Da li postoji religija u kojoj postoji istina ?

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Dakle, niko nema razuman odgovor na pitanje zašto se Bog nije javio svim ljudima, odnosno svim svojim stvorenjima? Zašto je izabrao mnogo teži put (po vašem shvatanju), da se javi samo jednoj skupini (narodu), pa da onda ovaj narod širi njegovu objavu po ostalom svijetu, uz sve rizike da tu objavu iskrivi i ne interpretira je valjano? (Kao što se i dogodilo) Zar sveznajući Bog to nije mogao predvidjeti?Vaše pominjanje mnogoboštva u drurgim narodima kao razloga radi koga to nije učinio, ne pije vodu iz više razloga. Prvo, i Jevreji su u to vrijeme bili mnogobošci. Drugo, otkud u tim narodima pojam o mnogoboštvu i lažnim Bogovima, a ne o pravom i istinitom Bogu? Zar svi ljudi nisu nastali od Adama i Eve? Zar Adama i Evu nije stvorio Bog? Kako se u Adamovim i Evinim potomcima pojavio pojam o lažnim bogovima? Ako mi na ovo odgovorite da je đavo tu umiješao svoje prste, onda će te reći da je đavo postojao prije Boga i da je bio svemoćniji od Boga!

Мислим да друже Јуривака на ово питање никада нећеш добити ПРАВИ одговор. Кривих ћеш добити колико хоћеш – у стилу ''Спашава наша црква, само ти дођи у њу, давај милостињу и десетке, слушај нас и спасићеш се....... ''

Међутим зашто се Бог није свима јавио, већ само одређеним људима је Божја тајна. Ја лично мислим да се Он свима јавља на сличан начин, али Га сви не слушају једнако. Не знам да ли имаш деце. Моја баба и деда су их имали 10. Сви су живели у једној кући са 3 просторије. Сви су били слично васпитавани (скоро идентично) – а и по школским спремама и по религиском, политичком, филозофском и било ком другом питању су били потпуно другачији. Једноставно због наше различитости не прихватамо сви идентично једну те исту информацију. Знаш да људи много воле да ''од комарца направе магарца''. Не постоји у свету џабе пословица ''100 људи – 100 ћуди''.
Поздрављам те са пар стихова из Писма:

[FONT=&amp]Јов 5:[/FONT][FONT=&amp]9[/FONT][FONT=&amp] Који чини ствари велике и неиспитиве, дивне, којима нема броја;[/FONT][FONT=&amp] 11:7,8[/FONT][FONT=&amp] Možeš li ti tajne Božije dokučiti, ili dokučiti savršenstvo svemogućega? To su visine nebeske, šta ćeš učiniti? dublje je od pakla, kako ćeš poznati? Duže od zemlje, šire od mora[/FONT][FONT=&amp] [/FONT][FONT=&amp] 36:26[/FONT][FONT=&amp] Gle, Bog je velik, i ne možemo ga poznati,broj godina njegovih ne može se dokučiti. [/FONT][FONT=&amp]37:5[/FONT][FONT=&amp] Divno Bog grmi glasom svojim, čini stvari velike, da ih ne možemo razumeti. [/FONT][FONT=&amp]24[/FONT][FONT=&amp] Zato ga se boje ljudi: ne može ga vidjeti nikakav mudrac. [/FONT]

[FONT=&amp]Псал.[/FONT][FONT=&amp]73:[/FONT][FONT=&amp]16[/FONT][FONT=&amp] И тако стадох размишљати да бих ово разумео; али то беше тешко у очима мојим.[/FONT][FONT=&amp] 139:[/FONT][FONT=&amp]6[/FONT][FONT=&amp] Чудно је за ме знање Твоје, високо, не могу да га докучим.[/FONT]

[FONT=&amp]Prop.[/FONT][FONT=&amp]3:11[/FONT][FONT=&amp] Sve što on čini prikladno je u svoje vreme; ali iako je dopustio čoveku uvid u vekove, čovek ne može dokučiti dela koja Boga čini od početka do kraja[/FONT][FONT=&amp] 7:[/FONT][FONT=&amp]23[/FONT][FONT=&amp] Све то огледах мудрошћу и рекох: Бићу мудар; али мудрост беше далеко од мене.[/FONT][FONT=&amp] 8:17[/FONT][FONT=&amp] Video sam celokupno delo Božje: i odista - nito ne može dokučiti ono što se zbiva pod suncem. Jer ma koliko se čovek trudio da otkrije,nikad ne može otkriti.Pa ni mudrac to ne može otkriti,iako misli dazna. [/FONT]

