Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nema veze ovo sa Hortom i Vestkotom što ti pišem. Ovo je grčki tekst koji je korišćen u prevodima nezavisno od Hortovog prevoda.
Vukov prevod nije sa grčkog originala već protestantiski prevod...to su minimalne greške opet kažem. Ali se ne menja smisao.

Itekako ima veze sa Westkotom i Hortom, nisi ni proverio!

U textus receptus-u stoji BOG, a samo u ovim toboze "njastarijim" manuskriptima (falsifikatima) su izbrisana pocetna dva slova tako da izgleda kao da pise ON.

Original na kome su govorili i pisali jeste hebrejski..

Greska, apostoli nisu govorili niti citali hebrejski, vec aramejski! Naime, u vreme Isusa uglavnom ni jedan jevrejin nije znao hebrejski osim svestenika i rabina! Zato su se i cudili kada je Isus citao u hramu i pitali su se kako ovaj zna citati kada nije ucen! Ili kad je Pavle progovorio jevrejskim pa je nastala tisina, jer taj jezik su govorili i citali samo uceni!

Za njih je jevrejski bio nepoznat jezik, kao i nama staroslovenski sto je!

Jevreji su zaboravili svoj maternji jezik, zbog toga sto su predugo bili u zarobljenistvu, jevrejski je zamenio aramejski. Zato se ime Bozje Jahve ne pojavljuje u Novom Zavetu, jer niko nije ni znao kako se tacno ono izgovara, jer nije bilo u upotrebi. A prestali su govoriti hebrejski dugo vremena pre Hristovog rodjenja.. Zato su i evandjelja pisana na grckom. Dakle, grcki i aramejski su bili u upotrebi..

Zanimljivo je da se tekst u sinagogi citao na - hebrejskom. Rabin bi citao prevodio i tumačio. A isto se i danas radi u crkvi. Niko u Hristovo vreme, pa ni on sam, nije prigovorio sto je biblijski tekst na nepoznatom jeziku a ne na narodnom!

Jevreji su tek kasnije u vreme osnivanja moderne drzave Izrael ponovo naucili jevrejski jezik, zato danas veliki broj jevreja u Izraelu govori tim jezikom, ali ranije nije bilo tako.. Svakako da ovo danas nije isti jevrejski kojim je govorio Mojsije i kojim je pisan Stari Zavet..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Svakako da ovo danas nije isti jevrejski kojim je govorio Mojsije i kojim je pisan Stari Zavet..

Naravno da nije, šta više, razlika između modernog hebrejskog i Starozavetnog je veća nego između crkveno slovenskog i modernih slovenskih jezika, u toj meri da se može i sme govoriti o dva različita jezika.

Ujedno, jezik kojim je govorio Mojsije, bio je sličniji, bliži, srednje Egipatskom, a tragove istog imamo i u današnjem hebrejskom.

Uz sve to, čak je i Biblijski hebrejski prepun kananskih izraza, recimo imenica kralj - car, hebrejski Malak, je kananskog porekla, kao i El, što u suštini znači Taj, a koja je izvedena iz staro egipatske, ali i sumerske reči er-ir. (I imamo je u egipatskom neter i sumerskom dingir)

Greska, apostoli nisu govorili niti citali hebrejski, vec aramejski!

I to ne bilo koji aramejski, nego judejsko aramejski, uz sve to apostoli su govorili Galilejskim, koji je bliži Sirio aramejskom.

Hebrejski je bio van upotrebe još od vremena Daniela, dakle stolećima pre Hrista.

Zatim, možda najvažnije, svako prevođenje, makar bilo iz bliskog, srodnog čak jezika, nosi sa sobom i deo tumačenja. I upravo tu je potrebna pomoć učenih.

A sve to ilustruje i činjenica da je kanon Toraha definitivno završen u vreme kada je isti i preveden na koine grčki, dakle na prelazu između III i II stoleća pre Hrista. I to samo dokazuje da je šta? Septuaginta kanonska. Ujedno, ista je bila u upotrebi među apostolima.

U textus receptus-u stoji BOG, a samo u ovim toboze "njastarijim" manuskriptima (falsifikatima) su izbrisana pocetna dva slova tako da izgleda kao da pise ON.

