Da li postoji religija u kojoj postoji istina ?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Zar je uopšte važno iz kojih pobuda čovjek čini dobra djela? Zar nije važno to što ih čini? I zašto dobra djela moraju proisteći iz vjere da bi bila dobra? Po ovome što si napisao, proizilazi da Bog priznaje dobra djela samo ako su proizašla iz vjere. Ne, Loadikeja, Bog, ako postoji, ne može biti takav.

Naravno da su vazne pobude iz kojih neko cini dobra dela, jer nase pobude ce odrediti da li su nasa dela proizvod vere i istinske ljubavi prema Bogu i bliznjima koja nas nagone da cinimo dobro, ili proizvod necega drugog, a Bog najbolje poznaje nase srce.

Uzmimo naprimer pricu koju je ispricao sam Isus o Fariseju i cariniku, u toj prici Farisej i carinik su otisli u hram da se mole Bogu, Farisej se molio Bogu na sledeci nacin `BOZE HVALIM TE STO JA NISAM KAO DRUGI LJUDI, HAJDUCI, PRELJUBOCINCI, LOPOVI, UBICE... ILI KAO OVAJ CARINIK, POSTIM TRI DANA U NEDELJI, DAJEM DESETAK OD SVEGA STO IMAM, A CARINIK STAJASE IZDALEKA I BIJASE PRSI SVOJE GOVORECI, BOZE MILOSTIV BUDI MENI GRESNOME..

U ovoj prici Farisej je iznosio Bogu svoja dela kao da njima polaze pravo na Bozju naklonost, sto pokazuje iz kakvih pobuda ih je cinio, a to je sebicnost.

Ovakva dela ljubavi su uvek proizvod vere, i imaju za cilj ne samo covekovo fizicko, vec i Duhovno dobro.
Isus je svoja dela prema ljudima uvek cinio da bi zadovoljio kako fizicke, tako i Duhovne potrebe, kada je lecio bolesne, ili vaskrsavao mrtve, on je uvek kao uslov postavljao veru `VERUJES LI DA TO MOGU UCINITI, a kada bi ljudi odgovarali potvrdno on bi govorio `NEKA TI BUDE PO VERI, I OZDRAVI COVEK OD ONOGA CASA.

Čovjek se ne rađa sa bilo kakvim moralnim ili vjerskim predubjeđenjem, to je bar jasno. Rađa se kao Tabula Rasa, a pogled na svijet koji usvoji odrastanjem, rezultat je vaspitanja u porodici i društvu.

Ovo nije slucaj, svaki covek se radja sa Bozanskom klicom u sebi, jer ono sto nastaje od Boga ima deo Bozanskog u sebi, i sam zivot koji covek nosi je Bozanskog porekla.
Drugo, tu je savest koju su neki autori povezali sa Svetim Duhom, koji coveka tokom zivota vodi ka Bogu, i probudjuje u coveku teznju za Bozanskim, u tom smislu covek nije samo fizicko bice sa anatomskom gradjom i fizickim funkcijama, vec i Duhovno bice, koje u sebi poseduje deo Bozanskog.
Naravno, istorija greha je ucinila mnogo toga negativnog sto se tice i samog coveka i njegove savesti, ali ona ipak postoji, i pod uticajem Bozjeg Duha ta savest moze biti probudjena, i covek se vratiti u okrilje izvora iz koga je izasao, a to je vecni Bog.

Šta ti misliš koliko ima logike u ovome tvome obješnjenju? Gledaj: Bog stvara ljude i, kako svete knjige kažu, pun ljubavi prema svojim stvorenjima, daje im upute (zakone) kako trebaju živjeti i kako se trebaju ponašati, da bi ugodili Bogu i dobro proživjeli na Zemlji. Pri tome odabire samo jednu skupinu ljudi da im to kaže, a sav ostali svijet zanemaruje. Kakvog smisla ima takav Božiji postupak? Zašto svim svojim stvorenjima nije istovremeno dao upute i zakone?
Kako ćemo, recimo, ja i ti odgovoriti na ovo pitanje? Ti ćeš reći: To je Božija volja i odluka i time je sva priča završena. Ja ću, međutim, reći da to nije Božija volja, jer Božija volja ne bi mogla biti tako nerazumna, i da Bog nije odabrao jevrejski narod da mu obznani svoju objavu, nego su to uradili sami Jevreji!

Nisi najbolje razumeo ono sto sam rekao, pa cu ponoviti, Bog je u starom zavetu izabrao Jevrejski narod da kroz njega govori i objavi sebe i svoju slavu svim okolnim narodima.
Ovo receno pokazuje da je Bog kroz izabrani narod izrael zeleo da se objavi svim ljudima, i da oni prihvatajuci rec koju je on slao kroz izabrane sluge proroke pocnu da slave pravog Boga.
Da su oni to uradili to bi od njih zahtevalo odredjene zrtve, a to je da se odreknu laznih Bogova, sto okolni narodi nikako nisu zeleli.

