Član
- Učlanjen(a)
- 25.10.2011
- Poruka
- 1.562
Dakle, niko nema razuman odgovor na pitanje zašto se Bog nije javio svim ljudima, odnosno svim svojim stvorenjima? Zašto je izabrao mnogo teži put (po vašem shvatanju), da se javi samo jednoj skupini (narodu), pa da onda ovaj narod širi njegovu objavu po ostalom svijetu, uz sve rizike da tu objavu iskrivi i ne interpretira je valjano? (Kao što se i dogodilo) Zar sveznajući Bog to nije mogao predvidjeti?Vaše pominjanje mnogoboštva u drurgim narodima kao razloga radi koga to nije učinio, ne pije vodu iz više razloga. Prvo, i Jevreji su u to vrijeme bili mnogobošci. Drugo, otkud u tim narodima pojam o mnogoboštvu i lažnim Bogovima, a ne o pravom i istinitom Bogu? Zar svi ljudi nisu nastali od Adama i Eve? Zar Adama i Evu nije stvorio Bog? Kako se u Adamovim i Evinim potomcima pojavio pojam o lažnim bogovima? Ako mi na ovo odgovorite da je đavo tu umiješao svoje prste, onda će te reći da je đavo postojao prije Boga i da je bio svemoćniji od Boga!
Мислим да друже Јуривака на ово питање никада нећеш добити ПРАВИ одговор. Кривих ћеш добити колико хоћеш – у стилу ''Спашава наша црква, само ти дођи у њу, давај милостињу и десетке, слушај нас и спасићеш се....... ''
Међутим зашто се Бог није свима јавио, већ само одређеним људима је Божја тајна. Ја лично мислим да се Он свима јавља на сличан начин, али Га сви не слушају једнако. Не знам да ли имаш деце. Моја баба и деда су их имали 10. Сви су живели у једној кући са 3 просторије. Сви су били слично васпитавани (скоро идентично) – а и по школским спремама и по религиском, политичком, филозофском и било ком другом питању су били потпуно другачији. Једноставно због наше различитости не прихватамо сви идентично једну те исту информацију. Знаш да људи много воле да ''од комарца направе магарца''. Не постоји у свету џабе пословица ''100 људи – 100 ћуди''.
Поздрављам те са пар стихова из Писма:
[FONT=&]Јов 5:[/FONT][FONT=&]9[/FONT][FONT=&] Који чини ствари велике и неиспитиве, дивне, којима нема броја;[/FONT][FONT=&] 11:7,8[/FONT][FONT=&] Možeš li ti tajne Božije dokučiti, ili dokučiti savršenstvo svemogućega? To su visine nebeske, šta ćeš učiniti? dublje je od pakla, kako ćeš poznati? Duže od zemlje, šire od mora[/FONT][FONT=&] [/FONT][FONT=&] 36:26[/FONT][FONT=&] Gle, Bog je velik, i ne možemo ga poznati,broj godina njegovih ne može se dokučiti. [/FONT][FONT=&]37:5[/FONT][FONT=&] Divno Bog grmi glasom svojim, čini stvari velike, da ih ne možemo razumeti. [/FONT][FONT=&]24[/FONT][FONT=&] Zato ga se boje ljudi: ne može ga vidjeti nikakav mudrac. [/FONT]
[FONT=&]Псал.[/FONT][FONT=&]73:[/FONT][FONT=&]16[/FONT][FONT=&] И тако стадох размишљати да бих ово разумео; али то беше тешко у очима мојим.[/FONT][FONT=&] 139:[/FONT][FONT=&]6[/FONT][FONT=&] Чудно је за ме знање Твоје, високо, не могу да га докучим.[/FONT]
[FONT=&]Prop.[/FONT][FONT=&]3:11[/FONT][FONT=&] Sve što on čini prikladno je u svoje vreme; ali iako je dopustio čoveku uvid u vekove, čovek ne može dokučiti dela koja Boga čini od početka do kraja[/FONT][FONT=&] 7:[/FONT][FONT=&]23[/FONT][FONT=&] Све то огледах мудрошћу и рекох: Бићу мудар; али мудрост беше далеко од мене.[/FONT][FONT=&] 8:17[/FONT][FONT=&] Video sam celokupno delo Božje: i odista - nito ne može dokučiti ono što se zbiva pod suncem. Jer ma koliko se čovek trudio da otkrije,nikad ne može otkriti.Pa ni mudrac to ne može otkriti,iako misli dazna. [/FONT]
[FONT=&]Иса. 40[/FONT][FONT=&]:[/FONT][FONT=&]28[/FONT][FONT=&] Не знаш ли? Ниси ли чуо да Бог вечни Господ, који је створио крајеве земаљске, не сустаје нити се утруђује? Разуму Његовом нема мере.[/FONT][FONT=&] 45:9[/FONT][FONT=&] Тешко оном ко се свађа с Творцем својим; цреп с другим цреповима нека се свађа; али хоће ли као рећи лончару свом: Шта радиш? За твој посао нема руку.[/FONT][FONT=&] 55:[/FONT][FONT=&]8[/FONT][FONT=&] Јер мисли моје нису ваше мисли, нити су ваши путеви моји путеви, вели Господ[/FONT][FONT=&].[/FONT][FONT=&] 29:16[/FONT][FONT=&] Наопаке мисли ваше нису ли као као лончарски? Говори ли дело [/FONT][FONT=&]за оног који га је начинио: Није ме начинио? И лонац говори ли за оног који га је начинио: Не разуме?[/FONT]
[FONT=&]Римљ. 11:[/FONT][FONT=&]33[/FONT][FONT=&] О дубимо богатства и премудрости и разума Божијег! Како су неиспитиви Његови судови и неистраживи Његови путеви![/FONT][FONT=&] 16:[/FONT][FONT=&]25[/FONT][FONT=&] А ономе који вас може утврдити по јеванђељу мом и проповедању[/FONT][FONT=&] Исуса Христа, по откривењу тајне која је била сакривена од постања света, [/FONT][FONT=&]9:20[/FONT][FONT=&] А ко си ти, о човече! Да противно одговараш Богу? Еда ли рукотворина говори мастору свом: Зашто си ме тако начинио?[/FONT]
Poslednja izmena: