Da li ste kršteni?

Član
Učlanjen(a)
20.07.2009
Poruka
1.228
ја сам православац а самим тим сам и крштен, мада то нема везе могу и не крштени да буду православци.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Onaj ko nije kr[ten u Pravoslavnoj crkvi , nije pravoslavan.
Ne treba mesati naciju i veru.
Neki koji su rodjeni u cestitimn pravoslavnim porodicama, su posle otrisli u komuniste, sektase, pokatolicili se ili poturcili i tako otpali od Pravoslavlja.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
ја сам православац а самим тим сам и крштен, мада то нема везе могу и не крштени да буду православци.

Ne, nekršteni ne mogu biti pravoslavci! Mogu biti Srbi (ako su Srbi), a pravoslavci nikako. Vjera je jedno, a nacija nešto sasvim drugo.

Član
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
193
Da li ste kršteni i šta po vama suštinski predstavlja sveta tajna krštenja?

Odgovor:Krsten sam!Svetom tajnom krstenja priznajes Gospoda Isusa hrista sina Bozijeg i sve sto je uradio za nas spasenje ljudskih dusa,tada se oprasta prastari grijeh Adama i Eve sto skrivise pa ih Bog istjera iz raja zemaljskog.Tada dobijas andjela cuvara koji te prati kroz cijeli zivot i koji ce opravdava ti tvoje grijehe kada tvoja dusa krene ka Bogu jer moras proci mitarstava a kako to mislis bez pomoci andjela.Tajnom krstenja ogranicavas vlast Sotone,Lucifera,Djavola,Denice(ovo su sve imena necastivoga) i njegovih palih andjela nad tobom jer sada imas pomoc Boziju!Ali posle krstenja moras da:Ides na sluzbu kada si god u mogucnosti,postis i ispovjedas grijehe da bi imala kompletnu zastitu!Ako sve ovo budes radila niko ti nikad nece moci nanijeti zlo u vidu nekih vradzbina jer im onda Gospod sila Bozija sve spali pred ocima!A sto se tice svestenika neko je i njih spomenuo,ne govorite nista ruzno za njih jer govori Gospod citiram:Od 1000 svestenika jedan udje u carstvo nebesko jer znaju kako treba a ne drze se toga!Moj savjet ti je da odes u neki od manastira u Srbiji ili gdje vec zivis i prvom monahu na kojeg naidjes kazi mu da hoces da se krstis ostalo prepusti njemu.Ne moras voditi nikoga sa sobom ako neces jer dok drugi monasi budu vrsili cin krstenja jedan od njih ce ti biti kum ako ga nemas!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Krštena sam davne 1968 g., kada sam napunila godinu dana. Krstio me monah iz Ostroškog manastira, koji se tada zatekao u posjeti manastiru Savini u Herceg Novom. Krštenje je za mene veliki čin, nešto najvrijednije što roditelj može pružiti svom đetetu i svako svoje dijete sam krstila do njihove godine dana. Toliko od mene za njih, a da li će oni nastaviti svoj život u vjeri, to je ipak stvar odabira srca svakog od nas. To se ne može ni naučiti, ni narediti.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Krstenje je jedno od najbitnijih tema u svetom pismu, koja zadire u samu sustinu vere i naseg licnog odnosa sa Bogom, i ima sudbonosni znacaj za svakog coveka koji se radja na ovoj zemlji.
Takodje, ono po bibliji pretstavlja jedan od glavnih uslova za ulazak u Bozje carstvo slave.

Samo krstenje, ili ono sto prati sam taj cin, je uslovljeno odredjenim pratecim duhovnim fenomenima koje se pod uslovom vere trebaju dogoditi u zivotu onoga ko odluci da se krsti, iskljucivanje ovih fenomena dovodi u pitanje ispravnost samog obreda, i iskrenost vere i pobuda onoga ko se krsti.

Da bi neko uopste mogao biti krsten, on mora ispuniti odredjene uslove zapisane u bibliji.

Prvi uslov je da onaj ko odluci da se krsti bude poucen Hristovoj nauci, ili Jevandjelju:

`Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime Oca i Sina i Svetog Duha,
Učeći ih da sve drže što sam vam zapovedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka veka. Amin. ( Jevandjelje po Mateju 28. 19 - 20 ).

