Isus ima dvije prirode (naravi), ali ne dvije ličnosti (osobe). Zato kažemo da su u jednoj osobi postojale dvije prirode, priroda Boga i priroda čovjeka. I zbog toga Isusa nazivamo i Bogočovjekom.
To sam i rekao, samo terminoloski mozda tebi izgleda kao da ja govorim o "dve osobe"!
I ti Slape imas svest i podsvest ali si jedna osoba..Svest je ljudska i telesna a podsvest je od Boga i nasledjuje se (to je duh). To nisu dve osobe, vec jedna u kojoj se stapaju obe karakteristike! I ti imas dve prirode - telesnu i Bozansku!
Slicno je i kod Hrista, ali ne identicno!
Zato ja pokusavam da mu ljudskim primerom obajsnim, najjednostavnije da shvati ovo..
Ne ličnost, nego priroda. Čovek se moli, vapi, Bog deluje, leči, uskrsava, govori.
I ti posedujes Bozanski elemenat, a to je tvoja "podsvest" (tvoj duh) , osim telesnog tela, i njega si nasledio od roditelja.
I zivotinje imaju Duh (kolektivno nesvesno) ono sto nazivas "instinktom", sto ih poducava da lete, da love itd..
Svest i podsvest su dve "prirode" u coveku, ali i u zivotinjama. I biblija nas uci da covek nije samo materijalan. On poseduje Duh!
Tako je i kod Hrista rec o dve prirode!
Samo sto je kod Hrista to mnogo drugacije, a ja pokusavam da mu ljudskim primerom objasnim, jer je i kod nas slicno..
Ne bi bila istina da je On zaista umro...onda nije "Isus umro" jer je Isus(Bog i Čovek).
Isus je umro telom, kao covek, ali nije umro Bog zajedno sa njim!
I ti kad umres, ne umire deo Boga koji je u tebi! A to je Duh! On nastavlja da zivi! A to je Bozanska komponenta u tebi, i zato on ne umire!
Isto je i kod Hrista, telo je umrlo ali Bozanski deo nije!
Mozda ce tebi zvucati cudno, ali i Bog je umro na neki nacin, ne doslovno fizicki, vec emotivno!
Ako pak Ga definišemo i kao Boga onda Isus Bog nije umro, pa time Isus nije umro.
Ne filozofiraj Jovane, pa ti ako umres, i Duh ti se vrati Bogu (pise u bibliji da se vraca Bogu) zar bi ti tvrdio da nisi umro? Naravno da jesi!
Tako je i Hristos umro telesno, ali nije umrlo Bozansko u njemu, ono nastavlja da zivi!
Problem sto ti ne shvatas ni sta je covek, a jos manje shvataju muslimani, koje pokusavas da obratis pa iznalazis neko njima jednostavno objasnjenje?
Ne postoje u teoligiji jednostavna objasnjenja, jer su to duboke stvari, pogotovo sto se tice Hristovog utelovljenja.
Pavle je ovo nazvao "tajnom sakrivenom od postanja sveta"...
Mire moj dobri, Biblija se nikako ne sme i ne može analizirati Frojdom. Molim te, znajući tvoju dobru nameru, da ostavimo Frojda jer time samo štetimo razumevanje Božije Reči.
Nista ja ne analiziram frojdom, nego ti iznosim cistu bibliju. A ti ako hoces veruj, ako neces ne moras.. Frojda sam spomenuo jedino zato sto je i on shvatio ovo iz iskustva, a tebi kao coveku ne bi trebalo da je strano.
Osim toga, pitao bih te zasto je tebi sve ovo vazno? Verujes li ti da je Hristos Bog? Verujes li da je umro i vaskrsao da bi ti mogao ziveti? Zasto dakle pokusavas da ga unizis?
Zasto pokusavas svojim umom da dosegnes Bozju promisao, njegovu prirodu i ono sto on nije ni otkrio u pismu? Gde u bibliji pise "Hristova priroda je.."
Zato ce pre u zivot uci neuka prosta bakica koja cuva ovce, nego visoko obrazovan i mudar teolog!
Neke stvari se moraju prihvatiti i verom. Prosti to prihvataju lako, a mudri "racionalizuju"!
Zato je receno:
"hvala ti Boze.. sto si ovo sakrio od umnih i obrazovanih a otkrio si prostima"!