Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Crkva i Sveto pismo uče da je spasenje duše čovjeku najvažnije. Sloboda, dapače, kad nije u funkciji čovjekova spasenja ne dolazi od Boga, nego od đavla. Nitko ljude ne huška: Tražite slobodu i svoja prava, koliko to čini đavao. Ne vjerujte nikome, a pogotovo ne vjerujte Crkvi, najčešća je đavlova mantra.

I te kako si u pravu. Samo je jedna prava i istinita Sloboda, onda na koju nas je Oslobodio Krist. A ona ne isključuje odgovornost, pred ljudima i pred Njime. Odgovorni smo pre svega za sebe, a onda i za bližnje.

Sotonina "sloboda" je ona na koju se najčešće ljudi upecaju, jer ne samo da im miluje uši, nego im obećava neodgovornost. Doslovno, kod sotone je sve "a što ne bi moglo"....

Ali ne da Evanđelje mijenjamo.

I da shodno tome menjanju, nekakvo novo "evanđelje" donosimo.

Ne podmeći. Ja branim Isusov autoritet i autoritet apostola. Isus, a ne neki ljudi, je jamac Crkvi da je ni vrata paklena neće nadvladati. I drugo, Pavao tvrdi da je Crkva stup i uporište istine.

Ali kako da ne podmeće, kada je to jedna od odlika Milerita? Shvataš li da igra na kartu tvoje, moje, naše vere, da bi nam slomio argumentaciju. Seti se šta njegova sabraća po "veri" čine da bi opravdala subotarenje, seti se da lukavo podmeću pitanje o poštovanju Božijih zapovesti, na šta svaki vernik odgovara da ih treba poštovati, a onda stiže zamka u vidu zapovesti o shabatu....

Na šta onda vernik, ako nije dovoljno potkovan u svojoj veri, ako nije čvrst u poznavanju iste, pada.

Ti činiš ono što meni podmećeš, da se oslanjam na ljudski autoritet. Ti odbacuješ vjeru Kristove crkve, kojoj je jamac Krist, i oslanjaš se na "vlastitu pamet i vlastito razumijevanje".

To oni svi čine. Uostalom, zar bi drugačije i nastalo 50.000 "denominacija"?

Svako od njih je ubeđen da im Bog govori, svako od njih veruje da poznaje "istinu".

Ako li je zaista tako, onda istina i ne postoji. A to, upravo to je i cilj palog serafa, da nas ubedi da istina ne postoji.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Svako od njih je ubeđen da im Bog govori, svako od njih veruje da poznaje "istinu".

Ako li je zaista tako, onda istina i ne postoji. A to, upravo to je i cilj palog serafa, da nas ubedi da istina ne postoji.

Ludnice su pune onih koji su uvjereni da je baš njima i samo njima Bog istinu objavio.

P.S. Inače, ludnice su pune Napoleona, Cezara, Hitlera, Presly-a, Aleksandra Makedonski, ....

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ludnice su pune onih koji su uvjereni da je baš njima i samo njima Bog istinu objavio.

Pune jesu, ali se mnogi ne nađu u njima, nego kultove osnivaju.

Ujedno, "svatko ko svom bratu kaže luđače" osuđen je na pakao. Ali to ne znači da ga ne smemo upozoriti da je u opasnosti. Jer, prvo trebamo bratu koji greši reći to nasamo, pa ako nas ne posluša to isto ponoviti pred dvojicom, trojicom svedoka (ne Raselovih), a tek onda ako nas i tada ne posluša, obavesti koga? Crkvu.

Ne Pismo, ne nekog tumača Pisama, nego upravo Crkvu...

Ps. Upravo je negiranjem autoriteta Crkve i započeto ono što je izrodilo 50.000 "istina" i "Božijih" objava....

P.S. Inače, ludnice su pune Napoleona, Cezara, Hitlera, Presly-a, Aleksandra Makedonski, ....

Jedan od načina delovanja palog serafa je da remeti ljudski um. I svi ti koje si nabrojao, ne bi se tu nalazili da su imali sledbenike. Ovako su samo jadne žrtve palog serafa, a stvar bi bila mnogo gora da su sledbenike imali, jer bi onda bilo na milione novih žrtava sotoninog "a što ne bi moglo".

Posebno ako se u obzir uzme da ove nabrojane, on i njegovi "anđeli" samo muče, dok za druge, koji su oruđa njegova, koristi citiranje njihovog "autoriteta", što mu je omiljeni način lova na duše.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ali ne da Evanđelje mijenjamo.

QUOTE="Jovan Prezviter, post: 3157792, member: 689753"]
Tako apostol Pavle kaže da "sve što nije po savesti jeste greh"..

Kaže sveti Pavao i slijedeće: Gal 1,8: Ali kad bismo vam mi, ili kad bi vam anđeo s neba navješćivao neko evanđelje mimo onoga koje vam mi navijestismo, neka je proklet
[/QUOTE]

Upravo gradim na tom temelju...pa koga citiram? Upravo apostole. Samo ono što si u oni rekli.
Ali bez ljudskih autoriteta kao presudnog u tumačenju. Puštam da apostoli govore.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Neka apostoli govore: Iv 20,28: Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!"

A Savle (Saul) na putu za Damask, kada mu se ukazao Isus, reče: "Tko si ti Gospodine"...

No, kada jednom počne da se traži drugo "značenje", kada se kontekstu i objavljenoj istini počne ne verovati (znaci su to čega? HULE NA DUHA SVETOGA), onda se ni očigledno ne vidi.

Ali bez ljudskih autoriteta kao presudnog u tumačenju. Puštam da apostoli govore.

I Apostoli bejahu ljudi

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
+ 10,33 =

Iv 10,33-34: Odgovoriše mu Židovi: »Zbog dobra te djela ne kamenujemo, nego zbog hule: što ti – čovjek – sebe Bogom praviš.« Odgovori im Isus: Nije li pisano u vašem Zakonu: Ja rekoh: bogovi ste!

Pa upravo tu je odgovor. On pod "B/bog" podrazumeva ono što je rečeno za ljude iz Psalma 82. Isus taj termin "Bog" ili "gradiš se Bog" poistovećuje sa izrazom "Elohim" iz Pslama 82 koji ne ukazuje na Božanstvo. Takvu odbranu i odgovor sam Isus daje.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa upravo tu je odgovor. On pod "B/bog" podrazumeva ono što je rečeno za ljude iz Psalma 82. Isus taj termin "Bog" ili "gradiš se Bog" poistovećuje sa izrazom "Elohim" iz Pslama 82 koji ne ukazuje na Božanstvo. Takvu odbranu i odgovor sam Isus daje.

Prvo, ne vrijeđaj školovane Židove. Oni su vrlo dobro znali kad se netko "pravi Bogom", jedino su krivo optužili Isusa za hulu jer nisu prepoznali da Isus jest pravi Bog. (posve isto kao i u tvom slučaju)

I drugo, radi li se u Tominu slučaju (Gospodin moj i Bog moj) o "Bogu" ili "bogu"?

Natrag