Sledece sto sam rekao je to, da u dogadjajima starozavetnog vremena koji su zapisani u bibliji, mozemo videti da je Bog otvoreno govorio sa covekom, i cinio razlicita cuda, i natprirodne manifestacije, koje su mogli da vide i okolni narodi, sto znaci da je i na taj nacin Bog pokazivao okolnim narodima svoju slavu da bi ih uverio u svoje postojanje, ali oni su ga ipak odbacili.

S tim u vezi Bog jeste dao upute i zakone, i otkrio svoju slavu celom svetu, i ako je to cinio kroz svoje pretstavnike.
Jedan biblijski tekst koji sam ja vec citirao na ovom forumu glasi, ( parafraziram ): `A TUDJINI ( nejevreji ) KOJI PRISTANU UZ GOSPODA DA MU SLUZE, KOJI GOD DRZE SUBOTU, NJIMA CU DATI IME BOLJE NEGO SINOVIMA I KCERIMA..

Time sto je Bog izabrao Jevrejski narod kao kanal, ne iskljucuje druge narode iz plana spasenja, vec je to upravo uradjeno radi spasenja celog sveta.

Ne, ovo nije suvisli odgovor na postavljeno pitanje. Po tvom odgovoru, Bog je sudbinu svoje objave stavio u ruke nekakve ljudske institucije (crkve), kao da nije znao kako će se crkva ponašati. Kao svevideći i sveznajući, morao je i to znati, zar ne? Ali, sudeći po onome šta je sve crkva uradila, izgleda da niti je svevideći ni sveznajući! To implicite i ti kažeš ovakvim odgovorom.

Bog je znao da ce se crkva tako ponasati, ali je takodje znao i da ce postojati odredjene grupe vernih ljudi i zena koji ce poslusati ovu Bozju zapovest i odraditi ovaj deo posla objavljujuci svetu Istine Jevandjelja.

Ja sam u svom odgovoru naglasio da su to odredjene crkve, odnosno da ovakvo stanje preovladava u vecinskim vladajucim crkvama, koje ne rade posao koji bi trebale da obavljaju po Bozjoj zapovesti, sto dovodi u pitanje njihovu autoritarnost u odnosu na druge koji Jevandjelje objavljuju.

Jedno od direktnih znakova poslednjeg vremena i Hristovog drugog dolaska je upravo opisano u Otkrivenju Jovanovom: `I PROPOVEDACE SE OVO JEVANDJELJE O CARSTVU SVIM NARODIMA, I TADA CE DOCI POSLJEDAK..

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Nisi najbolje razumeo ono sto sam rekao, pa cu ponoviti, Bog je u starom zavetu izabrao Jevrejski narod da kroz njega govori i objavi sebe i svoju slavu svim okolnim narodima.
Ovo receno pokazuje da je Bog kroz izabrani narod izrael zeleo da se objavi svim ljudima, i da oni prihvatajuci rec koju je on slao kroz izabrane sluge proroke pocnu da slave pravog Boga.
Da su oni to uradili to bi od njih zahtevalo odredjene zrtve, a to je da se odreknu laznih Bogova, sto okolni narodi nikako nisu zeleli.
Daj, bre, Laodikeja, pročitaj još jednom šta si napisao! Nije li bog stvorio sve ljude? Ti čak kažeš da se rađaju sa pojmom o Bogu. Otkud onda lažni Bogovi kod okolnih naroda? Kako to, ako smo svi Božija stvorenja, da se u nama ne javi predstava o pravom Bogu, nego o lažnom? Nadalje, zar i Jevreji nisu imali lažne Bogove? Opet logično pitanje, zašto se bog nije objavio svima, a ne samo Jevrejima?
O ostalim tvojim komentarima, ne vredi raspravljati. Ti ponavljaš jedno te isto, a ne odgovayraš na suštinu postavljenih pitanja.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Braćo i sestre, ako ih ima na ovoj temi. malo ću se povući sa ove diskusije, jer je ovo jedna od najkomplikovanijih tema u Hrišćanskoj doktrini. Ko se spasava a ko ne? Čime se spasavamo a čime ne?..............
Ako mi se nešto ''javi'' podeliću sa vama to. A do tada vas pozdravljam sa par stihova.
Izvinjavam se zbog ovakvog stava, ali ovo je zaista jako komplikovana tema za mene. Pozdrav i sve najbolje.

Јован 3.16 Јер Богу тако омиле свет да је и Сина свог Јединородног дао, да ниједан који Га верује не погине, него да има живот вечни.