Drugi uslov je iskreno pokajanje, i odricanje od greha i gresnog nacina zivota:

`Tvrdo dakle neka zna sav dom Izrailjev da je i Gospodom i Hristom Bog učinio ovog Isusa koga vi raspeste.
A kad čuše, ražali im se u srcu, i rekoše Petru i ostalim apostolima: Šta ćemo činiti, ljudi braćo?
A Petar im reče: Pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista za oproštenje greha; ( Dela Apostolska 2. 36 -38 ).

Treci uslov je u stvari ono sto Bog cini u casu krstenja za coveka i u njemu, a to je izlivanje Svetog Duha, sto se u bibliji naziva novorodjenje Duhom Svetim, sto je i sustina samog ovog cina:

A Petar im reče: Pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista za oproštenje greha; i primićete dar Svetog Duha;
Jer je za vas obećanje i za decu vašu, i za sve daleke koje će god dozvati Gospod Bog naš.
I drugim mnogim rečima svedočaše, i moljaše ih govoreći: Spasite se od ovog pokvarenog roda. ( Dela Apostolska 2. 38 - 40 ).

`Odgovori Isus i reče mu: Zaista, zaista ti kažem: ako se ko nanovo ne rodi, ne može videti carstva Božijeg.
Reče Nikodim Njemu: Kako se može čovek roditi kad je star? Eda li može po drugi put ući u utrobu matere svoje i roditi se?
Odgovori Isus: Zaista, zaista ti kažem: ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u carstvo Božije.
Šta je rođeno od tela, telo je; a šta je rođeno od Duha, duh je.
Ne čudi se što ti rekoh; valja vam se nanovo roditi.
Duh diše gde hoće, i glas njegov čuješ, a ne znaš otkuda dolazi i kuda ide; tako je svaki čovek koji je rođen od Duha.
( Jevandjelje po Jovanu 3. 3 - 8 ).

Prema tome, krstenje je jedan krajnje ozbiljan cin, gde vernik u saradnji sa Bogom donosi odluku da od tog trenutka zivi jednim sasvim diametralno razlicitim nacinom zivota od predjasnjeg, cime mu se u skladu sa iskrenoscu daje dar Svetoga Duha, koji u njemu radja Duhovne rodove, Ljubav, radost, mir, trpljenje, krotost, uzdrzanje, poniznost, veru, itd..
Iskren covek koji celim srcem pristupi ovom cinu, dozivljava Duhovnu promenu koja se desava u njegovom srcu, covek postaje jedno novo bice, puno vere i Duhovnih plodova.
Nazalost, postoji i formalno krstenje koje ne povlaci za sobom ikakve efekte, i kao sto kaze i jedan Duhovni pisac `Nema nikakvih dokaza da je krstenje koje ne dovede do potpune promene u covekovom zivotu bilo iskreno.
Ako se neko istinski predao Bogu, i pristupio obredu krstenja sa svescu i resenoscu da se u njemu od tog trenutka dogodi promena, to ce se pokazati u njegovim recima, u delima, i u samoj fizickoj konstituciji, jer covek koji je ispunjen Duhom Svetim je covek koga Bog menja u svakom pogledu, i takav covek siri Bozanski uticaj da svi sa kojima dolazi u dodir osecaju ovaj uticaj kao svezinu Bozanske prisutnosti..

Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Krstenje je jedno od najbitnijih tema u svetom pismu, koja zadire u samu sustinu vere i naseg licnog odnosa sa Bogom, i ima sudbonosni znacaj za svakog coveka koji se radja na ovoj zemlji.
Takodje, ono po bibliji pretstavlja jedan od glavnih uslova za ulazak u Bozje carstvo slave.

Samo krstenje, ili ono sto prati sam taj cin, je uslovljeno odredjenim pratecim duhovnim fenomenima koje se pod uslovom vere trebaju dogoditi u zivotu onoga ko odluci da se krsti, iskljucivanje ovih fenomena dovodi u pitanje ispravnost samog obreda, i iskrenost vere i pobuda onoga ko se krsti.

