Da li postoji religija u kojoj postoji istina ?

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
OK Gardiane.

I mozemo se i dalje druziti, sto se mene tice, bez problema, jer vjera je sasvim privatno ljudsko stanje iz kojeg izlaze svi segmenti bica, ali
u razgovoru ona je samo jedan mali, uglavnom najmanji komunikacijski segment.

Naravno da se možemo družiti, ko kaže da ne možemo? Možemo čak zajedno otići i na po jednu grožđanog soka, ali samo po jednu :)
Nema tu nikakvih problema, nikad ih nije ni bilo, bar sa moje strane...

Ono što je bitno, to je da se istina ne sme izopačavati, i oko toga diskutujemo.
Ono što ja potenciram to je da čovek misli svojom glavom i da donosi zaključke razumom a ne emocijama...Ti si pomenuo kako u Kuranu piše - uči, a svako učenje podrazumeva i razmišljanje. Jer ako čovek ne razmišlja kada uči, onda on postaje samo običan papagaj koji ponavlja nečija tuđa učenja...
Zato kažem da su 2+2=4...Onaj ko ne zna da sabira za njega su 2+2 samo red dvojki na papiru...Ali onaj koji zna da sabira on pored dvojke vidi i četvorku...
Dakle, onaj koji ne zna da sabira, on kada vidi 1+1+1, on vidi samo jedinicu, ali onaj koji zna da sabira on vidi i trojku...

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Islam = odanost Bogu.

budizam = slijedjenje Bude

judaizam = pripadnost Judi

Koje si ti vjere? Sta ona u svom nazivu velica? Koga slavi?

Mozda iz tog ugla potice tvoja sasvim izvrnuta percepija o islamu, kao da ti ju je djavo licno rekao.

Samo ime ne mora govoriti u prilog tome da neko stoji na istini.
Ipak, Hriscanstvo i Hriscanska crkva koja objavljuje jevandjelje Isusa Hrista je potpuno i konacno otkrivenje Bozje dato svetu.
Ona propoveda Hrista i spasenje posredstvom njegove zrtve na krstu, i ocekuje njegov slavni dolazak kada ce konacno uci u vecnost.

Prema tome, i u ovom novozavetnom periodu je naravno kljucna vera u Boga, ali centar nase paznje treba da bude Gospod Isus Hristos, jer jedino kroz njega mozemo doci Bogu, on je nas posrednik, nas most preko koga ce mo preci da bi smo uspostavili zajednicu sa Bogom.
Bog se slavi kroz Hrista i u njemu se otkriva, verom u Hrista i prihvatanjem njegove zrtve mi smo u Bogu i on u nama, bez Hrista smo izgubljeni, i samo priznavanje Boga odbacivanjem Hrista i njegove posrednuicke uloge nam nece biti od velike pomoci, jer Bogu jedino mozemo doci kroz njega, i nasa sluzba jedino moze biti prihvacena kroz Hrista.

"Који се год одриче Сина ни Оца нема; а који признаје Сина, и Оца има.
Ви, дакле, што чусте испочетка у вама нека стоји; ако у вама остане што чусте испочетка, и ви ћете остати у Сину и у Оцу" ( 1 Jovanova 2. 23 - 24 )

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Samo ime ne mora govoriti u prilog tome da neko stoji na istini.
Ipak, Hriscanstvo i Hriscanska crkva koja objavljuje jevandjelje Isusa Hrista je potpuno i konacno otkrivenje Bozje dato svetu.
Ona propoveda Hrista i spasenje posredstvom njegove zrtve na krstu, i ocekuje njegov slavni dolazak kada ce konacno uci u vecnost.

Prema tome, i u ovom novozavetnom periodu je naravno kljucna vera u Boga, ali centar nase paznje treba da bude Gospod Isus Hristos, jer jedino kroz njega mozemo doci Bogu, on je nas posrednik, nas most preko koga ce mo preci da bi smo uspostavili zajednicu sa Bogom.
Bog se slavi kroz Hrista i u njemu se otkriva, verom u Hrista i prihvatanjem njegove zrtve mi smo u Bogu i on u nama, bez Hrista smo izgubljeni, i samo priznavanje Boga odbacivanjem Hrista i njegove posrednuicke uloge nam nece biti od velike pomoci, jer Bogu jedino mozemo doci kroz njega, i nasa sluzba jedino moze biti prihvacena kroz Hrista.

