Da li postoji religija u kojoj postoji istina ?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ovaj link što si postavio, a što ti nazivaš dokumntarcem, nije nikakav ozbiljni dokumentarac nego loša spekulacija kreacionista. Ovdje sve vrvi od netačnosti i paušalnih ocjena, koje nemaju veze sa istinom. Tvoja nevolja, peko, i tvojih istomišljenika i jeste u tome što vjerujete ovakvim budalaštinama i što niste u stanju izvršiti selkciju i prepoznati tendencioznost ovakvih "dokumenetaraca". Zaista na ovo ne vrijedi potrošiti ni riječ komentara.
Čovjek mora biti totalna neznalica ili zlonamjerni manipulant, pa tvrditi da postoji veza izmešu Hitlera i Darvinove teorije o porijeklu vrsta.
Engleski filozof i teoretičar sociologije Herbert Spenser, šest godina po objavljivanju Darvinove teorije, objavio je svoju knjigu pod naslovom "Principi biologije", u kojoj je, pod uticajem Darvinove teorije o porijeklu vrsta, pokušao da tu istu teoriju primijeni na društvo i društvene odnose, gdje je glavna poenta da najjači opstaju - narodi, nacije, države... Ta teorija Herberta Spensera nazvana je kasnije socijaldarvinizmom. E, vidiš, socijaldarvinizam je mogao imati uticaja na Hitlera kao i Ničeova filozofija o natčovjeku, ali nikako Darvin i njegova terorija, jer, kao što vidiš, Spenser je upotrijebio (ili zloupotrijebio) Darvinovu teoriju, pokušavajući da je primijeni na ljudsko društvo. Uprkos tome, što su ovo opštepozante stvari, neki zlonamjerno prećutkuju Spensera i njegov socijaldarvinizam i neutemeljeno pokazuju na vezu između Darvina i Fažizma, odnosno Hitlera.

Pitao sam te kakve veze imaju prirodni zakoni i Biblija, a ti mi odgovaraš: "Ceo univerzum podržavaju zakoni prirode Kada se prekrši taj zakon dolazi do lančane reakcije." Kakav je to odgovor? Pa to je notorno, da ne kažem da to znaju i ptice na grani. Ali kakve to veze ima sa Biblijom. To su prirodni zakoni i, kao i mnogi drugi, egzistiraju u prirodi, neovisno o tome šta piše u Bibliji. Većinu prirodnih zakona, nauka je spoznala i objasnila. Zna se tačno kako nastaju i zašto nataju. I..., zamisli, peko, Zemlja je loptastog oblika, a nije ravna ploča kako piše u Bibliji.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Da i Niče je ostavio uticaj na fašizam a ujedno i satanisti u njegovoj filozofiji nalaze potporu baš kao što nalaze potporu i u darvinizmu. Ne radi se ovde o samom Darvinu nego o teoriji koju je on samo obradio i prosledio jer koreni te teorije datiraju još iz vremena drevnih naroda. Kako se ko ugrađivao u tu teoriju nije ni bitno suština je ista i osećam da to ovde nije tema.

Pitao sam te kakve veze imaju prirodni zakoni i Biblija, a ti mi odgovaraš: "Ceo univerzum podržavaju zakoni prirode Kada se prekrši taj zakon dolazi do lančane reakcije." Kakav je to odgovor? Pa to je notorno, da ne kažem da to znaju i ptice na grani. Ali kakve to veze ima sa Biblijom. To su prirodni zakoni i, kao i mnogi drugi, egzistiraju u prirodi, neovisno o tome šta piše u Bibliji. Većinu prirodnih zakona, nauka je spoznala i objasnila. Zna se tačno kako nastaju i zašto nataju. I..., zamisli, peko, Zemlja je loptastog oblika, a nije ravna ploča kako piše u Bibliji.

Kada sam pomenuo prirodne zakone nežive materije hteo sam da napravim paralelu sa zakonima koji važe za živu materiju i koje nalazimo u bibliji koji su takođe važni za red u univerzumu. Biblija se ne bavi pitanjem nežive materije mada kad dotiče ta pitanja pokazuje se tačnom. Tačno je da može da se egzistira i kada se ne pridržava zakona iz biblije. Stvar je u tome što se nepridržavanjem tih zakona razgradnja ( entropija) ne dešava odjednom nego postepeno i u našem životu zbog kratkog veka skoro neprimetno i ako neko očekuje sve samo od ovog života ,nije problem ,ne morate se pridržavati biblijskoh zakona. Mi želimo da vam kažemo da Bog ( priroda ) obećava nešta mnogo više ako volimo te zakone i pridržavamo ih se.

