Interesantno je, kada govorite o tome da li se treba klanjati (moliti) ikonama i idolima, gdje u tom kontekstu smjestiti crkvu - crkvu kao objekat, mjesto gdje se moli Bogu? Nije li i crkva, džamija, sinagoga..., neka vrsta ikone ili idola? Piše li negdje u Bibliji da se trebaju zidati građevine u čast Bogu i da mu se u njima treba moliti?
Čovjekov odnos sa Bogom je posve lične prirode i ne vjerujem da Bog manje pozorno sluša molitvu koja mu je upućena sa poljane ili ispod nekog drveta u šumi, od one koja mu je upućena iz velelijepe građevine, napravljene za tu namjenu.
Druga je stvar što je crkva kao institucija propisala neke molitvene rituale i obrede koji imaju smisla samo ako se kolektivno obavljaju, ali nameće se pitanje da li je to po Božijim uputama, odnosno, govore li o tome svete knjige?
Čestiti uredniče ponekad se pitam da li ti postavljaš neka pitanja da vidiš da li mi kao vernici znamo ili stvarno ne znaš pa pitaš.
Budući da već godinama učestvuješ na forumima negde kao diskutant a ovde kao urednik-diskutant mislim da te stvari već odavno znaš.Tako da ipak verujem da pitaš da bi razvio priču
Primetio sam da učestvuješ u diskusijama o Bibliji pa se onda očekuje da si je barem jednom pročitao.
Piše li negdje u Bibliji da se trebaju zidati građevine u čast Bogu i da mu se u njima treba moliti?
Ali ako nisi evo ti odgovora na ovo pitanje :
Druga knjiga Mojsijeva 25 pa nadalje.
Свето Писмо са преводима и упоредним местима | Поуке.орг
Detaljno opisan odgovor na tvoje pitanje ,mislim da nema smisla da kopiram tolki tekst ovamo.
Drugo pitanje koje ti je Šarrdy već nagovestio ja bih samo nadopunio.
Kada je napisao Eklesia to se odnosi na zajednicu ljudi kojima je Hristos glava.
Kada se kaže crkva misli se na zajednicu ljudi.
Crkveni ljudi kažu da odlaze u hram Božiji ili na starogrčkom naos(ναὸς).
Tako da crkva itekako može da se nađe na sred livade i održi liturgiju .
Nastavak odgovora
samo ako se kolektivno obavljaju....govore li o tome svete knjige?
je :Jer gde su dvojica ili trojica sabrani u moje ime, onde sam ja među njima.(Matej 18.20)
Slaviti Boga možemo na razne načine,onaj koji voli Boga traži uvek način da to čini.
Možda će ti pomoći da shvatiš nas vernike ovaj stih:
A ja sam daleko od toga da se hvalim ičim drugim sem krstom Gospoda našega Isusa Hrista, kojim je svet za mene raspet, i ja za svet.(Galaćanima 6.14)
Po meni koliko god da pokušamo da slavimo Boga nije dovoljno ali barem da se trudimo.