Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Zašto ne može jednosatvno i onako kako piše?

Zato što ne piše tako. Ujedno, Logos je muškog roda, a u originalu stoji Logos.

Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος, καὶ ὁ Λόγος ἦν πρὸς τὸν Θεόν, καὶ Θεὸς ἦν ὁ Λόγος.

Οὗτος ἦν ἐν ἀρχῇ πρὸς τὸν θεόν.

πάντα δι’ αὐτοῦ ἐγένετο, καὶ χωρὶς αὐτοῦ ἐγένετο οὐδὲ ἕν ὃ γέγονεν.

ἐν αὐτῷ ζωὴ ἦν, καὶ ἡ ζωὴ ἦν τὸ φῶς τῶν ἀνθρώπων.

ὅσοι δὲ ἔλαβον αὐτόν, ἔδωκεν αὐτοῖς ἐξουσίαν τέκνα Θεοῦ γενέσθαι, τοῖς πιστεύουσιν εἰς τὸ ὄνομα αὐτοῦ,

A onima koji ga primiše
podade moć
da postanu djeca Božja:
onima koji vjeruju u njegovo ime,

14I Riječ tijelom postade
i nastani se među nama
i vidjesmo slavu njegovu
– slavu koju ima kao Jedinorođenac
od Oca – pun milosti i istine.

Καὶ ὁ Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν, καὶ ἐθεασάμεθα τὴν δόξαν αὐτοῦ, δόξαν ὡς μονογενοῦς παρὰ πατρός, πλήρης χάριτος καὶ ἀληθείας.

Uporedi li se ovo sa "slave svoje ne dam nikome" mogu se tvrditi samo dve stvari. Ili je Jedinorođenac - Bog, što Ivan - Jovan - Yahanan i tvrdi, ili autor ovog stiha (retka) laže.

No, Ivan - Jovan - Yahanan ne laže, jer pogledajmo šta za Isusa kaže Yahanan bar Zachari (moram judejski, jer su mnogi na njega osetljivi) - poznatiji kao Ivan Krstitelj :

Ivan svjedoči za njega. Viče:
»To je onaj o kojem rekoh:
koji za mnom dolazi, preda mnom je
jer bijaše prije mene!«

Ἰωάννης μαρτυρεῖ περὶ αὐτοῦ καὶ κέκραγεν λέγων· Οὗτος ἦν ὃν εἶπον, Ὁ ὀπίσω μου ἐρχόμενος ἔμπροσθέν μου γέγονεν, ὅτι πρῶτός μου ἦν.

I možda najvažnije:

Θεὸν οὐδεὶς ἑώρακεν πώποτε· μονογενὴς θεὸς ὁ ὢν είς τὸν κόλπον τοῦ πατρὸς ἐκεῖνος ἐξηγήσατο.

Boga nitko nikada ne vidje:
Jedinorođenac – Bog –
koji je u krilu Očevu,
on ga obznani.

Oprosti, moram te pitati. Koliko si razreda završio? Znaš li što označava subjekt? I znaš li što je predikat?

Zna on, kao i svi oni dobro šta su subjekt i predikat. Zna i da je original Ivanovog Evanđelja, čitav Novi Zavet čak, pisan na koine grčkom. Zna i da su apostoli koristili Septuagintu (inače kanonski ispravnu i potvrđenu od strane sanehedrina), no to ne želi da prihvati, jer se kosi sa stvorenim predubeđenjem.

A oni u tom predubeđenju idu toliko duboko da im je "vlažni san" pronalaženje nekakvog Q dokumenta (izvornog "originala") koji bi kako se nadaju potvrdio njihove judaizacije i blasfemije. No taj Q ne postoji, niti za Novi Zavet, još manje za Stari Zavet.

Ovo što imamo je original. Nema drugog, nekakvog od strane "zlog" Vatikana (da u to veruju i to "verovanje" se zaista nalazi u pozadini njihove pismolatrije) sakrivenog originala. NEMA. Sve što pronalaze, tačnije "pronalaze" su apokrifi, gnostički tekstovi, nastali stolećima nakon vremena apostola.

