Da li postoji religija u kojoj postoji istina ?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ne postoji podjela među naučnicima. Naravno da je bilo i da ima naučnika koji vjeruju u Božije postojanje, ali njihova vjera nema nikakve veze sa njihovim naučnim radom. Naučno otkriće se mora egzaktno dokazati, bez obzira da li je naučnik teista ili ateista. Isak Njutn je, na primjer, morao dokazati svoju teoriju univerzale gravitacije i tri zakona kretanja, da bi to postala osnova klasične mehanike. Nije mogao izaći sa takvom teorijom i reći tako Bog kaže, nego ju je morao sam dokazati. Takođe je nebitno gdje je naučnik našao svoju isnpiraciju - u teizmu ili ateizmu, jer u oba slučaja se naučno saznanje mora dokazati na način koji ne ostavlja nikakvu dvojbu u njegovu istinitost.

Takođe je netačno da se nečija pretpostavka usvaja kao istina. Tako nauka ne funkcioniše.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Slazem se najlaksi je 1 korak ko to predje i ne ide dalje taj je deista
zar je tesko zakljuciti bozije postojanje?
samo misli i pogledaj oko sebe ali sirom otvorenih ociju gledaj u nebesa razuman mozak moze da shvati postojanje vise sile

Nije dovoljno samo gledati u nebesa i shvatiti da postoji visa sila, i Ateisti gledaju i opet ostaju u svom stanju Ateizma.
To je samo jedan od principa koji coveka na neki nacin moze osvedociti u postojanje tvorca, ali ne mora uvek biti tako.

Ono sto svako mora da ucini da bi potpuno spoznao postojanje Boga, mora potraziti Boga, i stupiti sa Bogom u direktni kontakt.
Jedan tekst staroga zaveta kaze sledece `I ICI CE TE I TRAZICETE ME, I DACU DA ME NADJETE KADA ME POTRAZITE CELIM SRCEM SVOJIM.

Prema tome, Bog se otkriva onima koji ga traze, ali ne u epruveti, vec putem vere u molitvi.
Takav covek kome se Bog direktno otkrije, biva celim svojim bicem osvedocen u postojanje Boga, on dobija Duhovni vid, i vidi Boga Duhovnim ocima.

Nauka negira Boga jer ga trazi na pogresnom mestu i pogresnim metodama, sa vec usvojenim predubedjenjima u svome umu, zato i ne mogu spoznati Boga, jer Bog se ne otkriva na takav nacin i ljudima koji sa predubedjenjima zele da dokazu svoje teorije o Bozjem nepostojanju.
Oni su time vec zatvorili vrata svog uma i srca za direktna Bozanska otkrivenja, a ona vidljiva poput prirode pripisuju Evoluciji.
Ali zato covek koji iskreno pristupi u molitvi i zatrazi od Boga `Boze molim te da mi se otkrijes i da me osvedocis u svoje Bozansko postojanje da bi znao da si ti Zivi Bog tvorac svega vidljivog i nevidljivog...itd...itd, Bog ce takvu iskrenu molitvu uslisiti, i objavice se takvom coveku, a ja sam slusao mnostvo iskustava od ljudi koji su ovo doziveli..

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Nauka ne negira Boga niti je to svrha i cilj nauke. Nauka istražuje stvarnost u svim njenim aspektima i nastoji spoznati suštinu i zakonitosti po kojima stvarnost egzistira.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Атеизам или безбожништво није ништа ново, исто као и многобоштво или паганство. Све су то старе науке које срећемо тик после прогонства из Едема. Толико се намножише, да само један човек оста веран истини. После тога видимо да поново ради људска машта па имамо наставак приче који је и дан данас видљив, прихватили ми то или не. С обзиром да имам образовање из техничких наука, а у задње време пливам у мору најновије науке - генетике, смело тврдим да ништа не оспорава Бога већ може делимично да објасни неке библијске феномене или чуда, прецизније. Ако кренемо од чињенице да је у Писму пронађен податак да је Земља округла, о чему онда причамо? Сви су веровали да је равна плоча, а наводно су били напредни у науци. Тек се скоро прихватило да је округла, не морам даље да наводим примере.

