Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Slažemo se da misli na ljude jel tako? Slape...

Da, na ljude Židove kojima odgovara.

Mogao je drugi tekst uzeti kao opravdanje za svoje nazivanje Sinom Božijim a ne taj...jer ima..Isus pravi paralelu izraza Sin Božiji i "elohim" iz Psalma 82.

Opet krivo. Isus ne pravi "paralelu" (podudarnost, jednakost), dapače, Isus pokazuje oprečnost između onoga što su ti Židovi (elohimi) i što je On. Uostalom, upitaj sam sebe:

1. Isus tim Židovima kaže da je "Otac u Njemu i On u Ocu". Vrijedi li ovo i za ove Židove? :)

2. Isus za sebe kaže da je "gospodar subote". Jesu li i ovi Židovi "gospodari subote"? ;)

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Isus jasno ukazuje da je On Čovek sa uzvišenim položajem (položajem Mešijaha) kao što su ovi iz Psalma 82 imali uzvišeni položaj "sudaca u Izraelu". Ali time nisu Bog već samo "elohim".

Žao mi je, ali nije tako.

Isus upravo koristi Psalm 82 da pokaže kako oni koji ga optužuju nemaju nikakvih osnova za to. Naime, oni, iako nazvani po PIsmima (Isus kaže Tanakh - zakon) "bogovima", dakle Bog ih naziva tako, istom tom Bogu oduzimaju pravo da se Bogom naziva.

Nikad se sa nepoznatom ne razrešava matematička dilema već sa poznatom. Zašto bi razrešavao smisao svoga zvanja Sinom Božijim sa onim što nema veze sa time tj. "elohim"? Jedino ima smisla ako pod "elohim" koje je poznato sa značenjem to isto značenje priemeni u razumevanje pojma Sin Božiji.

Grešiš. Ono što Isus govori nije jednačina. Definicija je. Ili da parafraziram Yodu, "much to learn you still have"...

Opet krivo. Isus ne pravi "paralelu" (podudarnost, jednakost), dapače, Isus pokazuje oprečnost između onoga što su ti Židovi (elohimi) i što je On. Uostalom, upitaj sam sebe:

1. Isus tim Židovima kaže da je "Otac u Njemu i On u Ocu". Vrijedi li ovo i za ove Židove? :)

2. Isus za sebe kaže da je "gospodar subote". Jesu li i ovi Židovi "gospodari subote"? ;)

Upravo tako, ali sve i da želi to da razume, ne može, jer je nečemu što je definicija, prišao kao da je jednačina. Celom Pismu oni tako prilaze...

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Upravo tako, ali sve i da želi to da razume, ne može, jer je nečemu što je definicija, prišao kao da je jednačina. Celom Pismu oni tako prilaze...

Čini mi se da je bio "prokleto" u pravu onaj jedan pravoslavac koji je na jednom drugom forumu ovako napisao Jovanu:

Ja mislim da si ti citao malo stihove iz Kurana, i ispio si casu. Kuran te omamljuje i dovodi u iskusenje. Jer ga je pisao Sotona licno.
Mislim da ti u sebi vodis borbu, nisi presao na islam, ali ides ka tome. A to je zato sto citas Kuran a prethodno ne poznajes dovoljno svoju vjeru, niti ti je vjera bila cvrsta.

Kuran i Islam mogu proucavati samo Hriscani koji su snazni u vjeri i koji mogu odoleti iskusenju.
Kao isterivanje demona, to mogu raditi samo besprekorni vjernici, jaki duhom, nepokolebivi.

Mene je strah da ces ti zagristi udicu i skrenuti sa puta, i izgubiti dusu.

Neka ti Gospod Isus Hrist, Izbavitelj nas i Iskupitelj, Bog medju nama, Sin Boziji, Mesija, Logos, ucvrsti vjeru silom Duha Svetoga i neka te blagoslovi, da ne skrenes sa Hristovog puta.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Da, na ljude Židove kojima odgovara.

Da, slažemo se.

2. Isus za sebe kaže da je "gospodar subote". Jesu li i ovi Židovi "gospodari subote"?

Ok...ja ću evo priznati da ti je ovo bistar odgovor i ima smisla.

Međutim, da li Isus na ovo misli u Jovanu 10,33.34? Isus počinje sa njima razgovor i preispitivanje od momenta kad oni hoće da bace kamenje na Njega, Jovan 10,31. Stih pre toga Isus kaže "Ja i Otac jedno smo". On dakle govori ovde o identičnosti sa Ocem..u čemu? Stih 37.38 govori o identičnosti u delima..Isus čini dela Oca svojega..dakle u tome je Isti sa Ocem.

Isus ne priča u kontekstu NJegove vlasti nad subotom i sl...On govori o delima koja su identična sa Očevim. To je ta identičnost ili Ja i Otac jedno smo.

Zato izraz sin Božiji ima ovaj kontekst u ovim navedenim tekstovima.

A pošto je to okvir i ovoga oko "elohim" iz Psalma 82 jasno je iz konteksta da Isus ovde izraz "elohim" i "sin Božiji" svodi na to da neko čini volju Božiju a ne da je po prirodi Bog.

