Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Zato Darth, ego eimi nije Koji Jest već Ja jesam...u hebrejskom mora a-sher ispred eh-yeh i to uvek označava Boga Svemoćnog.

Dakle, sada su i oni hebrejski sveštenici i poznavaoci svog jezika i pisama, oni koji su s hebrejskog preveli Torah na Grčki, budale i nepismeni, a tvoji "izvori" sveznalice i jedini u "direktnom" kontaktu sa Bogom?

14καὶ εἶπεν ὁ θεὸς πρὸς Μωυσῆν λέγων Ἐγώ εἰμι Exodus 3.14 - Septuaginta

Samo antikrist niječe da je Isus Bog.

Ili Boga predstavlja neaktivnim, statičnim Bićem

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Dakle, sada su i oni hebrejski sveštenici i poznavaoci svog jezika i pisama, oni koji su s hebrejskog preveli Torah na Grčki, budale i nepismeni, a tvoji "izvori" sveznalice i jedini u "direktnom" kontaktu sa Bogom?

Jovan, to je pokazao ovdje na forumu, ne prepoznaje i ne razlikuje dijelove rečenice i kad je na srpskom napisana.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465

Znam. Zato što taj tekst ne potvrđuje tvoju tezu već upravo govori suprotno od onoga što ti tvrdiš.

Isus je sebe poistovetio sa "elohim" u Jovanu 10,33.34 citirajući Psalam 82. Isus sa druge strane NIKADA se nije poistovetio sa Elohim. Zato je to teško dokazati supotno. Ko god uzme u razmnatranje Jovan 10,33.34 ne može doći do drugačijeg objašnjejna od ponuđenog i jasnog pa zato oni koji to ne žele da vide ne žele ni razmatrati Jovan 10,33.34..ali dobro. Jasno je da tu Isus o sebi govori kao "elohim". I zato ni Toma ne može drugačije nazvati svog voljenog Učitelja i Gospoda jer bi to bilo u suprotnosti sa onim kako je Isus podučavao.

Otkrivenje 1,4.8.."Koji Jest"ων je jedini izraz za Jahve..Boga Svemogućeg..a ne Ja sam...ovde si preskočio da dodaš kod ego eimi Ἐγώ εἰμι ono što ne želiš da vidiš a to je nastavak:

ων verb - present participle - nominative singular masculine
on oan: being -- be, come, have.

U prevodu "Koji Jest"

Ja sam ne predstavlja ništa samo za sebe. Formulacija "Koji Jest" samo za sebe se upotrebljava za opis Jahve...Svemoćnog Boga.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Toma: Gospodin moj i Bog moj.

Jovan 10,33.34...."elohim" a ne "Elohim"..bog(theoi me) moj.

Samo antikrist niječe da je Isus Bog.

Antihrist upravo uči da osim tela postoji još jedna priroda:

"A svaki duh koji ne priznaje da je Isus Hristos u telu došao, nije od Boga..", 1. Jovanova 4,3

Upozorenje za antihrista jeste da će negirati TELO. Jedina teologija koja ovo čini jeste dualna telo-Bog teologija....ne postoji druga...jer dodavanje prirodi ČOVEKA(TELA) još jednne prirode jeste negiranje da je u TELU došao..jer onda nije u TELU već u TELU I.....

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Još jedan tekst koji govori o ČOVEKU Mešijahu.

"A ja sam crv, a ne čovek; podsmeh ljudima i rug narodu", Psalam 22,6

Poniženje koje Mesija doživljava navodi na to da On sebe figurativno vidi kao "crva"tj. sinonim za poniženje tj. podsmeh i rug no On je ipak ČOVEK...koji doživljava velika poniženje nedostojna čoveka. Ali ne i nečega većeg od ČOVEKA.

Kako to da Ga ni jedan prorok i pisac Torah ne opisuje nečim višim od ČOVEKA?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ovu tvrdnju demantuje natpis na krstu..Luka 23,38

Ne demantuje, jer u sluzbenim dokumentima se uvek pisao i hebrejski, ali to ne znaci da se govorio! Kao sto ni latinski niko nije govorio a svi su se dokumenti i sporazumi sklapali na latinskom! Tako i ovo!

Tako ovde imamo tezu da su Jevreji nakon Vavilona zaboravili svoj jezik i govorili neki srodan tipa "aramejski"..i to nekih više od 1000 godina pa onda ponovo progovororili hebrejski

Nije to teza to je cinjenica! Svi dokazi idu u prilog tome. Apostoli nikad nisu govorili jevrejski, Isus je govorio aramejski, i na krstu izgovara reci na aramejskom! Kada Isus cita svi se cude kako on ume da cita i tumaci a nije se ucio! Knjiga Danila je dopunjena sa aramejskim tekstom, a to je na prelazu, kada je jevrejski izasao iz upotrebe.. Pavle je govorio jevrejskim i nastala je tisina, a to nije slucajno, jer taj jezik su znali samo uceni! Tisina ne bi nastala da su svi taj jezik umeli govoriti i da su ga razumeli, da je on bio u upotrebi! On se tu obraca farisejima koji razumeju! A narod je zacutao jer nisu znali sta on prica, plus su se uplasili jer su videli da je ucen!

