Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
On da je Bogočovek zar bi to propustio reći?

Hmm, uzaludan pokušaj Jovane.

Kontekst se ne nalazi tako što se izvlače reči po želji i potrebi.

Kontekst poglavlja 8 Ivanovog - Jovanovog - Yahananovog (namerno sve tri redakcije imena najmlađeg Isusovog učenika, istog onog kome je i svoju Majku dao na čuvanje, nalazi se kao i u svemu što ima Božiji pečat, a Bog govori jezikom najbližim jeziku prirodnih nauka, Matematike i Fizike, dakle poput definicija, na samom kraju poglavlja. Sve ostalo su primeri, dokazi koji vode do zaključka, do same definicije.

A ono poručuje da su hebreji Isusa hteli da ubiju ne zato što je činio ovo i ono, niti što je govorio stvari koje nisu hteli da čuju, nego upravo zato što je u kulminaciji svog "dijaloga" sa Mojsijem posednutima, za sebe doslovno rekao da je Ego Eimi, i to ne na grčkom, nego na hebrejskom, a to je upravo ono što ti pokušavaš da mu negiraš u nadi da ćeš se tako naći u milosti sotoninih sledbenika (izvini, ali alah i YHWH nisu isto Biće), rekao im je da je On YHWH. Ne da preko Njega govori YHWH, nego da je YHWH u Njemu i On u YHWH. A to znači samo jedno, da je On, Isus, i čovek i Bog.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Hristos je rekao da kao Sin Čovečiji ima vlast..dakle ljudska priroda a ne Božanska.

Kao što rekoh ni oni koji su se divili Hristu nisu drugaije shvatili već da je Bog dao vlast "ljudima" tj. Čoveku Hristu..ne Bogu Hristu ili Bogo-Čoveku Hristu.

Ne bih rekao da je ovo stav pobrojanih iz prostog razloga što oni ne priznaju da su ovo suvereni Božanski prerogativi već da su to stvari kojima Bog može ovlastiti svakoga čoveka. Međutim, ovi prerogativi Božiji upravo navešćuju Hristovu Božansku prirodu pre dolaska na zemlju i koja jeste Njegova prava priroda van tela.

Torah je i to najavila u Isaiji proroku...taj autoritet koji će imati Mesija a ne prirodu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Krist se sa "Ja jesam" obraćao ljudima, dakle, potpuno jednako kako se Bog obratio Mojsiju.

Ja jesam kao potvrdu onome što govori :)..

Recimo kada Isusa pitaju jesi li ti Mesija i sl...On kaže da jesam..a ne da ga oni pitaju jedno a On govori o drugome.

Vidimo da niko nije govorio o Hristovoj Božanskoj priridi..ni On sam, ni protivnici ni oni koji su Mu se divili. Isus i oni koji su Ga poštovali su govorili o autoritetu-koji priznaju a ovo protivinci su takođe govorili o autoritetu ali koji ne priznaju Njemu.

Mojsiju se Bog obraćao Ja sam Onaj koji jeste..a ne Ja sam. Sam Hristos se govori da ovaj autoritet od Boga prima Njegova ljudska priroda jer kaže Sin Čovečiji-ČOVEK u slabosti tela našeg prima vlast.

Kažem razlika između ovog stava koji iznosim i onih koji negiraju uopšte Hristovo Božasntvo je u tome što oni smatraju da Božasnki autoritet imaju i obični ljudi bez pozadine Božanske prirode van tela.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Netočno. Isus nastupa sa "Ja jesam", posve jednako kao Bog s Mojsijem.

Dobro. Ako tako veruješ. Mada mislim da je mnogo jednostavnije i logičnije ovo što sam rekao..da Hristos time samo potvrđuje ono što Ga pitaju. Inače ispada da oni jedno pitaju a Hristos drugo odgovara i misli. Ok, kažem za način mišljenja.

Mojsiju se Bog obraćao sa "Ja jesam", dakle, potpuno jednako kao i Isus. :) Uostalom, navedi citat, pa ćemo provjeriti.

Kod Mojsija stoji skraćena verzija "Koji Jeste"..ne Ja (je)sam-2. Mojsijeva 3,14. Jahve pak u punom prevodu glasi "Ja sam onaj što jeste"..2. Mojsijeva 3,14 a skraćeno "Koji jeste"..ne Ja sam...inače svako ko kaže Ja sam..bio bi Jahve?:).

Dakle "Koji jeste" bi trebalo stajati.

U Otkrivenju 1,4 kada se govori o Hristu u Njegovoj Božanskoj prirodi stoji: "Od Jovana na sedam crkava koje su u Aziji: blagodat vam i mir od onoga koji jest (ὢν (ōn) ), i koji beše i koji će doći", Otkrivenje 1,4.

Ovde se ističe Hristova Božasnka priroda pre utelovljenja i pre stvaranja svega a zatim i ona "Koji beše" tj. uloga u stvaranju:" u početku beše" itd...Dakle, kada se ističe Jahve priroda Hrista stoji "Koji Jeste" verno iz 2. Mojsijeve 3,14. Ne, Ja sam (εἰμὶ (eimi)) .