[FONT=&amp]Иса. 40[/FONT][FONT=&amp]:[/FONT][FONT=&amp]28[/FONT][FONT=&amp] Не знаш ли? Ниси ли чуо да Бог вечни Господ, који је створио крајеве земаљске, не сустаје нити се утруђује? Разуму Његовом нема мере.[/FONT][FONT=&amp] 45:9[/FONT][FONT=&amp] Тешко оном ко се свађа с Творцем својим; цреп с другим цреповима нека се свађа; али хоће ли као рећи лончару свом: Шта радиш? За твој посао нема руку.[/FONT][FONT=&amp] 55:[/FONT][FONT=&amp]8[/FONT][FONT=&amp] Јер мисли моје нису ваше мисли, нити су ваши путеви моји путеви, вели Господ[/FONT][FONT=&amp].[/FONT][FONT=&amp] 29:16[/FONT][FONT=&amp] Наопаке мисли ваше нису ли као као лончарски? Говори ли дело [/FONT][FONT=&amp]за оног који га је начинио: Није ме начинио? И лонац говори ли за оног који га је начинио: Не разуме?[/FONT]

[FONT=&amp]Римљ. 11:[/FONT][FONT=&amp]33[/FONT][FONT=&amp] О дубимо богатства и премудрости и разума Божијег! Како су неиспитиви Његови судови и неистраживи Његови путеви![/FONT][FONT=&amp] 16:[/FONT][FONT=&amp]25[/FONT][FONT=&amp] А ономе који вас може утврдити по јеванђељу мом и проповедању[/FONT][FONT=&amp] Исуса Христа, по откривењу тајне која је била сакривена од постања света, [/FONT][FONT=&amp]9:20[/FONT][FONT=&amp] А ко си ти, о човече! Да противно одговараш Богу? Еда ли рукотворина говори мастору свом: Зашто си ме тако начинио?[/FONT]

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
22.09.2009
Poruka
11
Pozdrav svima. Zelim samo reci da se istina moze naci ali se treba truditi i ponizno je prihvatiti. Sto dokazuju stihovi
Poslovice/mudre izreke 2:1-5 Sine moj, ako primiš riječi moje i u sebi pohraniš zapovijedi moje, slušaš mudrost uhom svojim i prikloniš srce svoje k razboru, i ako prizoveš razum i zavapiš za razborom, ako sve to potražiš kao srebro i tragaš za svim tim kao za skrivenim blagom, tada ćeš razumjeti što znači imati strah pred Jehovom* i znanje o Bogu naći ćeš.
Matej 7:7,8 Molite, i dat će vam se! Tražite, i naći ćete! Kucajte, i otvorit će vam se! 8 Jer tko god moli, prima. Tko god traži, nalazi. I tko god kuca, otvorit će mu se.
* Jahve ili Jehova je Bozije ime koje je prevedeno sa Hebrejskog jezika

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pozdrav svima. Zelim samo reci da se istina moze naci ali se treba truditi i ponizno je prihvatiti. Sto dokazuju stihovi
Poslovice/mudre izreke 2:1-5 Sine moj, ako primiš riječi moje i u sebi pohraniš zapovijedi moje, slušaš mudrost uhom svojim i prikloniš srce svoje k razboru, i ako prizoveš razum i zavapiš za razborom, ako sve to potražiš kao srebro i tragaš za svim tim kao za skrivenim blagom, tada ćeš razumjeti što znači imati strah pred Jehovom* i znanje o Bogu naći ćeš.
Matej 7:7,8 Molite, i dat će vam se! Tražite, i naći ćete! Kucajte, i otvorit će vam se! 8 Jer tko god moli, prima. Tko god traži, nalazi. I tko god kuca, otvorit će mu se.
* Jahve ili Jehova je Bozije ime koje je prevedeno sa Hebrejskog jezika
Aha, znači ako ne misliš svojom glavom, nego ako usvojiš ono čime ti je drugi napuni, doći ćeš do istine?! Ovo je, najblaže rečeno, tužno.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Aha, znači ako ne misliš svojom glavom, nego ako usvojiš ono čime ti je drugi napuni, doći ćeš do istine?! Ovo je, najblaže rečeno, tužno.

