Dali se treba klanjati ikonama ? I idolima u crkvi?

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
hoces da kazes da svaki vernik koji se molio za bolje zdravlje je ozdravio ?? Pa ja znam neke ljude koji su bili pravi vernici i za koje su se molili mnogi ljudi i koji su umrli strasnom smrcu, gde je bio isus onda?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Odoste u offtopc. Laodikejac, šta je onda sa crkvama (ne mislim na insitucije) i hramovima? Ako je po tebi logično da se čovjek može moliti pred kamenom a ne može pred ikonom jer je to predmet koji je sakcionsian Božijom zapovjedi, zar isto to nije i crkva? Zar je molitva upućena Bogu sa neke livade, manje vrijedna od molitve upućene ispod svoda crkve?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
hoces da kazes da svaki vernik koji se molio za bolje zdravlje je ozdravio ?? Pa ja znam neke ljude koji su bili pravi vernici i za koje su se molili mnogi ljudi i koji su umrli strasnom smrcu, gde je bio isus onda?

Onda je tu problem sto su bili u pogresnoj veri, odnosno svesno su zastupali veru koja se zasnivala na pogresnim stanovistima i temeljima, a ne na reci Bozjoj.

To mozemo da potvrdimo biblijskim navodom koji kaze ''GOSPOD USLISUJE MOLITVE ONIH KOJI SE MOLE U ISTINI' ili vec pomenuti stih koji kaze ''KO ODVRACA UHO DA NE CUJE ZAKONA I MOLITVA JE NJEGOVA MRSKA''

Ja mogu da posvedocim o raznim iskustvima koja su doziveli ljudi u mojoj crkvi, ukljucujuci i iskustva isceljenja, a o iskustvima u drugim crkvama ne zelim da govorim, ali ono sto znam je da takvih iskustava nema..

Za Jurivaku.

Molitva unutar hrama ili na livadi svejedno je, zidovi nisu predmet obozavanja, dok ikona ili kip to predstavljaju..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
ako bog zna sve onda je znao da ce biti mnogo crkava i razlicitih religija i time je osudio mnoge na smrt ni krive ni duzne, slucajnost je to sto si ti u "pravoj crkvi", da si se rodio na nekom drugom mestu bio bi osudjen na propast kao sto su osudjeni muslimani, 1,5 milijarda ljudi po tebi koji su sigurni da je njihova prava isto koliko si ti siguran u svoju

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Jurivaka: Laodikejac, šta je onda sa crkvama (ne mislim na insitucije) i hramovima? Ako je po tebi logično da se čovjek može moliti pred kamenom a ne može pred ikonom jer je to predmet koji je sakcionsian Božijom zapovjedi, zar isto to nije i crkva? Zar je molitva upućena Bogu sa neke livade, manje vrijedna od molitve upućene ispod svoda crkve?

Nijedna Božja zapovijed zabranjuje (niti obavezuje) uporabu ikona i slika kao sredstva za pobožnost vjernika. Božja zapovijed se odnosila na kumire, male drvene bogiće koje su imali pogani s kojima su Izraelci bili u kontaktu. Jednom sam pročitala da bi se bit cijelog Starog Zavjeta mogao reći jednom rečenicom: Bog se želio da se Izraelci ostave svojih idola i drvenih bogića i povjeruju u Njega, jedinog pravog Boga. U tom kontekstu je dana druga zapovijed.( Ima to točno u jednom psalmu, al mi se ne da tražiti).
Ovi vjerski čistunci to primjenjuju na sve, bez razlike. Sva sreća Bog gleda na srce, a kako sam već rekla, ako čovjek moli, ne moli samo ustima, već srcem. Može deset slika stajati pred njim, a on zatvoriti oči i otvoriti srce pred Bogom
Tako vođen Duhom Božjim može moliti gdje god da se nalazi.

Jure, ima jedno selo u Španjolskoj poznato po posebnom štovanja jedne svetice iz 16. stoljeća
(sv. Terese).Povijesni podaci govore da je bila u tom selu, učila djecu pisati i čitati i učila ih katekizam. Sagradila je crkvu i samostan, to i danas postoji kao muzej. Prema predaji ona je s radnicima nosila kamenje i žbuku i na jednom cetvrtastom kamenu odmarala. Taj kamen je ostao uz cestu i pobožni ljudi i danas, kad prođu pored njega, malo zastanu i skinu šešir. :lol:
Živa istina. Najsmješnije je kad naiđe motorista...juri, brum, brumm...onda stane pred kamenom i opet odjuri.

[B je napisao(la):
Laodikeja;
[/B]Za Jurivaku.

Molitva unutar hrama ili na livadi svejedno je, zidovi nisu predmet obozavanja, dok ikona ili kip to predstavljaju..

