Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Prvo, ne vrijeđaj školovane Židove.

Oh...još ću te "naterati" da razumeš učene Hebreje.

Oni su vrlo dobro znali kad se netko "pravi Bogom", jedino su krivo optužili Isusa za hulu jer nisu prepoznali da Isus jest pravi Bog. (posve isto kao i u tvom slučaju)

Moraš čuti šta im Isus kaže..ono šta su razumeli razumeli (a očigledno nisu baš dobro) ali Isus im daje odgovor. On kaže lepo da su oni u Pslamu 82 nazvani "bogovima" pa isto primenjuje na sebe jer ako oni na to imaju pravo i Isus ima takođe. Ali Isus ne ide dalje od izraza "elohim"-"theoi"(grč) a znamo da Isus primenivši na sebe taj izraz On ne ide dalje od tog izraza a taj izraz kao što vidimo ne označava Božanstvo.

Samo da ti to hoćeš da vidiš.

I drugo, radi li se u Tominu slučaju (Gospodin moj i Bog moj) o "Bogu" ili "bogu"?

Upravo o "bogu" jer iz Jovana 10,33.34 vidimo da kada Isus ne sebe primenjuje izraz "theos" On ne ide dalje od te primene na ljudske opunomoćenike iz Psalma 82. Toma kada se obraća Isusu sa T/theos on takođe ne ide dalje od onoga što je sam Isus pod tim podrazumevao u razgovoru sa Jevrejima.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
jedino su krivo optužili Isusa za hulu jer nisu prepoznali da Isus jest pravi Bog. (posve isto kao i u tvom slučaju)

Bojim se da su prepoznali...

Jer vidi:

"U ono vrijeme: Reče Isus glavarima svećeničkim i starješinama narodnim: »Drugu prispodobu čujte! Bijaše neki domaćin koji posadi vinograd, ogradi ga ogradom, iskopa u njemu tijesak i podiže kulu pa ga iznajmi vinogradarima i otputova. Kad se približilo vrijeme plodova, posla svoje sluge vinogradarima da uzmu njegov urod. A vinogradari pograbe njegove sluge pa jednoga istukoše, drugog ubiše, a trećega kamenovaše. I opet posla druge sluge, više njih nego prije, ali oni i s njima postupiše jednako.

Naposljetku posla k njima sina svoga misleći: ‘Poštovat će mog sina.’ Ali kad vinogradari ugledaju sina, rekoše među sobom: ‘Ovo je baštinik! Hajde da ga ubijemo i imat ćemo baštinu njegovu!’ I pograbe ga, izbace iz vinograda i ubiju.

Kada dakle dođe gospodar vinograda, što će učiniti s tim vinogradarima?« Kažu mu: »Opake će nemilo pogubiti, a vinograd iznajmiti drugim vinogradarima što će mu davati urod u svoje vrijeme.«

Kaže im Isus: »Zar nikada niste čitali u Pismima: Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni.Gospodnje je to djelo – kakvo čudo u očima našim! Zato će se – kažem vam – oduzeti od vas kraljevstvo Božje i dat će se narodu koji donosi njegove plodove!" Mt 21, 33-43

I posle Jovan tvrdi da Isus nešto "ne zna".... Zna i te kako.

Upravo o "bogu" jer iz Jovana 10,33.34 vidimo da kada Isus ne sebe primenjuje izraz "theos" On ne ide dalje od te primene na ljudske opunomoćenike iz Psalma 82. Toma kada se obraća Isusu sa T/theos on takođe ne ide ddalje od onoga što je sam Isus pod tim podrazumevao u razgovoru sa jevrejima.

Ne, jer oni kojima se Isus obraćao, su veoma dobro znali o čemu Isus govori. Ne radi se o "elohim" nego o HA ELOAH. Zato i žele da ga ubiju.

Ne vredi, Isus jeste ono šta za Njega veruje Crkva Njegova (ne fantomske maštarije dokonih američkih pismolatora, nego prava Crkva) i ti i oni kojima si poverovao tu ne možete doslovno ništa.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne, jer oni kojima se Isus obraćao, su veoma dobro znali o čemu Isus govori.

Pa problem je što se ti kao i Slap oslanjate na njihovo razumevanje a ne slušaš Isus šta On kaže i šta On podrazumeva. Isus je na sebe primenio izraz iz Psalma 82..

Eto sad su oni učeni i pametni ako treba "moju" tezu da potvrde jel da? :)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
I drugo, radi li se u Tominu slučaju (Gospodin moj i Bog moj) o "Bogu" ili "bogu"?

