Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dakle, evo tvrdnje iz tvojih usta: Isus nije bio Bog dok je bio na zemlji niti je Bog sada na nebu. Ako ovo tvrdiš, a vidimo da tvrdiš, onda "lažeš" kada tvrdiš da vjeruješ da je Isus Bog. Čovječe, nemoj samog sebe "praviti budalom".

Stvar je tvog neshvatanja. Jednostavno ne možeš razdvojiti Hristovo Božanstvo od Hristovog utelovljenja. Ja to razumem na taj način. Hristovo Božanstvo nije prestalo ili nestalo Hristovim utelovljenjem i uzimanjem ljudske prirode iako nije u telu.

Nadam se da iako ne veruješ niti ćeš verovati ovo...možda i bude drugačije, ali se bar nadam da možeš shvatiti o čemu govorim. Nadam se...

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Stvar je tvog neshvatanja. Jednostavno ne možeš razdvojiti Hristovo Božanstvo od Hristovog utelovljenja. Ja to razumem na taj način. Hristovo Božanstvo nije prestalo ili nestalo Hristovim utelovljenjem i uzimanjem ljudske prirode iako nije u telu.

Nadam se da iako ne veruješ niti ćeš verovati ovo...možda i bude drugačije, ali se bar nadam da možeš shvatiti o čemu govorim. Nadam se...

Sad sam ja konačno tebe potpuno shvatio. Dok mi kršćani vjerujemo da je Isus jedna jedinstvena osoba, u kojoj su potpune i nepomiješane dvije prirode (božanska i ljudska), ti vjeruješ da postoje dva Isusa - Isus Bog i Isus čovjek. Nisam do sada čuo da netko vjeruje ovako kao ti - da je Isus "podvojena", dvostruka osoba. Znam da ljudi, kad "malo" popiju, mogu vidjeti dvostruko, od jednog čovjeka vide dva čovjeka, ali ne mogu dokučiti kako se mogu vidjeti dva Isusa. Jovane, ovo je hereza "na jedanaestu".

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Sad sam ja konačno tebe potpuno shvatio. Dok mi kršćani vjerujemo da je Isus jedna jedinstvena osoba, u kojoj su potpune i nepomiješane dvije prirode (božanska i ljudska), ti vjeruješ da postoje dva Isusa - Isus Bog i Isus čovjek.

Jovane, ovo je hereza "na jedanaestu".

Opet mala ispravka. Ne dva Isusa. Isus je neko ko je ovozemaljski Mešijah...nazvan Isus. To je bitno razumeti.

Božanstvo Hristovo..nije ni Isus ni Hristos već Jahve...kao što je i Sveti Duh Jahve tj. Koji Jest....Tri Ličnosti Božantva su Jahve-Gospod..ne Isus, ne Hristos....ovi nazivi Isus (lično ime, nije na nebu se zvao Isus) i Hristos (uloga Spasitelja na zemlji koju je Božanstvo preuzelo, opet nije na nebu bio ni Hristos) ali ne i nazivi za Božanstvo sa neba. To je zamaljska priroda utelovljenja. To je ono što Biblija govori i apostoli ukazuju u vezi zemaljske prirode.

Kažem, ti ne razdvajaš preutelovljenja i nakon utelovljenja..već smataš da je to sve isto. Tu je koren greške koju praviš ti i mnogi kada se govori o zemaljskom utelovlljenju Onog koji je na nebesima Jahve.

Ali dobro..tu sam da pojasnim i najvažnije da si me skapirao donekle i nepovezuješ sa bilo kojim drugim pravcem već da si uvideo da je ovo moje autentično tvrđenje. Bogu hvala.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Opet mala ispravka. Ne dva Isusa. Isus je neko ko je ovozemaljski Mešijah...nazvan Isus. To je bitno razumeti.

Božanstvo Hristovo..nije ni Isus ni Hristos već Jahve...kao što je i Sveti Duh Jahve tj. Koji Jest....Tri Ličnosti Božantva su Jahve-Gospod..ne Isus, ne Hristos....ovi nazivi Isus (lično ime, nije na nebu se zvao Isus) i Hristos (uloga Spasitelja na zemlji koju je Božanstvo preuzelo, opet nije na nebu bio ni Hristos) ali ne i nazivi za Božanstvo sa neba. To je zamaljska priroda utelovljenja. To je ono što Biblija govori i apostoli ukazuju u vezi zemaljske prirode.

Hereza na dvadesetu.

Ali dobro..tu sam da pojasnim i najvažnije da si me skapirao donekle i nepovezuješ sa bilo kojim drugim pravcem već da si uvideo da je ovo moje autentično tvrđenje. Bogu hvala.

