Dali se treba klanjati ikonama ? I idolima u crkvi?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ja licno volim da vidim lepe slike u knjigama koje prikazuju odredjeni biblijski dogadjaj ili lik Isusa, ali to za mene nije predmet obozavanja.

To je odgovor..
Veliš, nije to za tebe predmet obožavanja. Ali jeste simbol, zato si ga i postavio na avatar. Isto tako ni ikona nije predmet obožavanja, nego je lijep simbol koji, pretpostavljam, inspiriše vjernike da se usrdnije mole Bogu.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Veliš, nije to za tebe predmet obožavanja. Ali jeste simbol, zato si ga i postavio na avatar. Isto tako ni ikona nije predmet obožavanja, nego je lijep simbol koji, pretpostavljam, inspiriše vjernike da se usrdnije mole Bogu.

To nije slucaj u tradicionalnim crkvama.
Ikone se upravo koriste kao obredni predmet, pred njima se klanja, one se ljube, nad njima se kadi, sa pojedinih se skida farba i mesa sa svetom pricesti, one se smatraju cudotvoornim, one placu, odaju im se najvece pocasti, stavljaju se u zlato, itd.
O tome upravo govore tekstovi biblije:

[SUP]"[/SUP]Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje.
Nemoj im se klanjati niti im služiti,

Da se ne biste pokvarili i načinili sebi lik rezan ili kakvu god sliku od čoveka ili od žene,
Sliku od kakvog živinčeta koje je na zemlji, ili sliku od kakve ptice krilate koja leti ispod neba;
Sliku od čega što puže po zemlji, ili sliku od kakve ribe koja je u vodi pod zemljom;
I da ne bi podigavši oči svoje k nebu i videvši sunce i mesec i zvezde, svu vojsku nebesku, prevario se i

klanjao im se i služio im;

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
sad ako neko hoce da da pocast i postovanje nekome na ikoni, onda on daje pocas i postovanje sotoni umesto toj osobi sa ikone? sto se tice tog kadjenja, ja kad gledam to i kad pop ide sa onim kandilom i mase, meni to nije normalno i lci mi na paganski obicaj ili neki indijanski ritual, i zasto pop peva kad cita kad sveti kolac ili radi neki drugi obred? to za mene isto nije bas normalno, isus sigurno nije pevao kad je propovedao, niko ne sluzi ikonama ako stane ispred ikone i pomolise kao sto sam rekao to mu samo znaci da se poveze psihicki sa bogom

Jurivaka ispade ti cercil na kraju xaxaxaxaxaxa

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Cuo sam babu kada kaze: Molim te sveti Jovane pogledaj na mog sina i na njegov problem...

ili "Djevice Marijo zamoli svoga sina da....." itd.

Ne mozes istovremeno sluziti Bogu i kipovima. Tako rade mnogobosci.

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
devica marija i svati jovan nisu kipovi

Isto kao sto ni moj djed nije kip, nego samo grumen zemlje!

Ovo je zaista smijesno, najnovije, zamisljeno idolopoklonstvo!

Ima slika Jovanova a nije Jovan, i ne molis njega jer je umro, nego molis Jovanovu sliku,.... ili kako?

Sta sve svijet nece izmisliti samo da se sto dalje odmakne od Boga.....

Zabranjeno se ikome moliti osim Bogu!

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
to je malo duboko pitanje, pazi ako neko iz postovanja prema toj osobi sa slike (ikone) iskaze neko postovanje to je uredu, ali ne mislim da se neko moli ikoni onako kako se moli bogu, pazi mi se molimo svaki dan svakakvim ljudima, koliko puta ti se desilo da se molis nekoj osobi za nesto, da li je to neka pomoc ili nesto drugo to je nebitno ali se molis i molis tu osobu, to se desava svakom od nas i to NAZALOST skoro svaki dan i to je sasvim normalno i ne vidim nista losu i protiv boga u tome, nego to je po meni sto se tice tih ikona i toga samo pokusaj nekog mudrovanja i da neko proisipa pamet kako nesto ne treba da se radi, to je bre sitno sta mi sve radimo sto ne treba da se radi, ja mislim da bi bog bio srecniji kad bi se mi molili ikonama a ne radili neke druge stvari

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da, to je jos veci propust ako se covek moli pred ikonom ili kipom koji predstavlja nekog coveka, i njemu se moli kao nekom posredniku pred Bogom, naprimer Mariji ili Jovanu krstitelju, svecima, Svetom Savi, itd.
Po bibliji samo je jedan posrednik pred Bogom a to je Isus Hristos, i on posreduje pred prestolom Bozjim u svetinji nad svetinjama prilazuci zasluge svoje zrtve i prolivene krvi na krstu Golgote.

