Dali se treba klanjati ikonama ? I idolima u crkvi?

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ако није наука из Библије, онда ваља да се умијемо обојица ако не видимо ово:

8. Али се не бојимо, и много волимо отићи од тела, и ићи ка Господу. (2.Коринћанима 5)

21. Јер је мени живот Христос, а смрт добитак.
22. А кад ми живљење у телу плод доноси, то не знам шта ћу изабрати.
23. А обоје ми је мило, имајући жељу отићи и с Христом бити, које би много боље било;
24. Али остати у телу потребније је вас ради. (Филибљанима 1)

Ваша наука о "спавању" није из Библије, већ је изврнуто да тако изгледа.

9. И кад отвори пети печат, видех под олтаром душе побијених за реч Божију и за сведочанство које имаху.
10. И повикаше гласом великим говорећи: Докле, Господару Свети и Истинити! Не судиш и не кајеш крв нашу на онима што живе на земљи?11. И дане бише свакоме од њих хаљине беле, и речено им би да почину још мало времена, докле се наврше и другари њихови и браћа њихова, који ваља да буду побијени као и они. (Откривење 6)

4. И видех престоле, и сеђаху на њима, и даде им се суд, и душе исечених за сведочанство Исусово и за реч Божију, који се не поклонише звери ни икони њеној, и не примише жиг на челима својим и руци својој; и оживеше и цароваше с Христом хиљаду година. (Откривење 20)

Спавање у земљи и почивање у Богу су две различите ствари сада захваљујући Исусу Христу. Прочитај поново 4. главу посланице Јеврејима, то говорим већ 1000 пута. Починак је одмор, обнова у Господу, а то нам је Христ омогућио јер је Господар суботе и Он нас уведе у покој и починак. Зато смо у Сабату јер признајемо и верујемо у Њега - држимо заповест.

"Prema tome, i taj pomenuti tekst u 2 Korincanima poslanici 5 poglavlju govori o vaskrsenju (???) kada ce verni biti probrazeni, odnosno dobiti nova neraspadljiva tela, i tu nadu izrazava Apostol Pavle, a ne da ce njegova dusa nakon smrti odmah izaci iz tela i otici na nebo.
Ovaj tekst kaze da ce se to dogoditi tek kad nastupi sud Bozji, a kao sto znamo sud ce se odrzati na kraju istorije sveta.."

Онда се или правиш да не видиш или баш мораш да цитираш адвентистичко "објашњење" (поново). Поред оволико цитата се правиш слеп, то већ није на мени - твој проблем...и не знам одакле ти све ово закључи, али нема везе, све разумем. Пази и ово:

2. Знам човека у Христу који пре четрнаест година (или у телу не знам; или осми тела, не знам: Бог зна) би однесен до трећег неба.
3. И знам за таквог човека (или у телу, или осим тела, не знам: Бог зна)
4. Да би однесен у рај, и чу неисказане речи којих човеку није слободно говорити (2.Коринћанима 12)

24. А мене дух подиже и однесе у утвари духом Божјим у Халдејску к робљу: и утвара коју видех отиде од мене. (Језекиљ 11)

Немогуће је да сте ви са већим знањем од свих Јевреја и хришћана заједно. Лоше су такве изокренуте науке по самог присталицу.

42. И рече Исусу: Опомени ме се, Господе, кад дођеш у царство своје.
43. И рече му Исус: Заиста ти кажем: данас ћеш бити са мном у рају. (Лука 23)

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

8. Али се не бојимо, и много волимо отићи од тела, и ићи ка Господу. (2.Коринћанима 5)

21. Јер је мени живот Христос, а смрт добитак.
22. А кад ми живљење у телу плод доноси, то не знам шта ћу изабрати.
23. А обоје ми је мило, имајући жељу отићи и с Христом бити, које би много боље било;
24. Али остати у телу потребније је вас ради. (Филибљанима 1)

Sve zavisi od prevoda, a Karadjic je konstantno prevodio odredjene pojmove u skladu sa svojim shvatanjem teksta.
Prema tome ti tekstovi koje citiras se moraju shvatiti u kontekstu biblije, jer biblija ne protivreci samoj sebi, a u tvom slucaju izgleda kao da je to tako.
Dakle, kada apostol naprimer kaze "Али остати у телу потребније је вас ради" on ne misli da ce njegova dusa nakon smrti izaci iz tela i otici u raj, vec jednostavno kaze da je bolje da ostane u zivotu jer je njegova sluzba jos potrebna Bogu na zemlji.
Takodje kada kaze
"имајући жељу отићи и с Христом бити, које би много боље било" on tu misli na vaskrsenje kada ce ustati iz groba, jer kad umre to ce za njega biti samo trenutak, jer za umrlog ne postoji protok vremena u grobu, i kada se probudi iz sna njemu ce izgledati kao jedan tren.