Лука 10 : 20 Али се томе не радујте што вам се духови покоравају,него се радујте што су ваша имена написана на небесима.

1.Јов. 3:14 Ми знамо да пређосмо из смрти у живот, јер љубимо браћу; јер ко не љуби брата остаје у смрти.

5 : 12,13 Ко има Сина Божијег има живот; ко нема Сина Божијег нема живот. Ово писах вама који верујете у име Сина Божијег, да знате да имате живот вечни и да верујете у име Сина Божијег.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Braćo i sestre, ako ih ima na ovoj temi. malo ću se povući sa ove diskusije, jer je ovo jedna od najkomplikovanijih tema u Hrišćanskoj doktrini. Ko se spasava a ko ne? Čime se spasavamo a čime ne?..............
Ako mi se nešto ''javi'' podeliću sa vama to. A do tada vas pozdravljam sa par stihova.
Izvinjavam se zbog ovakvog stava, ali ovo je zaista jako komplikovana tema za mene. Pozdrav i sve najbolje.

1.Јов. 3:14 Ми знамо да пређосмо из смрти у живот, јер љубимо браћу; јер ко не љуби брата остаје у смрти.

5 : 12,13 Ко има Сина Божијег има живот; ко нема Сина Божијег нема живот. Ово писах вама који верујете у име Сина Божијег, да знате да имате живот вечни и да верујете у име Сина Божијег.

Da slazem se, ovo je jedna od komplikovanijih tema u nekim pojedinostima, i izgleda cu i ja poslusati tvoj savet, osim ako bude potrebe da se uputi jos neka sugestija.

Sto se tice odgovora za urednika, kao sto sam rekao, Bog je imao plan da se objavi celom svetu kroz one koje je izabrao, u starom zavetu to je bio Izraelski narod, danas je to takodje izabrani narod, Duhovni Izrael, odnosno Bozja crkva koju je Bog podigao i kojoj je dao autoritet da objavljuje Jevandjelje, radosnu vest o spasenju u Isusu Hristu.

Naravno, Bog se objavljuje i svakom coveku pojedinacno kroz veru, a to svako pojedinacno treba da iskusi u svom licnom iskustvu

Kao sto sam i rekao, Bog je u svakog coveka usadio klicu Bozanskog, kao i savest koja cini moralnu strukturu covekove licnosti i upucuje ga na ono sto je dobro a sta zlo.
Takodje, Bog je u svakog coveka usadio teznju za Bogom i misao o vecnosti.

Ipak, kao sto je poznato, kao sto u ovom svetu postoji Bog, tako postoji i Djavo Bozji neprijatelj, koji pokusava coveka da skrene sa pravog puta spasenja, i da ugusi tu misao o pravom Bogu, i da ga navede da se ponasa drugacije od savesti koja ga upucuje na ispravan put,, da mistifikuje tu teznju, i da je ispoljava na neprirodan nacin.
Tako dolazimo do odgovora zasto su se ljudi u proslosti okretali laznim Bogovima, i filozofijama suprotnim od Bozanskih.

Zato nam je i data pisana Bozja rec, koja je siguran put ka onome sto je ispravno, ko usvoji njene principe ne moze nikada da zaluta, i da ode u bilo kakvu drugu krajnost, osim da slavi njenog autora, a to je vecni Bog stvoritelj neba i zemlje.

Mislim da je ovo dole sto je prilozio Sarrdy, najbolje objasnjenje ko se spasava a ko ne.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Da li postoji religija u kojoj postoji istina.
Mozda bi bilo pravo pitanje koliko zaista vernici neke veroispovedi zaista veruju u nauke svojih veroucitelja.
Svaka religija govori kako je ona u pravu,ali njeni pripadnici ne misle bas tako.
Isus je rekao svojim ucenicima u Jovanu 8:32
[SUP]32[/SUP] I poznaćete istinu, i istina će vas izbaviti.
Ipak poznavati istinu nije dovoljno.Mnogo je Vaznije je postupati po njoj.
Jedino Jehovini svedoci daju prave istinite i razumne odgovore na mnoga biblijska i zivotovazna pitanja.
Koja vas pitanja muce?Sta vas muci u vasim religijama ,kad vam je tesko da dodjete do prave istine?
Da li vise slusate vase veroucitelje ili razmisljate svojim glavama?
;)

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Spasenje!

Ma, da, đavo je za sve kriv!:???:
Obećao sam da ću se javiti ako mi se nešto javi. Pa evo javljam se.