Uostalom, pogledaj šta je meni odgovorio, i šta odgovara u vezi Jerusalemske crkve i njenog navodnog držanja zakona čija je važnost prestala s Kristom.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Uostalom, pogledaj šta je meni odgovorio, i šta odgovara u vezi Jerusalemske crkve i njenog navodnog držanja zakona čija je važnost prestala s Kristom.

Ti si još dobro prošao, odgovorio ti je. Na moja pitanja uopće ne želi odgovoriti.

P.S. Vježbe za ponavljanje nastavnoga gradiva 5. razreda

Iz sljedećih rečenica ispiši subjekt i predikat.

a) Dječak je ispisao cijelu bilježnicu.

subjekt: ________________
predikat: ________________

b) Odjenula sam novu haljinu.

subjekt: ________________
predikat: ________________

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Oprosti, moram te pitati. Koliko si razreda završio? Znaš li što označava subjekt? I znaš li što je predikat?

A izgleda da su ti i dalje nepoznati prilozi..znaš li da to postoji takođe? Zašto si preskočio deo teksta sa prilogom PUNO?

14I Riječ tijelom postade
i nastani se među nama
i vidjesmo slavu njegovu
– slavu koju ima kao Jedinorođenac
od Oca – pun milosti i istine.

Kada smo videli ovu slavu? Da li kao Reči ili u TELU? U telu...

"Jer on primi od Boga oca čast i slavu kada dođe k njemu takav glas: ovo je sin moj ljubazni, koji je po mojoj volji", 2. Petrova 1,17

Dakle, ta slava se odnosi na Hristov život u telu dakle još jedan detalj koji ukazuje na koje vreme se odnosi ova slava koju pominej Jovan...apostol Petar dopunjuje tekstom koji tačno ukazuje na vreme višđenja ove slave...a to je NA KRŠTENJU HRISTOVOM. To je ta slava koju "videše" apostoli. Dakle, to nije slava pre utelovljenja...te nije slava REČI već slava koju je Hristos imao u TELU.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Dragi Mire, nije mi Kainos ništa slao, može i on reći..niti mi je sugerisao neko učenje...osim što smo par puta imali neke diskusije u kojima smo se negde složili a negde ne..eto neka on kaže..ali sve sam ovo izučavao za sebe.

Što se tiče Kološanima 2,9..pravilno je shvatiti u kontekstu...dakle i mi smo pozvani da se ispunimo tom puninom pa to ne znači da nam se tada priroda menja. Izraz "punina Božanstva" dakle ima to značenje

Dobro, ja sam mislio da je on tebi pricao, jer i meni je iz dobre namere slao videe..

Kolosanima 2:9 treba shvatiti u kontekstu a kontekst brate pokazuje da on svo vreme govori o - Hristovom TELESNOM krstenju, njegovom vaskrsenju i onda pominje TELO kao SEN. On se na kraju nadovezuje na prethodno receno.. U tom smislu i treba shvatiti 9. stih, da on svo vreme govori o DOSLOVNOM HRISTOVOM TELU i zivotu na zemlji, a onda sve to povezuje sa nama duhovno!

Kao sto je doslovno Hristovo TELESNO VASKRSENJE povezao sa nama na duhovan nacin (govoreci o duhovnom vaskrsenju), tako i PUNINU BOZANSTVA TELESNO povezuje sa nama, govoreci da mi preko njega imamo tu puninu i povezanost sa Bogom.

To je isto kao kada je Hristos molio - "DA SVI JEDNO BUDU KAO STO SI TI OCE U MENI I JA U TEBI, DA I ONI SA NAMA JEDNO BUDU", ne moli on da mi budemo sa Bogom "jedno bice" (kao sto su on i Otac jedno) vec za nas ovo ima duhovno znacenje!

Dakle, to sto je Pavle ovde povezao njegovu TELESNU PRIRODU i puninu sa onim sto i mi dozivljavamo u Hristu, ne negira njegovu TELESNU BOZANSKU PRIRODU!

