Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Po tematici i naslovu teme možemo reći da nije vezana za islam, međutim, teze koje ti u diskusiji iznosiš prvenstveno su i najviše islamske. Kako to mogu zanemariti?

Točno. Samo što ti odbacuješ naučavanje Kristove crkve o Kristovu božanstvu,i umjesto njega prihvaćaš muhamedansko naučavanje o Isusu koje niječe Isusovo božanstvo. I opet ću ponoviti. Niječi ti Isusu da je Bog, samo priznaj da potvrdu za to ne nalaziš u Bibliji i učenju Crkve, nego u Kuranu i učenju muhamedanaca.

Evo još jednog primjera iz onog "muhamedanskog duha proroštva", pa prosudi zašto Jovan za njim poseže.

Jasno, ideja da je Isus Bog ili da je bio sin Božiji je slaba kroz tekst i logično nemoguća i Kur’an je jasno negira.

Ni u jednom od svetih kršćanskih ili muslimanskih spisa, Marija nije tvrdila da je ona bila Božija majka, niti da je njen sin Bog. U Kur’anu je na više mjesta spomenuto da je ona bila pobožna, čestita žena.
(BIBLIJSKА UČENJA ISUSA KRISTA KOJA SU OŽIVLJENA U ISLAMU, Madžid b. Sulejman Er-Ressi)

Dobro ti si povezao to sa islamom. Ali pazi sad...ako bih ja povezao verovanje u zagrobni život, pa onda poseban obzir koji muslimani imaju prema Mariji(doduše ne nazivaju je bogorodicom ali ima izuzetno poštovanje) pa ako bih povezao nošnju žena u islamu kao monahinja u tradicionalnih zajednicama, pa ako bih poredio način sahrane i spuštanje u grob identičan način kao u monaški zajednicama, muslimana.

Vidiš, to ne radim i ne gledam tako. I uopšte mi nije značajna ta sličnost već suština.

Moj savet ti je da otvoriš novu temu, biće zanimljivije, no kako želiš. No, čini mi se da ponestaje inspiracija Pisma pa sada u nedostatku toga idu sporedne stvari

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
No, čini mi se da ponestaje inspiracija Pisma pa sada u nedostatku toga idu sporedne stvari

Misliš na Bibliju? Pa upravo ti bježiš od Biblije k'o "đavo od tamjana". Razumijem te, ne podržava tvoje teze. Jer upravo u Bibliji, na nekoliko mjesta, stoji kako su Židovi htjeli ubiti Isusa jer se "izjednačavao sa Bogom". I nikada im Isus ne reče, da bi opovrgnuo njihove tvrdnje: 'Krivo ste me razumijeli. Niti sam ja Bog niti se takvim pravim.'

Očito je, Isus jest bio pravi Bog, Isus jest pokazao da je Bog, i upravo je zbog toga "glavom platio". Suđenje Isusu je najčudnije i najinteresantnije suđenje u povijesti čovječanstva. Isusu nije suđeno zbog onoga što je učinio, već poradi onoga tko je bio.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Misliš na Bibliju? Pa upravo ti bježiš od Biblije k'o "đavo od tamjana". Razumijem te, ne podržava tvoje teze. Jer upravo u Bibliji, na nekoliko mjesta, stoji kako su Židovi htjeli ubiti Isusa jer se "izjednačavao sa Bogom". I nikada im Isus ne reče, da bi opovrgnuo njihove tvrdnje: 'Krivo ste me razumijeli. Niti sam ja Bog niti se takvim pravim.'

Očito je, Isus jest bio pravi Bog, Isus jest pokazao da je Bog, i upravo je zbog toga "glavom platio". Suđenje Isusu je najčudnije i najinteresantnije suđenje u povijesti čovječanstva. Isusu nije suđeno zbog onoga što je učinio, već poradi onoga tko je bio.

