Pogledaj se u ogledalo
pogledaj svet oko sebe i pogledaj u nebesa
pogledaj u sve zivo
pokusaj da shvatis kako?
pogledaj u zvezde
pogledaj u more
pogledaj u hranu
Zapitaj se kako si ziv
zapitajse kako sve postoji?
zar slucajnostt moze da se dogodi
zar sve dodje niotkud
a onda opet pogledaj u ogledalo i zapitaj se
nemoras mi odgovoriti samo se zapitaj kako?
Amin.
Postoje takva cudesa u svetu prirode, takve zakonitosti prozete redom i skladom, da coveku zastaje dah pred prizorom makro i mikro kosmosa koji obiluju dokazima koji govore u prilog razuma koji je sve planski stvorio, i sve odrzava.
Sto se tice Ateizma gledanog kroz Bozansko otkrivenje Bozje reci biblije, ona kaze da je negiranje postojanja Boga tvorca, neka vrsta Duhovne bolesti.
Na jednom mestu u bibliji stoji sledece ( parafraziram ): `RECE BEZUMNIK U SRCU SVOJEMU `NEMA BOGA. SVI SU ZASTRANILI, SVI SE POKVARILI, I NJIHOVI PUTEVI BOGU POSTASE ODVRATNI.
Na drugom mestu kaze: `KADA SE GRADJAHU MUDRI POLUDESE, I PRETVORISE SLAVU VECNOGA BOGA U OBLICJE SMRTNOGA COVEKA, CETVORONOZNIH ZIVOTINJA, PTICA, I GADOVA.. sto je direktni biblijski prikaz moderne evolucionisticke filozofije.
Kada je u pitanju vera u Boga, kao sto i biblija kaze `mi imamo dve osnovne mogucnosti, mi mozemo verovati u njega, ili pak ne verovati, a za ovo prvo imamo sve potrebne dokaze koji su nam dati samim nasim rodjenjem na ovoj zemlji, a ti dokazi kao sto je navedeno nalaze se svuda oko nas, u nasem neposrednom okruzenju, blizem ili daljem, odnosno preciznije receno, u prirodi i kosmosu, kao i u nama samima, i takodje u bibliji koja je pisano Bozje otkrivenje u kojoj se Bog najpotpunije otkriva ljudima.
Mnogi veliki umovi proslosti su prepoznavali ove dokaze, proucavajuci prirodu, mikro i makrokosmos, kao i samog coveka i njegovu anatomiju, i slicno, kao i samu bibliju, medju kojima se isticu Albert Ajnstajn, Luj Paster, Blejz Paskal, Albert Svajcer, Artur Kompton, Emanuel Kant, Gete, Tolstoj, itd...
Mnogi od ovih naucnika, pisaca, i filozofa, su proucavajuci prirodu, coveka, dosli do zakljucka da u kosmosu i svemu sto nas okruzuje postoji sila izvan ljudskog shvatanja, koja je stvorila ovaj svet, kao i savrseno uredjen kosmos i mehanizme koji u njemu vladaju.
Sama struktura Atoma, anatomije covecijeg mozga, ili ljudskog oka, kao i cuda u zivotinjskom svetu, i savrseni sklad koji vlada u prirodi, je
potstakao ove umove da priznaju postojanje tvorca koji je prauzrok svega postojeceg.
Neke od mnogih izjava ovih velikana glase:
Luj Paster - Jednoga dana ljudi ce se smejati gluposti savremene materijalisticke filozofije, sto vise proucavam prirodu, to vise sa zaprepascenjem i divljenjem otkrivam stvoritelja na delu.
Ja se molim za vreme svog rada u laboratoriji...
U svemu stvorenom kao da Boga rukama dodirujem
Albert Ajnstajn - Niko ne moze citati Jevandjelje a da ne oseca Isusovu stvarnost, puls njegove licnosti kuca u njegovoj reci.
Sveti lik Nazarecanina ostavio je na mene neoboriv utisak
Blejz Paskal - U sta nevernici sve moraju da veruju da bi ostali nevernici.
Mi poznajemo zivot i smrt samo0 kroz Isusa Hrista.
Bez Isusa Hrista neznamo ni sta je nas zivot, ni sta je nasa smrt, ni sta je Bog, niti sta smpo mi sami.
Emanuel Kant - Dve stvari me sve vise ispunjavaju divljenjem i strahopostovanjem, zvezdano nebo nad nama, i moralni zakon u nama.
Biblija je moje najdragocenije blago, i bez nje bih bio bednik.
Artur Kompton - Sto se mene tice, vera pocinje shvatanjem da je natprirodna sila stvorila svet i coveka.
Meni nije tesko da verujem, jer se ne moze poreci da tamo gde postoji plan, mora postojati i inteligencija.
Uredjen svemirsvedoci o istinitosti najvelicanstvenijetvrdnje `U pocetku Bog.
Prema tome, tvorevina sama po sebi upucuje coveka na razmisljanje, i potstice ga da sam proucavajuci prirodu i zakonitosti koje vladaju u kosmosu i na zemlji, otkrije dokaze o postojanju Boga tvorca.
O tome govori i sama Biblija kao pisano Bozje otkrivenje, ona postavlja pred coveka izazov, da sam otkrije Bozju realnost gledajuci ono sto je on stvorio, i citajuci njegovu rec.
Jedan biblijski tekst upucuje na ovo kada kaze"
`Nebesa kazuju slavu Božju, i dela ruku Njegovih glasi svod nebeski.
Dan danu dokazuje, i noć noći javlja.
Nema jezika, niti ima govora, gde se ne bi čuo glas njihov.
Po svoj zemlji ide kazivanje njihovo i reči njihove na kraj vasiljene.
Suncu je postavio stan na njima;
I ono izlazi kao ženik iz ložnice svoje, kao junak veselo teče putem.
Izlazak mu je nakraj neba, i hod mu do kraja njegovog; i niko nije sakriven od toplote njegove. ( Psalam 19 ).
Takodje, biblija upucuje na to, da covek ne samo da moze postati svestan Bozjeg postojanja gledajuci njegova dela, vec da moze s njim doci u dodir, rec Bozja po ovom pitanju takodje otkriva:
`Jer ja znam misli koje mislim za vas, govori Gospod, misli dobre a ne zle, da vam dam posledak kakav čekate.
Tada ćete me prizivati i ići ćete i molićete mi se, i uslišiću vas.
I tražićete me, i naći ćete me, kad me potražite svim srcem svojim.
I daću vam se da me nađete, govori Gospod. ( knjiga proroka Jeremije 29. 11 - 14 ).
Sustina vere i jeste ta, da covek u dodiru sa Bogom, spozna smisao i svrhu svoga postojanja, i odgovore na tri sustinska pitanja, Ko smo, Odakle smo, i zasto smo ovde, odnosno sta je smisao naseg zivota.
Ovi odgovori se jedino mpogu pronaci u dodiru sa Bogom, i zapisani su u bibliji kao pisanom Bozjem Otkrivenju, u kome se nalaze odgovori na sva covekova pitanja koja se ticu njegovog porekla i porekla svega stvorenog, kao i sustine zla i greha, i covekovog spasenja i konacnog povratka u Bozje okrilje.
Prema tome, Hriscanska religija nudi jedine moguce odgovore na pomenuta pitanja, nauka ona prava ih samo dokazuje..