Ako ti mislis da ovde u (kolosanima 2:9) takvo povezivanje negira HRISTOVU PRIRODU, onda i Hristovo jedinstvo bica sa Ocem (JA U OCU I OTAC U MENI) negira njegovu doslovnu fizicku povezanost sa Bogom u (Jovanu 17:21), odnosno negira samo njegovo Bozanstvo!

Shvatas li sad da ne mozes izvoditi takav zakljucak? I shvatas li da je prema kontekstu takvo zakljucivanje neispravno, jer on svo vreme govori o TELU?

Tako jedna sveta katolička i apostolska crkva vjeruje već dva tisućljeća - Pravi Bog postao je čovjekom. Zato i govorimo o Bogočovjeku Isusu Kristu.
Hvala Bogu makar i adventisti (oni pravi ne lazni) naucavaju da je Hristos BOGOCOVEK!

Sve ostalo je jeres..

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Eno, ja slao videos i tekstove Jovanu. Otkud ti to mire. Nego daj stavove adv. crkve po pitanju da je Isus Bogočovjek. Da vidimo što stoji.
Ja stvarno ne znam odakle tebi da adventisti ne uceo o HRISTU BOGOCOVEKU? Valjda bi svaki adventista morao znati to ucenje?

Nije mi se nadmudrivati s tobom, sigurno ces izvrnuti tekstove, ali meni je iz pisanja EGW potpuno jasno da ona uci o HRISTU BOGOCOVEKU!

Evo nekih njenih izjava:

„Da li se ljudska priroda Sina Marijinog promijenila u Božansku prirodu Sina Božjeg? Ne; te dvije prirode su bile misteriozno izmiješane u jednoj osobi – čovjeku Hristu Isusu. U Njemu je prebivala sva punina Božanstva tjelesno…“ (EGW, 7ABC 444.3).

„Božanska priroda u Hristovoj ličnosti se nije preobrazila u ljudsku prirodu, niti se ljudska priroda Sina čovječijega promijenila u Božansku prirodu, nego su one misteriozno promješane u Spasitelja ljudi. On nije bio Otac, ali u Njemu je prebivala sva punina Božanstva tjelesno…” (EGW, Lt8a-1890.9).

„Čovjek se zbog grijeha razdvojio od Boga. Hrist je donio svoju Božansku prirodu na zemlji prekrivenu ljudskom prirodom, kako bi spasio čovjeka iz njegovog izgubljenog stanja“ (EGW, 2SP 133.1).

On je ujedinio čovječanstvo sa Božanstvom: Božanski Duh se nastanio u hramu od mesa. On je ujedinio Sebe sa hramom (EGW, YI Decembar 20, 1900, par. 7).

Božanstvo i čovječanstvo je bilo misteriozno spojeno, i čovjek i Bog su postali jedno. Upravo u ovom jedinstvu nalazimo nadu za našu palu rasu. Gledajući Hrista u ljudskosti, gledamo na Boga i vidimo u Njemu svjetlost Njegove slave, izražajnu sliku Njegove osobe“ (EGW, ST, July 30, 1896, par. 3).

U Hristu je sjedinjena sva Očeva slava. U njemu je sva punina Božanstva. On je svjetlost Očeve slave i savršena slika Njegove ličnosti. Slava Božjih atributa je prikazana u Njegovom karakteru” (EGW, ST, November 24, 1898, par. 1).

Njegova Božanska priroda bila je obavijena ljudskom prirodom – nevidljiva slava bila je u vidljivom ljudskom obliku“ (EGW, DA, p23).

„Posmatrajući Hrista, vidjeli su Božanstvo koje je bljesnulo kroz ljudsku odjeću (EGW, DA p158).

„Spasitelj je duboko želio da Njegovi učenici shvate razlog zbog kojeg je svoju Božansku prirodu ujedinio s ljudskom (EGW, DA, p664).

„Pali ljudi, u jednom smislu, nijesu mogli biti Hristovi sljedbenici, jer nijesu mogli postići saosjećanje sa Njegovom Božanskom prirodom, i nijesu mogli imati zajednicu sa Iskupiteljem svijeta” (EGW, ST, Decembar 11, 1879 par. 3).