Član
Učlanjen(a)
03.03.2011
Poruka
13
dali postoji religija u kojoj postoji istina?
odlicno pitanje i moj odgovor je da
a sad se neko pita pa koja je to religija?
ako kazem moja,ispasce da sam sebican zato sto kazem da je moja.da bi dokazao da je tacno da je moja religija u pravu,ptrebni su neoborivi dokazi, istorije,dogadjaja(proslih i sadasnjih) kao i dokazi nauke
za pocetak biblija ili kuran koja ja bozija knjiga,gde se nalazi istina?
ako bog ili alah(to je jedna te ista osoba) ako je bog jedan,logicno da postoji samo jedna religija prava i jedna knjiga prava.koja?
neko ce reci kuran neko biblija ali ako hocete da rezonujemo na toj temi pisite na zoranvsc@gmail.com ili se cujemo na forumu

Član
Učlanjen(a)
03.03.2011
Poruka
13
Većinu prirodnih zakona, nauka je spoznala i objasnila. Zna se tačno kako nastaju i zašto nataju. I..., zamisli, peko, Zemlja je loptastog oblika, a nije ravna ploča kako piše u Bibliji.
svelikim postovanjem samo da te ispravim. pronadjimi gde u bibliji pise tvoja tvrdnja da je zemlja(nasa planeta)RAVNA PLOCA
ako mi budes nasao stih iz biblije gde to potvrdjuje skidam kapu.dok ja ti sa sigurnoscu tvrdim da pre darvina i ostalih da je jedan pisac biblije pod nadahnucem pre vise od tri hilade godina napisao da je zemlja okruglog oblika i da visi ni o cemu,evoti i dokaza pa i sam proveri
Kad se pisala Biblija, postojala su nagađanja kako se Zemlja održava u svemiru. Neki su, naprimjer, vjerovali da Zemlju na svojim leđima nose četiri slona, a da ovi pak stoje na leđima velike morske kornjače. No, u Bibliji, umjesto da se prenose takva nestvarna i neznanstvena mišljenja vremena u kojem se pisala, jednostavno stoji: „[Bog] je rasprostro sjever nad prazninom i zemlju objesio ni na što” (Job 26:7, NS). Da, pred više od 3 000 godina u Bibliji se ispravno zapaža da Zemlja nema vidljivu potporu, a što je činjenica koja se slaže s današnjim razumijevanjem zakona gravitacije i gibanja. „Kako je Job znao istinu”, primijetio je jedan religijski znanstvenik, „pitanje je koje ne mogu tako jednostavno riješiti oni koji niječu nadahnuće Svetog pisma.”3
4 Obzirom na oblik Zemlje, The Encyclopedia Americana piše: „Najranija poznata predodžba koju su ljudi imali o planeti Zemlji bila je ta da je ona ravna i kruta ploča u središtu svemira... Pojam o njenoj zakrivljenosti nije šire prihvaćen sve do razdoblja renesanse.”4 Neki od ranih moreplovaca čak su se bojali da će doprijeti do ruba plosnate zemaljske ploče! No, tek uvođenjem kompasa i ostalih poboljšanja postala su mogućim duža putovanja oceanom. Takvim putovanjima se i otkrilo, objašnjava se u jednoj drugoj enciklopediji, da je „Zemlja okrugla, a ne ravna ploča kako je većina ljudi vjerovala”.5
5 No, daleko prije tih putovanja, ustvari, pred 2 700 godina, u Bibliji je zapisano: „Postoji jedan [Bog] koji prebiva nad krugom zemaljskim, a stanovnici su mu njeni kao skakavci” (Izaija 40:22, NS). Hebrejska riječ chugh, koja se prevodi sa „krug”, može također značiti i „kugla”, kako to pokazuju i priručnici, kao što je Davidsonov Analytical Hebrew and Chaldee Lexicon. Drugi prijevodi zbog toga navode „kugla zemaljska” (Douay Version), i „okrugla zemlja” (Moffatt). Iz toga vidimo da na biblijske zapise nisu utjecale pogrešne predodžbe da je Zemlja ravna ploča, koje su preovladavale u vremenu kada je Biblija pisana. Izvještaj u njoj je točan.
6 Ljudi su odavna primijetili da rijeke utječu u mora i oceane a da se ne povećava njihova razina. Neki su vjerovali, sve dok se nije shvatilo da je Zemlja kuglasta oblika, da je to zbog toga što se takve jednake količine vode zatim prelijevaju preko krajeva Zemlje. Kasnije se spoznalo da Sunce „ispumpava” svake sekunde milijarde litara vode iz mora u obliku vodene pare. Tako nastaju oblaci koje vjetar pokreće nad kopnena područja, iz kojih se tada vlaga u obliku kiše i snijega spušta na zemlju. Voda zatim dospjeva u rijeke i utječe ponovo u mora. Taj čudesan kružni tok, iako u općenitom nepoznat u starim vremenima, spominje se u Bibliji: „Svaka rijeka utječe u more, no more još nije puno. Vode se vraćaju tamo gdje rijeke počinju, i sve se opet ponavlja” (Propovjednik 1:7,
mislim da ti je ovo dovoljno ako zelis vise rezonovati o toj temi pisi mi na zoranvsc@gmail.com

