Da li postoji religija u kojoj postoji istina ?

Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Ja sam se od svih ovih tema potpuno sludila, a tebi Jurivaka svaka čast što sve ovo možeš da čitaš i ostaneš upamet. Sada sam pogledala temu arh. Mihailo da LI JE iSUS ILI BOG i da je prvo bio anđeo, pa nam pristigao na zemlju. Bože spasi , ođe bi i lud sebe dokrajčio.:) Obriši ovaj post, jer je lični izliv emocija na cjelokupan dio foruma religija.:roll:

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ako mislis da je Biblija u pocetku bila namenjena samo Izraelcima,potpuno si u pravu.
RIS, ne vrdaj, što rekla besheratstink. Pitanje je jednostavno: da li je Božija riječ kazana u Bibliji, bila namijenjena svakom Božijem stvorenju - hajd' neka bude, svakom pripadniku izraelskog naroda? Prosto, brate, pa daj odgovor.

Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
I ja RIS-a ( dragog mi čoeka ) čekam na ljudskom otpadu, ali mi je otekao mozak od Mihajla, moram da batalim situaciju.:roll:

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Nisam ja promašila temu, znam da je tema da li postoji religija u kojoj je prava istina. Ja sam govorila o Bibliji, jer Kur'an nisam čitala, pa šta bih onda mogla o toj istini i reći. Ako govorimo o dokazivanju istine, naravno da ćemo prvo pomenuti Bibliju, jer je ona alfa hrišćanskog učenja, zato o svemu što u Bibliji piše, raspravljamo kao istinitom ili neistinitom. Bogu hvala da si rekao da ne vjeruješ u Biblijsku priču o Postanju, jer je smiješno napisana i za moje klince od 8 i 9 g. Ima mnogo kontradiktornosti u Bibliji, da je jako teško to sve shvatiti razumom, a ne nasmijati se. Pročitala sam je nekoliko puta i znam sve o čemu se u njoj govori, doduše, nemam citata da ih kačim, ali mi i ne trebaju, jer suštinu priče znam bez navođenja citata.

Pa nije baš da mi treba stručnjak da bi neke stvari shvatila, nisu hijeroglifi, nego riječi iz našeg jezika, koje svi znamo i čije nam značenje nije nepoznato, a izvođenje filosofije o svemu tome , zavisi od obrazovanja svakoga od nas, koliko i kako možemo napisano shvatiti. Bibliju sam čitala nekoliko puta, počevši od osnovne škole, pa u srednjoj, pa na fakultetu, pa i kasnije.

Ja verujem u knjigu postanja nekad ne jer nisam razumeo isto kao i ti osim postanja cela Biblija je jasna ali ne sasvim za prvu knjigu treba tumac ako ti nesto nije jasno ili sve samo pitaj za sve imam odgovor ako postavis pitanje na koje nemam dobices odgovor jer ce to pitanje meni biti na savesti sve slobodno pitaj.
Nije potrebno redjati citate shvaticu o kom delu biblije se radi.

Nisu reci nejasne ni pojmovi vec dogadjaji i desavanja su nejasni

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Ne, ne vjerujem ti. Razumio si ti veoma dobro srž moga pitanja, ali, iz razumljivog razloga se praviš da nisi. Ako ipak griješim, ako stvarno nisi razumio, da pokušam postaviti jasnije pitanje. Dakle, kada je Bog diktirao Bibliju, je li mu bilo stalo da ga razumije svaki njegov stvor, ili samo odabrana duhovna elita?

Za ovo pitanje je to nebitno - kom narodu, nego je bitno da li svakom pripadniku toga naroda?

Bog nikad nije diktirao Bibliju nju su pisali ljudi mojsije o svom zivotu do smrti pa onda ostali glavni likovi knjiga ako me razumes
postanje Bog nije diktirao vec je sve ispricao mojsiju koji je to odmah ili kasnije napisao po Bibliji Bog je najvise vremena proveo sa Mojsijem ali postoji pitanje dali je mojsije razgovarao sa Bogom?
puno puta je osoba rekla Sluzi gospodu
nije rekla sluzi meni sto bi Bog rekao ima neki zakljucak da je to andjeo ali i djavo moze da bude andjeo ali ja ne sumnjam da je bio andjeo jer je isus potvrdio SZ

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Bog nikad nije diktirao Bibliju nju su pisali ljudi mojsije o svom zivotu do smrti pa onda ostali glavni likovi knjiga ako me razumes
postanje Bog nije diktirao vec je sve ispricao mojsiju koji je to odmah ili kasnije napisao po Bibliji Bog je najvise vremena proveo sa Mojsijem ali postoji pitanje dali je mojsije razgovarao sa Bogom?
puno puta je osoba rekla Sluzi gospodu
nije rekla sluzi meni sto bi Bog rekao ima neki zakljucak da je to andjeo ali i djavo moze da bude andjeo ali ja ne sumnjam da je bio andjeo jer je isus potvrdio SZ
Ne insistiraj na nevažnim detaljima. Figurativno je rečeno da je Bog diktirao Bibliju, ma da je to ustvari na neki način istina, bar tako uči teologija. Da li ju je diktirao posredno, preko Svetog duha, ili direktno govorio Mojsiju, nebitno je. Ali kada si se već javio, zašto ne odgovoriš na postavljeno pitanje, a ne da skrećeš priču na marginalnu stvar?