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
ego eimi-Ja sam se koristi u svakodnevnom govoru i označava upravo potvrdu identiteta među ljudima. Evo primer:

"Jer i ja sam(εἰμὶ eimi) čovek pod vlasti, i imam pod sobom vojnike..." Matej 8,9

"Ja sam (εἰμὶ eimi) nevini u krvi ovog pravednika", Matej 27,24

Dakle, to Ja sam koriste i ljudi..i nije to povezano sa onim Koji jest kod Mojsija. Čak se na Grčkom to drugačije izgovara (ὢν ōn). Ovo ima identično značenje sa onim iz 2 Mojsijeve 3,14. I ono se koristi u Otkrivenju 1,4 i Otkrivenju 1,8

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ček, ček, čijeg sveštenika??? Katolički sveštenik koji negira trojstvo??!!!

Znam, apsurdno zvuci ali je to on postavljao. I nije bio svestan da je to laz. Neko je naime uzeo tekst iz brosure Jehovinih Svedoka i postavio kao diplomalski rad jednog katolickog svestenika..

Poreklo o kome govorim jeste "priroda" a ne stvoren od Boga kao što se to odnosi na nas.

Ajde nam objasni sta je "priroda"?
Sta cini prirodu coveka?

Mozes li ti svoju prirodu da ostavis u sobi, izadjes napolje, a da i dalje ostanes covek?

Upravo to tvrdis da je Isus uradio, da je ostavio svoju prirodu na nebu i da je ona ostala u nekakvoj sobi!

To je nemoguce, on gde god je, bilo na nebu bilo na zemlji, uvek je povezan sa svojom prirodom, jer da nije povezan, onda bi prestao biti Bog, a kad Bog prestane postojati, i svet nestaje!

Imamo u Starom zavetu izvestaj o tri coveka koja su posetila Avrama, i druge su posecivali, a Avram im se obraca kao Bogu, jedan od njih je Hristos. Ova trojica predstavljaju Trojstvo! Da li je u ovom slucaju Bog takodje prestao biti Bog i postao samo covek, da li se odrekao svoje "bozanske prirode"?

Dobro znas da to nije slucaj!

Bog uzima ljudsku prirodu na sebe, ali zadrzava i svoju Bozansku, drugim recima on se "pretvara u drugi oblik", i na taj nacin teli sadrzi drugu komponentu "bozansku" pored ljudske tj. materijalne! To je slucaj i sa andjelima koji su se utelovljavali, pa nisu oni prestali biti andjelima!

Tajna utelovljenja Hristovog je slicna, on nije prestao biti Bog dok je bio na zemlji! Njegovo telo nije bilo samo telesno, vec je bilo povezano sa Bozanskim. Zato ga mi i zovemo BOGO-COVEK!

Hristovo poreklo Božanske prirode je ono na šta ukazuju Njegove izjave

Ne mozes se odreci svog porekla, ili ga imas ili ga nemas. Ne moze tvoje poreklo ostati u sobi, a ti da postanes nesto drugo!

To je kao kada bi od konja postao magarac!

To ne moze da se desi nikada, a ako se desi, onda konj vise ne postoji!

Ti tvrdis da Bog vise nije bio Bog na zemlji, i da je postao obican covek dok je ziveo u telu. Mislim, da si to izvukao iz citata EGW (citati van konteksta koje postavlja Kainos, ili je ona stvarno menjala misljenje).

"Ali da znate da vlast ima sin čovečiji na zemlji opraštati grehe", Matej 9,6.

Čime Isus pravda ovaj autoritet? Da li Božasnkom prirodom? Ne, upravo jer kaže "sin Čovečiji"..dakle čovek..čovekova priroda je u njemu i ne poziva se na Božansku. On govori o autoritetu ili vlasti..od koga? Od Boga jasno je.

"A ljudi videći čuđaše se, i hvaljahu Boga, koji je dao vlast takvu ljudima", Matej 9,8

Dakle, vlast je od Boga a u Isusu su gledali čoveka.

Ko je rekao da se ovde radi o prirodi?
Ili ko je rekao da to potvrdjuje bozanstvo?

Upravo si ovim potvrdio ucenje nase crkve - "kojima oprostite grehe oprostice im se, a kojima zadrzite zadrzace se". Dakle i covek moze da prasta grehe. Ali ovo ne znaci da je Isus bio samo covek sa autoritetom od Boga, on je zaista bio utelovljeni Bog koji je prastao, a to pokazuju ostali tekstovi..

Hristos je rekao da kao Sin Čovečiji ima vlast.
Zasto stalno spominje izraz "SIN COVECJI" znas li? Ko za sebe jos govori "ovaj covek je danas jeo" i slicno? A upravo to ti je dokaz o dve prirode, on nije bio samo covek!!! Govori o sebi u drugom licu sa razlogom!