„Želimo da shvatimo što je više moguće istinsku ljudsku prirodu našeg Gospoda. Božansko i ljudsko su bili povezani u Hristu i jedno i drugo je bilo kompletno(EGW, 3SM 135.3).

„Budite oprezni, veoma oprezni kako se zadržavate u Hristovoj ljudskoj prirodi. Ne postavljajte ga pred ljude kao čovjeka sa sklonostima ka grijehu“ (EGW, 5BC 1128.4).

Bukvalno su milioni tekstova u pitanju, ne mogu sve da postavim, a ova zadnja izjava tebe osudjuje, jer si onim gornjim tekstom rekao da "Hristos ima telo koje je sklono grehu"..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ja stvarno ne znam odakle tebi da adventisti ne uceo o HRISTU BOGOCOVEKU? Valjda bi svaki adventista morao znati to ucenje?

Nije mi se nadmudrivati s tobom, sigurno ces izvrnuti tekstove, ali meni je iz pisanja EGW potpuno jasno da ona uci o HRISTU BOGOCOVEKU!

Evo nekih njenih izjava:

„Da li se ljudska priroda Sina Marijinog promijenila u Božansku prirodu Sina Božjeg? Ne; te dvije prirode su bile misteriozno izmiješane u jednoj osobi – čovjeku Hristu Isusu. U Njemu je prebivala sva punina Božanstva tjelesno…“ (EGW, 7ABC 444.3).

„Božanska priroda u Hristovoj ličnosti se nije preobrazila u ljudsku prirodu, niti se ljudska priroda Sina čovječijega promijenila u Božansku prirodu, nego su one misteriozno promješane u Spasitelja ljudi. On nije bio Otac, ali u Njemu je prebivala sva punina Božanstva tjelesno…” (EGW, Lt8a-1890.9).

„Čovjek se zbog grijeha razdvojio od Boga. Hrist je donio svoju Božansku prirodu na zemlji prekrivenu ljudskom prirodom, kako bi spasio čovjeka iz njegovog izgubljenog stanja“ (EGW, 2SP 133.1).

On je ujedinio čovječanstvo sa Božanstvom: Božanski Duh se nastanio u hramu od mesa. On je ujedinio Sebe sa hramom (EGW, YI Decembar 20, 1900, par. 7).

Božanstvo i čovječanstvo je bilo misteriozno spojeno, i čovjek i Bog su postali jedno. Upravo u ovom jedinstvu nalazimo nadu za našu palu rasu. Gledajući Hrista u ljudskosti, gledamo na Boga i vidimo u Njemu svjetlost Njegove slave, izražajnu sliku Njegove osobe“ (EGW, ST, July 30, 1896, par. 3).

U Hristu je sjedinjena sva Očeva slava. U njemu je sva punina Božanstva. On je svjetlost Očeve slave i savršena slika Njegove ličnosti. Slava Božjih atributa je prikazana u Njegovom karakteru” (EGW, ST, November 24, 1898, par. 1).

Njegova Božanska priroda bila je obavijena ljudskom prirodom – nevidljiva slava bila je u vidljivom ljudskom obliku“ (EGW, DA, p23).

„Posmatrajući Hrista, vidjeli su Božanstvo koje je bljesnulo kroz ljudsku odjeću (EGW, DA p158).

„Spasitelj je duboko želio da Njegovi učenici shvate razlog zbog kojeg je svoju Božansku prirodu ujedinio s ljudskom (EGW, DA, p664).

„Pali ljudi, u jednom smislu, nijesu mogli biti Hristovi sljedbenici, jer nijesu mogli postići saosjećanje sa Njegovom Božanskom prirodom, i nijesu mogli imati zajednicu sa Iskupiteljem svijeta” (EGW, ST, Decembar 11, 1879 par. 3).

„Želimo da shvatimo što je više moguće istinsku ljudsku prirodu našeg Gospoda. Božansko i ljudsko su bili povezani u Hristu i jedno i drugo je bilo kompletno(EGW, 3SM 135.3).