9. И кад отвори пети печат, видех под олтаром душе побијених за реч Божију и за сведочанство које имаху.
10. И повикаше гласом великим говорећи: Докле, Господару Свети и Истинити! Не судиш и не кајеш крв нашу на онима што живе на земљи?11. И дане бише свакоме од њих хаљине беле, и речено им би да почину још мало времена, докле се наврше и другари њихови и браћа њихова, који ваља да буду побијени као и они. (Откривење 6)

Sto se tice dusa pod oltartom, dusa u kontekstu biblije nije jedan deo coveka koji navodno posle smrti izlazi iz tela, vec je dusa ceo covek.
Prema tome, tekst iz otkrivenja je simbolican, a iz samog teksta mozemo videti sta je receno ovim ljudima:
"и речено им би да почину још мало времена"
Gde im je receno da pocinu? Naravno u grobovima.
Dakle cista simbolika kojom je Bog prikazao odredjene duhovne istine.

Sledeci tekst upravo potvrdjuje ovo:

4. И видех престоле, и сеђаху на њима, и даде им се суд, и душе исечених за сведочанство Исусово и за реч Божију, који се не поклонише звери ни икони њеној, и не примише жиг на челима својим и руци својој; и оживеше и цароваше с Христом хиљаду година. (Откривење 20)

Dakle ovde se jasno kaze da su DUSE pobijenih u grobu i da su ozivele u casu vaskrsenja.
Dakle duse nisu bestelesni duhovi koji nakon sm,rti izlaze iz tela da bi otisle na nebo, vec je dusa ceo covek koji spava u grobu do casa vaskrsenja.

2. Знам човека у Христу који пре четрнаест година (или у телу не знам; или осми тела, не знам: Бог зна) би однесен до трећег неба.
4. Да би однесен у рај, и чу неисказане речи којих човеку није слободно говорити (2.Коринћанима 12)

Deo ovog teksta je valsifikat, jer tekstove u zagradi su stavljali uglavnom kasniji prepisivaci misleci da se to podrazumeva, pogledaj druge prevode videces da je to tako.
Ali i da nije tako, opet se ovde govori o viziji, a ne o stvarnom bestelesnom iskustvu.
dokaz je uprabvo sledeci tekst, gde prorok jezekilj ne kaze da je on izasao iz tela, vec da mu je Bog dao UTVARU sto znaci VIZIJA.
Dakle on je bio ziv na mestu gde je stajao u tom trenutku ali je imao viziju u svesnom stanju.

24. А мене дух подиже и однесе у утвари духом Божјим у Халдејску к робљу: и утвара коју видех отиде од мене. (Језекиљ 11)

Sledeci tekst je falsifikovan od kasnijih prepisivaca, i u svom izvornom obliku glasi "ZAISTA TI KAZEM DANAS, BICES SAMNOM U RAJU.
Naime, stil pisanja biblijskih tekstova onoga vremena je bio taj da su sve reci bile spojene i bez znakova interpunkcija, i pisalo se sa desna na levo, tako da su kasniji prepisivaci dodali zarez u skladu sa svojim verskim ubedjenjima.
Osim toga, Isus toga dana nije otisao u raj, vec tek nakon vaskrsenja.
Cak nakon vaskrsenja kada je neko zeleo da ga dodirne on bi govori "NEMOJ ME DOTICATI JER SE JOS NE VRATIH OCU SVOJEMU"
Prema tome Isus toga dana nije bio u raju, kao ni razbojnik sa krsta.

42. И рече Исусу: Опомени ме се, Господе, кад дођеш у царство своје.
43. И рече му Исус: Заиста ти кажем данас, bices са мном у рају. (Лука 23)

Tekstove o stanju coveka nakon smrti cu priloziti naknadno , jer ovo i nije tema za ovu diskusiju.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
"Gde im je receno da pocinu? Naravno u grobovima."

Где си то видео? То је самовољно (Хеленино) тумачење.

