LEGEND
- Učlanjen(a)
- 14.09.2009
- Poruka
- 8.464
kratko i jasno !jesam! da li sam gresan, jesam. da li ce mi biti oprosteno :dntknw:
Ni govora! Ima da staneš pred Lucifera, pa šta ti on odredi:diablo:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
kratko i jasno !jesam! da li sam gresan, jesam. da li ce mi biti oprosteno :dntknw:
ја сам православац а самим тим сам и крштен, мада то нема везе могу и не крштени да буду православци.
Da li ste kršteni i šta po vama suštinski predstavlja sveta tajna krštenja?
Krstenje je jedno od najbitnijih tema u svetom pismu, koja zadire u samu sustinu vere i naseg licnog odnosa sa Bogom, i ima sudbonosni znacaj za svakog coveka koji se radja na ovoj zemlji.
Takodje, ono po bibliji pretstavlja jedan od glavnih uslova za ulazak u Bozje carstvo slave.
Samo krstenje, ili ono sto prati sam taj cin, je uslovljeno odredjenim pratecim duhovnim fenomenima koje se pod uslovom vere trebaju dogoditi u zivotu onoga ko odluci da se krsti, iskljucivanje ovih fenomena dovodi u pitanje ispravnost samog obreda, i iskrenost vere i pobuda onoga ko se krsti.
Da bi neko uopste mogao biti krsten, on mora ispuniti odredjene uslove zapisane u bibliji.
Prvi uslov je da onaj ko odluci da se krsti bude poucen Hristovoj nauci, ili Jevandjelju:
`Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime Oca i Sina i Svetog Duha,
Učeći ih da sve drže što sam vam zapovedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka veka. Amin. ( Jevandjelje po Mateju 28. 19 - 20 ).
Drugi uslov je iskreno pokajanje, i odricanje od greha i gresnog nacina zivota:
`Tvrdo dakle neka zna sav dom Izrailjev da je i Gospodom i Hristom Bog učinio ovog Isusa koga vi raspeste.
A kad čuše, ražali im se u srcu, i rekoše Petru i ostalim apostolima: Šta ćemo činiti, ljudi braćo?
A Petar im reče: Pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista za oproštenje greha; ( Dela Apostolska 2. 36 -38 ).
Treci uslov je u stvari ono sto Bog cini u casu krstenja za coveka i u njemu, a to je izlivanje Svetog Duha, sto se u bibliji naziva novorodjenje Duhom Svetim, sto je i sustina samog ovog cina:
A Petar im reče: Pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista za oproštenje greha; i primićete dar Svetog Duha;
Jer je za vas obećanje i za decu vašu, i za sve daleke koje će god dozvati Gospod Bog naš.
I drugim mnogim rečima svedočaše, i moljaše ih govoreći: Spasite se od ovog pokvarenog roda. ( Dela Apostolska 2. 38 - 40 ).
`Odgovori Isus i reče mu: Zaista, zaista ti kažem: ako se ko nanovo ne rodi, ne može videti carstva Božijeg.
Reče Nikodim Njemu: Kako se može čovek roditi kad je star? Eda li može po drugi put ući u utrobu matere svoje i roditi se?
Odgovori Isus: Zaista, zaista ti kažem: ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u carstvo Božije.
Šta je rođeno od tela, telo je; a šta je rođeno od Duha, duh je.
Ne čudi se što ti rekoh; valja vam se nanovo roditi.
Duh diše gde hoće, i glas njegov čuješ, a ne znaš otkuda dolazi i kuda ide; tako je svaki čovek koji je rođen od Duha.
( Jevandjelje po Jovanu 3. 3 - 8 ).
Prema tome, krstenje je jedan krajnje ozbiljan cin, gde vernik u saradnji sa Bogom donosi odluku da od tog trenutka zivi jednim sasvim diametralno razlicitim nacinom zivota od predjasnjeg, cime mu se u skladu sa iskrenoscu daje dar Svetoga Duha, koji u njemu radja Duhovne rodove, Ljubav, radost, mir, trpljenje, krotost, uzdrzanje, poniznost, veru, itd..
Iskren covek koji celim srcem pristupi ovom cinu, dozivljava Duhovnu promenu koja se desava u njegovom srcu, covek postaje jedno novo bice, puno vere i Duhovnih plodova.
Nazalost, postoji i formalno krstenje koje ne povlaci za sobom ikakve efekte, i kao sto kaze i jedan Duhovni pisac `Nema nikakvih dokaza da je krstenje koje ne dovede do potpune promene u covekovom zivotu bilo iskreno.
Ako se neko istinski predao Bogu, i pristupio obredu krstenja sa svescu i resenoscu da se u njemu od tog trenutka dogodi promena, to ce se pokazati u njegovim recima, u delima, i u samoj fizickoj konstituciji, jer covek koji je ispunjen Duhom Svetim je covek koga Bog menja u svakom pogledu, i takav covek siri Bozanski uticaj da svi sa kojima dolazi u dodir osecaju ovaj uticaj kao svezinu Bozanske prisutnosti..