Nemoj se ljutiti ali ja stvarno ne mogu da provalim na šta mi skrećeš pažnju. Pa te molim da obrzložiš malo više na primerima jer ja ama baš stvarno ne mogu da razumem šta je to gde grešim, a voleo bih da se ispravim ako grešim (to je normalno).
Meni je tvoja konstatacija bila zbujunjuća:
Evo predstaviću kroz mali primer:
simpatija=filantropija
empatija=rasizam
Pa sad, ako postoji odsustvo empatije onda je sasvim logično da nema ni prisustva rasizma (negiranja) a ako je prisutna empatija onda je prisutna i rasistička ideologija.
I meni je nekako narod filantropski a rasa pomalo rasistički pristup u klasifikaciji ili stvaranju termina (razlike) između naroda (nacije) i rase. Jer jedno je sigurno. Svi ljudi su LJudi. Kinez ima sve što ima Cvana ratar iz Afrike i stoga oni su jednaki (da se sada izrazim i sociološki jer sa ovog aspekta termin isti nije ekvivalent za termin jednaki).
Najverovatnije da ja tebe ne razumem našta aludiraš zato što možda i sam ne znam pravilnu definiciju ili razliku između rase i naroda. Po meni nema nikakve razlike. To što ima drugačiju boju kože ili što živi u plemenu (RASA-boja kože, karakterističan izraz lica, drugačiji geni-jednom rečju biološki pečat) nema nikakve razlike kao što nema da li veruje u boga ili je ateista ili je pagan (NAROD-etička skupina ljudi koji žive na jednom mestu ili su nomadskog (emigracionog) življenja).
Ali kada pogledaš malo dublje ispod pojma rasa / narod-nacija, može da se vidi da se rasa neumitno utapa u formu naroda-nacije i obrnuto. Kao primer su mnoge evropske zemlje. Narodi su visoki, bele puti, protestanti ali opet postoji i razlika.
U stvari mislim da ja nisam baš skapirao kakava je to razlika rasa / narod (kao etnički pojam). Jedina razlika koju ja poznajm su životinje, biljke i čovek i mikro oraganizmi. I što eto poznajem i podelu životinja na sisare (koje pak mogu biti vodne i kopnene), ptice, reptile i insekte. Za biljke puzavice, sase, žbunove i drveća (itd.), mikro organizmi koji mogu biti jednoćeliski, višećeliski (itd) ali za ljude ja ne vidim nikakvu razliku. Mislim vidim kao etničku podelu ali ne kao rasnu.
Izgleda da sam provalio da je to moj problem u tome što nemam razliku između rase i nacije ili pak što sam možda izjednačio. Ali pravo da ti kažem, možda je i dobro što tako posmatram ostale (!!?!).
Molim te (i dalje) da mi objasniš šta sam to pogrešno rekao. A mene samo zanima da potvrdiš ili da demantuješ konstataciju da se dete rađa bez rasizma odnosno da se rasizam uči i usvaja
Ne slazemo se ti i ja oko pojmova

U predhodnom postu sam napisao sta je
empatija.
Filantropija nije sinonim za empatiju.
Filantropija je covekoljublje odnosno zelja da se pomogne a empatija je saosecanje tudje boli i nesrece. Vidish klinca kako ga boli slomljena noga i ti iskreno saosecash u njegovoj boli. Kao da si ti slomio nogu.
Filantropija proizilazi kao posledica empatije. Saosecanje je uzrok a pomoc iz ljubavi je posledica ( pri cemu je taj neko sa kim saosecamo i kome pomazemo u trpnom stanju :lol: )
Prvobitno napisao domicus
Zlo se upravo i tumachi kao odsustvo empatije kod individue.
Da, upravo kako sam i napisao.
Ko nema u sebi osecaj empatije ( ne simpatije i ne antipatije vec
empatije), taj je ZAO.
Vidish coveka na ulici kako lezi i grca u samrtnom ropcu. Ako saosetish sa njegovom boli ( ili pomislish , a sta da se nekom mom blizem ovo desli , sta ce biti sa njegovom jadnom decom, ili se neretko i poistovetish ( lepo si dao na pocetku onaj primer ) ), ti cesh mu prici i pomoci, ili pozvati pomoc naravno.
Ne osetish li nishta, videvshi takav prizor, i nastavish dalje,ostavivshi ga pritom u nevolji, boli ili smrtnoj opasnosti, sam od sebe se namece zakljucak kakav si :vorred:
Otuda moje insistiranje na pravilnom koriscenju pojmova.
Samo iz razloga da bi smo se bolje razumeli.
II primer - Da su Nemci osecali empatiju prema stradanju jevreja, cigana, komunista, dusevno obolelima, da li bi ih ubijali ? Odgovor je naravno NE.
III primer josh bolje oslikava ovo o cemu govorimo i bash je vezano za rasizam .
Aparhejd - U juznoj Africi je belacka manjina zabranjivala kako mesanje ljudi (misli se na brak) bele sa crnom rasom, tako i uskracivala crnoj ekonomsku i politicku jednakost.
Da ne duzimo dalje o Aparhejdu. Svi znamo sta je bilo i sta se desilo.
Zanimljivo je i samo pitanje
ZASTO imamo taj osecaj empatije, odnosno saosecanje ka drugima ( da li ljudi, zivotinja, biljaka.. nebitno).
Koren stvari mozda treba traziti u samoj prirodi coveka i ma koliko ona bila kontradiktorna, daju se povezati konci.

