- Učlanjen(a)
- 11.02.2009
- Poruka
- 8.070
Čekaj malo...jer sam rekao neistinu..ajde samo mi to reci? Jer sam slagao nešto? Što se ne bi smelo reći sve..e vidiš kao što rekoh "kolektivne istine" na ovim prstoriam su se pretočile i na politku i isti takav konzervatizam u nepomičnosti sa polaznih tačaka ma koliko to bilo suludo.
Jer lažem, iskreno pred Bogom reci..je li ne govorim istinu i vezi Stepinca? Neću ni ja da o politici da mnogo razglabamo..ali dajem primer vezan za "kolektivno nepreispitivo nasleđe"..pogedaj samo koliko nerazumevanja i mržnje je stvoreno zbog ovih stvari na našim prostorima..i to ćeš braniti kao nešto što je hrišćanski?
Bogu hvala pa još postoji sloboda govora..
Upravo ovo što si napisao, ma koliko da je pojašnjeno, dokazuje ono što sam izneo.
Rane na ovim prostorima zaista postoje, ali lek za iste niste vi, niti filozofija, ideologija koja stoji iza vas.
Jer, sve te rane nisu nastale zbog vere, nego zbog zloupotrebe iste u političke svrhe. Svo zlo na ovim prostorima nije došlo sa amvoma ni Rima ni Konstantinopolja, nego iz umova posednutim voljom za moć. A ti isti umovi bili su spremni da se koriste verom kao faktorom mobilizacije masa. Ništa više.
Dakle, za pravo pomirenje, lek je u korenima, zajedničkim korenima, samoj veri. A ne u deformisanom tumačenju iste uveženom sa strane.
Lek nije u subotarenju, odricanju Božanstva Isusu, klanjanju pismima, sinkretizmu, neo judaizmu....
Lek je u shvatanju da smo svi grešni, da su nam ruke krvave od bratske krvi, u shvatanju da smo zavedeni od strane manipulatora, i da nam u lečenju može pomoći samo Bog. A obe strane na ovim nesretnim prostorima veruju u istog Boga. Ispovedaju istu veru.
Sad sam te tek razumio. Ti hoćeš reći da je dvijetisućljetno učenje Isusa, apostola i Crkve "kolektivno nepreispitivo nasleđe", i da ga treba što prije raskopati i uništiti. "Nasrći nesrećo", samo ti nasrći. Isus je svojima (kršćanima) i prorekao: Mt 10,25: Ako su domaćina Beelzebulom nazvali, koliko će više njegove ukućane?
Tradicija, Sveto Predanje, Nasleđe, nazovi ga kako god želiš, je njima, samozvanim fundamentalistima, prva i glavna meta. Jer jednom kada se Tradicija, Sveto Predanje, Nasleđe, ukloni, ostaje samo njihova opsesija - Pismo, a tu se nadaju da će sebe nametnuti kao jedine tumače.
Vera naša počiva na tri stuba, rušenjem jednog (Tradicije, Svetog Predanja, Nasleđa) ruši se sve.
Uostalom, postoji li jedna "Crkva" koja počiva samo na Pismima? Ne. Postoji ih 50.000 međusobno suprotstavljenih "tumača" koji stalno iznalaze nove "istine"... Tradicije nema, čvrstine dogme (osim idolatrije Pisama i osnivača "crkava" ) nema. Učenja nema.
Nema crkvenosti.
A to i jeste cilj Samaela - satane, haos.