Upravo o "bogu" jer iz Jovana 10,33.34 vidimo da kada Isus ne sebe primenjuje izraz "theos" On ne ide dalje od te primene na ljudske opunomoćenike iz Psalma 82. Toma kada se obraća Isusu sa T/theos on takođe ne ide dalje od onoga što je sam Isus pod tim podrazumevao u razgovoru sa Jevrejima.

Sada pogledajmo što je tvrdio "Jovan Prezviter Prekjučerašnji":

Kada je Toma video delo koje je Hristos učinio oslovio Ga je i sa Theos..jer je delo vaskrsa zaista delo Boga.
-------------------------------
Hvala Bogu da je "Jovan Prezviter" sam sebi "začepio usta", i tako sam razgolio i pokazao svu bijedu svoje argumentacije. Jovanu Prezviteru - "teologu kako-vjetar-puše" - Bog je svojevrsni bog džoker. Treba li Jovanu Bog, bog džoker će biti Bog. Treba li Jovanu bog čovjek, bog džoker će biti baš to. Čak, treba li Jovanu bog magarac, Jovanov bog džoker će biti i to. :)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Hvala Bogu da je "Jovan Prezviter" sam sebi "začepio usta", i tako sam razgolio i pokazao svu bijedu svoje argumentacije. Jovanu Prezviteru - "teologu kako-vjetar-puše" - Bog je svojevrsni bog džoker. Treba li Jovanu Bog, bog džoker će biti Bog. Treba li Jovanu bog čovjek, bog džoker će biti baš to. Čak, treba li Jovanu bog magarac, Jovanov bog džoker će biti i to.

Jovan napreduje u razumevanju... :). Jovan nema zacementran autoritet..već ide kuda ga Božija Reč vodi..uostalom ovo nije portal zvaničnih i nepomičnih crkvenih učenja..ovo je portal koji treba da posluži za razmenu mišljenja pa i korigovanje...nema crkvenog suda koji će nadgledati pisanije.

Sada kada imamo još bolje razumevanje Pisama hoćemo ih odbaciti zbog pređašnjih stavova?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jovan napreduje u razumevanju... :). Jovan nema zacementran autoritet..već ide kuda ga Božija Reč vodi..

Sada kada imamo još bolje razumevanje Pisama hoćemo ih odbaciti zbog pređašnjih stavova?

Druže, "kako vjetar puše", ja ipak biram vjerovati Isusu a ne tebi. Isus je jamac svoje Crkve, a ne tvoj.

Ja pozivam i tebe da Isusu povjeruješ, kani se vlastite pameti i mudrosti, mnoge je odvela na put propasti.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Druže, "kako vjetar puše", ja ipak biram vjerovati Isusu a ne tebi. Isus je jamac svoje Crkve, a ne tvoj.

Pa ako Mu veruješ..nemoraš meni naravno..veruj ono što kaže u Jovanu 10,33.34..

Ja pozivam i tebe da Isusu povjeruješ, kani se vlastite pameti i mudrosti, mnoge je odvela na put propasti.

Verujem Mu samo Ga moramo razumeti...imaj na umu vekovi su prošli i melenijumi a mi ne živimo u vreme kada je On delovao i u vreme apostola. Mnoge tradicije ljudi(mnogih iskrenih..i poštenih i vernih nema dileme) ali su to njihove interpretacije i viđenje onoga što je Isus rekao.

Evo ja sam recimo smatrao da izraz Theos uvek označava Boga...tako sam čitao, tako sam učen...no kada sam evo ovih dana to proverio došao sam do novih razumevanja...i shvatio da su "ljudi" izneli svoje viđenje stvari i da sam ja poverovao ustaljenoj tradiciji u vezi ovog izraza. Kada sam sam proverio i video da ova tvrdnja nije tačna mogao sam razumeti potpunije ono što je Isus podrazumevao kada se poziva na Psalam 82.."rekoh bogovi ste"...a onda taj izraz primenjuje na sebe. Zaista mi nije bilo teško razumeti šta On tu misli.

Kada razumemo šta Isus misli onda ćemo razumeti da ni Njegovi učenici ne mogu misliti drugačije koristeći iste termine pa tako Toma pod terminom "Eloah" ne može misliti dalje od onoga što im je Isus u najkonretnijem slučaju pojasnio...

Radi se o razumevanju rečenog..nekada nije dovljno samo citirati jedan stih i pojam u njemu van razumevanja ostalih tekstova jer je sve povezano.

Živ mi bio i voleo bih da imaš želju da razumevaš Božiju Reč i da svi zajedno stalno napredujemo u razumevanju.

Neka tako bude. Amin.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Verujem Mu samo Ga moramo razumeti...imaj na umu vekovi su prošli i melenijumi a mi ne živimo u vreme kada je On delovao i u vreme apostola. Mnoge tradicije ljudi(mnogih iskrenih..i poštenih i vernih nema dileme) ali su to njihove interpretacije i viđenje onoga što je Isus rekao.