Sledeca stvar, septuaginta nije pisana samo za grke, postojala je verzija i za jevreje gde se u tekstu nalazila crtica na kojoj su oni mogli da upisu Bozje ime YHWH. To takodje dokazuje da veliki broj jevreja nije znao hebrejski jezik, nego su govorili grcki ili aramejski ili pak neki drugi jezik, u zavisnosti od podneblja!

A to je razlog zasto ni Novi Zavet ne sadrzi Bozje ime. Prosto jevreji su prestali da govore tim jezikom, pa nisu zadrzali izgovor Bozjeg imena! Znali su oni kako se pise ali ne i kako se izgovara! To je slucaj sa brojnim recima, a ne samo sa ovim imenom. Jevrejski naucnici su u to vreme obnovili izgovor, pa su stavljali suglasnike u tekst, jer jevrejski tekst sadrzi samo samoglasnike. Niko nije to znao da cita, pa su morali ubacivati suglasnike.. Dakle, dodali su suglasnike i u Bozje ime, medjutim problem je sto ovo nije bilo sigurno, nije bilo sigurno da su dodali prave suglasnike. Zbog toga se uvrezilo misljenje da je bolje da se Bozje ime i ne izgovara, jer izgovarati pogresno bi predstavljalo nepostovanje. Zato ga mi nemamo u tekstu! Ne radi se ovde o sujeverju ni o Bozjoj 3. zapovesti toliko, koliko o problemu nepoznavanja izgovora i jezika!

Trece, da to nije samo pretpostavka, svedoci nam istorija, jevreji su govori grcki, aramejski, galilejski itd.. Danas veliki broj jevreja u Izraelu i dalje govori aramejski! Po svetu danas govore jezike naroda u kojima zive i uopste se ne secaju svog maternjeg!

Uzmi bilo koji narod danas, raseli ga kao jevreje, i sta ce se nakon nekog vremena desiti? Oni ce zaboraviti svoj maternji, na primer Srbi u americi jedva da i govore srpski, pomnozi to sa najmanje 5 vekova, i dobijas narod koji je svestan svog porekla, ali koji je izgubio i kulturu i svoj jezik!

Uzmi recimo cigane, njih 90% ne zna svoj maternji, ako neki govore, to je onda mali procenat, i nije vise isti jezik kojim su govorili njihovi preci..

Isto ovo se desilo jevrejima, i istorija svedoci da su oni upravo nakon modernog formiranja drzave Izrael danas, ponovo ucili svoj jezik! Zasto bi ucili ako su znali? S tim sto to vise nije isti jevrejski kojim su govorili njihovi preci!

Ta teza kažem se već odavno u naučnim krugovima napušta. Ona je bila popularna 50-tih i 60-tih prošlog veka ali se pokazalo drugačije sa pronalaskom artefakata.

Kavih "artefakata"? Ako mislis na tekstove tj. trgovacke papire i dokumente, oni su pisani na tri jezika, a buduci da je hebrejski bio sluzbeni jezik jevreja, to nije nista cudno! I kod nas se latinski koristio kao tekst u sluzbenim dokumentima, pa ga niko nije govorio. Crkva pise i staroslovenski pa ga niko ne razume. U SFRJ se pisalo takodje na 3 jezika (na samoj novcanici stoji) pa nisi razumeo sta pise na ostalim. To ne znaci da je jezik u sirokoj upotrebi ako se koristi u sluzbenim dokumentima! Zapravo ne znaci da je u bilo kakvoj govornoj upotrebi!

Ako ti imas nesto bolje prilozi, a za dokumente znam dobro, i oni nisu dokaz upotrebe jezika u svakodnevnom obracanju!

Sta vise, i sam tekst evandjelja dokazuje da ono sto imamo nije prevod sa hebrejskog, a moralo bi biti ako je originalno pismo bilo na hebrejskom jeziku!

Dakle, zasto apostoli nisu pisali svoja evandjelja na hebrejskom? Bar poslanicu jevrejima bi Pavle napisao na hebrejskom ako je jevrejima namenjena! Medjutim analiza teksta dokazuje da se tu ne radi o hebrejskom jeziku koji je preveden na grcki!

Zaboravih reci da pisci evandjelja ne koriste ni jevrejski kalendar vec rimski kada racunaju vreme! To smo elaborirali na drugim temama..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Antihrist upravo uči da osim tela postoji još jedna priroda:

"A svaki duh koji ne priznaje da je Isus Hristos u telu došao, nije od Boga..", 1. Jovanova 4,3

Upozorenje za antihrista jeste da će negirati TELO.