"
Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek
Hristos Isus, Ko
ji sebe dade u otkup za sve" ( 1 poslanica Timotijeva 2. 5 ).

[SUP]
"
[/SUP]Da je na znanje svima vama i svemu narodu Izrailjevom da u ime Isusa Hrista Nazarećanina, kog vi raspeste, kog Bog podiže iz mrtvih, stoji ovaj pred vama zdrav.
Ovo je kamen koji vi zidari odbaciste, a postade glava od ugla: inema ni u jednom drugom spasenja;
Jer nema drugog imena pod nebom danog ljudima kojim bi se mi mogli spasti.
( Dela apostolska 4. 10 - 12 ).

Sledeci tekst iz knjige proroka Isaije ukazuje na to da je Bog u jednom istorijskom trenutku pogledao na zemlju i video da nema nikoga ko bi posredovao za coveka, da nema posrednika.
Ako uzmemo u obzir da je istina ono sto veruju tradicionalne crkve da postoje sveci koji posreduju pred Bogom, onda je Bog u ovom tekstu lagao, jer je izrekao da je video da nema posrednika a ima ih, a to su u vreme kada je pisan ovaj tekst mogli biti Noje, Avram, Sara, Mojsije,
Jov, Josif, Car David, i mnoge druge poznate licnosti starog zaveta koje u vreme pisanja ovog teksta nisiu bile zive, pa su mogle zauzeti ulogu posrednika pred Bogom.

Ali naravno nije tako, jer biblija ne poznaje ovo ucenje o posrednistvu, ono je preuzeto iz paganskog kulta mrtvih, i preneseno u jedan deo Hriscanstva, odnosno Rimokatolicizam i Pravoslvlje.

[SUP]"[/SUP]Zato sud odstupi natrag, i pravda stoji daleko; jer istina pade na ulici i pravda ne može da prođe.
I istine je nestalo, i ko se uklanja od zla, postaje plen. To vide Gospod, i ne bi Mu milo što nema suda.
I vide gde nema čoveka, i začudi se što nema posrednika; zato učini Mu spasenje mišica Njegova, i pravda Njegova podupre Ga. ( Isaija 59. 14 - 16 ).

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Da, to je jos veci propust ako se covek moli pred ikonom ili kipom koji predstavlja nekog coveka, i njemu se moli kao nekom posredniku pred Bogom, naprimer Mariji ili Jovanu krstitelju, svecima, Svetom Savi, itd.
Po bibliji samo je jedan posrednik pred Bogom a to je Isus Hristos, i on posreduje pred prestolom Bozjim u svetinji nad svetinjama prilazuci zasluge svoje zrtve i prolivene krvi na krstu Golgote.

"
Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek
Hristos Isus, Ko
ji sebe dade u otkup za sve" ( 1 poslanica Timotijeva 2. 5 ).

[SUP]
"
[/SUP]Da je na znanje svima vama i svemu narodu Izrailjevom da u ime Isusa Hrista Nazarećanina, kog vi raspeste, kog Bog podiže iz mrtvih, stoji ovaj pred vama zdrav.
Ovo je kamen koji vi zidari odbaciste, a postade glava od ugla: inema ni u jednom drugom spasenja;
Jer nema drugog imena pod nebom danog ljudima kojim bi se mi mogli spasti.
( Dela apostolska 4. 10 - 12 ).

Sledeci tekst iz knjige proroka Isaije ukazuje na to da je Bog u jednom istorijskom trenutku pogledao na zemlju i video da nema nikoga ko bi posredovao za coveka, da nema posrednika.
Ako uzmemo u obzir da je istina ono sto veruju tradicionalne crkve da postoje sveci koji posreduju pred Bogom, onda je Bog u ovom tekstu lagao, jer je izrekao da je video da nema posrednika a ima ih, a to su u vreme kada je pisan ovaj tekst mogli biti Noje, Avram, Sara, Mojsije,
Jov, Josif, Car David, i mnoge druge poznate licnosti starog zaveta koje u vreme pisanja ovog teksta nisiu bile zive, pa su mogle zauzeti ulogu posrednika pred Bogom.

