Dali se treba klanjati ikonama ? I idolima u crkvi?

Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Izenandices ces ali bi ucinili jednako kao pravoslavci i katolici s njima!
Nevjerovatno!

Zato sam ja za sekularno drustvo, religije ne zabranjivati, pustiti ljude da se bave religijom kao i druga drustva koja ljudi osnivaju da bi zadovoljili svoje kulturne, tradicijske ili slicne potrebe.
hahaha ...
E, sad ćeš i ti da se iznenadiš! Mnogo mi se sviđa tvoj odgovor. Smatram ga iskrenim i poštenim. Svaka čast, i ... nisam mislio da ću ikada ovo da ti napišem ali evo: "Alal ti vera!"

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
I šta su ti odgovorili ti tvoji muslimani kako bi oni uveli šerijat u društvo koje svojom voljom neće da bude muslimansko?
Baš me interesuje kako bi uveli šerijat u Srbiju.

Brate izadji na temu (Kuran i Biblija,nadjena stara biblija tema Adriana) pa ces da shvatis ko je Harry!!!

Pozdrav od Gere.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
[WARNING]Na kopirane tekstove obavezni ste navesti referencu![/WARNING]

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
Ne pravi sebi lika (kipa) ni obličja (slike) bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom.

Vrlo interesantan stih, koji gomila vernika ne shvata.
Da NEMA nicega gore na nebu, osim jehove, ili dole ili u vodama, ili pod zemljom, zasto bi on to naglasavao?
Znaci, ima, svugde gde je rekao, te on zapravo nije jedini bog, vec samo zeli najveci broj vernika na svojoj strani...
Sto bi njemu smetalo ako se klanjam necemu sto ne postoji? Znaci, jasno je ko dan da postoji. Posto satanu nije pomenuo, znaci nije ni mislio na njega. Za satanu vec znamo da nije bog, vec pali andjeo. Cak i da jeste satana, on je vladar na zemlji, ne na nebu, tako da, kako god da okrenes, sam jehova priznaje da ima jos bogova, i da mu smeta ako se molite drugim bogovima, te ce vas za to napenaliti, naravno ukoliko vas taj drugi bog ne zastiti. Op trica.

U slucaju da imate primedbe na moje insinuacije, samo se obratite ljudima druge veroispovesti i njih ubedjujte da njihov bog zapravo ne postoji, ne meni. Ja nisam pravio bogove, samo citam ono sto su rekli.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Како Бог, који по теби не постоји, може да се плаши своје богвске конкуренције, која, опет по теби постоји свуда .
Ово је узето јер су се људи у Мојсијево доба а и после клањали разним идолима, чим су изашли из Египта направили су златно теле....
А после тај исти Бог заповеда да се направе ликови анђела, бакарна змија....
Кад би ово буквално тумачење било правилно, не би смели имати никакве слике , чак ни своје породичне , ни у документима.....

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
Nije da on ne postoji po meni, on ne postoji u materijalnom svetu.
Moje tumacenje u odnosu na stihove nije vezano za to da li ja verujem ili ne verujem, vec u sta ti verujes, sta ti citas, i po tome zasnivas svoje verovanje.
Znaci pitanje je vrlo jednostavno.
Sta ti imas vise u odnosu na bilo koju drugu monoteisticku ili politeisticku religiju? Apsolutno nista. I ti, i oni verujete u svoje bogove. Niti jedan niti drugi moze da demonstrira svoje verovanje, nit moze da opovrgne ovog drugog da bi dokazao svoje verovanje.
Stih se odnosio na bozanstva i KLANJANJE drugim bogovima, i vrlo je precizno, ne na slike, obzirom da bog nije ni znao da ce nekad u buducnosti postojati fotografija. Inace, NAMERNO nije kopirana cela bozija zapovest, da bi se izvadila iz konteksta i opravdala, ona inace glasi ovako:

Не прави себи лика ни обличја било чега што је горе на небу, или доље на земљи, или у водама под земљом. Не клањај им се нити им служи. Јер ја, Јахве, Бог твој, Бог сам љубоморан. Кажњавам гријех отаца - оних који ме мрзе - на дјеци до трећег и четвртог кољена, а исказујем милосрђе тисућама који ме љубе и врше моје заповједи.

