Član
- Učlanjen(a)
- 03.01.2011
- Poruka
- 1.573
Zato pozivam vjernike da prestanu sa sukobima i pocnu raditi na dobro svih ljudi!
Jer religije predvode mrznje!
Jer religije predvode mrznje!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Itekako bi bilo problema. Istina je da ljudi zloupotrbljavaju religiju, ali rade to utoliko lakše što se religije daju zloupotrebljavati. Može se slobodno reći da su religije i zasnovane na antagonizmu iako licemjerno propovjedaju ljubav. U ustavima svake religije stoji da je ona ta koja je prava i istinska, što impliceite znači da to druge religije nisu. Tu je posijano sjeme antagonizma i netrpeljivosti među njima, a oduvijek je bilo, kao što ih ima i danas, onih koji to sjeme zalivaju otvorenom mržnjom i netrpeljivošću prema drugim i različitiim.Da se poštuju religije onako kako je propovijedaju i kako je napisano i kada bi se to sprovodilo u životu, ne bi bilo nikakvih problema,
OK.
Ucenje nastaje na osnovi "svetackih" vidjenja.
ali shvatam da ti je poznato da drugi "sveci" ne misle tako?
Sta ih tjera da misle i vjeruju razlicito iako je ista knjiga (Biblija, Pismo) pred njima?
mislis da su neki maloumni a neki nisu?
Nisu mi poznati spisi leonarda da Vincija, pa prema tome ne mogu komentaristati.
Ja vjerujem apostolima ono sto su tacno govorili. Ono sto nisu odbacujem. I en smatram ni svecima niti osobama koje bi mogle Isusu po znacaju doprijeti do nokta na nozi!
Zar Isus nije rekao: Da ima u vama vjere koliko je zrno gorusice mogli biste brdo pomaknuti! Nije li to rekao? a ti mi ih pozivas za ugled?
Ti dakle vjerujes u boga koji mozda jeste a mozda i nije? U covjeka koji moze bit jeste a moze bit i nije?
Ja vjerujem u Boga Koji kaze: Ja sam Koji Jesam! Ja sam sve stvorio i mweni sve pripada! Klanjajte se samo Meni i bojte se da ne pogrijesite, da vas sotona ne zavede!
Oh, ima primjera... ljudi presadjuju srce, bubrege, nokte, ruke, prave vjestacke kukove i koljena......i to sve znanje im daje Bog! Daje im na taj nacin sto ih je obradio razumom i daje im primjere (na zivotinjama biljkama...) Nismo svi sposobni.
Bog je dao Isusu Cudo, kao sto je dao Mojsiju! Pa ipak ne smatras Mojsija bogom iako je izveo sav ona cuda u Egiptu, i na kraju more rastavio!
jer Mojsije i nije bog! Ali nije ni Isus. Ni Muhammed a.s. Ni Buda, ni japanski car, ni faraon....
To i ja vjerujem!
Zasto se onda neko zabavlja da pise rodosolovlja? Koja niti su jednaka niti uopste imaju veze sa Isusom?
Slazem se!
Mnogi vjernici ovo sasvim zaboravljaju!
Cudo od Boga!
Bioga ne mnoze niko sprijeciti da cini sta hoce!
Isus je bio poptuno odan Bogu. Bozja Rijec i znamenje ljudima do Sudnjeg dana!
Isuus je doslovno vrsio sve Bozje Zapovijedi!
Uzmi Pismo, ili Bibliju, i citaj pazljivo.
Nemoj da ti punim glavu ja ili bilo ko drugi.
procitaces i ono sto su drugi ispravno rekli.
Da je Isusa rodila djevica Marija Bozjom voljom i da joj je Gavrilo donio vijest.
I doci ces da je Isus rodjen kada su zvijzde pokazale, nebeski znak.
I onda ces obzirom da je astronomija tacna nauka, pronaci da rodje 17.aprila 6 godine prije nove ere.
Pa ces citati kako Matej (ili onaj koji mu je prenosio pricu) pjesnicki pise o glubu itd. a o tome se Isus nikada ne izjasnjava!