1. "Duhovni roditelji" Adventista sedmog dana - Katari i Albigenzi - su tvrdili da Isus nije došao u pravom tijelu, dakle, vas Adventiste su rodili antikristi.

2. Antikrist, osim što niječe Isusovo pravo tijelo, niječe i Krista Boga.

Jovane, ti i po "duhovnoj genetici" i po vlastitim stavovima čvrsto stojiš na pozicijama antikrista.

Jovan niječe Trojstvo, niječe da je Isus Bog i napada Crkvu kojoj je Isus zajamčio da je ni vrata paklena neće nadvladati. Kladio bih se u 10 000 Eura, da iz dna duše mrzi Blaženu Djevicu Mariju.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
1. "Duhovni roditelji" Adventista sedmog dana - Katari i Albigenzi - su tvrdili da Isus nije došao u pravom tijelu, dakle, vas Adventiste su rodili antikristi.

2. Antikrist, osim što niječe Isusovo pravo tijelo, niječe i Krista Boga.

Problem je što moderni (ne tako moderni) antikristi, veruju nešto mnogo gore od pukog negiranja dolaska u telu. Naime njima je telo isto što i supstancija, natura, narav, priroda. Oni ma koliko da tvrde da su "verujući" su u suštini nevernici.

Jovane, ti i po "duhovnoj genetici" i po vlastitim stavovima čvrsto stojiš na pozicijama antikrista.

Kako bi drugačije i mogao kada znamo odakle je potekao i koga stavlja na istu ravan sa Sv. Augustinom.

Jovan niječe Trojstvo, niječe da je Isus Bog i napada Crkvu kojoj je Isus zajamčio da je ni vrata paklena neće nadvladati.

Svi oni tako čine. Te je zato ovo naše odgovaranje i argumentovano suprotstavljanje njegovom, ali i njegove "braće" propovedanju i učenju upravo ono što mi, dakle i Mire, ti, ja, kao deo Crkve i trebamo činiti, jer:

One koji griješe, pred svima ukori da i drugi imaju straha! Zaklinjem te pred Bogom i Kristom Isusom i izabranim anđelima da se toga držiš bez predrasude i ništa ne činiš po naklonosti.“ (1 Tim 5, 20-21)

Braćo moja, odluta li tko od vas od istine pa ga tkogod vrati, znajte: tko vrati grešnika s lutalačkog puta njegova, spasit će dušu njegovu od smrti i pokriti mnoštvo grijeha.“ (Jak 5, 19-20)*

No, kako Jovan, ali i oni od kojih je potekao doslovno ne mogu prestati u svojim grehovima i lutanjima, jer posednuće je čini se jako, pozvani smo i da učinimo ovo:

S krivovjercem nakon prvoga i drugog upozorenja prekini znajući da je izopačen i da griješi: on sam sebe osuđuje.“ (Tit 3, 10-11). **

A sve ovo je u skladu sa onim što nam kao upustsvo daje sam Bog:

Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo. Ako te posluša, stekao si brata. Ne posluša li te, uzmi sa sobom još jednoga ili dvojicu, neka na iskazu dvojice ili trojice svjedoka počiva svaka tvrdnja. Ako ni njih ne posluša, reci Crkvi. Ako pak ni Crkve ne posluša, neka ti bude kao poganin i carinik.“ (Mt 18, 15-17)

* Sv. Jakov ovde vidimo ne govori o nekakvom uspavanom telu, jer grehovi i lutanja, ne nauđuju nećemu što je propadljivo, ili uspavano. Dakle, čak i onaj za koga ovi drže "pravim poglavarom Crkve" veruje u postojanje duše.

** Zato sam skoro sve njih i stavio na ignore.

Kavih "artefakata"? Ako mislis na tekstove tj. trgovacke papire i dokumente, oni su pisani na tri jezika, a buduci da je hebrejski bio sluzbeni jezik jevreja, to nije nista cudno!

Forenzička "teologija" ih upropaštava, u toj meri da to oni u svojoj aroganciji nisu ni svesni. Izneću samo jedan primer, kralj - car, Hoshea - Josija, isti onaj u za čije vladavine je i zapisana knjiga o Jošui Navinu, na koga su ovi Mileriti tako "ponosni" i osetljivi (na obojicu, i na Josiju i na Hosheu - Jošuu), isti onaj koji je navodno "očistio" veru od "paganskih" elemenata, objavljuje pečate na kojima se nalazi Ankh, a YHWH je prikazan kao sunčev disk, dok su njime posednuti i oduševljeni Mileriti toliko alergični na pomen sunca smatrajući ga paganskim, da im je Dan Gospodnji "balsfemija" i paganština, samo zato što se isti na engleskom naziva Sunday.... iako se u Psalmu 82 YHWH upravo naziva suncem i štitom (Shamash, Ahu)

Toliko o "moralnosti", "pravednosti" i pre svega poznavanju stvari.

Natrag