VIP
- Učlanjen(a)
- 14.07.2011
- Poruka
- 19.107
Laodikeja, mislim da ovu tvrdnju ne možeš odbraniti niti imaš bilo kakve objektivne argumente za takvu odbranu. Ono što danas poznajemo kao hrišćanstvo, prvenstveno pravoslavne i katoličke provicijencije, jeste baštinik prve crkve, pa taman i da je za adosadašnje vrijeme izvršena ne znam kakva revizija u tim crkvama. Zašto? Zato što te crkve egzistiraju od samog početka na temeljima prvog hrišćanstva. Bilo koja druga crkva koja je nastala nakon hiljdu i kusur godina posle Isusa i prve crkve, ne može sebe nazvati baštinikom te crkve. To naprosto nije moguće, ni sa stanovišta pravne teorije, a ni sa stanovišta zdravog razuma.
Ovo su istorijski podaci koje sam vec iznosio na ovom mestu, i ja sam mislio u institucionom smislu.
Prva crkva u Jerusalimu koju su osnovali Hristos i apostoli je bila Jevrejska crkva, i ti prvi Hriscani su bili poznati kao Nazareni ili Nazareti.
Ova zajednica vise ne postoji, a sve zajednice od kojih si i ti pomenuo Pravoslavnu i Katolicku, su nastale nakon smrti apostola,odnosno prvog veka i velikog odpada koji se dogodio unutar Hriscanske crkve.
Iz toga se da zakljuciti da su Pravoslavna i Katolicka nastale kao proizvod odpada, odnosno spajanja mnogobozacke filozofije i Hriscanskog ucenja, prvo Rimokatolicka posle prvog veka, a Pravoslavna 900 godina kasnije odcepljenjem od Rimokatolicke.
Prema tome, ni jedna zvanicna crkva instituciono ne moze da se identifikuje sa tom prvom Jerusalimskom crkvom, mada mnoge to pokusavaju.
Crlkva moze da se identifikuje, ali u ideoloskom smislu, i po Bozanskom odabiru i Sili i auoritetu koji joj je dat, ali instituciono za to ne postoje nikakvi realni dokazi.