Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
To kada je uzeo obličje koje čovek može videti, telo. Piše neki čovek rvaše se jel tako beše?

Ali pravo obličje ne može, 2.Mojsijeva 33,8.10

Ovako bijaše: "Vidjeh Boga licem u lice, i na životu ostadoh." :)

A što bi trebao vidjeti da ti priznaš da je bio zaista Bog? Kad bi pisalo: "Vidjeh Bogu Božju jetru", bi li tada priznao da je Bog?

Antikrist, koji niječe Sina, nema ni Oca.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ovako bijaše: "Vidjeh Boga licem u lice, i na životu ostadoh." :)

A što bi trebao vidjeti da ti priznaš da je bio zaista Bog? Kad bi pisalo: "Vidjeh Bogu Božju jetru", bi li tada priznao da je Bog?

Antikrist, koji niječe Sina, nema ni Oca.
Piše ko se rvao...čovek neki.
Ali opet moraš u kontekstu 2.Mojsijeve 33.
Moraš sve uzeti u obzir.
Vidi šta kaže...neki čovek...ono što je video Jakov.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A što te ovdje pak muči? Baš ovdje Bog i čovjek "razgovaraju licem u lice". :)

Izl 33,11: Tako bi Jahve razgovarao s Mojsijem licem u lice, kao što čovjek govori s prijateljem.

Iv 1,14: Bog postade tijelom i nastani se među ljudima.

Čim pominje "lice" šta ti to govori? Govori da je Jahve uzeo oblik čoveka..jasno. Inače Bog koji živi u nedostupnoj svetlosti svakako ne može se videti "lice" ili bilo šta drugo.

Znači obličje čoveka jedino kada nije u svom obličju jer je to nemoguće za čoveka da vidi.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Čim pominje "lice" šta ti to govori? Govori da je Jahve uzeo oblik čoveka..jasno.

Tako je i Bog Sin postao tijelom, "uzeo oblik čovjeka", rodio se kao Isus iz Nazareta. Hvala Bogu da si konačno sam shvatio. I tako se Bog, Bog Sin, nastanio među ljudima. I kao što je pravi Bog, a ne nekakva "tjelesna ljuštura", razgovarao s Mojsijem licem u lice, tako se i Isus kao pravi Bog nastanio među ljude i kao pravi Bog razgovarao s ljudima.

Inače Bog koji živi u nedostupnoj svetlosti svakako ne može se videti "lice" ili bilo šta drugo.

Kako ćemo očima vidjeti ono što očima nije vidljivo? Kako ćemo vidjeti duha?

Sveti Ivan: Antikrist, koji niječe Sina nema ni Oca.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Tako je i Bog Sin postao tijelom, "uzeo oblik čovjeka", rodio se kao Isus iz Nazareta. Hvala Bogu da si konačno sam shvatio. I tako se Bog, Bog Sin, nastanio među ljudima. I kao što je pravi Bog, a ne nekakva "tjelesna ljuštura", razgovarao s Mojsijem licem u lice, tako se i Isus kao pravi Bog nastanio među ljude i kao pravi Bog razgovarao s ljudima.

Kao Čovek se nastanio....isto kao što je Čovek se rvao sa Jakovom...sa isključivo ljudskom prirodom...jer:

"A Jahve reče:učiniću da prođe sve dobro moje ispred tebe....i reče: ali nećeš moći videti lica mojega, jer ne može čovek mene videti i ostati živ", 2. Mojsijeva 33,18.20

"..Videćeš me s leđa, a lice se moje ne može videti", 2. Mojsijeva 33,23

Moraš prvo ovo razumeti da bi mogao razumeti ovo:

Izl 33,11: Tako bi Jahve razgovarao s Mojsijem licem u lice, kao što čovjek govori s prijateljem.

Znači Božanstvo se ne može videti...