I onda ces doci gdje Isus govori:
- Blago siromasima u duhu jer je njihovo kraljevstvo nebesko! (shvacas li srta znaci kada ti neko prica kako je na njemu nekakv duh, obuezt duhom i slicno?)
- Blago onima koji tuguju jer ce se utjesiti!
- Blago krotkima jer ce bastiniti zemlju! (oni koji ne budu krotki bice pometeni)
- Blago gladnima i zednima pravednosti, jer ce se nasititi!
- Blago milosrdnima, jer ce postici milosrdje!
- Blago miritvorcima jer ce zvati sinovi Bozji! (ja se trudim da budem mirotvorac! svim srcem! Bog zna moje namjere i zna koliko sam uspjesan u tom trudu)
-Blago progonjenima zbog pravednosti, jer je njihovo kraljevstvo nebesko!
Ovo ti je sve u Matej 5:3-12.
Ako nisi primjetio, svo cu ti skenuti pzanju:
ne kaze: blago krstenima ili nekrstenima
ne kaze: blago katolicima, pravolsavcima, budistima...
ne kaze: blago baptistima ili Amerikacima, Sudijcima, Egipcanima itd.
ne kaze: blago Izralecima i zidovima (iako je poslan Izralecima)
ne kaze: blago bogatima i ucenima.
Shvatas?
Shvatas li zasto je vrijedna Isusova rijec, a ne onih sto kazu da ga slijede i kada ga ne slijede.
Pozdrav brate tumb 5
To je tvoje subjektivno mišljenje - da katolici nisu hrišćani. U redu, svako može imati svoje mišljenje o svemu, ali mora i uvažavati objektivnu stvarnost i kriterije koji važe u savremenoj nauci. Prema tim kriterijima, katolici se svakako ubrajaju u hrišćane i oni to neće prestati biti samo zato što ti to negiraš.Jurivaka pre nekog vremena si pitao koga su krstasi napadali ako su samo Hriscani bili progonjeni
Isus je rekao da pravi hriscani ce uvek biti prognani a iz burne istorije se moze zakljuciti da su to pravoslavci
katolici nisu hriscani pravi cast izuzetcima kojih ima
Da, to je sve poznato iz istorije. Ali zašto ti izvodiš takav zaključak - da nismo braća po vjeri, na osnovu tih činjenica? Pa, zar je malo sličnih primjera u istoriji gdje su baš braća po vjeri pljačkali i ubijali jedni druge? To se, ugalvnom, dešavalo u svim građanskim ratovima kroz istoriju. Uzmi samo naš primjer četnika i partizana. Nemoj samo reći partizani su bili komunisti. Bili su, ali ne svi. I među njima su preovladavali vjernici.... da mi i katolici nismo braca po veri se dokazalo bas u krstaskim pohodima krstasi nisu pljackali ubijali i skrnavili samo muslimanske svetinje vec i pravoslavne vizantijske palili pravoslavne crkve i ritualno unistavali putire i time prekrsili svetu tajnu pricesta od tada su bratske veze sa katolicima raskinute verovali ili ne ali pravoslavna vera je slicnija islamu nego katolicizmu!
Mislim da ni ovdje nisi u pravu. Nisu katolici odbacili Svetog duha, nego su promijenili dogmu o njegovoj transmisiji, ako mogu tako reći. Neime, nikejsko-konstatinopoljkom simbolu vjere, prema kome je Sveti duh proizilazio samo od oca i išao preko sina, katolici su dodali da Sveti duh proizilazi i od sina (filiokve). Desilo se to 809. godine na saboru kome je predsjedavao Car Karlo Veliki. Izmjena te dogme je jedan od glavnih razloga podjele hrišćanstva na zapadnu i istočnu varijantu. Prema tome, katolici nisu odbacili Sveti duh, nego su samo promijenili dogmu o njegovom ishodištu.katolici su ukinuli post kada se crkva podelila
izmislili 2 Boga oca i sina
odbacili svetog duha i proglasili ga nekom vrstom sina os sina i oca
Ishitren covjek bi mogao zakljuciti: ako je slagao - slgao je sve. I ne bih mu zamjerio.to sto verujes u samo neke reci apostola moze da znaci ako su nesto slagali zasto ne sve?