Zato Isus i je utemeljio svoju Crkvu, znajući da nama ljudima treba "sigurnost i sidro Istine". I zato Isus i je baš Crkvi, i samo Crkvi zajamčio da je ni vrata paklena neće nadvladati. I baš zbog tog Isusova jamstva, sveti Pavao nam priziva svijesti da je baš Crkva stup i uporište istine.

Evo ja sam recimo smatrao da izraz Theos uvek označava Boga...tako sam čitao, tako sam učen...no kada sam evo ovih dana to proverio došao sam do novih razumevanja...

Krasno, "ovih dana si došao do novih razumijevanja". Ovo je najbolji dokaz da ti čovjek ne treba vjerovati, i da treba "pobjeći što dalje od tvojih razumijevanja". Jer ćeš ti već prekosutra doći do "svojih novih razumijevanja", a ova koja sada predstavljaš Božjim otkrivenjem istine, odbacit ćeš kao "staru krpu".

Kada sam sam proverio i video da ova tvrdnja nije tačna mogao sam razumeti potpunije ono što je Isus podrazumevao kada se poziva na Psalam 82.."rekoh bogovi ste"...a onda taj izraz primenjuje na sebe. Zaista mi nije bilo teško razumeti šta On tu misli.

Živ mi bio i voleo bih da imaš želju da razumevaš Božiju Reč i da svi zajedno stalno napredujemo u razumevanju.

Oprosti, ali ne bih se uputio na "put razumijevanja Božje Riječi" sa čovjekom koji skoro svako jutro otkriva "novu Božju istinu" istovremeno odbacujući svoju "jučerašnju Božju istinu" kao staru krpu.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Verujem Mu samo Ga moramo razumeti...imaj na umu vekovi su prošli i melenijumi a mi ne živimo u vreme kada je On delovao i u vreme apostola.

Razumemo ga mi veoma dobro. Uostalom zato je i poslao Duha Svetoga, da bi smo Ga razumeli. Ujedno to što ne žvimo u vreme kada je On delovao, ne znači aposlutno ništa. Jer Bog vremenom ograničen nije.

Mnoge tradicije ljudi(mnogih iskrenih..i poštenih i vernih nema dileme) ali su to njihove interpretacije i viđenje onoga što je Isus rekao.

Hmm, problem je što Pismo nije autoritet samo po sebi, tako da krenemo li tvojom logikom, a to je logika skruptulatora i onih koji su alergični na Tradiciju (jer ne mogu da shvate da Pisma Bog lično nije pisao, nego da su ista plod zapisivanja usmene poruke, oralne Tradicije) nećemo razumeti Isusa. Nikada Ga nećemo razumeti.

Ujedno, čini se da je malo (da li je to baš malo?) licemerno se pozivati na to da postoje nekakve "tradicije" i "interpretacije" koje navodno "iskrivljuju" ono što je Isus rekao uz istovremenu tvrdnju da je upravo tvoje (vaše) viđenje i interpretacija ispravno.

Naime, cilj takve "argumentacije" je negiranje Crkvenog autoriteta, jer ista - Crkva uči da je osnova tumačenja vere uzajamno prožimanje Pisama (koje je ona i kanonizovala) i Tradicije (na istoku nazvane Sveto Predanje). A ta dva u Crkvi ne isključuju jedno drugo.

Zato Isus i je utemeljio svoju Crkvu, znajući da nama ljudima treba "sigurnost i sidro Istine". I zato Isus i je baš Crkvi, i samo Crkvi zajamčio da je ni vrata paklena neće nadvladati. I baš zbog tog Isusova jamstva, sveti Pavao nam priziva svijesti da je baš Crkva stup i uporište istine.

Upravo tako. A nad tom Crkvom i u toj Crkvi je Duh Sveti.

Oprosti, ali ne bih se uputio na "put razumijevanja Božje Riječi" sa čovjekom koji skoro svako jutro otkriva "novu Božju istinu" istovremeno odbacujući svoju "jučerašnju Božju istinu" kao staru krpu.

Ne bi ni trebao. Jer on samo sledi onu Mileritsku blasfemiju od "evolutivne" ili postepene "teologije", smišljene upravo zato da bi se opravdale blasfemije njihovog stuba, "crkve" i emanacije "Duha proroštva", Ellen Gould Harmon White.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Prezren beše i odbačen između ljudi, bolnik i vičan bolestima..", Isaija 53,3

Još jedan tekst koji govori o ČOVEKU za Mesiju. Tekst kaže "između ljudi"...On je jedan između ljudi...ljudska priroda.

Natrag