Laodikeja, a tvoj avatar, ha? Što će ti ta slika? Zar doista misliš da nikome nije drago vidjeti lik Isusa kao Dobrog Pastira? Ili misliš da bi bilo isto raspoloženje da si stavio za avatar rogove Sotone? Nekima slika pomaže, drugima ne treba, uglavnom slika stvara ozračje za molitvu, tako je bilo i tako će ostati dok je čovjek ovako sazdan, a vi pričajte što hoćete.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Aha, Laodikejac, šta ćeš sada odgovoriti Isabeleti u vezi tvoga avtara?Ako to nije ikona, ja sam Čerčil!:dtyste:

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Aha, Laodikejac, šta ćeš sada odgovoriti Isabeleti u vezi tvoga avtara?Ako to nije ikona, ja sam Čerčil!:dtyste:

0022694.jpg

Ovu Isusovu sliku je Laodikeja imao za avatar.
Ti si postavio temu o Torinskom Platnu. Znas li da je taj Isusov lik veoma nalik na prvu ikonu iz 6. st. Krist Pantokrator. Sad su ga uspjeli napraviti todimenzionalno. Lijepo izgleda, ali Isus je sigurno još ljepši.:dtyste: "najljepši od ljudskih sinova".

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pogledajte prilog 31849

Ovu Isusovu sliku je Laodikeja imao za avatar.
Ti si postavio temu o Torinskom Platnu. Znas li da je taj Isusov lik veoma nalik na prvu ikonu iz 6. st. Krist Pantokrator. Sad su ga uspjeli napraviti todimenzionalno. Lijepo izgleda, ali Isus je sigurno još ljepši.:dtyste: "najljepši od ljudskih sinova".
Pa, dobro, ali i ovo je imaginacija nekog slikara, iz toga doba, jer on nije mogao naslikati Isusov originalni portret. A što se tiče one sjene na Torinskom platnu, da, ona podsjeća na konture ovakvog Isusovog lika. Baš ta činjenicaa dovodi u pitanje sve, jer slikar iz 6. vijeka nije mogao imati pojma kako je Isus zaista izgledao.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Isabeleta gresi, druga zapovest jasno govori o kipovima i slikama, kao i naredni tekst takodje:

[SUP]"[/SUP]Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje.
Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grehe otačke na sinovima do trećeg i do četvrtog koljena, onih koji mrze na mene;
A činim milost na hiljadama onih koji me ljube i čuvaju zapovesti moje. ( 2 knjiga Mojsijeva 20. 4 - 6 ).

"Onaj dan kad stajaste pred Gospodom Bogom svojim kod Horiva, kad mi Gospod reče: Saberi mi narod da im kažem reči svoje, kojima će se naučiti da me se boje dok su živi na zemlji, i da uče tome i sinove svoje;
Kad pristupiste i stajaste pod gorom, a gora ognjem goraše do samog neba i beše na njoj tama i oblak i mrak;
I progovori Gospod k vama isred ognja; glas od reči čuste, ali osim glasa lik ne videste;
I objavi vam zavet svoj, koji vam zapovedi da držite, deset reči, koje napisa na dve ploče kamene.
I meni zapovedi onda Gospod da vas učim uredbama i zakonima da ih tvorite u zemlji u koju idete da je nasledite.
Zato čuvajte dobro duše svoje; jer ne videste nikakav lik u onaj dan kad vam govori Gospod na Horivu isred ognja,
Da se ne biste pokvarili i načinili sebi lik rezan ili kakvu god sliku od čoveka ili od žene,
Sliku od kakvog živinčeta koje je na zemlji, ili sliku od kakve ptice krilate koja leti ispod neba;
Sliku od čega što puže po zemlji, ili sliku od kakve ribe koja je u vodi pod zemljom;
I da ne bi podigavši oči svoje k nebu i videvši sunce i mesec i zvezde, svu vojsku nebesku,prevario se i
klanjao im se i služio im; jer
ih Gospod Bog tvoj dade svim narodima pod celim
nebom;
A vas uze Gospod i izvede vas iz peći gvozdene, iz Misira, da mu budete narod nasledni, kao što se vidi danas. ( 5 knjiga Mojsijeva 4. 10 - 20 ).

Drugo, ona je pogresila, ja nikada nisam postavio sliku Torinskog platna koju je prilozila, osim ove koju imam.
Osim toga, slike koje se nalaze u knjigama, ajde recimo i na forumima, itd, ne predstavljaju ritualni predmet obozavanja ili nesto cemu bi se molili, a druga zapovest upravo govori o tome.

Ja licno volim da vidim lepe slike u knjigama koje prikazuju odredjeni biblijski dogadjaj ili lik Isusa, ali to za mene nije predmet obozavanja.

To je odgovor..

[SUP][/SUP]

Natrag