Dali se treba klanjati ikonama ? I idolima u crkvi?

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Postoje ucenja koja govore o tome da dusa bez ostecenja tijela ili ostecenja duse, moze naopustiti tijelo i vratiti se u njega.

Nadam se da si dovoljno obrazovana da znas da je stovanje kipova i ikona ruzno prisustvo idolopoklonstva - cudna ljudska navika prema tradiciji, da postoje samanisticki i drugi nevjernicki obicaji.

Predpostavljam da si dovoljno obrazovana da mozes bez sumnje vjerovatii da se Marija, Isusova majka nije molila pred ikonama niti ikonama. Isus takodje nije klecao pred ikonama i kipovioma.

Ako su oni uzor ikome, ondase ti mole samo Bogu, bez ikona, kipova i slicnih relikvija.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246

P. s. Ova tvoja slika me potsjeća na moju baku. Tako sam je viđala i tako mi je ostala u sjećanju. I ona je imala jednu ikonu Bogorodice s Isusom koju su njeni roditelji ponijeli iz Ukrajine. I pred njim je molila.
Pitam se, kako sam ja već onda, kao malo dijete shvatila da se moja baka ne moli slici, nego Bogu? I da mi netko sada kaže da je moja baka bila idolopoklonka, uši bi mu išćupala...Pogledajte prilog 31534

Označio sam cvenim slovima nelogičnosti samo u ovom postu. Valjda ćeš razumeti. Prvo to je slika bogorodice a ne slika Boga. Znači nije se molila Bogu čak ni na slici nego bogorodici. Sad posebna priča što je ta bogorodica u stvari biblijska " nebeska kraljica " boginja paganskog obožavanja Jeremija 44. 17-30. Artemida Dela Apostolska 19.27-28. To su slike kojima se prinosi i kad tamjan, jel tako? E sad pročitaj kako Bog gleda na te stvari. Jeremija 18 15. Moj narod zaboravi mene i idolima tamjan pali spotiče se na putevima svojim i napušta stare staze......
Što se tiče molitve pred slikom ili kipom Isusa razapetog na krstu ima jedan stih koji su uspeli da zamute u raznim prevodima. Odprilike glasi ovako Galatima 3.1. O nerazumni Galati, ko je opočinio vas kojima je Isus Hristos pred očima naslikan kao razapet ? Kad bi prevodi u ovom stihu bili usaglašeni imali bi ukor od apostola Pavla za klanjanje pred slikom raspetog Isusa.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Cudo u manastiru: Svetac sa životinjskom glavom

U Sukovskom manastiru, koji se nalazi na dvadesetak kilometara od Pirota, nedaleko od sela Sukovo, može se videti verovatno jedinstvena freska u pravoslavnom freskoslikarstvu, na kojoj je prikazan svetac koji je za života bio ljudožder zbog čega je i naslikan sa životinjskom glavom!

272867_svetac_f.jpg

Poslednji s desne strane je svetac sa glavom nedefinisane životinje
Prema priči monaha iz ovog manastira, reč je o Svetom Hristoforu, koji je živeo u plemenu ljudoždera.

"Kada je video kako hrišćani stradaju za Isusa Hrista i video čuda Hristove vere, on ga je zavoleo, kao i njegovu veru svim srcem i poželeo da strada za njega. Uvidevši to, njegovi saplemenici-ljudožderi su ga strahovito mučili, a mučeničkom smrću je i završio svoj ovozemaljski život. Zbog toga je i kasnije proglašen za sveca, ali i pored toga njegova freska se izuzetno retko sreće u manastirima", kažu monasi u Sukovskom manastiru.

EGIPATSKI BOG TOT:

250px-Anubis_standing.svg.png
toth-and-taweret.jpg

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
U Sukovskom manastiru, koji se nalazi na dvadesetak kilometara od Pirota, nedaleko od sela Sukovo, može se videti verovatno jedinstvena freska u pravoslavnom freskoslikarstvu, na kojoj je prikazan svetac koji je za života bio ljudožder zbog čega je i naslikan sa životinjskom glavom!

te freske ne znace nista, na freski moze da bude ko pozeli ali bukvalno ko pozeli i to nema veze sa pravoslavljem nego sa ljudima, kad su jednom misku velimirovicu napravili fresku sveca u crkvi koju je on kao pripomogao novcano a prevario je mnogo ljudi, onda sta dalje da se kaze i prica o tome
a da ne pominjem freske svih vladara ne bitno da li su srpski ili nisu a ne zasluzuju niti jednu pohvalu sta su radili za zivota

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919

272867_svetac_f.jpg

Poslednji s desne strane je svetac sa glavom nedefinisane životinje
Prema priči monaha iz ovog manastira, reč je o Svetom Hristoforu, koji je živeo u plemenu ljudoždera.