Po meni, stvar je u zavisnosti, zavisnosti jedni od drugih. Stvoreni smo za zajednishtvo.
Ovo su jedne od reci koje mi ljudi najteze prihvatimo - biti zavisan od drugih!
To nam je ponizavajuce i nepozeljno.
Covekova zelja je samostalnost, iako je stvoren za zajednishtvo.
Sad mi je jasna ko dan Hemingvejeva :
"Ni jedan covek nije ostrvo, sam po sebi celina. Svaki covek je deo kontinenta. Zato, ako cujesh da zvona zvone, ne pitaj za kim zvone, jer ona zvone za tobom."
Znaci, stvar je u ocuvanju vrste. Zasto ? Pa zato sto vlada osnovno pravilo "sto nas ima vise, jaci smo" Upravo zato i mislim da iz potpuno iskonskih, licnih, egoisticnih poriva saosecamo.
Nema ljudi, nema shuma,voda, zivotinja, nema ni nas!
Da napravim sad jednu cudnu komparaciju sa sexom. Da sex ne budi dobar osecaj kod nas vec da je bolan, da li bi smo se razmnozavali ? (svi znamo odgovor na ovo )

Priroda je cudo, zar ne ?smile3
S'druge strane imamo i onu drugu stranu nase ljudske prirode. Onog trenutka kad se osetimo ugrozeni, onaj isti mehanizam samoodrzanja koji nas je podsticao na pomoc sad lako zna da se okrene na potpuno dijametralnu stranu i tada postajemo bezosecajni za druge, zli i destruktivni. wacko2
Toliko o tome...

Idemo dalje...
Jedna narod je zajednica ljudi koji imaju svoju geografsku teritoriju na kojoj su nastanjeni i koji imaju svest o uzajamnoj pripadnosti.
Neretko su multiverske,multirasne i multikulturoloshke.
U primer tome opet mozemo uzeti juznu Afriku ili Balkan npr.
Pojam
nacije je malo odredjeniji - moraju imati svoju maticnu drzavu, maticno pismo, kulturu i istoriju.
Slazem se sa tobom oko pojma
rase.
Koristimo ga tek onako... u nedostatku boljeg pojma. Eto do cega sve neimanje jednog pojma moze da dovede. :vorred:
Naravno da smo svi mi ljudi yes3
Evo i zanimljiv link na tu temu
Poreklo ljudskih rasa
Za kraj ovog posta da se osvrnem josh jednom na ono poslednje u tvom postu.
U prvom pisaniju na ovu temu sam objasnio sta mislim o tome .
Slazem se sa Frojdom da se radjamo (uslovno)"zli". Lepo si opisao sve o onom prenagonu, strahu od smrti itd itd...
Kognicija deteta je u pocetnom razvoju ali ono kao tako malo i neiskusno ne moze da prepozna kako simpatiju, antipatiju tako ni empatiju.
Kod njih je stvar prosta. Sve sto mi treba za zivot i sto mi prija je IN , sve ostalo OUT.
Tek tokom daljeg kognicionog razvitka, odnosno samog procesa ucenja, dete pocinje da opaza stvari oko sebe malo shire i samim tim i izgradjuje svoje stavove kombinujuci nauceno i iskusveno. U tom procesu se cesto stvori i "siva zona" koja sadrzi poluistine, zablude, predrasude.
Sama definicija Kognicije daje lepo objasnjenje samog procesa.
Kognicija - Википедија
Dakle, da ponovim ono iz predhodnog post-a :"
Rasizam je predrasuda zasnovana na drustveno znacajnim fizickim razlikama. Istorijski gledano, rasizam je znacio da su neke grupe ljudi oznacene kao posebne bioloske grupe na osnovu prirodnih fizickih crta" yes3
Znanje je "penicilin" za predrasude yes3
Sto vishe ucimo,putujemo, upoznajemo druge ljude i njihove kulture, to cemo ih vishe razumeti, poshtovati i voleti.
Ljudi traze razlike izmedju sebe a ne vide da izmedju sebe imamo nebrojano vishe zajednickih sachinitelja! :dntknw:yes3