"Који се год одриче Сина ни Оца нема; а који признаје Сина, и Оца има.
Ви, дакле, што чусте испочетка у вама нека стоји; ако у вама остане што чусте испочетка, и ви ћете остати у Сину и у Оцу" ( 1 Jovanova 2. 23 - 24 )

Od imena pocinje dragi moj!

Hriscanstvo i hriscanska crkva su se odmakli od Boga! Odmakli su se od Isusa!

Zar nije Isus rekao: Samo je Bog Svet?

Jeste, Laokideja!

Odakle onda sveti savao, sveti savo, sveti papa, sveti vladika, sveti Jovan, sveti ovaj i onaj...? Odakle Laokideja? Iz crkve!

Nesto nije jasno? Zanimljivo.....

Ja priznajem da je Isus Bozji poslanik, to je on o sebi rekao!
Vidio si malo ranije, sâm si citirao.

Posto je Samo Bog Svet, ja vjerujem u one koje On poslao i pomazao. Ja vjerujem Bogu.
Pri tome Jovan, Matej, Luka, Pavle itd... meni nisu mnogo znacajni, narocito kad lupetaju zagonetke kao sto su prije radili zidovski svecenici koje je Isus prokleo, i koji se cvrsto drze svog nauka, a ne Bozje Rijeci.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Od imena pocinje dragi moj!

Hriscanstvo i hriscanska crkva su se odmakli od Boga! Odmakli su se od Isusa!

Zar nije Isus rekao: Samo je Bog Svet?

Jeste, Laokideja!

Odakle onda sveti savao, sveti savo, sveti papa, sveti vladika, sveti Jovan, sveti ovaj i onaj...? Odakle Laokideja? Iz crkve!

Nesto nije jasno? Zanimljivo.....

Ja priznajem da je Isus Bozji poslanik, to je on o sebi rekao!
Vidio si malo ranije, sâm si citirao.

Posto je Samo Bog Svet, ja vjerujem u one koje On poslao i pomazao. Ja vjerujem Bogu.
Pri tome Jovan, Matej, Luka, Pavle itd... meni nisu mnogo znacajni, narocito kad lupetaju zagonetke kao sto su prije radili zidovski svecenici koje je Isus prokleo, i koji se cvrsto drze svog nauka, a ne Bozje Rijeci.

Apsolutno te podrzavam u ovome sto si napisao, samo sto moramo razlikovati pravo Hriscanstvo ciji je temelj rec Bozja, od onoga kome rec Bozja to nije, vec dogmatika proistekla iz mnogobozacke tradicije i filozofije.
Ovde mislim uglavnom na tradicionalne crkve istoka i zapada.

Dakle, kada koristis termin Hriscanska crkva, moras razlikovati pravo Hriscanstvo od laznog.

Kuran svuda u svojim izjavama velica one koji postuju Tevrat i Indjil, sto predstavlja spise staroga i novoga zaveta, ako gresim ispravi me.
Postoji i jedna informacija da je sam Muhamed u svoje vreme zastitio jednu grupu Etiopskih Hriscana od progona Krstasa koji su pod nalogom inkvizicije progonili sve one koji nisu bili lojalni papi.
On je takodje davao neke izjave, da se Islam ne bori protiv pravih vernika Hriscana koji postuju svete spise, vec protiv neprijatelja Islama, misleci na one Hriscane koji su ognjem i macem nametali svoje dogme.

Hary, ja i ti se prema tome bolje mozemo razumeti nego sto to mogu recimo pripadnici tradicionalnih crkava i jedan Islamista, ali u svakom slucaju ljubav i uzajamno postovanje je nesto sto treba da odlikuje sve zajednice i sve vere bez obzira na razlike.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Apsolutno te podrzavam u ovome sto si napisao, samo sto moramo razlikovati pravo Hriscanstvo ciji je temelj rec Bozja, od onoga kome rec Bozja to nije, vec dogmatika proistekla iz mnogobozacke tradicije i filozofije.