Brate, uzalud im je sve. Toliko su zaljubljeni u hebrejstvo, a ne poznaju jezik. Da ga poznaju, ne bi u svojim falsifikatima reč Theos pisali kao eos. Naime, sve i da su prepisivači tog navodno najstarijeg manuskripta imali priliku da vide tobožnji hebrejski, ili aramejski "original", i da je u tom "originalu" stajalo On, kontekst se ne bi promenio, jer El znači i On, Taj, ali i upravo ono što Jovan i njegovi, zaslepljeni falsifikatima, žele da negiraju Isusu.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
I ja verujem..Hristos jeste Bog i Duh Sveti jeste Bog. Ali niti je ko Katolik ili Pavoslavan samo zato što veruje u ovo samo.

Od kada ovako vjeruješ? Prije samo nekoliko sati "urlao" si ovdje kako Isus nije bio Bog dok je bio na zemlji, niti je Bog sada na nebu kad je naš posrednik. Sjeti se, citirao si svetog Pavla o posredniku čovjeku Isusu Kristu. :)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Greska, apostoli nisu govorili niti citali hebrejski, vec aramejski! Naime, u vreme Isusa uglavnom ni jedan jevrejin nije znao hebrejski osim svestenika i rabina! Zato su se i cudili kada je Isus citao u hramu i pitali su se kako ovaj zna citati kada nije ucen! Ili kad je Pavle progovorio jevrejskim pa je nastala tisina, jer taj jezik su govorili i citali samo uceni!

Za njih je jevrejski bio nepoznat jezik, kao i nama staroslovenski sto je!

Jevreji su zaboravili svoj maternji jezik, zbog toga sto su predugo bili u zarobljenistvu, jevrejski je zamenio aramejski. Zato se ime Bozje Jahve ne pojavljuje u Novom Zavetu, jer niko nije ni znao kako se tacno ono izgovara, jer nije bilo u upotrebi. A prestali su govoriti hebrejski dugo vremena pre Hristovog rodjenja.. Zato su i evandjelja pisana na grckom. Dakle, grcki i aramejski su bili u upotrebi..

Ovu tvrdnju demantuje natpis na krstu..Luka 23,38.

Meni je oduvek ova teza bila čudna. Na drugim mestima sam takođe ovo komentarisao. Nikad mi niko nije znao da objasni fenomen zabiravljanja svog jezika(u slučaju jevreja) na neki period da bi ga ponovo nakon nekog vremena opet govorio.

Tako ovde imamo tezu da su Jevreji nakon Vavilona zaboravili svoj jezik i govorili neki srodan tipa "aramejski"..i to nekih više od 1000 godina pa onda ponovo progovororili hebrejski...Nema i nepostoji ni jedan primer u istorji da je neki narod zaboravio svoj maternj jezik..osima ako se asimilovao vekovima i izgubio identitet. Nema ni jedan jedini primer tako žive nacije koja zaboravlja svoj jezik da ga opet progovori.

Drugo, ozbiljni naučni radovi danas sve više i veše potrepljuju tezu da se u Hristovo vreme govorio hebrejski a ne aramejski.

Zanimljivo je da se tekst u sinagogi citao na - hebrejskom. Rabin bi citao prevodio i tumačio. A isto se i danas radi u crkvi. Niko u Hristovo vreme, pa ni on sam, nije prigovorio sto je biblijski tekst na nepoznatom jeziku a ne na narodnom!

Hebejski nikako ne može biti nepoznat hebrejima kao što ni srpski ne može biti nepoznat Srbima...

Jevreji su tek kasnije u vreme osnivanja moderne drzave Izrael ponovo naucili jevrejski jezik, zato danas veliki broj jevreja u Izraelu govori tim jezikom, ali ranije nije bilo tako

Ta teza kažem se već odavno u naučnim krugovima napušta. Ona je bila popularna 50-tih i 60-tih prošlog veka ali se pokazalo drugačije sa pronalaskom artefakata.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Od kada ovako vjeruješ? Prije samo nekoliko sati "urlao" si ovdje kako Isus nije bio Bog dok je bio na zemlji, niti je Bog sada na nebu kad je naš posrednik. Sjeti se, citirao si svetog Pavla o posredniku čovjeku Isusu Kristu.

Ja rekoh da znam i verujem da je Isus Bog i Duh Sveti da je Bog. Nikada to nisam negirao. Već samo ukazujem na Hristovo utelovljenje i potpunu prirodu čoveka.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ja rekoh da znam i verujem da je Isus Bog i Duh Sveti da je Bog. Nikada to nisam negirao. Već samo ukazujem na Hristovo utelovljenje i potpunu prirodu čoveka.

Ja ne znam što ti znaš i vjeruješ, meni je poznato samo ono što si ti ovdje pisao i napisao. A pisao si i napisao da Isus nije bio Bog dok je bio na zemlji, niti je Bog sada na nebu kad je naš posrednik. Sjeti se, citirao si svetog Pavla o posredniku čovjeku Isusu Kristu.