Да наука (мислим на дисциплине које се изучавају у данашњој школи) нема везе са религијом, то неће рећи ни један хришћанин. Свако знање (исправно) било о материјалном или духовном свету је од Бога. Лоше је окретати науку против онога који је и створио.

Знам да наука не функционише без доказа, међутим, онда имамо проблем. Теорије се уче као истине и нема алтернативе. Свака алтернатива се побија, поготову ако спомиње Бога. Таман посла Њега да укључимо, то је нешто сасвим друго, Он нема никакве везе са било чим. Део је бајки за лаку ноћ, а ми ћемо тражити нашег човека-мајмуна, па макар га нашли за 3 000 година. Сигурно ћемо га онда наћи. Лоше је учење да је наука насупрот Писму, да то нема везе једно са другим, доказ је веома очигледан и може се лако проверити. Причај о лажној еволуцији - сви ће те поздравити, нападни еволуцију или је искључи из опција - бићеш протеран из школе, факултета ако си професор, из владе ако си министар. Има ли већег доказа од тога да се систематски форсира нешто што нема нити ће имати доказа (сем, наравно, лажних)?

Живимо у времену када влада лажна слобода избора, када се говори да имамо слободу уопште, а сваки наш корак ка слободи је везан законским актом да нас казни или натера да прихватимо успостављени систем.

Аксиом је оно што се не доказује него се узима за репер или почетни образац (тачну тврдњу) када разматрамо неке теорије. Дакле, ако је мој аксиом да има Бога, а нечији да га нема, а на томе заснивамо све остало што посматрамо, неко је од нас у дебелој заблуди па почиње да лута и никако му се коцкице не поклапају. Зато стално мења исказе и теорије. Што се мене тиче, све се поклапа и има смисла када заступам аксиом да има Бога.

Још једна од глупости Њу ејџ учења је да је истина релативна ствар. Шта то значи? Ако је нешто истина за тебе, не мора да значи да је истина за мене. Тотална глупост. Нешто је или истина или лаж, нема релативног. Или је зид од камена или није, или постоји или уопште није ни изграђен. Философ би рекао: постоји материјал, значи да постоји и зид, само није још добио форму (тако бих ја рекао да сам млађи:)).

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Da, ljudska mašta zaista nema granica. Samo, nauka nije mašta. Mašta je nešto drugo, a neki su izgubili osjećaj realnosti pa nauku nazivaju maštom a metafiziku realnoću, odnosno istinom. Stvari, međutim, stoje sasvim obrnuto. Nauka niti ispituje, niti dokazuje, niti negira Božije postojanje. Koliko puta se to mora ponoviti?
U Bibliji nije "pronađen podatak", niti u njoj piše da je zemlja loptastog oblika. Daj taj citat iz Biblije, gdje to stoji? Druga je stvar ako mašti pustiš na volju, pa krug izjednačiš sa loptom. A i dijete u osnovnoj školi zna razliku između tih geometrijskih pojmova.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Задао си ми домаћи задатак, па да окачим. Углавном не волим да бубам напамет и говорим из срца. Зато у тренутку не могу да се сетим где тачно пише, а то ми је мана (за сад).

Исаија, глава 40
22. Он седи над кругом земаљским, и њени су Му становници као скакавци; Он је разастро небеса као платно и разапео их као шатор за стан.

Јов, глава 38 је одлична за оне који "све знају" кроз разне теорије.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pa, da. Sjedi nad krugom zemaljskim, a ne nad zemaljskom kuglom. Ako se ligički pojmi čitava citirana rečenica, onda je jasno kakvu je predstavu pisac imao o Zemlji i nebu. Zemlja je krug na kome Bog posmatra svoja stvorenja kao skakavce. To i može kada su ta stvorenja na krugu ili u krugu, ali ne bi mogao ako su na tijelu loptastog oblika. Nadalje, nebo je u obliku šatora, što jasno ukazuje da ga pisac nije zamišljao kao omotač Zemlje, nego kao šator koji je razapet na ravnoj površini.
Međutim, kao što rekoh u prethodnom postu, ako se malo pusti mašti na volju, sve je moguće.:)

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Života ti, reci mi iskreno, da li stvarno možeš da vjeruješ u priču koja je ispričana u Postanju? Svakog dana po jedno djelo i neđelja za odmoriti. I Adam, pa reciklirani Adam od kojeg dobismo i Evu i onda njihova đeca koja se incestuozno među sobom množe. Ne daj Bože da želim da vrijeđam bilo čiji zdravi razum, ali da li to iko može da " proguta ". Znam ima ona rečenica : " Bogu je sve moguće ", ali je ovo u najmanju ruku smiješno.