Dakle, kada koristis termin Hriscanska crkva, moras razlikovati pravo Hriscanstvo od laznog.

Kuran svuda u svojim izjavama velica one koji postuju Tevrat i Indjil, sto predstavlja spise staroga i novoga zaveta, ako gresim ispravi me.
Postoji i jedna informacija da je sam Muhamed u svoje vreme zastitio jednu grupu Etiopskih Hriscana od progona Krstasa koji su pod nalogom inkvizicije progonili sve one koji nisu bili lojalni papi.
On je takodje davao neke izjave, da se Islam ne bori protiv pravih vernika Hriscana koji postuju svete spise, vec protiv neprijatelja Islama, misleci na one Hriscane koji su ognjem i macem nametali svoje dogme.

Hary, ja i ti se prema tome bolje mozemo razumeti nego sto to mogu recimo pripadnici tradicionalnih crkava i jedan Islamista, ali u svakom slucaju ljubav i uzajamno postovanje je nesto sto treba da odlikuje sve zajednice i sve vere bez obzira na razlike.

Vidi Laokideja, Bog u Kur'anu jasno kaze ko su koji, i to je tacno.

Bog kaze: hrisacani (krscani) su vam najblizi, njima Sam milost u srca ulio!

Oni koji nemaju milosti mogu sebe nazivati kakvim hoce, oni nisu hriscani(krscani).

Takodje nije musliman onaj koji ubije neduznu osobu. Bog Kaze: nezamislivo je da vjernik ubije vjernika, Bog Kaze: onaj koji ubije jednu neduznu osobu kao da je pubijao cijeli svijet!

Sada ti moze biti jasno kakva je Bozja Kazna za onoga ko cini nasilje!

Bog u Kur'anu zaista Govori da su Tora (Tewrat), Psalmi (Zebur) Jevandjelje (Indzil), Kur'an Bozje Objave ljudima! Jer je Bog Milostiv i daje ljudima Upute.

Islam se bori protiv zlocinaca: prvo unutrasnjeg zlocinca ukoluko ga covjek ima u sebi, onda liejpom rijecju, savjetom, razgovorom, ugovorom i ako nema drugog izlaza onda tek fizickim sukobom u kojem je zabranjeno mucenje i nepotrebno ubijanje.

Bog kaze u Kur'anu: ako se tvoj neprijatelj pokajeprije nego ga se docepas, oprosti mu, jer je Bog Milostiv!

Za ono sto sam podebljao i poplavio, kazem ti: brate! Da ti Bog da svako dobro!

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
...

Fino. :dtyste: Ovo je početak novog prijateljstva? Adventist i musliman! Nevjerojatno!

Uff, zašto imam osjećaj da biste se rado udružili, ali samo iz razloga da zajednički napadate kršćane, i to ne bilo koje, nego baš tradicionalne Crkve koje žive već 2000 g.?

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Fino. :dtyste: Ovo je početak novog prijateljstva? Adventist i musliman! Nevjerojatno!

Uff, zašto imam osjećaj da biste se rado udružili, ali samo iz razloga da zajednički napadate kršćane, i to ne bilo koje, nego baš tradicionalne Crkve koje žive već 2000 g.?

Ma nemoj? Patis li od manije gonjenja?

Laokideja nije naveo adventizam posebno nego sve zajednice!

Mene zanima samo izgon lazi i licemjerja. Nista ni vise ni manje od toga.

Broj godina nje nimalo bitan.

Sjeti se da je Isus dosao da ukine preko 4 hiljadugodisnju tradiciju zidivskog hrama.