P.S. Ako treba, ja mogu priložiti i nepobitne dokaze za ovu svoju tvrdnju. :)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ja ne znam što ti znaš i vjeruješ, meni je poznato samo ono što si ti ovdje pisao i napisao. A pisao si i napisao da Isus nije bio Bog dok je bio na zemlji, niti je Bog sada na nebu kad je naš posrednik.

Zato pričam o Hristovoj utelovljenoj prirodi koja je ljudska. No, izgleda da si pogrešno shvatio da ja negiram Hristovo Božanstvo.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Zato pričam o Hristovoj utelovljenoj prirodi koja je ljudska.

Pa i mi kršćani vjerujemo da je tijelo ljudske naravi (prirode). Bog, koji je Duh, nema tijelo. Zato i kažemo da je Isus pravi čovjek. Međutim, Biblija nam govori kako je sam Bog postao tijelom (Iv 1,14) i nastanio se među ljudima. Dakle, Isus iz Nazareta, po Ivanovu svjedočenju, jest Bog koji se nastanio među ljudima. Ivan ne kaže da se žaba nastanila među ljudima, nego Bog. Dakle, Isus je i pravi Bog, pa ga nazivami i Bogočovjekom.

No, izgleda da si pogrešno shvatio da ja negiram Hristovo Božanstvo.

Nisam ja tebe krivo shvatio, ponovit ću: Pisao si i napisao da Isus nije bio Bog dok je bio na zemlji, niti je Bog sada na nebu kad je naš posrednik.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nisam ja tebe krivo shvatio, ponovit ću: Pisao si i napisao da Isus nije bio Bog dok je bio na zemlji, niti je Bog sada na nebu kad je naš posrednik.

Pa jesi me krivo shvatio jer ja to i dalje tvrdim. Isus nije Bog u utelovljenom stanju..tj. nije preneo Božansku prirodu u telo i nije u telu kao naš posrednik Božanske naravi....

Pa i mi kršćani vjerujemo da je tijelo ljudske naravi (prirode). Bog, koji je Duh, nema tijelo. Zato i kažemo da je Isus pravi čovjek. Međutim, Biblija nam govori kako je sam Bog postao tijelom (Iv 1,14) i nastanio se među ljudima. Dakle, Isus iz Nazareta, po Ivanovu svjedočenju, jest Bog koji se nastanio među ljudima. Ivan ne kaže da se žaba nastanila među ljudima, nego Bog. Dakle, Isus je i pravi Bog, pa ga nazivami i Bogočovjekom.

Ok, razumem zašto tako smatraš. Ako to zaista tako shvataš zato što si to razumeo iz Jovana 1,14 onda te podržavam da tako veruješ. Međutim, meni lično taj tekst govori nešto drugo..naravno i poređenjem sa drugim tekstovima. Govori mi da je Reč "POSTALA"(što znači novi oblik..oblik kojie pre nije bio i koji nije ono što je pre bio..postao..nastao) telo(oblik koji je tada..telo..čovek..bez primese drugih naravi kako ti reče..potpuni i isključivo čovek tj. telo).

Takođe znam i verujem da smatraš da je Hristos "I" ljudske prirode..nisam ni rekao da to ne veruješ. Da i ti veruješ da je On ljuddske prirode s tim što ti veruješ da je On i Božasnke na zemlji..ok.

Iznesoh neki stav pa taj stav nemora biti isklujučiv. Za sad sam ovako razumeo.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa jesi me krivo shvatio jer ja to i dalje tvrdim. Isus nije Bog u utelovljenom stanju..tj. nije preneo Božansku prirodu u telo i nije u telu kao naš posrednik Božanske naravi....

Dakle, evo tvrdnje iz tvojih usta: Isus nije bio Bog dok je bio na zemlji niti je Bog sada na nebu. Ako ovo tvrdiš, a vidimo da tvrdiš, onda "lažeš" kada tvrdiš da vjeruješ da je Isus Bog. Čovječe, nemoj samog sebe "praviti budalom".

Iznesoh neki stav pa taj stav nemora biti isklujučiv. Za sad sam ovako razumeo.

Čudno si razumio. Razumio si da je Isus "IJEINIJE" BOG.

P.S. Novozavjetni spisi i ponašanje i djelovanje apostola nisu suludi i idiotski, jedino ako prihvatimo da je Isus i Bog i čovjek - Bogočovjek.

Natrag