Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Koliko želiš ima...svi citati govore o Hristu kao Čoveku..niggde kao Bogu na zemlji.

Iv 20,28: Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!"

Pavle i Jovan govore da je Isus Bog ali nije preneo Božanstvo na zemlju..

Citiraj točno Pavlove i Ivanove riječi gdje govore "da Isus nije prenio Božanstvo na zemlju". Ako ne citiraš Bibliju i ne potvrdiš ovu svoju tvrdnju, smatrat ću da si podli prevarant i notorni lažov.

Reč je došla u TELU a telo je ljudske prirode...

A gdje Riječ, koja je Bog, ispari, nestade? Ivan tvrdi upravo suprotno, kaže da se Bog (Riječ) nastanio među ljudima (IV 1,14). Pazi, Ivan ne kaže da se tijelo nastanilo među ljudima, Ivan kaže da se Riječ, Bog nastanio među ljudima.

Dakle, nigde Mešijah nije najvljen kao Bog..ako ima evo navedi tekstove koji govore o Mešijahu na zemlji kao Bogu.

Iv 20,28: Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!"

Pročitaj Filibljane 2,6... ukazuje na potpunost i celovitost ljudske prirode

A zašto ti nisi pročitao Pavlovu poslanicu Filipljanima? Upravo u tekstu koji sugeriraš (Fil 2,5-8) Pavao govori o Kristu Bogu. Vidi: :)

Fil 2,5-8: Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu: On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe "oplijeni" uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu.

Uočimo ovo – trajni lik Božji. Kad bi bilo točno da Isus Krist za vrijeme svoga zemaljskog života nije bio Bog, sveti Pavao ne bi mogao reći, i sigurno ne bi rekao i napisao – „On (Isus Krist), trajni lik Božji“. Naime, Isus nije „trajni“ lik Božji ako za svojih 33 godine života na zemlji nije bio Bog. Ali, kako sveti Pavao Krista naziva i označava „trajnim likom Božjim“, jasno je da je Isus Krist bio Bog i za vrijeme svog zemaljskog života.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane brate izgleda da si ti pao na Kainosovu pricu, on ti je verovatno slao neke videe i tekstove. I meni je tako, pa sam naseo.. Samo da znas da to nije ucenje adventisticke crkve, a nije ni Elen White, vec jehovisticko ucenje, koje su oni preuzeli od njih, to sam detaljno proverio.. Cak su im recenice i nacin pisanja kao i predavanja identicni njihovom stilu!

Bilo bi dobro da se ogradis od adventisticke crkve jer iznosis svoje ideje i stavove koji nemaju veze sa adventizmom. Ove ideje inace poticu od sinkretistickog pokreta koji spaja ucenje adventizma i Jehovinih Svedoka, antitrinitarskog pokreta. Nemoj i ti da sramotis svoju crkvu kao i ostali..

Sto se tice ove price ona prosto ne opstaje pred jasnim stihovima Pisma. Ovde Pavle potvrdjuje da je istina ono sto nasa crkva i adventisti uce, a to je da je Hristos na zemlji bio BOGOCOVEK i da je imao dve prirode:

"Jer u njemu prebiva SVA PUNINA BOZANSTVA TELESNO" (kolosanima 2:9)

Nemoj mi govoriti da je prevod netacan, jer on moze biti netacan samo ako uvazimo 'New World Translation' Jehovinih Svedoka, koji niko na svetu ne priznaje!

Pregledao sam meni dostupna 7 prevoda i svi prevode isto! (Ivan Saric, Jerusalimska Biblija, Tomislav Dretar, Danicic Kradzic, Dimitrije Stefanovic, Emilijan Carnic). Dakle svi prevode isto, osim New World Translation koji prevodi na sledeci nacin:

"Jer Hrist je savršeno oličenje svih Božjih osobina." (kolosanima 2:9)

Ovakvo prevdojenje je namerno ucinjeno zbog teologije Jehovinih Svedoka i opravdanja drugog i nema..

Ako ti hoces, ti veruj Svedocima, a ja cu verovati Svetom Pavlu i vecini prevodioca, jer gotovo da ne postoji prevodioc koji prevodi drugacije, bar ja nisam nasao nijednog.. A i da postoji, on je jedan naspram njih 1000!
Dragi Mire, nije mi Kainos ništa slao, može i on reći..niti mi je sugerisao neko učenje...osim što smo par puta imali neke diskusije u kojima smo se negde složili a negde ne..eto neka on kaže..ali sve sam ovo izučavao za sebe.

Što se tiče Kološanima 2,9..pravilno je shvatiti u kontekstu...dakle i mi smo pozvani da se ispunimo tom puninom pa to ne znači da nam se tada priroda menja. Izraz "punina Božanstva" dakle ima to značenje

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Eno, ja slao videos i tekstove Jovanu. Otkud ti to mire. Nego daj stavove adv. crkve po pitanju da je Isus Bogočovjek. Da vidimo što stoji.