4. И видех престоле, и сеђаху на њима, и даде им се суд, и душе исечених...
9. И кад отвори пети печат, видех под олтаром душе побијених...
...дане бише свакоме од њих хаљине беле
, и речено им би да почину још мало времена

Дате су им беле хаљине да почину у гробовима? Чујеш ли ти себе? И како то душе говоре гласно када "спавају"? Невероватно је да увек постоји неки одговор, а тако је провидан да је извртање и измишљање. Од јасног библијског текста следи: мисли се, сигурно је, овако је-онако је...уопште се не мисли на почивање у гробовима, већ у Господу до Васкрсења када ће оживети са новим телесима без инфекције греха.

>Али остати у телу потребније је вас ради<

"jednostavno kaze da je bolje da ostane u zivotu"

Да је хтео да каже да остаје у животу - он би тако и рекао, не би напуштао тело и предавао дух у руке Божије као свети Стефан и сви остали касније који страдаше за веру. Још једна провидна претпоставка, тј. убацивање речи.

>имајући жељу отићи и с Христом бити, које би много боље било<

О каквом Васкрсењу причаш и измишљаш када јасно каже да му је смрт добитак и да иде Христу да са Њим буде? Не може бити једноставније.

Deo ovog teksta je valsifikat, jer tekstove u zagradi su stavljali uglavnom kasniji prepisivaci misleci da se to podrazumeva, pogledaj druge prevode videces da je to tako.
Ali i da nije tako, opet se ovde govori o viziji, a ne o stvarnom bestelesnom iskustvu.

Sledeci tekst je falsifikovan
od kasnijih prepisivaca,

Као да се дописујем са неким из "сведока" или муслиманом, нема разлике. И њима је све фалсификат. Зато и ви имате "Чисту реч" где постоје и лепа објашњења и проширења, да вас случајно Библија не превари. Да се све лепо појасни и преприча по адвентизму.

Luke 23:43 Greek Study Bible (Apostolic / Interlinear)
καὶ εἶπεν αὐτῷ· ἀμήν σοι λέγω, σήμερον μετ’ ἐμοῦ ἔσῃ ἐν τῷ παραδείσῳ.

KJV with Strong's
And Jesus said unto him Verily I say unto thee Today shalt thou be with me in paradise

σήμερον -
sēmeron - today - данас

И шта ћемо сада? Ко кривотвори и вара народ? Библија (наводно кривотворена - фалсификована) или адвентисти који имају своју библију (стварно кривотворену и преправљану)? Исти аргументи као код "сведока" и муслимана, није ни чудо што вам православље толико смета. Где год нема аргумената ту је фалсификат, где вам одговара ту се банализује или изврће. Нема ту лека, изгледа...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
[WARNING]Ovo je tema: Da li se treba klanjati ikonama i idolima u crkvi![/WARNING]

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
[WARNING]Ovo je tema: Da li se treba klanjati ikonama i idolima u crkvi![/WARNING]

Izvinjavam se obostrano, ali ovo se nadovezalo na temu ikona i svetaca kao posrednika pred Bogom kojima se ljudi mole.
Odgovor za Adrijana sam postavio na drugoj temi pod naslovom STA JE OD OVOGA BIBLIJSKA ISTINA.

Član
Učlanjen(a)
22.05.2010
Poruka
1
Da ne poverijem!!!