U lancu spasenja ima 3 osnovne karike - Bog, đavo i mi.
U tom lancu najjača karika je Bog (On želi da se svi spasu). Srednja karika po jačini je đavo (on želi da se niko ne spasi. Ni jedan. Ali kada bi se on pitao. A pošto se on ne pita može svojim moćima da utiče na ljude). I najslabija karika u tom lancu smo mi, ili bolje rečeno naše grešnno telo (mi želimo da se mi spasimo, ali nam grešno telo tu pravi najviše problema. Lepo nam žena kaže da će se razvesti od nas ako gledamo za svakom suknjom, ali džaba sve to. Kada prođe neka sa nogama do vrata u miniću od 20 godina......).

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Da slazem se, ovo je jedna od komplikovanijih tema u nekim pojedinostima, i izgleda cu i ja poslusati tvoj savet, osim ako bude potrebe da se uputi jos neka sugestija........
Pametno brate. < ima puno stihova koji govore o ovome.
Evo ti samo jedan praktičan primer:
Čime se spašavaju Jehovini svedoci. Delima, verom ili Hristovom krvlju?
Ja ne znam, a siguran sam da će i među njima biti spašenih. Možda čak i u pomazanicima, jer su jedino oni uzimali euharistiju.
Pozdrav

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Dakle, niko nema razuman odgovor na pitanje zašto se Bog nije javio svim ljudima, odnosno svim svojim stvorenjima? Zašto je izabrao mnogo teži put (po vašem shvatanju), da se javi samo jednoj skupini (narodu), pa da onda ovaj narod širi njegovu objavu po ostalom svijetu, uz sve rizike da tu objavu iskrivi i ne interpretira je valjano? (Kao što se i dogodilo) Zar sveznajući Bog to nije mogao predvidjeti?Vaše pominjanje mnogoboštva u drurgim narodima kao razloga radi koga to nije učinio, ne pije vodu iz više razloga. Prvo, i Jevreji su u to vrijeme bili mnogobošci. Drugo, otkud u tim narodima pojam o mnogoboštvu i lažnim Bogovima, a ne o pravom i istinitom Bogu? Zar svi ljudi nisu nastali od Adama i Eve? Zar Adama i Evu nije stvorio Bog? Kako se u Adamovim i Evinim potomcima pojavio pojam o lažnim bogovima? Ako mi na ovo odgovorite da je đavo tu umiješao svoje prste, onda će te reći da je đavo postojao prije Boga i da je bio svemoćniji od Boga!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Dakle, niko nema razuman odgovor na pitanje zašto se Bog nije javio svim ljudima, odnosno svim svojim stvorenjima? Zašto je izabrao mnogo teži put (po vašem shvatanju), da se javi samo jednoj skupini (narodu), pa da onda ovaj narod širi njegovu objavu po ostalom svijetu, uz sve rizike da tu objavu iskrivi i ne interpretira je valjano? (Kao što se i dogodilo) Zar sveznajući Bog to nije mogao predvidjeti?Vaše pominjanje mnogoboštva u drurgim narodima kao razloga radi koga to nije učinio, ne pije vodu iz više razloga. Prvo, i Jevreji su u to vrijeme bili mnogobošci. Drugo, otkud u tim narodima pojam o mnogoboštvu i lažnim Bogovima, a ne o pravom i istinitom Bogu? Zar svi ljudi nisu nastali od Adama i Eve? Zar Adama i Evu nije stvorio Bog? Kako se u Adamovim i Evinim potomcima pojavio pojam o lažnim bogovima? Ako mi na ovo odgovorite da je đavo tu umiješao svoje prste, onda će te reći da je đavo postojao prije Boga i da je bio svemoćniji od Boga!

Jurivaka, upravo kao sto sam i citirao reci jednog autora `Bog se nije direktno objavio svim ljudima da ne bi pokidao te tanane veze ljudske slobode.
Zamisli situaciju kada bi se recimo veceras Bog pokazao u sili i slavi nad nebom nase planete, tada bi vecina popadala na svoja kolena, ili pocela da bezi u panicnom strahu, ali ne iz ljubavi prema Bogu, vec iz straha za svoj zivot.
Bogu nije mila takva sluzba, on zeli da mu ljudi sluze iz ljubavi, prihvatajuci njega svojom slobodnom voljom.

Naravno, Djavo je kriv za pojavu svih laznih ucenja, i teorija o Bogu, i osnovni izvor mnogobostva.
Djavo nije postojao pre Boga, vec je stvoren od Boga, ali se odmetnuo od njega, i odlucio da radi protiv Bozje vladavine, stvorivsi paralelnu religiju naspram Bozje, sa ciljem Duhovne indoktrinacije covecanstva..
To je cela sustina.
Ako ponudjeni odgovori sa moje i Sardyne strane nisu zadovoljavajuci, meni je zao zbog toga.

Natrag