POSVETI IH ISTINOM SVOJOM, REC JE TVOJA ISTINA.

Nije drugi, vec vecni Bog koji zna sve o svim stvarima, samo ako sa poverenjem dodjemo k njemu, i usvojimo njegove reci..

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
POSVETI IH ISTINOM SVOJOM, REC JE TVOJA ISTINA.

Nije drugi, vec vecni Bog koji zna sve o svim stvarima, samo ako sa poverenjem dodjemo k njemu, i usvojimo njegove reci..
Loadikeja, ti nisi položio! Tvoj odgovor na moj prethodni post - da se Bog nije javio svim ljudima da ne bi pokidao tanane niti ljudske slobode, ne može progutati ni malo dijete. Nisam ga ni mislio komentraisati, ali kada me prozivaš...
Prethodno si tvrdio da se Bog nije javio svima jer su bili mnogobošci. Sada pričaš o nekakvim "tananim nitima" ljudske slobode. Kakve veze ima ljudska sloboda sa Božijim javljanjem? Kako se ova tvoja tvrdnja može uklopiti u bilo kakvu smislenu jednačinu? E, to bi volio da objasniš, ali ako može bez biblijskih citata.
Ovi tvoji pokušaji da odgovoriš na pitanje o Božijem javljanju su potpuni promašaj. Ali su zato komični. Izvini, ali kao drugačije da shvatim tvoje odgovore? Prvo si govrio da se Bog nije javio svima, da ih ne bi uplašio?! Onda, zato što su mnogobošci. Sada tvrdiš da je to zbog tananih niti ljudske slobode!? Šta je konačno u pitanju?

Član
Učlanjen(a)
22.09.2009
Poruka
11
Oh ne da ti neko puni glavu vec je potrebno da istrazujes,ljudi obicno rade gledajuci jedni od drugih i onako kako drugi kazu,50 % ljudi nije procitalo Bibliju u kojoj je prava istina . Ovi stihovi podsticu da se treba truditi i da se uz trud moze doci do istine. Ako ne dodjes do vrata i ne pokucas nikada ti se nece otvoriti. Mudrije je ovo nego dozvoliti da ti neko puni glavu ucenjima raznim.. Hvala na vremenu