Postovani posteri,

Slucajno sam naleteo na ovaj forum i nasumicno sam pratio tok izjava... i totalno sam uzasnut, koliko se pojedini clanovi razbacuju sa delovima biblija, stice se utisak da je (Bibliju) znaju napamet!
Ja priznajem da sam je mozda dva puta procitao, sto na Srpskom, a asto na Grckom jeziku... no to sada nije bitno!
Ono sto je bitno je da je sve jedno ko se kako moli, pred ikonom ili bez nje; to je individualno... isto kao sto je individualno kako ce ko protumaciti samu Bibliju, ili neke njene delove.
Da li je ovaj jevandjlista napisao ovo ili ono... Braco i sestre, to sve po meni nije bitno!!!
Ako vec verujete u Isusa Hrista i to da je on sin Boziji, koji sedi sa njegove koje god strane i koji se zajedno sa njim postuje i slavi, obratite paznju na njegove interpretacije.
Jer smo svi svesni da je po Hriscanskoj religiji sveto trojstvo, gospod Bog, Isus Hrist i sveti Duh. A sam Isus je izricito zabranio klanjanje bilo kakvim slikama i konama. On je na poslednjoj veceri davanjem svoje krvi i svog tela na dvanaest apostola preneo svetog duha na svoje ucenike... Tako je barem napisano u Bibliji, u sta sam i sam uveren... Medjutim, mnosi od njih, ako ne i svi su tog istog svetog duha vec isto vece izgubili odricuci se svog Ucitelja. Tako da sve sto su posle toga rekli ili uradili, ja licno vise nisam siguran da je to bilo pod prismotrom duha svetoga i da je to u skladu sa ucenjem koje su pimali od Isusa do tada!
A u najmanju ruku je pod prismotrom svetoga duha pisanje samih jevandjelista, od kojih je najranije pisano od 50. do 70. godine, a neki delovi Jovanovog jevandjelja su pisani cak u drugom veku... iako se u njegovom jevandjelju kao autor nagovestava jedan od ucenika koga je sam Isus mnogo voleo, ali se ne navodi koji je to bio... dok se u ostalim jevandjelima kao sto je Lukino zna da autor tog jevandjelja nije ni bio svedok, niti ucenik Isusa Hrista.
Moja vera mi kaze da znajuci te podatke, molitva ispred drveta mi nije no od kakve povoci, kao sto mi molitva ispred komsijine slike nece doneti kofu za vodu, vec samo ako stanem ispred samog komsije i zamolim ga za istu!!!
Zato, braco i sestre, ma koje veroispovesti bili i ma kako se vas Bog zvao... Bog je jedan, zvali ga vi Isus, Alah, ili Pera lozac... on je i dalje jedan... i kada ste ushiceni od srece ili tuzni od boli, to vam je preper dali je duh sveti sa vama ili nije... bilo kako bilo, ON je taj kome se trebamo moliti i kome se trebamo zahvaljivati i nikakva slika ili ikona nam nije potrebna da nam skrece paznju sa te komunikacije.
Mislim da je ovo sve od mene. Ko se slaze neka ne odgovara, jer sve ovo vise nema nikakav smisao... a ko se ne slaze samnom, neka prvo dobro razmisli pre nego sto izgovori neku mudrost. Samo nemojte vise citirati delove Biblije, jer je i ovo do sada bilo beskorisno!!!

S Bogom

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
sve je to uredu sto si rekao, ali ja smatram da nekim ljudima pomaze npr da se mole ispred slike isusa jer im ta slika ne svesno u glavi stvara konekciju sa isusom, ne mole se oni nikakvoj slici sto je ovde pogresno protumaceno, njima je u glavi isus a ne slika, slika je tu mozda zato sto im daje tu neku podsvest i konekciju sa isusom
neko me je potrebna ta doza ohrabrenja i pokretanje te konekcije izmedju njega i boga a ikona mu to pruza, a nekome nije ali to ne znaci da grese i jedni i drugi

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Kako se takodje sluzi kipu i ikoni?

Prvo onaj koji je pravi potrosi vrijeme (oni ce biti najteze kaznjeni!) i materijal, onaj koji to prodaje, trosi vrijeme cekajuci kupca i recimo brisuci prasinu s toga, onaj koji kupuje mora prvo zaraditi novac, pa onda putovati do mjesta gdje se kupuje, platiti, upakovati, donijeti, montirati, bristi prasinu redovito i klecati i ljubiti to....
Dakle, sluze ikoni i kipu!
Prica o konekciji se ne razlikuje, ona je kod svih mnogobozaca i idolopoklonika (pogana) jednaka.
Medjutim, Bozji Zakon je jasan! Pravljenje ikona i kipova i sluzenje njima je grijeh koji vodi u Pakao!
Ako neko hoce reci da Boh laze, to ja svakako negiram!
Bog ne laze nikada!

Mne cudiod krscana, Isus nije imao nui kipve ni ikone! Zasgto ga ne slijedite?

Na primjer indijsko mnogobostvo oni pravdaju kao bezbrojin bozjim licima i pojavama, tako da klece i prinose kâd slikama slona, ruznog lika s vise udova i slicnim.

Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Haribonot:
"Mne cudiod krscana, Isus nije imao nui kipve ni ikone! Zasgto ga ne slijedite?"

Kako te ne čudi od muslimana? Muhamed nije imao nui kipve ni ikone! Zašto ga muslimani ne slijede?

A šta je kaba? Spomenik kulture? Čak je i crni kamen ugrađen u nju a svaki musliman se okreće kabi svaki puta kad klanja.
Puno više pišeš o Isusu i hrišćanima nego o Marksu, Engelsu i Muhamedu a predstavljaš se kao socijalistički musliman.
Nećeš spoznati socijalističke i islamske vrednote dokle god budeš tražio hrišćanske mane.

Natrag