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Хајде да укратко појасним. Право је чудо да се данас неко и интересује за Бога и правилно исповедање вере. С обзиром да су све цркве - деноминације запале у тешку апостасију (отпадништво, екуменизам), човек остаје збуњен куда да се окрене, коме да се обрати. Ионако га муче разна питања на која нема одговор, па још они који треба да му помогну уопште и не мисле о тим стварима. Сви су се окренули ка световном и зато људи који траже одговоре углавном лутају по разним јеретичким учењима.

Истина је била и увек ће бити у Господу Исусу Христу, Сину Божијем који је Бог отеловљен Духом Светим преко своје Речи. И који положи живот за нас, не би ли нас одвојио од греха и смрти, искупио једном заувек. То је једина религија, тј. поновно повезивање за Богом (ре и лигаре) преко прихватања жртве коју је Христ несебично даровао људима. То је изнад сваке зидане зграде коју неко зове црква, изнад сваке философије и људског мишљења, то је изнад сваке друге истине. То је религија и то је Истина.

Свако ко напада Христа да је створен, да је неки анђео "телепортован" у Марију (сачувај ме, Боже!), да је Дух нека сила, а не везивно ткиво Цркве (праве којој је Христ првосвештеник) и да је Дух тај који одлучује коме ће који дар дати, тај напада самог Бога Оца који кроз своју Реч све створи. Ја сам негде покушао стрпљиво да појасним како је Бог Отац свом Сину.

Молио бих вас да одгледате овај видео, ма шта мислили о православљу. Видећете да је Црква (Христова) изнад сваке световне цркве и да Бог има људе у многим од тих световних, тамо где Он сматра да треба. Они ће се повезивати без предрасуда, а сходно томе ја нисам нападао друге говорећи да су овакви или онакви. Нападаћу ова крива учења, а не људе, слушаћу туђе савете и критике. Тако се долази до те Истине по савету апостола, а не нападањем и извртањем речи Божије (Светог Писма).

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Ne insistiraj na nevažnim detaljima. Figurativno je rečeno da je Bog diktirao Bibliju, ma da je to ustvari na neki način istina, bar tako uči teologija. Da li ju je diktirao posredno, preko Svetog duha, ili direktno govorio Mojsiju, nebitno je. Ali kada si se već javio, zašto ne odgovoriš na postavljeno pitanje, a ne da skrećeš priču na marginalnu stvar?

koliko i drugima ja nemam snage da citam sve jer mi nije ovo jedina tema hajde postavi sva pitanja u jednom postu ako ti nije mrsko meni jeste da trazim
gde iko nadje vreme da cita tolike citate zar nije dovoljna jedna recenica samo postavi pitanja ili naznaci o kojim postovima je rec da ne trazim jer imam posla ok?

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Хајде да укратко појасним. Право је чудо да се данас неко и интересује за Бога и правилно исповедање вере. С обзиром да су све цркве - деноминације запале у тешку апостасију (отпадништво, екуменизам), човек остаје збуњен куда да се окрене, коме да се обрати. Ионако га муче разна питања на која нема одговор, па још они који треба да му помогну уопште и не мисле о тим стварима. Сви су се окренули ка световном и зато људи који траже одговоре углавном лутају по разним јеретичким учењима.

Истина је била и увек ће бити у Господу Исусу Христу, Сину Божијем који је Бог отеловљен Духом Светим преко своје Речи. И који положи живот за нас, не би ли нас одвојио од греха и смрти, искупио једном заувек. То је једина религија, тј. поновно повезивање за Богом (ре и лигаре) преко прихватања жртве коју је Христ несебично даровао људима. То је изнад сваке зидане зграде коју неко зове црква, изнад сваке философије и људског мишљења, то је изнад сваке друге истине. То је религија и то је Истина.

Свако ко напада Христа да је створен, да је неки анђео "телепортован" у Марију (сачувај ме, Боже!), да је Дух нека сила, а не везивно ткиво Цркве (праве којој је Христ првосвештеник) и да је Дух тај који одлучује коме ће који дар дати, тај напада самог Бога Оца који кроз своју Реч све створи. Ја сам негде покушао стрпљиво да појасним како је Бог Отац свом Сину.

Молио бих вас да одгледате овај видео, ма шта мислили о православљу. Видећете да је Црква (Христова) изнад сваке световне цркве и да Бог има људе у многим од тих световних, тамо где Он сматра да треба. Они ће се повезивати без предрасуда, а сходно томе ја нисам нападао друге говорећи да су овакви или онакви. Нападаћу ова крива учења, а не људе, слушаћу туђе савете и критике. Тако се долази до те Истине по савету апостола, а не нападањем и извртањем речи Божије (Светог Писма).

Pogledao sam sve 4 epizode brate Adriane to je pravi pravoslavac,pravoslavni svestenik potpuno se slazem s njim!!

Pozdrav brate Adriane.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
4.deo

Pogledao sam sve 4 epizode brate Adriane to je pravi pravoslavac,pravoslavni svestenik potpuno se slazem s njim!!

Pozdrav brate Adriane.
Brate Gero, možeš li mi dati link za 4-ti deo ''Istinskog Pravoslavnog Sveštenika'', jer sam odgledao 3 dela a voleo bih zaokružiti tu celimu.
Hvala, pozdrav

Natrag