Dilema je razrešena...Isus želi ukazati na svoju apsolutnu poslušnost Ocu i i savršeno izršavanje volje Očeve. Zato su i ovi "elohim" jer vrše volju Božiju..ali oni su samo slaba slika Mešijaha koji tu volju vrši u potpunosti.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Isus čini dela Oca svojega..dakle u tome je Isti sa Ocem.

Isus ne priča u kontekstu NJegove vlasti nad subotom i sl...

Samo je Bog gospodar subote. A Isus gospodar subote. Ako ti još nekoga znaš, samo ga navedi. :) Jesi li ti gospodar subote. Je li tvoja proročica gospodarica subote.

A pošto je to okvir i ovoga oko "elohim" iz Psalma 82 jasno je iz konteksta da Isus ovde izraz "elohim" i "sin Božiji" svodi na to da neko čini volju Božiju a ne da je po prirodi Bog.

Bog se nastani među ljudima. (Iv 1,14) :) Je li se Bog među ljudima nastanio u vašoj adventističkoj proročici? Je li se Bog među ljudima nastanio u Muhamedu? Je li se Bog među ljudima nastanio u Staljinu? Je li se Bog među ljudima nastanio u tebi?

Dilema je razrešena...

Ja dilemu nisam ni imao. A što se tebe tiče imaj na umu: Tko niječe Sina nema ni Oca. Evo primjera:

Hristos na zemlji Bog...Bog Sin? Ne.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Samo je Bog gospodar subote. A Isus gospodar subote. Ako ti još nekoga znaš, samo ga navedi. :)

Slažem se sa tobom u ovome. No, Isus ne govori o tome u Jovanu 10,30-38. Okvir celog ovog odeljka je Hristova savršena poslušnost i savršeno činjenje Božijih dela. Suština celog Hristovog govora u ovom delu je taj savršeni odnos sa Ocem. To jasno ne govori o prirodi Božanstva već je akcenat na odnosu..Ja i Otac jedno smo. To se dalje ističe u imenu sin Božiji a poredi sa elohim gde Isus govori o svom savršenijem odnosu sa Bogom od onih nazvanih "elohim".

Bog se nastani među ljudima. (Iv 1,14) :)

Rekoh već Reč POSTADE...znači promenila je formu-morphe što kaže apostol Pavle u Filibljanima 2. Druga je sada morfe...Reč POSTADE TELO i useli se u nas...dakle pre nego što se uselio POSTAO je telo. Nije bio u istoj prirodi već je priroda TELA-ČOVEKA.

Uostalom Bog je već bio sa Adamom i Evom..zar ne? On nije morao da čeka hiljade godina..On je već bio sa njima..kada se sastajao sa njima u vrtu kad zahladi. Nije dakle bio potreban greh i otkup da bi se On pojavio među ljude. Ovo pojavljivanje ima drugi kontekst..On je došao u telu grehovnom...telu koje je pretrpelo ozbiljna duhavna nazadovanja i u takvom telu došavši..pojavivši se prvi put.

Inače bi ispalo da se Bog nikada ne bi pojavio među ljudima da nije bilo greha..potpuno nepravilna teološka postavka.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Samo je Bog gospodar subote. A Isus gospodar subote. Ako ti još nekoga znaš, samo ga navedi. :) Jesi li ti gospodar subote. Je li tvoja proročica gospodarica subote.

Upravo tako. No Isus je rekao još nešto, što svakome ko veruje u Njega odzvanja u ušima, a što one koji ga navodno "časte" (muhamedance, adventiste, Milerite....) dovodi do (nastavi sam).

U Isusovim rečima da je On, "Bar Adama" Adonai shabath, odzvanja da je On u stvari Adonai Sabaoth... (što i jeste, jer takvim će se pokazati na kraju vremena u poslednjoj bici između Dobra i Zla)

Dakle, niko sem Onoga koji za sebe reče da je "Adonai shabath" nije Bog, niti je gospodar subote.

Bog se nastani među ljudima. (Iv 1,14) :) Je li se Bog među ljudima nastanio u vašoj adventističkoj proročici? Je li se Bog među ljudima nastanio u Muhamedu? Je li se Bog među ljudima nastanio u Staljinu? Je li se Bog među ljudima nastanio u tebi?

Naravno da se nastanio. Isus je Eammanuel (Bog među nama). Ovi ostali su lažni proroci, posednuti onim koji je "elohim" ovoga sveta.

Ja dilemu nisam ni imao. A što se tebe tiče imaj na umu: Tko niječe Sina nema ni Oca. Evo primjera:

To čine i muhamedanci, jer njihov alah "sinova nema" niti se Ocem naziva. Kod židova je slučaj drugačiji jer oni ipak Boga Ocem zovu i mole mu se tako na dan pomirenja, recitujući Avvinu Malkeinu, mada su se i oni Oca odrekli, odričući se Sina.