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Oh ne da ti neko puni glavu vec je potrebno da istrazujes,ljudi obicno rade gledajuci jedni od drugih i onako kako drugi kazu,50 % ljudi nije procitalo Bibliju u kojoj je prava istina . Ovi stihovi podsticu da se treba truditi i da se uz trud moze doci do istine. Ako ne dodjes do vrata i ne pokucas nikada ti se nece otvoriti. Mudrije je ovo nego dozvoliti da ti neko puni glavu ucenjima raznim.. Hvala na vremenu
Pa, u redu, ako vjeruješ tako - da je istina u Bibliji i da čovjek ne treba tragati za drugom istinom, onda je to tvoje opredljenje koje je, u svakom slučaju, legitimno. Stvar je u tome, međutim, što je objektivno biblijska istina vrlo upitna, s jedne, a s druge strane, da su se ljudi kroz istoriju oslanjali samo na tu istinu, danas se ja i ti ne bi ovako kuckali preko interneta, a da i ne govorim o drugim naučnim spoznajama do kojih su ljudi došli, zahvaljujući samo tome što nisu uzimali zdravo za gotovo ono što piše u Bibliji.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Čovek je uvek tragao za nekom nebiblijskom istinom samo što je u svakom tom slučaju epilog bio katastrofalan. Suprostavljanje biblijskom Bogu je suprodstavljanje prirodnim zakonima zato je svaki pokušaj da se to promeni izazivao nešta slično mutacijama ili razgradnji. Kad to kažem imam na umu Darvinovu evoluciju kaja je bila uzrok svetskih ratova ili hinduizam gde se čovek dovodi u stanje bezumlja.
Kuckanje preko interneta dolazi iz duhovnosti o kojoj govorimo. Duhovnost uzrokuje pokrete prstiju a tekst koji čitamo je došao iz duhovnog sveta.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Čovek je uvek tragao za nekom nebiblijskom istinom samo što je u svakom tom slučaju epilog bio katastrofalan. Suprostavljanje biblijskom Bogu je suprodstavljanje prirodnim zakonima zato je svaki pokušaj da se to promeni izazivao nešta slično mutacijama ili razgradnji. Kad to kažem imam na umu Darvinovu evoluciju kaja je bila uzrok svetskih ratova ili hinduizam gde se čovek dovodi u stanje bezumlja.
Kuckanje preko interneta dolazi iz duhovnosti o kojoj govorimo. Duhovnost uzrokuje pokrete prstiju a tekst koji čitamo je došao iz duhovnog sveta.
Samo elementarno nepoznavanje istorije i razvoja ljudskog društva, ili, drugim riječima, elementarno nepoznavanje činjenica, može rezultirati ovakvim mislima.
Prvo, nikakve veze nemaju Biblija i prirodni zakoni. Drugo, još manje veze ima Darvinova teorija i svjetski ratovi. To su nevjerovatne nebuloze. Optuživati teoriju evolucije za svjetske ratove, isto je kao kada bi pozvali na sud Mariju Kiri zbog toga što su Amerikanci bacili atomske bombe na Japan! Treće, kakve veze ima odakle dolazi poriv za kucanje na internetu? Nije poenta u tome, nego u činjenici da se to može raditi - da možemo ovako razmjenjivati misli, zahvaljujući nauci i njenim dostignućima. Četvrto, sva savremena nauka zanovana je na evolucionizmu. Peto, naprosto nije istina da su se sva ljudska traganja za istinama završavala katastrofalno. Takva tvrdnja je obična manipulacija, ili, kao što sam na početku rekao, elementarno nepoznavnje činjenica o stvarnosi u kojoj živimo.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Samo elementarno nepoznavanje istorije i razvoja ljudskog društva, ili, drugim riječima, elementarno nepoznavanje činjenica, može rezultirati ovakvim mislima.
Prvo, nikakve veze nemaju Biblija i prirodni zakoni. Drugo, još manje veze ima Darvinova teorija i svjetski ratovi. To su nevjerovatne nebuloze. Optuživati teoriju evolucije za svjetske ratove, isto je kao kada bi pozvali na sud Mariju Kiri zbog toga što su Amerikanci bacili atomske bombe na Japan! Treće, kakve veze ima odakle dolazi poriv za kucanje na internetu? Nije poenta u tome, nego u činjenici da se to može raditi - da možemo ovako razmjenjivati misli, zahvaljujući nauci i njenim dostignućima. Četvrto, sva savremena nauka zanovana je na evolucionizmu. Peto, naprosto nije istina da su se sva ljudska traganja za istinama završavala katastrofalno. Takva tvrdnja je obična manipulacija, ili, kao što sam na početku rekao, elementarno nepoznavnje činjenica o stvarnosi u kojoj živimo.

Na ovaj komentar imam isti odgovor : Samo elementarno nepoznavanje istorije i razvoja ljudskog društva, ili drugim rečima elementarno nepoznavanje činjenica može uzrokovati ovakvo razmišljanje. Izvinjavam se na korišćenju rečenice bez licence.
1. Nikakve veze nemaju biblija i prirodni zakoni.

Biblija se suprotstavlja kršenju prirodnih zakona ne samo nežive već i zakona žive materije. Ceo univerzum podržavaju zakoni prirode Kada se prekrši taj zakon dolazi do lančane reakcije. Posledice toga su jasne. Biblija govori o prorodnim zakonima žive materije koji kada se prekrše takođe izazivaju jedan oblik lančane reakcije razgradnje. Recimo po bibliji nije prirodno podržavati gej brakove. Vlade donose zakone koji odobravaju gej brakove ali dokažite da je to prirodno. Sledeće preljuba. Ja vas razumem jer sam bio u toj fazi ali biblija se protivi preljubi. Posledice toga je izazivanje zavisti raspad brakova i u suštini razgradnja društva. Da ne spominjem ostala biblijska moralna načela koja podržavaju zakon žive materije.
2. Što se tiče teorije evolucije da li je izazvala svetske ratove rekao bih da je bitan faktor u svetskim ratovima odigralo pagansko verovanje u teoriju evolucije koje datira još od drevnih sumera. Najodvratniji plod darvinizma je eugenika. Predlažem da obavezno odgledate ovaj dokumentarac pa onda da raspravimo da li je evolucija uticala na razmišljanje Hitlera i ostalih zlotvora.
Strahote Darvinizma

Natrag