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Sve do Renesanse, dakle, kroz čitav stari i srednji vijek, ljudi su uglavnom vjerovali da je Zemlja ravna ploča. Crkva je posebno kažnjavala one koji su pokušavali promišljati drugačije i koji su tvrdili da to nije tako. Neke od takvih je spaljivala i na lomači! To su istorijske činjenice.
Postavlja se pitanje, od kojih spoznaja je Crikva polazila kada je zastupala takvo stanovište? Jedini mogući odgovor je - od biblijskih, jer nema od kojih drugih.
Kako to da je crkva ranije čitala i tumačila Bibiju, ili neke njene djelove, na jedan, a danas to čita i tumači na drugi način? Morala se povinovati i prilagoditi neoborivim naučnim dokazima, a da bi koliko toliko opravdala svoje ranije zablude, krivca je nalazila u "pogršnim" prevodima, ili "dvosmislenim" prevodima Biblije, kako mnogi i danas rade, pa i ti, kada tvrdiš da se krug može prevesti i kao lopta! Krug je, za razliku od lopte, dvodimenzionalni pojam i nikako se ne može prevoditi kao lopta, a Isaija u 40:22 upravo tako i kaže - krug! Još bi se nekako i moglo zakamuflirati ovo tumačenje, da nije onoga "...sjedi nad...", i skakavaca! Bog ne može sjedeći posmatrati sve svoje "skakavce" ako nisu na ravnoj ploči!
Prema rome, nisam ja taj koji je izmislio da u Bibliji postoji shvatanje o Zemlji kao ravnoj ploči, nego to proizilazi i njenog konteksta, a tako je Biblija i tumačena od strane onih koji su bili pozvani da je tumače, desetinama vjekova, a tumačili su je onako kako tamo i piše. Što sada, kao što već rekoh, pred neoborivim dokazima to mora biti na neki način korigovano, a da se pri tome ne bi morala priznati očigledna zabluda pisaca Biblije, opravdanja se nategnuto traže u lošim i dvosmislenim prevodima.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Moglo bi biti i tako da nisu pronađeni kumranski spisi koji datiraju ranije od tih tumačenja da je zemlja ploča. A kako crkve tumače sveto pismo ne bi me čudilo da si krug protumačili kao oval. Osim toga u starom hebrejskom postoji reč ploča koja nije upotrebljena.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Moglo bi biti i tako da nisu pronađeni kumranski spisi koji datiraju ranije od tih tumačenja da je zemlja ploča. A kako crkve tumače sveto pismo ne bi me čudilo da si krug protumačili kao oval. Osim toga u starom hebrejskom postoji reč ploča koja nije upotrebljena.
Ovdje je riječ o Bibliji, onome što u njoj piše i kako se tumači. Kumranski spisi ne čine njen sastavni dio. Oni, manje-više, komentarišu Bibliju i navodno sadrže neke tekstove identične nekim biblijskim tekstovima. Pošto ni kanonski ne čine dio zvanične Biblije, ne može se na njih ni pozivati, ne bar zvanično, kada se tumače neke biblijske poruke.

Član
Učlanjen(a)
27.10.2009
Poruka
358
Biblija je istinita i samo onaj koji ju je napisao (ili nadahnuo da se napiše) može da je rastumači, a to je Duh Sveti. Znači samo onaj koji u sebi ima Duha Svetoga je može razumjeti i tumačiti.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Istina!

To je jasno svima!
Međutim nešto drugo nije jasno. Kako to da su potpuno drugačija tumačenja od Crkve do Crkve, a sve tvrde da im je otkrio Sveti Duh te istine. Znači neke crkve lažu? Ili možda jednu istinu otkrije SD jednoj Crkvi a drugoj za istu stvar - nešto potpuno drugo? Ili već šta je u pitanju?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To je jasno svima!
Međutim nešto drugo nije jasno. Kako to da su potpuno drugačija tumačenja od Crkve do Crkve, a sve tvrde da im je otkrio Sveti Duh te istine. Znači neke crkve lažu? Ili možda jednu istinu otkrije SD jednoj Crkvi a drugoj za istu stvar - nešto potpuno drugo? Ili već šta je u pitanju?

Isus je prilikom svog dolaska ostavio svojim ucenicima, pa time i samoj novozavetnoj crkvi obecanje da ce poslati drugog utesitelja, Duha Svetog.
Stavise rekao im je da ce ih on - Duh Sveti, uputiti na svaku istinu, i da ce im napomenuti njegove reci koje je govorio dok je bio na zemlji, `A utešitelj, Duh Sveti, kog će Otac poslati u ime moje, On će vas naučiti svemu i napomenuće vam sve što vam rekoh. ( Jevandjelje po Jovanu 14. 26 ).