No, Bog to zna, jer oni jesu "narod tvrde šije i srca kamenog" (ne svi, da ne bude zabune)

Ps. postoji, po hebrejskoj apokrifi, narodnoj tradiciji jedno biće kome oni često pripisuju epitet "leve ruke" (odatle je čitajući takve stvari Ellen Gould Harmon White i tvrdila da je Isus brat palog serafa), gospodar smrti, smrt sama, ime mu je Samael (Slepi bog), koji je bo jedan od serafa, i koji Boga ne naziva Ocem. (to ne čini ni jedan od anđela). Jedna od njegovih funkcija je da bude onaj koji optužuje, hebrejski satan.

Inače bi ispalo da se Bog nikada ne bi pojavio među ljudima da nije bilo greha..potpuno nepravilna teološka postavka.

Vidi, vidi.. zar ti se ne čini da je malo preterano da teologiji poučavaš one koji Crkvi pripadaju. Iznoseći pri tome neosnovane insinuacije.

Pa kada je već tako, da ti odgovorim. Slap će nastaviti.

Bog se pojavljuje samo zato da bi spasao svoje najomiljenije od svih stvorenja. Svoju sliku. Propašću čoveka, slike Božije, sotona pobeđuje. Propašću čoveka ne propada samo čovek. Propada celokupno stvaranje.

A to Bog ispravlja samo na jedan način. Uništenjem svega što postoji.

Dakle, na spasenju onoga što Bog najviše voli, spasenju onoga u šta je ulio svu svoju ljubav, počiva postojanje univerzuma. Zato je Bog i došao u Telu. Zato se Reč utelototvorila, postavši jedna od nas. Da pomiti Sliku i Izvor, da uspostavi balans.

A to je ma koliko tebi i tebi sličnima zvučalo "nemoguće" (jer vam je Bog ograničen zakonima) zahtevalo da to pomirenje učini neko ko je istovremeno i čovek i Bog. Dakle Bogočovek.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Slažem se sa tobom u ovome. No, Isus ne govori o tome u Jovanu 10,30-38. Okvir celog ovog odeljka je Hristova savršena poslušnost i savršeno činjenje Božijih dela. Suština celog Hristovog govora u ovom delu je taj savršeni odnos sa Ocem. To jasno ne govori o prirodi Božanstva već je akcenat na odnosu..Ja i Otac jedno smo. To se dalje ističe u imenu sin Božiji a poredi sa elohim gde Isus govori o svom savršenijem odnosu sa Bogom od onih nazvanih "elohim".

Samo je Bog gospodar subote, a Isus je gospodar subote. Ne može prostije. To što ti ne razumiješ, nije do Isusa nego do tebe.

Rekoh već Reč POSTADE...znači promenila je formu-morphe što kaže apostol Pavle u Filibljanima 2. Druga je sada morfe...Reč POSTADE TELO i useli se u nas...dakle pre nego što se uselio POSTAO je telo. Nije bio u istoj prirodi već je priroda TELA-ČOVEKA.

Briga mene što ti reče. Meni su relevantni Krist, apostoli i Kristova crkva. A apostol Ivan kaže: Bog postade tijelom i Bog se nastani među ljudima. Pitam te ponovo: Je li se Bog među ljudima nastanio u tijelu Ellen White? Je li se Bog među ljudima nastanio u Muhamedovu tijelu? Je li se Bog među ljudima nastanio u Staljinovu tijelu? Je li se Bog među ljudima nastanio u tvom tijelu? :) Ako mi dokažeš da se Bog utjelovio u nekome od vas četvero, javi mu, pa ću to uzeti u razmatranje.

Zašto lažeš? Ja ovo ne tvrdim. ;)

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Samo je Bog gospodar subote, a Isus je gospodar subote. Ne može prostije. To što ti ne razumiješ, nije do Isusa nego do tebe.

I onih čije je "mudrolije" poistovetio sa delovanjem Duha Svetoga,. a čija imena, izvore, krije kao da se radi o samom Bogu.

Briga mene što ti reče. Meni su relevantni Krist, apostoli i Kristova crkva. A apostol Ivan kaže: Bog postade tijelom i Bog se nastani među ljudima.

Ni mene ne bi bilo briga šta on ili bilo ko od njih govori i propoveda, da ne predstavljaju to kao "istinu"...

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Samo je Bog gospodar subote, a Isus je gospodar subote. Ne može prostije.

To se u ovom tekstu ne raspravlja. Nije to tema..to što bi ti želeo da pricepiš ovom tekstu nije to.

Briga mene što ti reče. Meni su relevantni Krist, apostoli i Kristova crkva.

Ja ti rekoh..ti kako želiš. POSTADE...nije isto i biti isto kao pre...to moraš razumeti. Od pre nije ostalo ništa u tom telu..Pavle koristi izraz "isprazniti" se Božanskog iz tog tela. Ostalo je samo TELO.

Zašto lažeš? Ja ovo ne tvrdim.

Kažem šta sve može da se izvuče iz zaključaka...neki su i govorili slično..samo ti ne pratiš. No, nije ni važno to.

Dakle, Isus u Jovanu 1,30-38 ne govori o svom "gospodarstvu nad subotom" već nešto drugo. Ne možeš tekstove presađivati u ddelove tekstova koji ne govore o tome.

Natrag