- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Dobro, ja sam mislio da je on tebi pricao, jer i meni je iz dobre namere slao videe..
Kolosanima 2:9 treba shvatiti u kontekstu a kontekst brate pokazuje da on svo vreme govori o - Hristovom TELESNOM krstenju, njegovom vaskrsenju i onda pominje TELO kao SEN. On se na kraju nadovezuje na prethodno receno.. U tom smislu i treba shvatiti 9. stih, da on svo vreme govori o DOSLOVNOM HRISTOVOM TELU i zivotu na zemlji, a onda sve to povezuje sa nama duhovno!
Kao sto je doslovno Hristovo TELESNO VASKRSENJE povezao sa nama na duhovan nacin (govoreci o duhovnom vaskrsenju), tako i PUNINU BOZANSTVA TELESNO povezuje sa nama, govoreci da mi preko njega imamo tu puninu i povezanost sa Bogom.
To je isto kao kada je Hristos molio - "DA SVI JEDNO BUDU KAO STO SI TI OCE U MENI I JA U TEBI, DA I ONI SA NAMA JEDNO BUDU", ne moli on da mi budemo sa Bogom "jedno bice" (kao sto su on i Otac jedno) vec za nas ovo ima duhovno znacenje!
Dakle, to sto je Pavle ovde povezao njegovu TELESNU PRIRODU i puninu sa onim sto i mi dozivljavamo u Hristu, ne negira njegovu TELESNU BOZANSKU PRIRODU!
Ako ti mislis da ovde u (kolosanima 2:9) takvo povezivanje negira HRISTOVU PRIRODU, onda i Hristovo jedinstvo bica sa Ocem (JA U OCU I OTAC U MENI) negira njegovu doslovnu fizicku povezanost sa Bogom u (Jovanu 17:21), odnosno negira samo njegovo Bozanstvo!
Shvatas li sad da ne mozes izvoditi takav zakljucak? I shvatas li da je prema kontekstu takvo zakljucivanje neispravno, jer on svo vreme govori o TELU?
Upravo i ja govorim da ovaj izraz u Kološanima 2,9 ne govori o prirodi Božanstva već o duhovnoj povezanosti sa Bogom u svoj svojoj punini. Isto kao kada Hristos kaže kao što su naveo "ja i Otac JEDNO smo"..to isto govori o toj povezanosti u duhovnom smislu i isto se to primenjuje i na nas da i mi budemo jedno sa Njima kao što se takođe očekuje da budemo u toj PUNINI. Ni jedno ni drugo dakle ne govori o Božanskoj prirodi već o odnosu.
Zato smatram brate da moje tumačenje Kološana 2,9 biva konzistentno sa istom primenom na Jovan 10,30-ja i otac jedno smo. Ni tu se ne govori o prirodi kao ni u Kološanima 2,9 pa tako kada se isto primeni na nas nećemo izvesti pogrešan zaključak da i mi time ulazimo nekim delom u Božanstvenu prirodu niti je poprimamo.
Pozdrav.