Osim toga, novozavetnoj crkvi je dat prorocki dar, kroz koji Bog govori svojoj crkvi, i savetuje i usmerava crkvu ka spoznanju potpune istine, i njegove volje za njenu misiju u ovom svetu.

`I jedne dakle postavi Bog u crkvi prvo apostole, drugo proroke, treće učitelje, a potom čudotvorce, onda darove iscjeljivanja, pomaganja, upravljanja, različne jezike.
Eda li su svi apostoli? Eda li su svi proroci? Eda li su svi učitelji? Eda li su svi čudotvorci?
Eda li svi imaju darove iscjeljivanja? Eda li svi govore jezike? Eda li svi kazuju?
Starajte se pak za veće darove; pa ću vam još bolji put pokazati. ( 1 poslanica Korincanima 12. 28 ).

Držite se ljubavi, a starajte se za duhovne darove, a osobito da prorokujete. .
Jer koji govori jezike, ne govori ljudima nego Bogu: jer niko ne sluša, a on duhom govori tajne.
A koji prorokuje govori ljudima za popravljanje i utjehu i utvrđenje.
Jer koji govori jezike sebe popravlja, a koji prorokuje crkvu popravlja. ( 1 poslanica korincanima 14. 1-4 )

Crkva koju ovako vodi Sveti Duh, i koja ima Darove Duha, je sigurna u istini koju poseduje, jer u tom slucaju ta istina ne podleze ljudskim merilima, odnosno nije proizvod ljudskog mudrovanja i licnog tumacenja onoga sto je zapisano u Svetom pismu, vec direktnih Bozanskih otkrivenja.

Mnoge crkve danas kazu da poseduju istinu, ali vecina ne prolazi test Svetoga pisma o ispravnosti onoga sto uce, jer tumace povrsno Biblijske tekstove, ne uporedjujuci tekst sa tekstom, i dodajuci pismu svoja ranije usvojena misljenja, koja su u vecini slucajeva proizvod tradicije i predanja podnevlja u kome zive, utisaka primljenih iz razlicitih izvora, itd, a u vecini slucajeva to je nepoznavanje celokupnog konteksta Svetog pisma, odnosno njegove celine, sto je vrlo bitna stvar da bi se dobila celokupna slika o odredjenim biblijskim ucenjima po razlicitim pitanjima vere.

Ukratko, ako postoji jedna tvrdnja u bibliji po nekom pitanju, mora se ispitati njena pozadina, odnosno Literarni i istorijski kontekst same te izjave, moraju se ispitati drugi biblijski tekstovi koji govore o istoj temi, takodje, mora se ispitati ko je, kada, kome, i iz kog razloga, dao odredjenu izjavu, i zatim doneti odredjene zakljucke.

Najvaznije u celoj stvari je Molitva, jer Bozja rec se nikada ne proucava bez molitve, i trazenja da Duh Sveti uputi coveka na pravilno razumevanje biblijskog teksta, i rasvetli teze razumljive tekstove u pismu.

Takodje uslov da bi neko uopste mogao spoznati Bozansku istinu, je potpuno predanje celog bica Bogu, kako bi on izvrsio duboku unutrasnju promenu u nama Duhom Svetim, i kako bi postali novi ljudi u Isusu Hristu.

`Molim vas, dakle, braćo, milosti Božije radi, da date telesa svoja u žrtvu živu, svetu, ugodnu Bogu; to da bude vaše duhovno bogomoljstvo.
I ne vladajte se prema ovome veku, nego se promenite obnovljenjem uma svog, da biste mogli kušati koje je dobra i ugodna i savršena volja Božija. ( Rimljanima poslanica 12. 1 - 2 ).

`Zato još govori Gospod: Obratite se k meni svim srcem svojim i posteći i plačući i tužeći.
I razderite srca svoja, a ne haljine svoje, i obratite se ka Gospodu Bogu svom, jer je milostiv i žalostiv, spor na gnev i obilan milosrđem i kaje se oda zla. ( kjiga proroka Joila 2. 12 - 13 ).

`I daću vam novo srce, i nov ću duh metnuti u vas, i izvadiću kameno srce iz tela vašeg, i daću vam srce mesno.
I duh svoj metnuću u vas, i učiniću da hodite po mojim uredbama i zakone moje da držite i izvršujete.
( knjiga proroka Jezekilja 36. 26 - 27 ).

Prema tome, kljucno pitanje ovog problema nije Da li posedujemo crkvu koja ima pedeset miliona vernika, vec da li smo obraceni celim srcem Bogu, i da li zivimo dostojno Jevandjelja, pokazujuci to u svakodnevnom zivotu.

Poslednja izmena:
Natrag