"Kada je video kako hrišćani stradaju za Isusa Hrista i video čuda Hristove vere, on ga je zavoleo, kao i njegovu veru svim srcem i poželeo da strada za njega. Uvidevši to, njegovi saplemenici-ljudožderi su ga strahovito mučili, a mučeničkom smrću je i završio svoj ovozemaljski život. Zbog toga je i kasnije proglašen za sveca, ali i pored toga njegova freska se izuzetno retko sreće u manastirima", kažu monasi u Sukovskom manastiru.

EGIPATSKI BOG TOT:

250px-Anubis_standing.svg.png
toth-and-taweret.jpg

У добру је лако добро бити,
на муци се познају јунаци!
П.П.Његош

Ма, шта сад? Свуда ви видите египатске богове и остале глупости. Светац се одрекао канибализма и сотонских ритуала и поверовао у Христа, а то доказао својом мученичком смрћу. Видиш, ми православци имамо свеце и поштујемо њихово страдање јер су наш узор. Конкретно су доказали своју јаку веру и страдали за њу. Нико њега није представио као неког египатског бога, већ је за људе то била страшна помисао да неко једе друге људе, отуда су га тако и насликали. Веома једноставна ствар. Ионако га нико од сликара није ни видео.

Много вам православље смета, верујем да ваши у Америци много улажу да докажу како је православље лоше. Ви сте само инструмент тих планова и програма. Одолевало је оно вековима и против много већих и крволочнијих непријатеља, одолеће до доласка Христовог.

Занимљиво је само како се увек употребљавају Срби да би се ослабило српство. Увек неки овог типа се појави ко види само лоше стране свога народа па би да доведе нешто ново и модерно, никако да се поради на себи, важно да нам неко други "помогне":

А шта тај Србин може да одговори? Можда овако нешто:

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Freske su podvala, sluzenje freskama je prevara, idolopoklonstvo.

Kazes, ne sluzis ikonama i kipovima?

Cuvas li ih?

Cistis li ih?

Popravljas li ih?

Divis li im se?

Prenosis li ih?

Klecis li pred njima?

Molis li se stvarnim ili zamisljenim likovima osim Bogu?

Prezentiras li drugim ljudima svoje kipove i ikone?

Ako odgovoris da onda cinis smrtni grijeh.

Opravdanja ti nece pomoci.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
@Peko71
Pročitala sam sve postove na ovoj temi i čini se da je 50% za i 50% protiv štovanja ikona.
Da ne ponavljam ono što je već rečeno, osobno nisam ni pristalica ni protivnica, ali vjerujem onom što je rekao Nicejski sabor u 8 st., a Katolički katekizam iz 1992. to potvrdio:
"Kršćansko štovanje slika nije suprotno prvoj zapovijedi, koja zabranjuje kumire. Doista, čast iskazati slici odnosi se na onoga koji je slikom prikazan, i tko štuje sliku, štuje osobu koja je na njoj prikazana. Čast iskazana svetim slikama jest čašćenje puno poštovanja a nipošto klanjanje, koje pripada samo Bogu."

Možeš li malo da pojasniš kako je to moguće ? Do osmog veka tj. do sabora u Nikeji u osmom veku štovanje slika je bilo paganski čin a od sabora u Nikeji to više nije paganski čin a naš Gospod isti i ne menja se. Poznato je da je na tom saboru bilo mnogo i protivnika budućeg katekizma i da je došlo do razdora zbog toga. Prvi razdor u Nikeji 325. zbog trojstva drugi u Istambulu treći razdor u Nikeji u 8.veku zbog štovanja slika itd. Ne može biti prvo neispravno štovanje slika pa onda od nekog momenta da to bude ispravno.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Možeš li malo da pojasniš kako je to moguće ? Do osmog veka tj. do sabora u Nikeji u osmom veku štovanje slika je bilo paganski čin a od sabora u Nikeji to više nije paganski čin a naš Gospod isti i ne menja se. Poznato je da je na tom saboru bilo mnogo i protivnika budućeg katekizma i da je došlo do razdora zbog toga. Prvi razdor u Nikeji 325. zbog trojstva drugi u Istambulu treći razdor u Nikeji u 8.veku zbog štovanja slika itd. Ne može biti prvo neispravno štovanje slika pa onda od nekog momenta da to bude ispravno.

Stvar je u tome što su mnogi sabori demantovali jedni druge, i ono što je zaključno doneto na jednom saboru opovrgavano je na drugom.
To je isti slučaj i sa klanjanjem ikonama i slikama, gde je na jednom saboru donet zakljucak da se poštovanje ikona suproti nauci svetoga pisma i drugoj zapovesti i osudio ga, a već sledeći sabor je ukinuo zaključke ovog prvog i ponovo uspostavio poštovanje slika.
Postoje i dokumentovani istorijski podaci o tome.

Prema tome, crkva je menjala svoju doktrinu sa promenom crkvenih i svetovnih vlasti koje su imale vlast nad crkvom a ovi opet nad svetovnim vlastima koje su sprovodile usvajane zaključke na crkvenim saboorima, i progonile one koji te odluke nisu poštovali..

