Zašto Bogu hvala? Zato što si ti jedini na kugli zemaljskoj koga je Duh Sveti do kraja prosvijetlio i potpunu mu istinu otkrio. Čovječe, imaš strašne "mesijanske komplekse" i mržnju i odbojnost prema autoritetu. "Mesijanski kompleks" te je "natjerao" da sebi umisliš kako ćeš stvoriti jedinu istinitu vjeru, kojom ćeš privući cijeli svijet. A odbojnost prema autoritetu te je natjerala da pobijaš sve najvažnije dogme Kristove crkve. Ovo ti ne može dobro završiti, vraćaj se Bogu, odbaci egomanijaštvo.
Sve sekte su tako i započele svoj put. Istog trenutka kada se poveruje nekome sa pomenutim kompleksima, kada takav neko dobije sledbenike, eto nove sekte, novog člana u miriajdama onih što se izrodiše "tumačenjem Pisama".
A od svih njih, možda su najopasniji sinkretisti.
Stvar je u tome što je sve ovo potpuno i slobodno i spontano došlo.
Zaista? Pa vidi Jovane, i meni je sponatno i potpuno slobodno došlo da povežem Staro Egipatski monoteizam (Amenizam i Atonizam) sa onim Biblijskim, a onda su se "dokazi" sami nizali. No, meni ni na kraj pameti nije bilo da ta svoja "saznanja" širim kao nova otkrića vezana za veru koju ispovedam. Niti mi je na pamet padalo da druge ubeđujem u istinitost svojih "saznanja".
Na pitanje zašto odgovor je jednostavan. Ne smatram Pisma isključivim autoritetom, niti ih tretiram kao nešto što je Bog lično pisao. Još manje insisitiram na doslovnosti.
Jednom rečju nemam nameru da budem novi Bignino. Niti mi je cilj da stvaram novu religiju.
Tebi čini se jeste,
Ne, to je hereza na N, gde N teži beskonačnosti. Uostalom, kada neko informacije o Bogu traži ne u Crkvi, nego u samostalnom "tumačenju" Pisama, kada ista ta Pisma upotpunjava Talmudom, kuranom, onda se zaista i ne može govoriti o zabludi. To je hereza, tačnije apostaza. Veoma opasna apostaza.
Hvala Bogu da se takvi nisu organizovali, no to ne znači da neće. A, onda eto nama 50.001 sekte, za koju slobodno mogu da predložim i naziv: "Nazaremani",