Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
"Prezren beše i odbačen između ljudi, bolnik i vičan bolestima..", Isaija 53,3

Još jedan tekst koji govori o ČOVEKU za Mesiju. Tekst kaže "između ljudi"...On je jedan između ljudi...ljudska priroda.

Evo što sam te već prije bio zamolio:

K'o Boga te molim, nemoj više dokazivati da je Isus "potpuno zemaljsko biće" - da je pravi čovjek, jer tako kršćani vjeruju i ispovijedaju već dvije tisuće godina. "Pliz".

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Evo što sam te već prije bio zamolio:

Pismo to jasno uči...ovo je tekst Pisma. I nema potrebe da me zamoljavaš da ne iznosim ono što smatram istinom. Zašto ne bih? Na temi koja je i otvorena za to?

Neka stoji svaki tekst koji govori o ovome tj. o prirodi Čovečijoj..da vidimo svaki izveštaj.

Ti slobodno iznosi nove tekstove koje bi mogao iskoristiti u svojoj argumentaciji.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pismo to jasno uči...ovo je tekst Pisma. I nema potrebe da me zamoljavaš da ne iznosim ono što smatram istinom. Zašto ne bih? Na temi koja je i otvorena za to?

Neka stoji svaki tekst koji govori o ovome tj. o prirodi Čovečijoj..da vidimo svaki izveštaj.

Ti slobodno iznosi nove tekstove koje bi mogao iskoristiti u svojoj argumentaciji.

A kome ti dokazuješ da je Isus pravi čovjek? Nama kršćanima ne moraš, mi to vjerujemo već dvije tisuće godina. Naravno, uz vjerovanje da je Isus i pravi Bog. :)

P.S. Toma: Gospodin moj i Bog moj.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A kome ti dokazuješ da je Isus pravi čovjek? Nama kršćanima ne moraš, mi to vjerujemo već dvije tisuće godina. Naravno, uz vjerovanje da je Isus i pravi Bog. :)

P.S. Toma: Gospodin moj i Bog moj.

Ti si tu da izneseš i ovu drugu stranu :)..samo napred.

Što se Tome tiče, Toma koristi izraz Theos koji svakako ima značenje "bog" a ne Bog. Sam Isus u Jovanu 10,33.34 kada primenjuje na sebe jedini put izraz u grčkom prevedenom sa "theos" On tu citira psalam 82 gde stoji "elohim" a koji se ne odnosi na Božanstvo već na "bogovi" koji se koristi za ljude sa uzvišenim položajem.

Toma dakle jedino može Isusa osloviti sa theos u onom kontekstu koji je sam Isus koristio. Ne, kontekst kasnijih tumačenja.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ti si tu da izneseš i ovu drugu stranu :)..samo napred.

Što se Tome tiče, Toma koristi izraz Theos koji svakako ima značenje "bog" a ne Bog. Sam Isus u Jovanu 10,33.34 kada primenjuje na sebe jedini put izraz u grčkom prevedenom sa "theos" On tu citira psalam 82 gde stoji "elohim" a koji se ne odnosi na Božanstvo već na "bogovi" koji se koristi za ljude sa uzvišenim položajem.

Toma dakle jedino može Isusa osloviti sa theos u onom kontekstu koji je sam Isus koristio. Ne, kontekst kasnijih tumačenja.

Neki dan si k'o sumanut ponavljao kako se "Bog moj" u Tominu uskliku odnosi baš na Boga - Boga s velikim B. :) Hoćeš da te citiram?

P.S. Jovane, jesi li prestao vjerovati u Trojstvo? Ako Isus nije Bog, kako ti tvrdiš, ništa ni od Trojstva, zar ne?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Neki dan si k'o sumanut ponavljao kako se "Bog moj" u Tominu uskliku odnosi baš na Boga - Boga s velikim B. :)Hoćeš da te citiram?

P.S. Jovane, jesi li prestao vjerovati u Trojstvo? Ako Isus nije Bog, kako ti tvrdiš, ništa ni od Trojstva, zar ne?

Šta kažeš za ovaj argument...za Jovana 10,33.34?

Inače, ima li citat gde IsUs za sebe igde koristi grčki.theos i to bez sumnje da se odnosi na Theos sa velikim B? Jedini citat je u Jovanu 10,33.34 i tu nije veliko B. A da li postoji negde gde to Isus kaže?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Daj mi odgovor gde si ovo odgovorio..nađi i postavi da vidm. I drugi je da li imaš tekst gde Isus i jednom govori o sebi kao Theos-u sa nedvosmislenim unačenenjem Theos?

Govori Isus za sebe - Ja jesam - isto što je Bog obraćajući se Mojsiju rekao za sebe. :)

Zašto ti ne odgovaraš na pitanja. Dakle, jesi li prestao vjerovati u Trojstvo? Ako Isus nije Bog, kako ti tvrdiš, ništa ni od Trojstva, zar ne?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Govori Isus za sebe - Ja jesam - isto što je Bog obraćajući se Mojsiju rekao za sebe.

To smo već komentarisali. Isus nigde ne koristi onu formulaciju koja jeste prava skraćenica za to. Prava skraćenica bi bila "Koji jest" a ne "Ja sam(jesam)". I ako daš primetiti Jevreji nigde ne potežu argumentom na to izgovoreno Ja jesam-Ja sam. Rekoh grčki izraz "ego eimi"-ja sam nije skraćenica koju Mojsije koristi za Boga a to je "Koji jest"..to je pravi uput a ne Ja sam. I za to "Koji jest" postoji u Otkrivenju 1,4.8 pravi grčki izraz a ne ego eimi.

Nego ni to te nisam pitao nego za Jovana 10,33.34..to sam te pitao za to nisi dao komentar...tu se vidi da se Isus poziva na Psalam 82("bogovi") a ne na "Bog"..kada govori o sebi. Šta na to kažeš? Zašto Isus koristi citat iz Psalma 82 koji ne upućuje na Jahve niti Elohim već "elohim"? to sam te pitao..gde si postavio odgovor..daj da čujemo.

Takođe dužan si odgovor gde Isus igde za sebe kaže "Theos"?

Kada to odgovoriš i ja ću na ovo

Dakle, jesi li prestao vjerovati u Trojstvo? Ako Isus nije Bog, kako ti tvrdiš, ništa ni od Trojstva, zar ne?

Mada je to lično pitanje a ne vezano za temu i...nema ništa ovde citirano već konstatacije..ali odgovoriću kada najpre odgovoriš na ovo gore.

Natrag