„Budite oprezni, veoma oprezni kako se zadržavate u Hristovoj ljudskoj prirodi. Ne postavljajte ga pred ljude kao čovjeka sa sklonostima ka grijehu“ (EGW, 5BC 1128.4).

Bukvalno su milioni tekstova u pitanju, ne mogu sve da postavim, a ova zadnja izjava tebe osudjuje, jer si onim gornjim tekstom rekao da "Hristos ima telo koje je sklono grehu"..

Mire, brate, uzalud mu govoriš i pišeš. Ujedno, čak i da mu citiraš lažnu proročicu, nećeš mu pomoći, jer on sledi njene blsafemije iz drugih "objava". Prosto, žena nije znala šta govori, pa tako i ove, citirane "objave" koje mogu neukom oku da se učine ortodoksnim, to nisu. Žena je bila heretik koji je menjao mišljenje kao i njeni sledbenici, birajući u šta će verovati po trenutnom raspoloženju.

Uostalom, hereza se skoro nikada ne može razlikovati od ortodoksije, osim u detaljima.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Evo ovde ćemo o temi Hristovog Božanstva na zemlji.

I apostol Pavle kaže da je Hristos imao prirodu sluge i čoveka -Filibljanima 2,6-8 a ne prirodu Boga na zemlji. Ovde Pavle konkretno ukazuje na prirodu Hristovu tj. prirodu čoveka u svom zemaljskom životu.

Govori sveti Pavao i o "Isusovoj prirodu na Nebu", ovako:

1 Tim 2,5: Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek - Krist Isus.

Evo ga!?!?!? Isus nije Bog ni sada kad je zajedno s Ocem na nebesima. Jer, piše Pavao za Njega da je: čovjek – Krist Isus.

isto što i Pavle kaže da je Hristos POSTAO KAO I DRUGI LJUDI.. On nije bio nešto posebno već isto što i drtugi ljudi ..

Tako je. I ne samo da Isus nije nešto posebno, nego mu ni Otac nije nešto posebno. Nešto posebno si ti Jovane, koji si raskrinkao Isusa i njegove podvale i prijevare.

:)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Govori sveti Pavao i o "Isusovoj prirodu na Nebu", ovako:

1 Tim 2,5: Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek - Krist Isus.

Evo ga!?!?!? Isus nije Bog ni sada kad je zajedno s Ocem na nebesima. Jer, piše Pavao za Njega da je: čovjek – Krist Isus.

Uvek kada posreduje za nas pred Ocem On je ČOVEK jer posreduje za nas. Njegovo posredništvo je ljudsko za čoveka. Tekst je jasan...jeste ČOVEK. Apostol jasno kaže u kakvom obliku je posrednik...samo ti to treba da priznaš. Apostol upravo to i kaže.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Uvek kada posreduje za nas pred Ocem On je ČOVEK jer posreduje za nas. Njegovo posredništvo je ljudsko za čoveka. Tekst je jasan...jeste ČOVEK. Apostol jasno kaže u kakvom obliku je posrednik...samo ti to treba da priznaš. Apostol upravo to i kaže.

A ako je čovjek, ne može biti i nije Bog. Tako ti tvrdiš. Dakle, prema tebi, Isus nije Bog niti na zemlji niti na Nebu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A ako je čovjek, ne može biti i nije Bog. Tako ti tvrdiš. Dakle, prema tebi, Isus nije Bog niti na zemlji niti na Nebu.

Kao posrednik i na nebu je ČOVEK. Samo slušam apostola...
To je specifičan ODNOS koji Hristos ima sa Bogom kao naš predstavnik.

Ali Njegov realan odnos prema Bogu je svakako BOŽANSKI kada je u pitanju Njegova sušastvena priroda. On kao Bog živi u "svetlosti kojoj se ne može pristiupiti"..jasno je.
Ali odnos sa Ocem je odnos posrednika a posrednik je ČOVEK kako kaže apostol.

Natrag