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ne znam čemu ovolika rasprava oko ikona. Ja nisam vjernik, ali mogu iznijeti svoje mišljenje o tome, sa kojim se neko može složiti, a naravno, i ne mora. Svi pokreti duhovne ili svjetovne provicijencije, imaju svoje simbole. To je nešto po čemu se oni vizuelno prepoznaju. Ikona je takođe simbol. Ona je samo vizuelna veza između Boga i vjernika, jer predstavlja lik koji je posvećen, odnosno, koji je u neposrednoj interakciji sa Bogom. Teško se može tvrditi, a još teže dokazati, da su ikone oni predmeti koji se zabranjuju u Svetom pismu. Prema tome, vjernik koji se moli pred ikonom, ne moli se ikoni kao takvoj, nego preko nje upućuje svoju molitvu Bogu. Piše li negdje u Svetom pismu da ne smije biti posrednika između Boga i vjernika? Šta je Sveti duh ako nije to?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne znam čemu ovolika rasprava oko ikona. Ja nisam vjernik, ali mogu iznijeti svoje mišljenje o tome, sa kojim se neko može složiti, a naravno, i ne mora. Svi pokreti duhovne ili svjetovne provicijencije, imaju svoje simbole. To je nešto po čemu se oni vizuelno prepoznaju. Ikona je takođe simbol. Ona je samo vizuelna veza između Boga i vjernika, jer predstavlja lik koji je posvećen, odnosno, koji je u neposrednoj interakciji sa Bogom. Teško se može tvrditi, a još teže dokazati, da su ikone oni predmeti koji se zabranjuju u Svetom pismu. Prema tome, vjernik koji se moli pred ikonom, ne moli se ikoni kao takvoj, nego preko nje upućuje svoju molitvu Bogu. Piše li negdje u Svetom pismu da ne smije biti posrednika između Boga i vjernika? Šta je Sveti duh ako nije to?

[SUP]"[/SUP]Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje.
Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grehe otačke na sinovima do trećeg i do četvrtog koljena, onih koji mrze na mene;
A činim milost na hiljadama onih koji me ljube i čuvaju zapovesti moje. ( 2 knjiga Mojsijeva 20. 4 - 6 ).

"Onaj dan kad stajaste pred Gospodom Bogom svojim kod Horiva, kad mi Gospod reče: Saberi mi narod da im kažem reči svoje, kojima će se naučiti da me se boje dok su živi na zemlji, i da uče tome i sinove svoje;
Kad pristupiste i stajaste pod gorom, a gora ognjem goraše do samog neba i beše na njoj tama i oblak i mrak;
I progovori Gospod k vama isred ognja; glas od reči čuste, ali osim glasa lik ne videste;
I objavi vam zavet svoj, koji vam zapovedi da držite, deset reči, koje napisa na dve ploče kamene.
I meni zapovedi onda Gospod da vas učim uredbama i zakonima da ih tvorite u zemlji u koju idete da je nasledite.
Zato čuvajte dobro duše svoje; jer ne videste nikakav lik u onaj dan kad vam govori Gospod na Horivu isred ognja,
Da se ne biste pokvarili i načinili sebi lik rezan ili kakvu god sliku od čoveka ili od žene,
Sliku od kakvog živinčeta koje je na zemlji, ili sliku od kakve ptice krilate koja leti ispod neba;
Sliku od čega što puže po zemlji, ili sliku od kakve ribe koja je u vodi pod zemljom;
I da ne bi podigavši oči svoje k nebu i videvši sunce i mesec i zvezde, svu vojsku nebesku,prevario se i
klanjao im se i služio im; jer
ih Gospod Bog tvoj dade svim narodima pod celim
nebom;
A vas uze Gospod i izvede vas iz peći gvozdene, iz Misira, da mu budete narod nasledni, kao što se vidi danas. ( 5 knjiga Mojsijeva 4. 10 - 20 ).
[SUP]

"
[/SUP]Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek
Hristos Isus, Ko
ji sebe dade u otkup za sve" ( 1 poslanica Timotijeva 2. 5 ).

[SUP]
"
[/SUP]Da je na znanje svima vama i svemu narodu Izrailjevom da u ime Isusa Hrista Nazarećanina, kog vi raspeste, kog Bog podiže iz mrtvih, stoji ovaj pred vama zdrav.
Ovo je kamen koji vi zidari odbaciste, a postade glava od ugla: inema ni u jednom drugom spasenja;
Jer nema drugog imena pod nebom danog ljudima kojim bi se mi mogli spasti.
( Dela apostolska 4. 10 - 12 ).

[SUP]
"
[/SUP]Zato sud odstupi natrag, i pravda stoji daleko; jer istina pade na ulici i pravda ne može da prođe.
I istine je nestalo, i ko se uklanja od zla, postaje plen. To vide Gospod, i ne bi Mu milo što nema suda.
I vide gde nema čoveka, i začudi se što nema posrednika; zato učini Mu spasenje mišica Njegova, i pravda Njegova podupre Ga. ( Isaija 59. 14 - 16 ).

Natrag