Dali se treba klanjati ikonama ? I idolima u crkvi?

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Poredjenja su na mestu. Upravo je o tome rec. O pravima. U proslosti pojedine rase nisu imale ista prava kao ostali, zene nisu imala prava kao ostali. I isto tako su se "mentalno silovani" pozivali na na svoja osecanja i svoj "moral". A ako igras na kartu vecine, to je mnogo, mnogo opasna igra, koja vise ne sme da ima presedan.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Naravno da igram na kartu većine. Tom kartom se danas u svijetu vlada, donose se zakoni, uređuje se život društava. Zanemarriti tu činjenicu je opasno, a ne ovo što ti govoriš.
Isto tako, poređernja ti nisu ni blizu mjesta, a kamo li na mjestu. Služiš se analogijom koja je u ovom slučaju neprihvatljiva. Izjednačuješ prava (i osjećanja) rasista, sa pravima i osjećanjima nerasista. U krajnjoj konsekvenci, na takav način možeš izjednačiti i prava zločinca, sa pravom žrtve.To je opasna logika.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Ne urednice, opasno je kada ne vidis slicnosti sa rasistima i sovinistima.
Kada pricam o opasnostima koje se odnose na volju vecine, mislim na mogucnost krsenja ustavom zagarntovanih prava manjina. Vecina prostim referendumom moze da izbaci manjine iz drzave ili da im uskrati sva prava. Jel to uredjeno drustvo? Na to sam mislio kada sam rekao da karta vecine moze biti vrlo opasna. Kada se krse nekoj grupi osnovna zivotna prava ili im se uskracuju, argument vecine ne sme biti validan.
Jos jednom da ponovim, ogromna je slicnost izmedju sovinista, rasista i homofoba. I svi se pozivaju na svoja osecanja i na moral.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Vidim ja sličnosti između rasista i šovinista, a vidiš li ti gdje si zglibio? Sada nazivaš švinizmom pravo ljudi da budu zaštićeni od mentalno silovanja njihovih moralnih načela, a sve u ime prava onih koji to silovanje izazivaju. Tako se pravo i slobode dovode do apsurda i gube svaki smisao.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Sada si ti odlutao malo. Govoris o preteranoj politickoj korektnosti i sa tim se slazem, ali to je druga tema.
I dalje ne vidim kakvo je to mentalno silovanje da svi ljudi imaju ista prava i slobode i kakvo je mentalno silovanje ako neko izrazava svoje misljenje na tu temu. Jel te ja sad mentalno silujem? Jel se osecas neprijatno dok pricas o ovoj temi?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
U tome i jeste tvoj problem (uslovno rečeno), što ne možeš da prepoznaš kada se prava zloupotrebljavaju. Valjda je jasno, da svi ne možemo imati ni apsolutna prava ni apsolutne slobode. Ako će bilo kakav čin u nekom društvu, proizišao iz poimanja prava, uznemiriti većinu pripadnika toga društva, onda je takv čin i sa stanovišta prava, vrlo diskutabilan. Kada ljudi budu shvatili da su im i prava i slobode ograničene pravima i slobodama drugih, onda ovakvih rasprava ne bi ni bilo.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
U tome i jeste tvoj problem (uslovno rečeno), što ne možeš da prepoznaš kada se prava zloupotrebljavaju. Valjda je jasno, da svi ne možemo imati ni apsolutna prava ni apsolutne slobode. Ako će bilo kakav čin u nekom društvu, proizišao iz poimanja prava, uznemiriti većinu pripadnika toga društva, onda je takv čin i sa stanovišta prava, vrlo diskutabilan. Kada ljudi budu shvatili da su im i prava i slobode ograničene pravima i slobodama drugih, onda ovakvih rasprava ne bi ni bilo.

O ovim stvarima pricam. Zloupotreba argumenta vecine dovodi do zloupotreba prava i sloboda drugih. Nijedno pravo ili sloboda tebi ili drugima nece uskraceno ako svi clanovi drustva imaju ista prava i slobode. Demonstriraj mi kako ti gubis bilo koju slobodu ili pravo ako ljudi drugacije seksualne orjentacije imaju pravo na brak. Demonstriraj mi na koji nacin ti je uskraceno bilo kakvo pravo i sloboda ako svi clanovi drustva imaju jednaku slobodu i jednaka prava kao ti.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
O ovim stvarima pricam. Zloupotreba argumenta vecine dovodi do zloupotreba prava i sloboda drugih. Nijedno pravo ili sloboda tebi ili drugima nece uskraceno ako svi clanovi drustva imaju ista prava i slobode. Demonstriraj mi kako ti gubis bilo koju slobodu ili pravo ako ljudi drugacije seksualne orjentacije imaju pravo na brak. Demonstriraj mi na koji nacin ti je uskraceno bilo kakvo pravo i sloboda ako svi clanovi drustva imaju jednaku slobodu i jednaka prava kao ti.
Ne govorim o tome, niti sam gdje ni implicite tako nešto nagovijestio. Neće nikoga ugorziti pravo na istopline brakove, kao što nikoga ne ugrožava pravo ljudi da se seksualno opredjeljuju po svojoj želji. Ja govorim o nečemu drugome, a ako to nisi shvatio, a očito je da nisi, onda bi morali svu priču početi od početka, a to mi se ne da.
Manjina mora biti zaštićena od većine, naročito u pogledu prava i sloboda i to je u uređenim državama uglavnom tako i tako treba da bude, ali i većina mora biti zaštićena od zloupotrebe prava od strane manjine.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
I šta su ti odgovorili ti tvoji muslimani kako bi oni uveli šerijat u društvo koje svojom voljom neće da bude muslimansko?
Baš me interesuje kako bi uveli šerijat u Srbiju.

Izenandices ces ali bi ucinili jednako kao pravoslavci i katolici s njima!
Nevjerovatno!

Zato sam ja za sekularno drustvo, religije ne zabranjivati, pustiti ljude da se bave religijom kao i druga drustva koja ljudi osnivaju da bi zadovoljili svoje kulturne, tradicijske ili slicne potrebe.

Natrag