Bas dobar primjer!navesces me da pomislim da ni SZ nisi procitao
ta cuda je ucinio Bog preko mojsija
Ko je onda nadodavao?sto se tice jevandjelja bio sam upravu nije sve zapisano
Opet kazem da ne znam da li ta tvrdnja potice od D Vincija, ali meni je sasvim prihvatljiva; da je bio obrezan 8-dan po rodjenju i da se ozenio sam 18 godina: sve po Zakonu!a to da je isus bio ozenjen prvi je tvrdio da vinci
To je tvoje subjektivno mišljenje - da katolici nisu hrišćani. U redu, svako može imati svoje mišljenje o svemu, ali mora i uvažavati objektivnu stvarnost i kriterije koji važe u savremenoj nauci. Prema tim kriterijima, katolici se svakako ubrajaju u hrišćane i oni to neće prestati biti samo zato što ti to negiraš.
Da, to je sve poznato iz istorije. Ali zašto ti izvodiš takav zaključak - da nismo braća po vjeri, na osnovu tih činjenica? Pa, zar je malo sličnih primjera u istoriji gdje su baš braća po vjeri pljačkali i ubijali jedni druge? To se, ugalvnom, dešavalo u svim građanskim ratovima kroz istoriju. Uzmi samo naš primjer četnika i partizana. Nemoj samo reći partizani su bili komunisti. Bili su, ali ne svi. I među njima su preovladavali vjernici.
Mislim da ni ovdje nisi u pravu. Nisu katolici odbacili Svetog duha, nego su promijenili dogmu o njegovoj transmisiji, ako mogu tako reći. Neime, nikejsko-konstatinopoljkom simbolu vjere, prema kome je Sveti duh proizilazio samo od oca i išao preko sina, katolici su dodali da Sveti duh proizilazi i od sina (filiokve). Desilo se to 809. godine na saboru kome je predsjedavao Car Karlo Veliki. Izmjena te dogme je jedan od glavnih razloga podjele hrišćanstva na zapadnu i istočnu varijantu. Prema tome, katolici nisu odbacili Sveti duh, nego su samo promijenili dogmu o njegovom ishodištu.
tum 5
Ishitren covjek bi mogao zakljuciti: ako je slagao - slgao je sve. I ne bih mu zamjerio.
Ali ja nisam ishitren, samo se ogradjujem od lazi.
Iako je najopasnija ona laz koja je pomijesana sa istinom, to znam.
Bas dobar primjer!
Faraon je mislio da cuda cini Mojsije. jer je bio nevjernik.
Tako i ti mislis da je cuda cinio Isus.
Ko je onda nadodavao?
Kur'an kaze: nadodavali su svojim rukama ne bi li se dokopali kakve neznatne koristi, ali ce im plata za to biti teska kazna.
Opet kazem da ne znam da li ta tvrdnja potice od D Vincija, ali meni je sasvim prihvatljiva; da je bio obrezan 8-dan po rodjenju i da se ozenio sam 18 godina: sve po Zakonu!
Zakon Isus nije krsio!
U mene je srce zaista cisto! Jer ne vjerujem u praznovjerice.
Kako se katolici ne ubrajaju u prave hrišćane? Po kom kriteriju? Ne postoji takav kriterij ni u nauci ni u teologiji. Čak ni zvanična pravoslavna crkva ne smatra katolike nepravim hrišćanima. To je samo tvoje mišljenje, na koje svakako imaš pravo, ali to mišljenje ne možeš potkrijepiti ni zvaničnom naukom ni zvaničnom teologijom. Možeš samo tumačenjem Isusovih riječi - da će biti još hrišćana osim onih pravih i istinskih, ali takvo tumačenje može važiti za svakog vjernika bilo koje hrišćanske crkve.Naravno lepo je sve reci ne kriti kao hary da bi bio ubedljiviji
katolici se ubrajaju u hriscane ali ne prave a isus je rekao da ce biti jos hriscana osim pravih istinskih