Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Samo Boga ima autoritet Boga. Dakle, Isusov autoritet Boga, dok je živio na zemlji, potiče od toga što je On osim što je bio čovjek bio i Bog.

Zato je tvoja teza da bi netko tko je samo čovjek imao ovlasti Boga zapravo bogohuljenje.

Poreklo Božansko je ono što daje pravo Božanskog autoriteta i pored toga što je zemlji samo čovečanske prirode. On nije bogohulnik jer taj autoritet ima potporu.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
On nije bogohulnik jer taj autoritet ima potporu.

Bog ne funkcioniše na "pravničkim" osnovama.

Dakle ne radi se o nekakvim potporama, nego o suštini. Bog koji govori i deluje autoritetom Boga.

To što su "pravnici" hteli da ga ubiju, govori samo o tome da su odbacivali mogućnost da se pred njima nalazi Bog. Držali su ga samo čovekom. A čovek koji se Bogom predstavlja, po njihovom zakonu mora umreti.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Bog ne funkcioniše na "pravničkim" osnovama.

Dakle ne radi se o nekakvim potporama, nego o suštini. Bog koji govori i deluje autoritetom Boga.

To što su "pravnici" hteli da ga ubiju, govori samo o tome da su odbacivali mogućnost da se pred njima nalazi Bog. Držali su ga samo čovekom. A čovek koji se Bogom predstavlja, po njihovom zakonu mora umreti.

Ti smatraš da autoritet nije validan i pored porekla Božanskog koje ima Hristos?
Kada im Isus govori da On "ima takvu vlast" od Oca zar to nije dovoljno.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Poreklo Božansko je ono što daje pravo Božanskog autoriteta i pored toga što je zemlji samo čovečanske prirode. On nije bogohulnik jer taj autoritet ima potporu.

Svi mi ljudi imamo Božansko podrijetlo. Nije nas ljude stvorio sotona. :) Bog nas je stvorio "na svoju sliku i priliku" (Post 1 26-27). Po tebi bismo se, dakle, svi mogli ponašati kao da je svatko od nas Bog!?!? Je li svatko od nas Bog? Smije li svatko od nas sebe nazvati "gospodarom subote"? Smije li svatko od nas reći ljudima: Tako vam je zapovjedio Mojsije, a ja vam zapovijedam ovako"? Smije li svatko od nas reći ljudima: Ako ne povjerujete da Ja jesam umrijet ćete u grijesima svojim?

P.S. Jasno je. Isus je bio Bog ili bogohulnik. :)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Svi mi ljudi imamo Božansko podrijetlo. Nije nas ljude stvorio sotona. :) Bog nas je stvorio "na svoju sliku i priliku" (Post 1 26-27). Po tebi bismo se, dakle, svi mogli ponašati kao da je svatko od nas Bog!?!? Je li svatko od nas Bog? Smije li svatko od nas sebe nazvati "gospodarom subote"? Smije li svatko od nas reći ljudima: Tako vam je zapovjedio Mojsije, a ja vam zapovijedam ovako"? Smije li svatko od nas reći ljudima: Ako ne povjerujete da Ja jesam umrijet ćete u grijesima svojim?

P.S. Jasno je. Isus je bio Bog ili bogohulnik. :)

Ne, mi nemamo Božansko poreklo jer nismo Bog. Poreklo o kome govorim je Božanska priroda...Isus ima to poreklo prirode koju je imao i ima van tela a koju mi nemamo.
Mi prirodu nikada nismo imali niti ćemo imati.
Ali to Hristu daje pravo ili ovlašćenje od Oca...iako je samo u telu.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ti smatraš da autoritet nije validan i pored porekla Božanskog koje ima Hristos?

Ne stavljaj mi u usta ono što nisam rekao.

Dakle, autoritet Isusa jeste validan. Jer ga nosi sam nosilac autoriteta. Ne neko po poreklu, nego po prirodi.

Mi prirodu nikada nismo imali niti ćemo imati.

Grešiš.

Krštenjem zadonijamo Milost, a spasenje nas vraća, tačnije dovodi upravo do te prirode. Gledaćemo Boga svoga Onakvog kakav jeste. Licem u lice.

Ujedno, zar ne reče "Bogovi ste"? U Kraljvstvu - Carstvu, nema ni ženidbe ni udadbe, nema ni smrti.