Tako je Onaj koji svemir uzdržava svojom silnom riječi napredovao u mudrosti i rastu. Onaj koji je bio prije Abrahama, rodio se u štalici. Onaj koji umire je Onaj koji ispuni sve. U nekim su slučajevima obje naravi zadržane u napetosti u jednoj jedinoj, zgusnutoj frazi, kao kad čitamo da su "Gospodina slave razapeli" (1 Kor 2,8). Izjave ove vrsti nisu ni proturječne ni apsurdne kad ih promatramo u svjetlu ljudsko-božanske zajednice kako je prikazana u Pismima. One imaju smisla samo ako su ove obje naravi bile sjedinjene u jednoj osobi, u Bogočovjeku. (Ljudska i božanska narav, Priručnik Teologije Adventista sedmoga dana)

Prema Svetim pismima Krist nije samo uskrsnuo od mrtvih; on je također uzašao na nebo kao Bogočovjek i naš Posrednik. (Uzvišeni Gospodin, Priručnik Teologije Adventista sedmoga dana)

Budući da je cijena za grijeh bila takva kakvu je samo Bog mogao platiti, ali koju je ljudski rod bio obvezan platiti, bilo je neophodno da Bogočovjek plati zadovoljavajuću cijenu za čovječanstvo. Krist je, kao Bog i bezgrešni čovjek, mogao dati ono što još nije bilo u Božjem vlasništvu, svoj život. (Povijest doktrine o spasenju, Priručnik Teologije Adventista sedmoga dana)

:) :)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Crkva koja je spise sačuvala, i kanonizovala nije dakle ta tvoja fantomska "crkva", nego upravo ona koja je Eklesiam Apostolikam et Katholikam, čuvar i branitelj Ortodoksije. Ona koja je, upravo te na koje se pozivate anatemisala na svojim koncilima, od prvog u Jerusalemu.

Kojoj crkvi su pripadali apostoli tj.iz koje su poticali? Iz Rima? Iz Carirada?

Ili iz Jerusalima? Pavle pripada kom ono beše pokretu-Dela 24? Gde je sedište tog pokreta? U Rimu? U Carigradu? Ili u Jerusalimu?
Jasno je da sve sem jerusakimske zajednice jeste neovlašćeno prisvajanje.

Jerusalimska zajednica jeste verovala da je Isus pravi čovek na zemlji.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Bog i Čovek ali nespojeno na zemlji.

Doslovni citat iz PIsama koji tako tvrdi. Ne tvoje razumevanje, ili "tumačenja" nastala u vreme i oko "revivala"...

Tako jedna sveta katolička i apostolska crkva vjeruje već dva tisućljeća - Pravi Bog postao je čovjekom. Zato i govorimo o Bogočovjeku Isusu Kristu.

O toj Crkvi i ja govorim. Ne o nekakvoj Jerusalemskoj, koja od II stoleća veruje jedno, a ostale kako ih Jovan nazva "prisvajateljice" drugo.

Jerusalimska zajednica jeste verovala da je Isus pravi čovek na zemlji.

Da, ali koja Jerusalemska zajednica. Ona koja je na Pedesetnicu nastala, koja je odaslala pismo u kome odbacuje Mojsijev zakon, ili ona koju Sveti Apostol Pavle u Galaćanima anatemiše, a čiji su "apostoli" judaizaciju nametali?

Prva je ona kojoj pripisuješ "prisvajanje", i koja 2000 godina veruje u Isusa pravoga Boga i pravog čoveka, nerazdvojenog i nepodeljenog. Druga je anatema, judaizatorska anatema.

Tako je Onaj koji svemir uzdržava svojom silnom riječi napredovao u mudrosti i rastu. Onaj koji je bio prije Abrahama, rodio se u štalici. Onaj koji umire je Onaj koji ispuni sve. U nekim su slučajevima obje naravi zadržane u napetosti u jednoj jedinoj, zgusnutoj frazi, kao kad čitamo da su "Gospodina slave razapeli" (1 Kor 2,8). Izjave ove vrsti nisu ni proturječne ni apsurdne kad ih promatramo u svjetlu ljudsko-božanske zajednice kako je prikazana u Pismima. One imaju smisla samo ako su ove obje naravi bile sjedinjene u jednoj osobi, u Bogočovjeku. (Ljudska i božanska narav, Priručnik Teologije Adventista sedmoga dana)

Prema Svetim pismima Krist nije samo uskrsnuo od mrtvih; on je također uzašao na nebo kao Bogočovjek i naš Posrednik. (Uzvišeni Gospodin, Priručnik Teologije Adventista sedmoga dana)

Budući da je cijena za grijeh bila takva kakvu je samo Bog mogao platiti, ali koju je ljudski rod bio obvezan platiti, bilo je neophodno da Bogočovjek plati zadovoljavajuću cijenu za čovječanstvo. Krist je, kao Bog i bezgrešni čovjek, mogao dati ono što još nije bilo u Božjem vlasništvu, svoj život. (Povijest doktrine o spasenju, Priručnik Teologije Adventista sedmoga dana)

:) :)

Hehehe.. no, ovo je ubačeno i redigovano nakon 1980 (iste one godine kojoj se pojavio VIC20 i umro Josip Broz) pre toga, MIleriti su naučavali i propovedali sasvim drugo.

Ujedno, uprkos tome što se njegovo "učenje" razlikuje od ovog redigovanog učenja SDA, Jovan ponavlja Baptističko Mileritsku bajku o padu Crkve u II stoleću, na osnovu koje zasniva svoje verovanje da su apostoli verovali jedno, a mi nešto sasvim drugo.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Da, ali koja Jerusalemska zajednica. Ona koja je na Pedesetnicu nastala, koja je odaslala pismo u kome odbacuje Mojsijev zakon, ili ona koju Sveti Apostol Pavle u Galaćanima anatemiše, a čiji su "apostoli" judaizaciju nametali?

Ta Crkva na čelu sa Jakovom kao starešinom i naslednicima...dakle nije u Rimu ili Carigradu...a mi moramo istražiti kako su naslednici na episkopskkom prestolu vodili tu crkvu..to je ta crkva..to je nazarenska crkva i o njoj takođe govori i Epifanije Kiparski i Jevesvije iz Cezareje..oni o toj crkvi pišu u IV veku.

Ta crkva držanje Mojsijevog zakona nije smatrala judeizacijom već nešto što važi i za hrišćane osim obrezanja i držanja farisejštine...

Gledaj istoriju jerusalimske zajednice...

Natrag