Mojsije je video šta? Očigledno ne Boga već obličje koje je Bog uzeo..obličje čovekovo, ljudsko. Tako uzevši obličje čovekovo i lice je lice kao čovekovo...a ne Božansko...

Isus je postao telo dakle da bi se mogao videti morala je Božanska priroda da ne bude u telu..inače se ne bi mogao videti.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Kako ćemo očima vidjeti ono što očima nije vidljivo? Kako ćemo vidjeti duha?

Bog jeste Duh, no Mileritima, On ima obličje... zato im nikako nije shvatljivo da je Bog jedno i jedino Biće sa Tri osobe - ipostasa, pa otuda i blasfemično pominjanje nekakvih Bića i svetova.

Mojsije je video šta? Očigledno ne Boga već obličje koje je Bog uzeo..oblije čovekovo, ljudsko.

Boga je Mojsije video. Boga. Onakvog kakvim mu se Bog prikazao.

Ujedno, šta je čovek? Imago Dei. Ali, Bog nije Imago Humani...

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kao Čovek se nastanio....isto kao što je Čovek se rvao sa Jakovom...sa isključivo ljudskom prirodom...jer:

Moraš prvo ovo razumeti da bi mogao razumeti ovo:

Znači Božanstvo se ne može videti...

Mojsije je video šta? Očigledno ne Boga već obličje koje je Bog uzeo..obličje čovekovo, ljudsko. Tako uzevši obličje čovekovo i lice je lice kao čovekovo...a ne Božansko...

Isus je postao telo dakle da bi se mogao videti morala je Božanska priroda da ne bude u telu..inače se ne bi mogao videti.

Ivan kaže da se Bog nastanio među ljude, a ne tijelo.

Sveti Ivan: Antikrist, koji niječe Sina nema ni Oca.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Boga je Mojsije video. Boga. Onakvog kakvim mu se Bog prikazao.

Tako je. Onakvog kakav mu se prikazao..u obličju kakav je čovek. U svom Božanskom obličju čovek ne bi mogao podneti:

Ujedno, šta je čovek? Imago Dei.

Po karakteru...ni po čemu drugom. Slika Božija po karakteru..i to je izgubio kada je sagrešio..zato i slika Božija u čoveku jeste morlne prirode..ona se izgubila sagrešenjem. Ponovo se vraća obnovom kroz delovanje Duha Svetoga a konačno kroz potpunu obnovu čoveka kada se uspostavi večno carstvo Božije

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Po karakteru...ni po čemu drugom. Slika Božija po karakteru..i to je izgubio kada je sagrešio..

Znaš li da je ovo što si sada napisao i te kakva hereza, blasfemija čak. Veća od smatranja da Bog ima obličje.

Karakter čoveka nastao kao slika Božijeg "karaktera"... tako adventistički... tako materijalistički, a sve samo sa jednim ciljem da se pokuša objasniti kako je savršeni Bog stvorio biće koje će pasti na slatkorečivost palog serafa, koji po vama, jer vam materijalizam i "doslovnost" zatvara razum, nije ni imao ništa sa zmijom iz Edena, No, kao i u svemu što je iz vaše "teologije" proizašlo, iz jedne blasfemije ide se u drugu još veću.

Pa tako imamo Adama i Evu, navodne slike Božijeg "karaktera", koji padaju na prvu slatkorečivost zmije, što bi onda značilo da je i Bog, Jovane, da je i Bog sklon padu. Ujedno, zamisli samo koliko ta priča o "karakteru" tako draga svima koji su iz adventističkog mindseta "proizašli" ima rupa, jer imamo i pse koji imaju karakter čoveka, i ljude koji imaju krakterne osobine psa (vernost, požrtvovanost), pa jesu li Jovane ti psi Imago Humani? Jesu li ti ljudi Imago Canni?

Nisu.

Ivan kaže da se Bog nastanio među ljude, a ne tijelo.

Upravo tako, no materijalstima, onima kojima i Duh ima obličje, je to teško da prihvvate...

Natrag