I da nije dosao svijet bi izgledao sasvim drugacije danas, mozda bi Smak svijeta bio prije nas.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Ja se ne udruzujem sa nikim u tom cilju, i ne pravim kompromis sa drugim verama, ja ispunjavam Isusovu zapovest i svedocim istinu svakom coveku, bilo da je je Pravoslavac, Rimokatolik, ili Musliman, jer smatram da ni jedna od ovih organizacija nemaju istinu.
Hriscanska filozofija zivi 2000 godina, ni jedna postojeca crkva instituciono ne moze da kaze da je stara 2000 godina, jer prva Jerusalimska crkva koju su osnovali Hristos i apostoli instituciono vise ne postoji
Odredjena crkva moze da se identifikuje sa tom prvom Jerusalimsko crkvom i da kaze da je ona nastavljac prvobitnog Hriscanstva, ali ni jedna crkva ne moze da kaze da je instituciono ona bas ta crkva koju su osnovali Hristos i apostoli.
Bozja crkva je ona koju je podigao sam Gospod i dao joj Silu i autoritet da objavljuje jevandjelje ovom svetu.

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Harry, svako ko i ovlaš pročita tvoje postove i tekstove jasno će uvideti da tvoja osnovna namera nije napad na crkvene ustanove i ukazivanje na neke greške u njima (bilo one katoličke ili pravoslavne)! Ti lukavo poput vuka obučenog u kaput od jagnjeće kože, koristeći se činjenicama da su mnogi ljudi kroz istoriju bili pokvareni i izopačeni, a isto tako obučeni u jagnjeće kapute, napadaš sama Jevanđelja i Božije Reči...
Tvoj cilj je veoma jasan...Ti želiš da osporiš čitav sistem na kojem sa zasniva sam život - a to je da je plata za greh SMRT, i da se čovek sam svojim delima ne može od te smrti spasti već isključivo milošću Božijom - koja kroz oprost spašava čoveka. Ali ko će da plati za grešnog čoveka? Grešan čovek? Kako će to biti? Kako lopov može da plati za lopova da ovaj ne ode u zatvor? Ili, kako ubica može da plati za ubicu da ovaj ne ode na el. stolicu? Pa ne može. Za njega može da plati samo neko ko je NEVIN.

Dakle, odgovori sam sebi na pitanje: Ko je taj jedini koji može da plati za čoveka da ovaj ne ode u večnu smrt?

Rekli smo: Plata za greh je smrt! To je po zakonu života tako, jer greh ne može većno da živi i zato mi umiremo jer smo svi grešni. Dakle, ako smo svi grešni, ko je taj koji može da plati za greh? I na koji način, ali po zakonu koji je uspostavljen u svemiru?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ja se ne udruzujem sa nikim u tom cilju, i ne pravim kompromis sa drugim verama, ja ispunjavam Isusovu zapovest i svedocim istinu svakom coveku, bilo da je je Pravoslavac, Rimokatolik, ili Musliman, jer smatram da ni jedna od ovih organizacija nemaju istinu.
Hriscanska filozofija zivi 2000 godina, ni jedna postojeca crkva instituciono ne moze da kaze da je stara 2000 godina, jer prva Jerusalimska crkva koju su osnovali Hristos i apostoli instituciono vise ne postoji
Odredjena crkva moze da se identifikuje sa tom prvom Jerusalimsko crkvom i da kaze da je ona nastavljac prvobitnog Hriscanstva, ali ni jedna crkva ne moze da kaze da je instituciono ona bas ta crkva koju su osnovali Hristos i apostoli.
Bozja crkva je ona koju je podigao sam Gospod i dao joj Silu i autoritet da objavljuje jevandjelje ovom svetu.

Laodikeja, mislim da ovu tvrdnju ne možeš odbraniti niti imaš bilo kakve objektivne argumente za takvu odbranu. Ono što danas poznajemo kao hrišćanstvo, prvenstveno pravoslavne i katoličke provicijencije, jeste baštinik prve crkve, pa taman i da je za adosadašnje vrijeme izvršena ne znam kakva revizija u tim crkvama. Zašto? Zato što te crkve egzistiraju od samog početka na temeljima prvog hrišćanstva. Bilo koja druga crkva koja je nastala nakon hiljdu i kusur godina posle Isusa i prve crkve, ne može sebe nazvati baštinikom te crkve. To naprosto nije moguće, ni sa stanovišta pravne teorije, a ni sa stanovišta zdravog razuma.

Natrag