Ali naravno nije tako, jer biblija ne poznaje ovo ucenje o posrednistvu, ono je preuzeto iz paganskog kulta mrtvih, i preneseno u jedan deo Hriscanstva, odnosno Rimokatolicizam i Pravoslvlje.

[SUP]"[/SUP]Zato sud odstupi natrag, i pravda stoji daleko; jer istina pade na ulici i pravda ne može da prođe.
I istine je nestalo, i ko se uklanja od zla, postaje plen. To vide Gospod, i ne bi Mu milo što nema suda.
I vide gde nema čoveka, i začudi se što nema posrednika; zato učini Mu spasenje mišica Njegova, i pravda Njegova podupre Ga. ( Isaija 59. 14 - 16 ).

11. Тада рече Арон Мојсију: Господару, молим те, не мећи на нас греха овог, јер лудо учинисмо и згрешисмо. (4.Мојсијева 12)

4. Чувши веру вашу у Христа Исуса, и љубав коју имате к свима светима, (Колошанима 1)

26. А тако и Дух помаже нам у нашим слабостима: јер не знамо за шта ћемо се молити као што треба, него сам Дух моли се за нас уздисањем неисказаним. (Римљанима 8)

11. С помоћу и ваше молитве за нас; да многи људи многу хвалу дају Богу за даре који су нама дати вас ради. (2.Коринћанима 1)

30. Али вас молим, браћо, заради Господа нашег Исуса Христа, и заради љубави Духа, помозите ми у молитвама за ме к Богу; (Римљанима 15)

19. Јер знам да ће ми се ово збити на спасење вашом молитвом и помоћу Духа Исуса Христа. (Филибљанима 1)

Дакле, ако Павле моли своју браћу хришћане да помогну у молитвама, тј. да моле, ако Арон моли свога брата Мојсија, сигурно нико од њих и нас се не обраћа браћи и свецима Божијим као божанству. У молитвама светима ми говоримо: моли за нас (помози нам у молитвама Богу) и сл. Не обраћамо се браћи као боговима, већ као пријатељима и браћи.

25. Браћо! Молите се Богу за нас. (1.Солуњанима 5)

Једини проблем је што се тврди да се "спава", тј. да свеци нису са Господом. Ево и одговора:

8. Али се не бојимо, и много волимо отићи од тела, и ићи ка Господу. (2.Коринћанима 5)

21. Јер је мени живот Христос, а смрт добитак.
22. А кад ми живљење у телу плод доноси, то не знам шта ћу изабрати.

23. А обоје ми је мило, имајући жељу отићи и с Христом бити, које би много боље било;

24. Али остати у телу потребније је вас ради. (Филибљанима 1)

Ионако се ми молимо за друге, шта је онда проблем? Ако свеци моле за нас, а Христ и Дух такође, шта онда правимо идолопоклонство од молитава? Друга је ствар ако неко мисли да је слика или кип божанство и да Дух у твари обитава, па се опходи према тој твари као Јевреји према змији која исцељује. Дакле, и материја може исцелити човека, али од ње не смемо правити божанство.

Молим те, Драгане, моли се за све нас (Римљанима 15). - да ли је идоловолонство у питању? Наравно да није.

Веома се лако направи манипулација и човек одбацује једноставне ствари јер га застраше да греши, а у ствари га после преобликују да много греши. Тако култови и секте делују и врбују.

Isto kao sto ni moj djed nije kip, nego samo grumen zemlje!

Ovo je zaista smijesno, najnovije, zamisljeno idolopoklonstvo!

Ima slika Jovanova a nije Jovan, i ne molis njega jer je umro, nego molis Jovanovu sliku,.... ili kako?

Sta sve svijet nece izmisliti samo da se sto dalje odmakne od Boga.....

Zabranjeno se ikome moliti osim Bogu!