Zar mislis da sam isprva verovao?
nisam verovao jer je nerealno sve dok ti to neko ne objasni adam je ziveo 900 godina i radjao tako reci i crnce i kineze i indijance sva deca su bila razlicitih gena brak izmedju rodbine po Bibliji je bio dozvoljen do izlaska iz misira oslobodjenja iz egipatskog ropstva tek je onda Bog ukinuo brak
ako adam i njegova deca zive 10 kolena po 700 godina koliko dece bi imali?
iskreno ne verujem u racunanje vremena po Bibliji to je jedina stvar koja u njoj pise a ja u nju ne verujem
nejasna je cela knjiga postanja jer nije detaljno napisana jedina deca o kojoj se govorilo bila su muska nisu se pominjala zenska deca cija je zena kajinova cerka?
Adama
za duzinu Evinog zivota neznam jer nije pominjano ali se veruje da je adam imao mnogo zena zar nemozete da verujete u Bozije cudo o genima uostalom takve stvari je nauka dokazala za tu nauku niste culi jer se ona cenzurise od strane evoluisticke nauke
Tebi je mozda smesan brak medju rodbinom ali mozda bi njima bilo smesno sto mi nemamo brak medju rodbinom nesto cega nema u nasem svakodnevnom zivotu svima je smesno kao taj brak
Osim toga ovde se ne radi dali je biblija tacna ili ne vec dali postoji visa slia to je prvi korak prvo zakljuci dali postoji?

" Blago onima koji vjeruju, njihovo je Carstvo Nebesko. " Meni je iskreno drago kada vidim da ljudi stvarno vjeruju u ono o čemu se govori u Starom i Novom Zavjetu, i sama sam nekada to prihvatala, bez većeg razmišljanja i analiziranja istina u Bibliji. E, kada sam počela da analiziram, naišla sam na niz nelogičnosti, jer ipak, ljudsko biće po svojim prirodnim karakteristikama, ima logički način razmišljanja, te su se tako javila pitanja i sumnje, na koje nisam mogla naći prave odgovore. Zato sada i mislim da iako ima istine u religijama, mi ih ne možemo u potpunosti niti dokazati, niti negirati. I nauka slabo radi na dokazivanju istine. Možda će i nauka dokazati postojanje Boga. Nisu naučnici tu da bi opovrgli postojanje Boga, već da bi dokazali istinu, pa možda baš i takvu da Boga ima, zašto da ne?

onaj ko procita bibliju i kaze da veruje u Boga on je ili lud ili laze Bibliju sami nemozemo citati treba nam strucna pomoc to jest teolog koji ce nam pojasniti kako?
mnoge stvari u bibliji ne pisu a dogodile su se i vazne su za nalazenje zakljucka
mnoge su stvari nejasne i treba da pitamo teologa ili svesteno lice da pojasne oni ce to naravno uciniti 90% njih
neke stvari koje neznamo to jest nejasnoce u bibliji za to treba da pitamo i neposstoji zasto bez zato Biblija je nejasna i ako zelimo nesto da saznamo o veri ne treba da citamo odmah bibliju vec neke druge knjige a biblija je najrazvijenija i najsvetija prvo ide malo pa veliko od manjeg do veceg a ne odmah veliko to je kao kad bismo hteli da naucimo nesto o genima a neznamo sta je celija

