Ne znam čemu ovolika rasprava oko ikona. Ja nisam vjernik, ali mogu iznijeti svoje mišljenje o tome, sa kojim se neko može složiti, a naravno, i ne mora. Svi pokreti duhovne ili svjetovne provicijencije, imaju svoje simbole. To je nešto po čemu se oni vizuelno prepoznaju. Ikona je takođe simbol. Ona je samo vizuelna veza između Boga i vjernika, jer predstavlja lik koji je posvećen, odnosno, koji je u neposrednoj interakciji sa Bogom. Teško se može tvrditi, a još teže dokazati, da su ikone oni predmeti koji se zabranjuju u Svetom pismu. Prema tome, vjernik koji se moli pred ikonom, ne moli se ikoni kao takvoj, nego preko nje upućuje svoju molitvu Bogu. Piše li negdje u Svetom pismu da ne smije biti posrednika između Boga i vjernika? Šta je Sveti duh ako nije to?
[SUP]"[/SUP]Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje.
Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grehe otačke na sinovima do trećeg i do četvrtog koljena, onih koji mrze na mene;
A činim milost na hiljadama onih koji me ljube i čuvaju zapovesti moje. ( 2 knjiga Mojsijeva 20. 4 - 6 ).
"Onaj dan kad stajaste pred Gospodom Bogom svojim kod Horiva, kad mi Gospod reče: Saberi mi narod da im kažem reči svoje, kojima će se naučiti da me se boje dok su živi na zemlji, i da uče tome i sinove svoje;
Kad pristupiste i stajaste pod gorom, a gora ognjem goraše do samog neba i beše na njoj tama i oblak i mrak;
I progovori Gospod k vama isred ognja; glas od reči čuste, ali osim glasa lik ne videste;
I objavi vam zavet svoj, koji vam zapovedi da držite, deset reči, koje napisa na dve ploče kamene.
I meni zapovedi onda Gospod da vas učim uredbama i zakonima da ih tvorite u zemlji u koju idete da je nasledite.
Zato čuvajte dobro duše svoje; jer ne videste nikakav lik u onaj dan kad vam govori Gospod na Horivu isred ognja,
Da se ne biste pokvarili i načinili sebi lik rezan ili kakvu god sliku od čoveka ili od žene,
Sliku od kakvog živinčeta koje je na zemlji, ili sliku od kakve ptice krilate koja leti ispod neba;
Sliku od čega što puže po zemlji, ili sliku od kakve ribe koja je u vodi pod zemljom;
I da ne bi podigavši oči svoje k nebu i videvši sunce i mesec i zvezde, svu vojsku nebesku,
prevario se i
klanjao im se i služio im; jer ih Gospod Bog tvoj dade svim narodima pod celim
nebom;
A vas uze Gospod i izvede vas iz peći gvozdene, iz Misira, da mu budete narod nasledni, kao što se vidi danas. ( 5 knjiga Mojsijeva 4. 10 - 20 ).
[SUP]
"[/SUP]Jer je jedan Bog,
i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek
Hristos Isus, Koji sebe dade u otkup za sve" ( 1 poslanica Timotijeva 2. 5 ).
[SUP]
"[/SUP]Da je na znanje svima vama i svemu narodu Izrailjevom da u ime Isusa Hrista Nazarećanina, kog vi raspeste, kog Bog podiže iz mrtvih, stoji ovaj pred vama zdrav.
Ovo je kamen koji vi zidari odbaciste, a postade glava od ugla: i
nema ni u jednom drugom spasenja;
Jer nema drugog imena pod nebom danog ljudima kojim bi se mi mogli spasti.( Dela apostolska 4. 10 - 12 ).
[SUP]
"[/SUP]Zato sud odstupi natrag, i pravda stoji daleko; jer istina pade na ulici i pravda ne može da prođe.
I istine je nestalo, i ko se uklanja od zla, postaje plen. To vide Gospod, i ne bi Mu milo što nema suda.
I vide gde nema čoveka, i začudi se što nema posrednika; zato učini Mu spasenje mišica Njegova, i pravda Njegova podupre Ga. ( Isaija 59. 14 - 16 ).