Konstatacija
Ako je tumačiti po Frojdu da se ljudi rađaju sa potencijalnim zlim u sebi, onda je moguće shvatati ili prihvatati rasizam kao urođenu empatiju
Komentar
Ovo je kontradiktorno ili pak nisi dobro razumeo a mozda je i samo gaf.
Zlo se upravo i tumachi kao
odsustvo empatije kod individue.
Slazem se da malo dete nema oformljen osecaj-razumevanje za saosecanje tudje boli/nesrece, ali zaista nije dobar primer za rasizam
Simpatija predstavlja pozitivne emocije, osećaje koji ljudi gaje prema nekom drugom. Takođe se naziva kao i mogućnost da budeš neko drugi-da se poistovetiš (meni je ovo malo čudno. Ograđujem se!!).
Empatija predstavlja odsustvo simpatije. Ako nema simpatije, ili se nije razvila postoje onda samo 2 moguća stava (prema nekome ili nečemu). Neutralnost (ni dobro ni loše) i odbojnost (po Frojdu ‚‚instikt smrti").
Evo objašnje za dete. Dete kada se rodi (i u prirodi većina sisara i ptica) je bespomoćno i kao takvo automatski postaje zavisno od prisustva ostalih elemenata (roditelja) na putu ‚‚instikta života" (opet po Frojdu gde se misli na nagon samoodržanja, reprodukcije, ishrane itd. tj. gde se primarna životna akcija odvija
ka nečemu, što je suprotno od ‚‚instikta smrti" gde se akcije primenjuju da se skloni
od nečega ili nekoga).
Izneo sam stav da ako je tumačiti po Frojdu da se ljudi rađaju sa potencijalnim zlim u sebi (možda je bolje reći agresijom (onaj primer sa rađanjem ili probijanje ljuske da bi se pile oslobodilo, gde se pojma agrisija stavalja u pozitivnu relaciju ali u kasnijoj dobi ta pozitivna se prepliće za negativnom agresijom što zbog posrednog što zbog neposrednog doživljaja situacija) onda je moguće shvati da je rasizam (empatija) urođen (‚‚instikt smrti"). U prirodi postoje slučajevi gde se tek rođeni predator (lovac) plaši i sklanja od 5 puta manje lovine (samo zato što ona ima indigo telo sa crvenim pečatima!!)
A takođe sam demantovao i rekao primer kako dete ne vidi (ne oseća) razliku. Upravo zbog ‚‚instikta života" koje kaže zakmeči i hrana stiže. I tu ne postoji mogućnost izbora. Da bira od koga će da uzme hranu a od koga ne. Koga će da voli a koga ne. Tek kasnije se (negde oko 5 godine ako je za prihvatiti britanska istraživanja) javlja odbojnost od drugih ljudi i osećaj zbunjenosti (straha) od nepoznatih lica. Ne bih mogao 100% da tvrdim ali činimi se da je rasizam nastao od straha (‚‚instikt smrti") prema drugim etničkim (nacionalnim) grupacijama. Kontradikcija se pojavljuje upravo zbog toga što je čovek kao novčić, sazdan od oba instikta. I problem se javlja kada se naruši balans (kada novičić padne na jednu stranu).
Ja sam jungovac i mislim sledeće. Dete se javlja sa dve ‚‚hartije":
1) Individualno nesvesno - koje je poput čistog belog papira i gde ti ispisuješ definicije.
2) Kolektivno nesvestno - koje je poput ispisanog ‚‚kroki" modela ponašanja porodice, plemena, naroda ili nacije i gde na osnovu toga ti gradiš individualno nesvesno.
Tako da je po priodi čoveka i ‚‚Rat" i ‚‚Mir" za nešto. Šta preovladava u nama jeste nesvesnog tipa. Ja ne mogu da kažem da osećam odbojnost prema ciganima, crnicam, žutima... jer nemam empatiju prema čoveku. I takođe ne mogu da ruzumem čoveka koji mrzi drugog samo zato što je druge boje ili druge nacije. Kao što taj isti ne može da ruzme mene kako ja ne mrzim.
Ja sam po prirodi konfunzan, što, nemam pojma.
Ali poenta je samo da se rasizam stiče ili usvaja.
Pogledaj usvojenu decu. Beli bračni par usvojio je crnu bebu. I beba kada je odrasla nije poznavala rasizam.
A sada pogledaj geto i netrpeljivost između dve grupacije. Mislim da su vrlo jasni primeri za decu koje sam naveo. Barem je bilo jasno da se ne rađaš sa rasizmom. Još + usvajnje dece koja zbog zdrave društvene okoline nikada neće moći da pojme pozadinu reči rasizam. I neka tako bude.
pozz