Šta su bića koja naređuju anđelima, a mi smo na to po Milosti Njegovoj pozvani, to nam je obećano? Bogovi.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne stavljaj mi u usta ono što nisam rekao.

Dakle, autoritet Isusa jeste validan. Jer ga nosi sam nosilac autoriteta. Ne neko po poreklu, nego po prirodi.

Grešiš.

Krštenjem zadonijamo Milost, a spasenje nas vraća, tačnije dovodi upravo do te prirode. Gledaćemo Boga svoga Onakvog kakav jeste. Licem u lice.

Ujedno, zar ne reče "Bogovi ste"? U Kraljvstvu - Carstvu, nema ni ženidbe ni udadbe, nema ni smrti.

Šta su bića koja naređuju anđelima, a mi smo na to po Milosti Njegovoj pozvani, to nam je obećano? Bogovi.

Nikako Darth, nikako. Mi prirodu Božanstva nikako ne možemo imati jer smo stvorenja. Bilo koje stvorenje nema prirodu Jahve...znaš i sam i citirao si često tvoj omiljen stih iz Isaije... kako beše glasi... "slave svoje neću dati nikome" ... Slava Božije prirode neće biti data nikome. A kako bi i moglo.

Drugo, Isus jasno kaže da je Njegova vlast od Oca a ne od prirode...jasno je potpuno. Isus se nigde i nikada nije pozvao na svoju prirodu Božanstva već uvek na "ovlast" od Oca. Inače da je ta priroda sada prisutna tj.u telu ne bi Mi trebala ovlast od Oca.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne, mi nemamo Božansko poreklo jer nismo Bog. Poreklo o kome govorim je Božanska priroda...Isus ima to poreklo prirode koju je imao i ima van tela a koju mi nemamo.

Ali to Hristu daje pravo ili ovlašćenje od Oca...iako je samo u telu.

Tvrdiš, dakle, da je Isus podvojena osoba!?!?!? Tvrdiš da je Isus Bog Sin jedna osoba, a Isus kojeg je rodila Marija druga osoba!?!?!? Tvoje heretičke promisli sve su bogohulnije i bogohulnije. Osim toga proturiječiš sam sebi, pogledaj:

Drugo, Isus jasno kaže da je Njegova vlast od Oca a ne od prirode...jasno je potpuno. Isus se nigde i nikada nije pozvao na svoju prirodu Božanstva već uvek na "ovlast" od Oca. Inače da je ta priroda sada prisutna tj.u telu ne bi Mi trebala ovlast od Oca.

Kad sam te pitao, kako je moguće da Isus za vrijeme svoga života na zemlji prestane biti Bog, ti si odgovorio da Isus nije prestao biti Bog. Evo i ovdje tvrdiš, Isus nije prestao biti Bog, samo njegova Božanska priroda nije prisutna u tijelu. Odgovori - Zašto se onda Isus poziva na Boga Oca, čija priroda po tebi također ne može biti i nije prisutna u Isusu čovjeku, a ne poziva se svoje Boštvo - Boga Sina?!?!

Nacrtat ću ti:

1. Bog Otac je negdje na Nebu i nije u Isusu čovjeku - tvoje učenje

2. Bog Isus je "ostao negdje na Nebu" i nije u Isusu čovjeku - tvoje učenje
-----------------------------------------------------------------
Pitanje: Kad Isus na zemlji želi nastupiti autoritetom Boga, zašto se poziva na Boga Oca a ne poziva na svoje Boštvo - Boga Sina, koji s Bogom Ocem "sjedi na zajedničkom prijestolju"???

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Tvrdiš, dakle, da je Isus podvojena osoba!?!?!? Tvrdiš da je Isus Bog Sin jedna osoba, a Isus kojeg je rodila Marija druga osoba!?!?!? Tvoje heretičke promisli sve su bogohulnije i bogohulnije. Osim toga proturiječiš sam sebi, pogledaj:

Kad sam te pitao, kako je moguće da Isus za vrijeme svoga života na zemlji prestane biti Bog, ti si odgovorio da Isus nije prestao biti Bog. Evo i ovdje tvrdiš, Isus nije prestao biti Bog, samo njegova Božanska priroda nije prisutna u tijelu. Odgovori - Zašto se onda Isus poziva na Boga Oca, čija priroda po tebi također ne može biti i nije prisutna u Isusu čovjeku, a ne poziva se svoje Boštvo - Boga Sina?!?!