Zašto Bogu hvala? Zato što si ti jedini na kugli zemaljskoj koga je Duh Sveti do kraja prosvijetlio i potpunu mu istinu otkrio. Čovječe, imaš strašne "mesijanske komplekse" i mržnju i odbojnost prema autoritetu. "Mesijanski kompleks" te je "natjerao" da sebi umisliš kako ćeš stvoriti jedinu istinitu vjeru, kojom ćeš privući cijeli svijet. A odbojnost prema autoritetu te je natjerala da pobijaš sve najvažnije dogme Kristove crkve. Ovo ti ne može dobro završiti, vraćaj se Bogu, odbaci egomanijaštvo.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Hereza na dvadesetu.

Zašto Bogu hvala? Zato što si ti jedini na kugli zemaljskoj koga je Duh Sveti do kraja prosvijetlio i potpunu mu istinu otkrio. Čovječe, imaš strašne "mesijanske komplekse" i mržnju i odbojnost prema autoritetu. "Mesijanski kompleks" te je "natjerao" da sebi umisliš kako ćeš stvoriti jedinu istinitu vjeru, kojom ćeš privući cijeli svijet. A odbojnost prema autoritetu te je natjerala da pobijaš sve najvažnije dogme Kristove crkve. Ovo ti ne može dobro završiti, vraćaj se Bogu, odbaci egomanijaštvo.

Ne mislim ništa specifično o onome šta sam razumeo. Jedino hvalim Boga na razumevanju i na vođstvu. Još hiljade stvari se mogu i trebaju razumeti. Zaista, ako mi veruješ, ne smatram za sebe ništa posebno što sam ovo razumeo.

Stvar je u tome što je sve ovo potpuno i slobodno i spontano došlo. Niti sada mislim da moram na tome ostati jer moja sloboda u istraživanju i razumevanju je najvažnija i nema čoveka da sve razume odmah. Postepenost u istraživanju je najvažnija.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070

Sve sekte su tako i započele svoj put. Istog trenutka kada se poveruje nekome sa pomenutim kompleksima, kada takav neko dobije sledbenike, eto nove sekte, novog člana u miriajdama onih što se izrodiše "tumačenjem Pisama".

A od svih njih, možda su najopasniji sinkretisti.

Stvar je u tome što je sve ovo potpuno i slobodno i spontano došlo.

Zaista? Pa vidi Jovane, i meni je sponatno i potpuno slobodno došlo da povežem Staro Egipatski monoteizam (Amenizam i Atonizam) sa onim Biblijskim, a onda su se "dokazi" sami nizali. No, meni ni na kraj pameti nije bilo da ta svoja "saznanja" širim kao nova otkrića vezana za veru koju ispovedam. Niti mi je na pamet padalo da druge ubeđujem u istinitost svojih "saznanja".

Na pitanje zašto odgovor je jednostavan. Ne smatram Pisma isključivim autoritetom, niti ih tretiram kao nešto što je Bog lično pisao. Još manje insisitiram na doslovnosti.

Jednom rečju nemam nameru da budem novi Bignino. Niti mi je cilj da stvaram novu religiju.

Tebi čini se jeste,

Hereza na dvadesetu.

Ne, to je hereza na N, gde N teži beskonačnosti. Uostalom, kada neko informacije o Bogu traži ne u Crkvi, nego u samostalnom "tumačenju" Pisama, kada ista ta Pisma upotpunjava Talmudom, kuranom, onda se zaista i ne može govoriti o zabludi. To je hereza, tačnije apostaza. Veoma opasna apostaza.

Hvala Bogu da se takvi nisu organizovali, no to ne znači da neće. A, onda eto nama 50.001 sekte, za koju slobodno mogu da predložim i naziv: "Nazaremani",

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Zaista? Pa vidi Jovane, i meni je sponatno i potpuno slobodno došlo da povežem Staro Egipatski monoteizam (Amenizam i Atonizam) sa onim Biblijskim, a onda su se "dokazi" sami nizali. No, meni ni na kraj pameti nije bilo da ta svoja "saznanja" širim kao nova otkrića vezana za veru koju ispovedam. Niti mi je na pamet padalo da druge ubeđujem u istinitost svojih "saznanja".

Dobro, to je tvoja odluka. Tvoja savest. Ali zašto svoje pravo ne bi ja iskoristio. Ti svoej nisi ja svoje jesam. Naravno, ja nikoga ne ubeđujem ali opet koristim pravo da to iznosim :)...i branim.

Na pitanje zašto odgovor je jednostavan. Ne smatram Pisma isključivim autoritetom, niti ih tretiram kao nešto što je Bog lično pisao. Još manje insisitiram na doslovnosti.

Ok. Sasvim legitiman stav.

Jednom rečju nemam nameru da budem novi Bignino. Niti mi je cilj da stvaram novu religiju.

Ni ja takođe. Ja u okviru jedne govorim ovo.

Opet, ako ikada nešto novo otkriješ..i ti možeš izneti i trebaš..ne moraš uvek da čekaš na nekog drugog koga smatraš svetijim i boljim od sebe jer ni ti nisi ništa manje svet i dobar u odnosu na neki autoritet koji ćeš čekati da zvanično nešto ozvaniči.

