше се ода зла" ( knjiga o Jovu 1. 1 )

Za Noja se kaze da bip pravedan svega veka svojega i ziveo po volji Bozjoj.

"Ово су догађаји Нојеви: Ноје беше човек праведан и безазлен свог века; по вољи Божјој свагда живљаше Ноје" ( 1 Mojsijeva 6. 9 )

To je tako jasno, i vas veliki propust nerazumevanja.
simeon je bio pravedan svakako. pojam pravednosti određuje Bog. i avraam je bio pravedan a lagao je. da je bio pod zakonom bio bi suđen. zakon je jasno dat da nas sve stavi pod greh da budemo krivi. i jasno stoji da je avraam dobio od Boga nagradu jer je verovao,a da se nije opravdao zakonskim delima. jer niko to nije mogao. piše da je njih spasavalo Božje strpljenje. kao i izraelce koji su otpuštali svoje žene a da to nikad Bog nije odobravao. po tvrđi srca je to mojsije dao ovima. ne po Božjem uverenju.zato od Hrista to se računa kao smrtni greh. do Hrista je izraelac mogao piti vino,od Hrista ne ,svaki takav će biti na sudu,jer sada Bog nije u hramu u jerusalimu već smo mi hram svetoga Duha. ako Bog treba da stanuje u nama kako može u alkoholisanoj prostoriji obitovati sveti Bog? ili u onome ko ga "davi "dimom od cigareta?!
sada da li je kornilije bio pravedan? jeste. pa zašto nije bio spašen već Bog šalje anđela da mu posvedoči za petra a ovaj reči večnog života? pojam pravedan ne označava onoga ko je uspeo održati zakon već ko stoji na putu za nebo i revnuje.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
@laodikeja
da je bilo koji ćovjek nakon pada u grijeh mogao sam doći do bezgrešnog stanja
nebi Isus Krist patio, trpio i na kraju umro za nas

ti nikako da shvatiš da pali grešni ljudski rod koji je u grijehu od adama,
već rođenjem daje grešnika
kao grešnik je začet
kao grešnik je rođen

da, Biblija jasno govori da su bili pravednici
ali to ne znači da su bili bez grijeha

pravednici su oni koji slušaju Božji glas i poštuju Božji Zakon

neznam tko te poučava u Sveto Pismo
ali u zadnje vrijeme sve više i više lutaš od istine

pristupi Bogu i Kristu kroz žarku i ozbiljnu molitvu,
pa češ shvatiti, dublje upoznati istinu

postoje ljudi koji čitaju slova u Svetom Pismu,
a ima i onih koji čitaju dublje, kroz pouku

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Svi ovi ljudi su drzali zapovesti, jer krsenje zapovesti je u starom zavetu bio greh, a sistem opravdanja jagnje koje je u predslici predstavljalo Hrista, dakle Hristos i u starom zavetu u predslici jagnjeta.

Da su krsili zapovesti bili bi i ostali gresnici, ali ih je Hristos ocistio, opravdao i ucinio pravednim kroz starozavetne simbole.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
prekršaj Božjeg Zakona isti je grijeh kako prije dolaska Spasitelja, tako i nakon žrtvovanja
nijedna starozavjetna krv žrtve nemože očistiti grešnika jer to čini krv Kristova, a kamoli nekakv simbol
ne postoji nijedan pravedan grešnik bez grijeha ni prije Krista ni nakon

I poklonit će joj se svi, koji stanuju na zemlji, kojima ime nije zapisano u knjizi života Janjeta, koje je žrtvovano, od postanja svijeta.
Otkrivenje 13:8
jasno je ko dan da je Krist žrtva za sve ljude od postanka

govoriš da su ljudi bili pravedni, bez grijeha, da su držali zapovijedi
ali ih je Krist očistio
pa dragi moj saberi se više
čemu čistiti nekoga tko je čist
izgubljen si totalno, neznaš više ni šta misliš
a kamoli šta pričaš
spetljao si se u užad grijeha i nemožeš više izači van
dragi moj kolega, nek ti je Gospodin milostiv i neka te On uvede u istinu
svako dobro

Natrag