Nacrtat ću ti:

Pitanje: Kad Isus na zemlji želi nastupiti autoritetom Boga, zašto se poziva na Boga Oca a ne poziva na svoje Boštvo - Boga Sina, koji s Bogom Ocem "sjedi na zajedničkom prijestolju"???
Vidi, nema potrebe komplikovati ono što je jasno.

Isusovo Božanstvo je neupitno ali nije bilo u telu. Da li išta tu može biti nejasno? Da li je toliko teško shvatiti? Tako dakle Isusova Božanaka priroda nije prestala postojati.

Ovo poslednje...zašto se poziva na Oca? To je dobro pitanje i jedino za dodatno pojasniti. Isus se poziva na Oca tj. Boga jer nije Bog u telu. To je jasno. Pod terminom "Otac" podrazumeva se Božanstvo uopšteno. Ono uključuje svakako Božanstvo sve Tri Ličnosti..tako da pod terminom Otac, jer se misli na Boga-Božanska priroda podrazumeva Božanstvo sve Tri Ličnosti.

U Bibliji takođe imamo ovo da kažem Trojno identično delovanje. Recimo na jednom mestu u Bibliji stoji da je Isusa Otac vaskrsao. Na drugome da će Sam svoj život povratiti. Na trećem mestu stoji da je Isusovo telo vaskrsao Duh Sveti. Ko je dakle vaskrsao Hrista? Božanstvo Trojice. Oni deluju u svemu potpuno identično. Tako je dakle Isusovo pozivanje na Oca tj. Božansku prirodu ujedno i na Božanstvo Tri Nebeska Sveta.

Šta ti misliš? Zašto se poziva na Oca?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Vidi, nema potrebe komplikovati ono što je jasno.

Ja to tebi tvrdim i pokušavam objasniti od kada si otvorio temu.

Isusovo Božanstvo je neupitno ali nije bilo u telu. Da li išta tu može biti nejasno? Da li je toliko teško shvatiti?

Ni Očevo božanstvo nije bilo u tijelu, Isusu iz Nazareta. Sam tvrdiš. Valjda ti nije nejasno i teško shvatiti ono što sam tvrdiš. :)

Tako dakle Isusova Božanaka priroda nije prestala postojati.

Ovo poslednje...zašto se poziva na Oca? To je dobro pitanje i jedino za dodatno pojasniti.

Da? Zašto se poziva na Boga Oca, kad evo i sam gore konstatiraš kako Isus Bog nije prestao postojati, samo je "izvan tijela".

Isus se poziva na Oca tj. Boga jer nije Bog u telu. To je jasno.

Ne, nije jasno. Dapače, potpuno je nejasno. Kažeš da se Isus poziva Oca jer nije Bog u tijelu, pa zašto se ne pozove na Boga Sina za kojeg također kažeš da je ostao izvan tijela - nije Bog u tijelu? ;)

Pod terminom "Otac" podrazumeva se Božanstvo uopšteno. Ono uključuje svakako Božanstvo sve Tri Ličnosti..tako da pod terminom Otac, jer se misli na Boga-Božanska priroda podrazumeva Božanstvo sve Tri Ličnosti.

Auuuuu, koja još nova hereza. Nikad im kraja od tebe. Jesi li i ovo naučavanje pokupio od muhamedanaca?

U Bibliji takođe imamo ovo da kažem Trojno identično delovanje.

Znam Jovane. To je ono što vjeruje i ispovjeda Kristova crkva i označava kao "Trojstvo".

Recimo na jednom mestu u Bibliji stoji da je Isusa Otac vaskrsao. Na drugome da će Sam svoj život povratiti. Na trećem mestu stoji da je Isusovo telo vaskrsao Duh Sveti. Ko je dakle vaskrsao Hrista? Božanstvo Trojice.

OK, to je Trojstvo. Otac jest Bog, ali Trojstvo su Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh sveti.

Šta ti misliš? Zašto se poziva na Oca?

Čim odgovoriš na pitanja koja sam ja tebi prije postavio, odgovorit ću ti. Dakle:

Natrag