Znaci, sam priznaje da je ljubomoran. Obicno je to s razlogom, a obzirom da bog zna sve, svestan je postojanja drugih bogova, ali ne govori o njima. Ili mozda ne zna sve, i nije svemoguc? Onda je patoloski ljubomoran. U svakom slucaju, ne poznaje stanje izmedju ljubavi i mrznje, vec je za njega sve crno i belo. Ili ces ga voleti, ili ces goreti. Totalitarizam. Vrlo je jednostavno, treba samo procitati bibliju i ne interpretirati je po zelji vec procitati sta je napisano.

Ne razumem u cemu je svrha biblije u kojoj pise jedno, da vernik tvrdi da ne pise to, vec nesto potpuno suprotno. Zasto onda ne pise lepo i precizno to drugo? Zato sto se jednostavno nije mislilo na to 'drugo', vec na to sto je zapisano.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Druga Bozja zapovest je data iz ciste Bozje ljubavi prema ljudima kao njegovim stvorenjima.

Bog je jedan i u celom kosmosu nema drugih Bogova osim njega.
On je stvorio planetu zemlju i coveka i iz tog razloga njemu jedinome pripada slava i hvala kao stvoritelju i darodavcu zivota.
Svojim padom u greh, covek se otudjio od Boga i zaboravio ovu cuinjenicu, i poceo je da sam sebi stvara izmisljene bogove od drveta i kamena, i da u njima trazi smisao svoga postojanja.

Zato je Bog iz ljubavi prema coveku i da bi ga vratio u prvobitno stanje u kome je bio svestan postojanja njega kao jednog Boga tvorca, dao drugu zapovest, koja sadrzi savet koji upucuje na opasnost genetskog prenosa ovog greha zaborava da je Bog jedini Bog tvorac i da jedino njemu pripada slava za sve sto cini.

Sam tekst ove zapovesti ukazuje na ovo:

"Не гради себи лик резани нити какву слику од оног што је горе на небу, или доле на земљи, или у води, испод земље.
Немој им се клањати нити им служити, јер сам ја Господ Бог твој, Бог ревнитељ, који походим грехе отачке на синовима до трећег и до четвртог кољена, оних који мрзе на мене;
А чиним милост на хиљадама оних који ме љубе и чувају заповести моје" ( 2 knjiga Mojsijeva 20. 4 - 6 )

Original ovog teksta kaze "KOJI TRAZIM GREHE OTACKE NA SINOVIMA DO TRECEG I CETVRTOG KOLENA"

To znaci, da ako su ocevi kojim slucajem praktikovali idolopoklonstvo bilo koje vrste, to znaci da ce se taj greh genetski preneti i na njihovu decu, i Bog ce sa tim istim grehom morati da se susrece iz generacije u generaciju, gde ce zavladati jedan opsti zaborav da je on jedini Bog tvorac, i da je covek njegovo stvorenje.
Ateizam kao pojava je upravo jedan od posledica ovog zaborava i opsteg idolopoklonstva i otpada covecanstva od Boga.

Ako pogledamo prvu zapovest koja glasi: "Ја сам Господ Бог твој, који сам те извео из земље мисирске, из дома ропског.
Немој имати других богова уза ме" ( 2 Mojsijeva 20. 2 - 3 )
Ova zapovest u kontekstu biblije ukazuje da je stvaranje drugih Bogova mnogo siri pojam, da Bog coveku moze biti sve ono sto on stavlja izmedju Boga tvorca i sebe, a to mogu biti novac i bogatstvo, hrana, odelo ili moda, drugi ljudi ili samoljublje, itd, itd.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
bravo laodikeja
napokon si shvatio da je trojstvo kip, idol i da mu se nesmije klanjati
znao sam da češ shvatiti kad-tad

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Vec sam ti napomenuo, da kada biblija kaze jedan Bog, to u kontekstu biblije znaci zajednica tri licnosti - ELOHIM, i sama druga zapovest data je u tom kontekstu u odnosu na njega kao takvog.

Natrag