Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Evo ovde ćemo o temi Hristovog Božanstva na zemlji.
Dakle Jovan 1 kada govori o Reči koja je postala telo da li time implicira Božasntvo tela? Biblijski pisci Hrista nigde ne zovu sa Theos-Bog. Obraćaju Mu se sa Gospod(ar)-Kirios i samim tim pokazuju kako zamišljaju Hristovu prirodu.
Naravno da mu se obracaju sa THEOS (BOG). Toma mu govori g "GOSPOD MOJ I BOG (THEOS) moj" - a to je u prilici kada je dotakao njegovo telo! Zar ti ovo nista ne govori?
Kako se onda Hristos preobrazio na gori, i kako su to ucenici "videli njegovu slavu" ako nije imao dve prirode vec samo jednu ljudsku? Kako se mozes "preobraziti"? Mozes se "pretvoriti" kao sto kaze Pavle za nas, da cemo kada vaskrsnemo dobiti novo telo, ali ne mozes se "preobraziti" ako to vec nisi!Hristos dakle nije imao i Božansku prirodu već kao i drugi ljudi samo jednu...
Ovo je mozda vasa teologija - EGW ali nije teologija biblije..
Tako uči i Pavel..on kaže da je Hristos uzeo u potpunosti ljudsku prirodu prilkom utelovljenja i bio je kao i svaki čovek..ne poseban čovek.. Dakle, priroda Njegovog tela je bila prirod svakog čoveka.
Jovane to nije tacno, da napomenem da i vasa crkva koristi izraz "Bogocovek" u svojoj terminologiji, pa gde se ona kod tebe izgubila?
Dovoljan je samo jedan stih da obori ovu tvoju tvrdnju:
"Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek."(Filipljanima 2:7)
Dakle, "na oci nadje se kao covek". On nije zaista bio obican covek, vec je imao dve prirode!
apostol Pavle kaže da je Hristos imao prirodu sluge i čoveka -Filibljanima 2,6-8 a ne prirodu Boga na zemlji. Ovde Pavle konkretno ukazuje na prirodu Hristovu tj. prirodu čoveka u svom zemaljskom životu.
Vec sam ti ovo oborio, a taj stih glasi:
"Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek."(Filipljanima 2:7)
Dakle, ti tvrdis jedno a Pavle drugo. Kome da verujemo?
Naravno, verovacemo Pavlu koji je rekao da je Hristos "samo na oci bio covek, ali nije zaista bio bez Bozanske prirode, i on ponavlja to vise puta u tekstu samo ti izgleda ne vidis, on kaze - "uzevsi oblicje sluge", uzeti oblicje sluge ne znaci zaista biti sluga, on je zaodenuo tu svoju Bozansku prirodu telom coveka, a imao je i drugu prirodu koju je sakrivao!