Da bi neko uopste mogao biti krsten, on mora ispuniti odredjene uslove zapisane u bibliji.

Prvi uslov je da onaj ko odluci da se krsti bude poucen Hristovoj nauci, ili Jevandjelju:

`Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime Oca i Sina i Svetog Duha,
Učeći ih da sve drže što sam vam zapovedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka veka. Amin. ( Jevandjelje po Mateju 28. 19 - 20 ).

Drugi uslov je iskreno pokajanje, i odricanje od greha i gresnog nacina zivota:

`Tvrdo dakle neka zna sav dom Izrailjev da je i Gospodom i Hristom Bog učinio ovog Isusa koga vi raspeste.
A kad čuše, ražali im se u srcu, i rekoše Petru i ostalim apostolima: Šta ćemo činiti, ljudi braćo?
A Petar im reče: Pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista za oproštenje greha; ( Dela Apostolska 2. 36 -38 ).

Treci uslov je u stvari ono sto Bog cini u casu krstenja za coveka i u njemu, a to je izlivanje Svetog Duha, sto se u bibliji naziva novorodjenje Duhom Svetim, sto je i sustina samog ovog cina:

A Petar im reče: Pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista za oproštenje greha; i primićete dar Svetog Duha;
Jer je za vas obećanje i za decu vašu, i za sve daleke koje će god dozvati Gospod Bog naš.
I drugim mnogim rečima svedočaše, i moljaše ih govoreći: Spasite se od ovog pokvarenog roda. ( Dela Apostolska 2. 38 - 40 ).

`Odgovori Isus i reče mu: Zaista, zaista ti kažem: ako se ko nanovo ne rodi, ne može videti carstva Božijeg.
Reče Nikodim Njemu: Kako se može čovek roditi kad je star? Eda li može po drugi put ući u utrobu matere svoje i roditi se?
Odgovori Isus: Zaista, zaista ti kažem: ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u carstvo Božije.
Šta je rođeno od tela, telo je; a šta je rođeno od Duha, duh je.
Ne čudi se što ti rekoh; valja vam se nanovo roditi.
Duh diše gde hoće, i glas njegov čuješ, a ne znaš otkuda dolazi i kuda ide; tako je svaki čovek koji je rođen od Duha.
( Jevandjelje po Jovanu 3. 3 - 8 ).

Prema tome, krstenje je jedan krajnje ozbiljan cin, gde vernik u saradnji sa Bogom donosi odluku da od tog trenutka zivi jednim sasvim diametralno razlicitim nacinom zivota od predjasnjeg, cime mu se u skladu sa iskrenoscu daje dar Svetoga Duha, koji u njemu radja Duhovne rodove, Ljubav, radost, mir, trpljenje, krotost, uzdrzanje, poniznost, veru, itd..
Iskren covek koji celim srcem pristupi ovom cinu, dozivljava Duhovnu promenu koja se desava u njegovom srcu, covek postaje jedno novo bice, puno vere i Duhovnih plodova.

Nazalost, postoji i formalno krstenje koje ne povlaci za sobom ikakve efekte, i kao sto kaze i jedan Duhovni pisac `Nema nikakvih dokaza da je krstenje koje ne dovede do potpune promene u covekovom zivotu bilo iskreno.
Ako se neko istinski predao Bogu, i pristupio obredu krstenja sa svescu i resenoscu da se u njemu od tog trenutka dogodi promena, to ce se pokazati u njegovim recima, u delima, i u samoj fizickoj konstituciji, jer covek koji je ispunjen Duhom Svetim je covek koga Bog menja u svakom pogledu, i takav covek siri Bozanski uticaj da svi sa kojima dolazi u dodir osecaju ovaj uticaj kao svezinu Bozanske prisutnosti..

Sve ovo se odnosi na ljude koji se krstavaju u kasnijim godinama. Dijete nema za sta da se kaje i Bogu pristupa cisto. Po tom obrascu bi najbolje bilo, krstiti se pred sam kraj zivota , onda bi bez grijeha otisli pred Boga i sve bi nam bilo oprosteno. To bi bilo prakticno, ali neposteno.

Natrag