А камену? Шта ви радите? Да видимо мало:

crni kamen 3.jpgkabba 2.jpgmalo molitve vratima.jpgmolitva zidu.jpgobozavanje kamena.jpg

Зато су они крвници који су на коњима и са мечевима и стрелама донели ислам одмах рушили, палили и кречили цркве, од њих правили штале, дизали она пенкала да се дерњају свако јутро, и ти мени причаш како сам ја идолопоклоник? Гледај свог Мухамеда и брини своје бриге, љуби тај црни камен и уживај.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Naravno, posrednicka molitva u tom smislu je dopustena, jer jedan drugi biblijski tekst kaze MOLITE SE BOGU JEDAN ZA DRUGOGA DA OZDRAVLJATE, JER MOLITVA PRAVEDNIKA MOZE MNOGO POMOCI.
Ali u smislu posrednika koji posle smrti odlaze ui raj da bi tamo posredovali pred Bogom, to nije biblijska nauka, jer covek ne odlazi omahnakon smrti vec se nalazi u prahu zemaljskom do casa vaskrsenja kada ce ga Bog podici iz groba.

Prema tome, i taj pomenuti tekst u 2 Korincanima poslanici 5 poglavlju govori o vaskrsenju kada ce verni biti probrazeni, odnosno dobiti nova neraspadljiva tela, i tu nadu izrazava Apostol Pavle, a ne da ce njegova dusa nakon smrti odmah izaci iz tela i otici na nebo.
Ovaj tekst kaze da ce se to dogoditi tek kad nastupi sud Bozji, a kao sto znamo sud ce se odrzati na kraju istorije sveta..

"Znamo zaista da ko se ovaj šator, u kome mi na zemlji prebivamo, uništi, imamo na nebu zgradu koja je Božje delo, dom večni, koji nije ljudska ruka gradila. [SUP]2[/SUP] Zato i uzdišemo u ovom šatoru, želeći se skloniti u svoj nebeski stan, [SUP]3[/SUP] i da se obučeni, a ne goli nađemo. [SUP]4[/SUP] Jer dok smo u ovome šatoru, teško uzdišemo, jer mi hoćemo ne da se svučemo, nego da se preobučemo, da život proguta ono što je smrtno. [SUP]5[/SUP] A onaj koji nas za to stvori, to je Bog koji nam dade zalogu Duha. [SUP]6[/SUP] Puni smo, dakle, pouzdanja jednako, a znamo da dok smo u ovome telu, daleko smo od Gospoda, [SUP]7[/SUP] jer mi po veri hodimo, a ne po onome što gledamo; [SUP]8[/SUP] puni smo pouzdanja i više volimo ostaviti ovo telo i kod Gospoda prebivati. [SUP]9[/SUP] Zato se i staramo da njemu ugodimo, bilo da smo u ovome telu ili da ga ostavimo. [SUP]10[/SUP] Jer svi treba da se javimo na sudu Hristovu, da primimo svaki po onome što je ko u svom telu dobro ili zlo učinio. [SUP]11[/SUP] Poznajući, dakle, strah od Gospoda, nastojmo da uveravamo ljude, a Bogu smo poznati, i nadamo se da smo i vašim savestima poznati. [SUP]12[/SUP] Ne preporučujemo se opet vama, nego vam dajemo povod da se i vi s nama hvalite, da imate što odgovoriti onima koji se hvale onim što je spolja ali nije u srcu. [SUP]13[/SUP] A ako se ja zanosim, Bogu se zanosim; ako li sam razabran, vama sam razabran. [SUP]14[/SUP] Jer nas ljubav Hristova pokreće, jer mi mislimo da ako jedan sam za sve umre, to dakle svi umreše; [SUP]15[/SUP] i da on za sve umre zato da oni koji žive, ne žive više radi sebe, nego radi onoga koji za njih umre i uskrsnu. [SUP]16[/SUP] Zato i mi od sada nikoga ne poznajemo po puti, - i ako Hrista i poznasmo po puti, sad ga više ne poznajemo tako. [SUP]17[/SUP] Ako je ko u Hristu, on je novo stvorenje; - staro prođe, gle, sve novo postade. [SUP]18[/SUP] Ali je sve to od Boga, koji pomiri nas sa sobom po Hristu, i dade nam službu pomirenja. [SUP]19[/SUP] Jer Bog beše u Hristu, i svet pomiri sa sobom, ne uračunavši mu greha njegovih, i metnuvši u nas reč pomirenja. [SUP]20[/SUP] Mi dakle vršimo službu poslanika u ime Hrista, kao da Bog kroz nas govori. Molimo vas u ime Hristovo, pomirite se s Bogom! [SUP]21[/SUP] Jer onoga koji ne znadijaše greha, nas radi učini grehom, da mi postanemo u njemu pravda koja pred Bogom vredi" ( 2 Korincanima 5 poglavlje ).

Poslednja izmena:
Natrag