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Zar mislis da sam isprva verovao?
nisam verovao jer je nerealno sve dok ti to neko ne objasni adam je ziveo 900 godina i radjao tako reci i crnce i kineze i indijance sva deca su bila razlicitih gena brak izmedju rodbine po Bibliji je bio dozvoljen do izlaska iz misira oslobodjenja iz egipatskog ropstva tek je onda Bog ukinuo brak
ako adam i njegova deca zive 10 kolena po 700 godina koliko dece bi imali?
iskreno ne verujem u racunanje vremena po Bibliji to je jedina stvar koja u njoj pise a ja u nju ne verujem
nejasna je cela knjiga postanja jer nije detaljno napisana jedina deca o kojoj se govorilo bila su muska nisu se pominjala zenska deca cija je zena kajinova cerka?
Adama
za duzinu Evinog zivota neznam jer nije pominjano ali se veruje da je adam imao mnogo zena zar nemozete da verujete u Bozije cudo o genima uostalom takve stvari je nauka dokazala za tu nauku niste culi jer se ona cenzurise od strane evoluisticke nauke
Tebi je mozda smesan brak medju rodbinom ali mozda bi njima bilo smesno sto mi nemamo brak medju rodbinom nesto cega nema u nasem svakodnevnom zivotu svima je smesno kao taj brak
Osim toga ovde se ne radi dali je biblija tacna ili ne vec dali postoji visa slia to je prvi korak prvo zakljuci dali postoji?

Nisam ja promašila temu, znam da je tema da li postoji religija u kojoj je prava istina. Ja sam govorila o Bibliji, jer Kur'an nisam čitala, pa šta bih onda mogla o toj istini i reći. Ako govorimo o dokazivanju istine, naravno da ćemo prvo pomenuti Bibliju, jer je ona alfa hrišćanskog učenja, zato o svemu što u Bibliji piše, raspravljamo kao istinitom ili neistinitom. Bogu hvala da si rekao da ne vjeruješ u Biblijsku priču o Postanju, jer je smiješno napisana i za moje klince od 8 i 9 g. Ima mnogo kontradiktornosti u Bibliji, da je jako teško to sve shvatiti razumom, a ne nasmijati se. Pročitala sam je nekoliko puta i znam sve o čemu se u njoj govori, doduše, nemam citata da ih kačim, ali mi i ne trebaju, jer suštinu priče znam bez navođenja citata.

onaj ko procita bibliju i kaze da veruje u Boga on je ili lud ili laze Bibliju sami nemozemo citati treba nam strucna pomoc to jest teolog koji ce nam pojasniti kako?
mnoge stvari u bibliji ne pisu a dogodile su se i vazne su za nalazenje zakljucka
mnoge su stvari nejasne i treba da pitamo teologa ili svesteno lice da pojasne oni ce to naravno uciniti 90% njih
neke stvari koje neznamo to jest nejasnoce u bibliji za to treba da pitamo i neposstoji zasto bez zato Biblija je nejasna i ako zelimo nesto da saznamo o veri ne treba da citamo odmah bibliju vec neke druge knjige a biblija je najrazvijenija i najsvetija prvo ide malo pa veliko od manjeg do veceg a ne odmah veliko to je kao kad bismo hteli da naucimo nesto o genima a neznamo sta je celija

Pa nije baš da mi treba stručnjak da bi neke stvari shvatila, nisu hijeroglifi, nego riječi iz našeg jezika, koje svi znamo i čije nam značenje nije nepoznato, a izvođenje filosofije o svemu tome , zavisi od obrazovanja svakoga od nas, koliko i kako možemo napisano shvatiti. Bibliju sam čitala nekoliko puta, počevši od osnovne škole, pa u srednjoj, pa na fakultetu, pa i kasnije.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Не каже: над округом, већ кругом земаљским (кружни облик), а становници су тако мали за њега да скакућу као скакавци. Разастро је небеса као платно и разапео их као шатор за стан. Не говори о облику небеса, него о начину постављања и положају. Мислим да је свима то јасно, не мора човек да буде верник да то види.

Углавном нема ни везе много, пишем због оних који траже одговор и оних који су нашли па да виде да нису сами у вери и да не посустају. Тешко да могу убедити оне који траже изговор да неверују. То никад не радим, јесам у почетку, па сам схватио неке ствари и прочитао једну реченицу у којој Христ говори апостолима како да шире јеванђеље и коме. У зависности од интересовања, наравно. Неки сматрају да морају да убеђују људе, да скоро насилно (и психичко насиље ту убрајам) шире радосну вест. То је неправилно, може се само напоменути, па ако нема интересовања - ћаос, одо` ја даље.

Poslednja izmena:
Natrag