Ti si se uhvatio izraza u bibliji koji njega pominju kao "coveka", a on sebe tako naziva i ljudi ga tako zovu, pa onda tvrdis da je on stvarno bio - "samo covek"?

Sta je sa izrazom "SIN BOZJI" zar to ne negira ovu tvoju tvrdnju? Pa ja sad mogu iz tog izraza da izvucem da je on bio "telesno bozanske prirode" isto kao sto i ti iz izraza "SIN COVECJI" izvlacis zakljucak da je on bio "telesno samo covek"!

Izvini Jovane, ali tako se tekst ne tumaci, sto je rekao Shone, to su samo izrazi i primeri koji vode do krajnje definicije - do zakljucka!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Recimo kada Isusa pitaju jesi li ti Mesija i sl...On kaže da jesam..a ne da ga oni pitaju jedno a On govori o drugome.
Mojsiju se Bog obraćao Ja sam Onaj koji jeste..a ne Ja sam. Sam Hristos se govori da ovaj autoritet od Boga prima Njegova ljudska priroda jer kaže Sin Čovečiji-ČOVEK u slabosti tela našeg prima vlast

Jos malo, vrlo malo i poklonices se Jehovinim Svedocima, jer njih citas i argumentaciju koristis. Znam koliko je to opasno, jer sam i sam naseo, a verovao ili ne to je najgora jeres i laz!

Kažem razlika između ovog stava koji iznosim i onih koji negiraju uopšte Hristovo Božasntvo je u tome što oni smatraju da Božasnki autoritet imaju i obični ljudi bez pozadine Božanske prirode van tela

Pa imaju autoritet i obicni ljudi, Mojsiju kaze "ti ces mu biti namesto Boga", a Hristovi ucenici dobijaju vlast "oprastati grehe"!

Ne shvatas da takvom argumentacijom samo potvrdjujes ucenje nase crkve, tj. da svestenici imaju vlast otpustati grehe! A sa Hristovom prirodom ovo nema veze, niti sa ljudskom prirodom, u oba slucaja to ne znaci da oni koji to rade imaju drugaciju prirodu! Ne znaci, ali moze znaciti!

Da pojasnim..

Naime, postoji u teologiji nesto sto se zove postati "bog po blagodati' i Jahve je nameravao da ljudi to postanu (zato djavo i kaze 'postacete kao bogovi' a Bog se ne protivi tome i kaze 'covek posta kao jedan od nas'). Ali nije trebalo to da postane odmah, nego tek kasnije, kad dostigne zrelost, na taj nacin bi zaista odrazavao Bozji lik.

Otac nije u vrt postavio drvo poznanja zato da bi ga testirao. On bi na kraju dao coveku da jede sa njega, ali u tom trenutku covek nije bio spreman za to. Dakle, nje bio dovoljno zreo, i ucinio je greh sto je zeleo postati bogom bez boga, sto se igrao stvarima za odrasle.

To je kao da malom detetu pokazes noz, zabranis mu da ga koristi, a on dete kao dete, zgrabi noz i upotrebi ga za negativne stvari. Sta ce mu otac na to reci i uciniti? Tako i ovo!

Bog je coveku zabranio da jede, ali je jeo, i njima su se otvorile oci, sazreli su pre vremena, shvatili su da su goli, nevinost je nestala, a posledice su bile Bozja kazna i smrt..

Tako je Bog kaznio Adama, sto se kao malo dete igrao nozem..

Cilj Bozji je od pocetka bio, da ljudi odrazavaju punu sliku svoga tvorca! Danas mi to postizemo preko Hrista, jer cemo i doslovno ucestvovati u Hristovoj prirodi, jer mi postajemo deo njega samog, na jedan poseban duhovan nacin vec sada jesmo, a on nas usvaja kao svoje potomstvo!

Covek postaje veci i od andjela, zato nas djavo toliko mrzi!

Zato Hristos kaze "da svi jedno budu, kao sto sam ja u tebi i ti u meni, da i oni u nama jedno budu'! O tome se radi, a to se zove postati 'bogom po blagodati', naziva se jos i" obozenjem" a kod vas se naziva "preobrazenjem". O tome pise i EGW, samo ti ovo ili nisi dovoljno citao, ili nisi razumeo, sta je ona zelela takodje reci a sta mi odavno govorimo, odnosno nasa crkva..

sotona je zeleo postati BOG ne malim 'bog' vec velikim! On je zeleo postati BOG bez Boga! U tome je sustina problema, sto nije zeleo nikakva ogranicenja, nije postovao Ocev autoritet, vec se pobunio protiv njega, i covek se pobunio protiv tog autoriteta. A Bog u sustini nije protiv sazrevanja coveka u tom smislu, niti je to ijedan Otac, on je zeleo da od njega nacini osobu karakterno identicnu njemu samom, osobu koja ce ga postovati i voleti i koja ce biti naucena pravim vrednostima, ne pod stegom prisilom i nametnutim ogranicenjima..

Poslednja izmena:
Natrag