Pozdrav.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne mislim ništa specifično o onome šta sam razumeo. Jedino hvalim Boga na razumevanju i na vođstvu.

Zar Bog vodi one koji se izruguju vjeri Njegove Crkve?

Niti sada mislim da moram na tome ostati jer moja sloboda u istraživanju i razumevanju je najvažnija i nema čoveka da sve razume odmah. Postepenost u istraživanju je najvažnija.

Krasno. Nedavno si sam priznao kako si nedavno vjerovao posve suprotno, sada vjeruješ ovako kako vjeruješ, i najavljuješ kako bi vrlo uskoro ponovo mogao vjerovati posve drugačije. Ima li išta drskije, od toga da netko tko je ovakav "duhovno-religiozni jebi...tar" druge ljude poziva da mu povjeruju i da mu se pridruže.

Niti sada mislim da moram na tome ostati jer moja sloboda u istraživanju i razumevanju je najvažnija

Crkva i Sveto pismo uče da je spasenje duše čovjeku najvažnije. Sloboda, dapače, kad nije u funkciji čovjekova spasenja ne dolazi od Boga, nego od đavla. Nitko ljude ne huška: Tražite slobodu i svoja prava, koliko to čini đavao. Ne vjerujte nikome, a pogotovo ne vjerujte Crkvi, najčešća je đavlova mantra.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Krasno. Nedavno si sam priznao kako si nedavno vjerovao posve suprotno, sada vjeruješ ovako kako vjeruješ, i najavljuješ kako bi vrlo uskoro ponovo mogao vjerovati posve drugačije.

Vrhunska sloboda.

Sloboda, dapače, kad nije u funkciji čovjekova spasenja ne dolazi od Boga, nego od đavla.

Slobodna savest je ono što je Bogu po volji. Pereko savesti ništa. Apostoli pozivaju da sve proveravamo...

Tako apostol Pavle kaže da "sve što nije po savesti jeste greh"..hoćemo li ostati u grehu ako radimo pritivu savesti i onoga što nam je otkriveno?

Sloboda savesti je vrhunac Božijeg dela a ropstvo nije od Boga. Posebno ropstvo ljudskim autoritetima.

I tebi poziv..nisi ništa manje vredan i bitan od bilo kog drugog čoveka ma ko on bio i neka ti čovek ne bude autoritet već Bog.

Uzgred..ti recimo osuđuješ moju slobodu da ostanem u Reči Božijoj i da je istražujem..ta sloboda je nešto opasno a ova recimo sloboda

netko tko je ovakav "duhovno-religiozni jebi...tar"

u lepom hrišćanskom izražavanju je recimo u skladu sa propisima i ta sloboda nije opasna :)..eto time se pokazuje da ne braniš istinu već autoritet ljudi...

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Slobodna savest je ono što je Bogu po volji. Pereko savesti ništa. Apostoli pozivaju da sve proveravamo...

Ali ne da Evanđelje mijenjamo.

QUOTE="Jovan Prezviter, post: 3157792, member: 689753"]
Tako apostol Pavle kaže da "sve što nije po savesti jeste greh"..[/QUOTE]

Kaže sveti Pavao i slijedeće: Gal 1,8: Ali kad bismo vam mi, ili kad bi vam anđeo s neba navješćivao neko evanđelje mimo onoga koje vam mi navijestismo, neka je proklet!

Sloboda savesti je vrhunac Božijeg dela a ropstvo nije od Boga. Posebno ropstvo ljudskim autoritetima.greh"..

1 Kor 10,23: Sve je slobodno!« Ali – sve ne koristi. »Sve je dopušteno!« Ali – sve ne saziđuje.

I tebi poziv..nisi ništa manje vredan i bitan od bilo kog drugog čoveka ma ko on bio i neka ti čovek ne bude autoritet već Bog.

A zašto si ti ljudski autoritet, svoj vlastiti, stavio iznad Boga, iznad Kristove crkve koja je stup i uporište istine?

Uzgred..ti recimo osuđuješ moju slobodu da ostanem u Reči Božijoj i da je istražujem..

Nema dvojbe da ti je Bog dao slobodu da tumačiš Njegovu Riječ kako te god volja, ali je još manje dvojbe da si na strani Božijeg neprijatelja svaki put kada Božju riječ protumačiš suprotno učenju Kristove crkve. Jer, Krist nije zajamčio tebi da te neće nadvladati vrata paklena, nego svojoj Crkvi.

:)..eto time se pokazuje da ne braniš istinu već autoritet ljudi...

Ne podmeći. Ja branim Isusov autoritet i autoritet apostola. Isus, a ne neki ljudi, je jamac Crkvi da je ni vrata paklena neće nadvladati. I drugo, Pavao tvrdi da je Crkva stup i uporište istine.

Ti činiš ono što meni podmećeš, da se oslanjam na ljudski autoritet. Ti odbacuješ vjeru Kristove crkve, kojoj je jamac Krist, i oslanjaš se na "vlastitu pamet i vlastito razumijevanje".

Natrag