Slape dragi, nije Hristos glavom platio zbog teoloških razmimoilaženja sa Jevrejina ili vođama. Ne znam da li si se zapitao nekada bili Isus po tom shvatanju bio samo jedan verski fanatik kako Ga i svetovnjaci doživljavaju.
Ne, koreni mržnje naroda i verskih vođa su u sasvim drugoj konotaciji. Čitaj Jovan 8..šta im kaže sam Hristos zašto Ga mrze i hoće ubiti? Je li to zbog neke teologije puke ili šta kaže Hristos? Šta je to tj.gde je koren mržnje?
Isus kaže "dela vaša" i "dela moja". Ti vidi pa sam kaži je li tako. Isus je detektovao greh tako precizno da je to bio užas za grešnike a pre svega za "pravednike", pogađao je u centar. To u jednom trenutku izaziva "Kainovsku" reakciju ma koliko u početku ne izgledalo tako

Što se tiče Isusovog Božanstva On ga je naveštavao..indirektno ne kroz uput na svoju prirodu već na autoritet koji ima od Oca. Recimo kada izriče opraštanje grehova On ne kaže pa ja sam Bog ili sam Božanske prirode već kaže šta? Sin Čoveliji "ima vlast" to činiti...ima autoritet od Oca da čini to. E to jasno govori (kao što si citirao kod Nusera) o autoritetu od Boga a ne o prirodi. Taj autoritet govori o Hristovom "poreklu" jer samo ako ima Božansko poreklo može činiti isto što i Bog. To je ono o čemu Hristos govori.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Suđenje Isusu je najčudnije i najinteresantnije suđenje u povijesti čovječanstva. Isusu nije suđeno zbog onoga što je učinio, već poradi onoga tko je bio.

Sudili bi oni koji Isusu sudiše i ranije.

Ne zaboravi:

Ne budite srca tvrda kao u Meribi,
kao u dan Mase u pustinji
9gdje me iskušavahu očevi vaši
premda vidješe djela moja.
10Četrdeset ljeta jadio me naraštaj onaj,
pa rekoh: ‘Narod su nestalna srca
i ne promiču moje putove.’
11Stog se zakleh u svom gnjevu:
‘Nikad neće ući u moj pokoj!’« PS 95

Dakle, prepoznali su oni tko je Isus. Veoma dobro su prepoznali, ali su im Zlatna Telad "zakona" bila draža. Isto onako kako su to draža i njihovim duhovnim naslednicima i baštinicima.

Taj autoritet govori o Hristovom "poreklu" jer samo ako ima Božansko poreklo može činiti isto što i Bog. To je ono o čemu Hristos govori.

Svi ljudi preko Adama (ili Adema ako ti je draže ) imaju Božansko poreklo. Pa niko od ljudi ne govori autoritetom Božijim. Niko, pa čak ni pedofil, secikesa, krvolok, koga njegovi sledbenici (tvoji miljenici) stavljaju u shadadu. Tako da ti je argument šupalj.

Isus govori autoritetom Boga, jer On jeste YHWH. YHWH u telu.

Ujedno, to što se ta činjenica ne sviđa lažnim potomcima Ishmaela, klanjaocima crnog kamena i lažnog boga sotone po imenu alah, nas Hrišćane ne treba da interesuje, niti smo mi pozvani da Boga razvodnjavamo tražeći načine da pomirimo gnostičko sotonska laprdanja trgovca kamilama i njegovih sledbenika sa Svetim Pismom.

Uostalom, ako nam je stalo da nekoga Evangeliziramo, tu su Kinezi, kojih je em više, em im se ne mora ulagivati, niti im smeta Bogočoveštvo, kao što to smeta klanjaocima crnog kamena.

PS. Sa muhamedancima se razgovara samo i isključivo samo na način Dr. Davida Wood-a, Roberta Spensera. Nikako drugačije.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Svi ljudi preko Adama (ili Adema ako ti je draže ) imaju Božansko poreklo. Pa niko od ljudi ne govori autoritetom Božijim. Niko, pa čak ni pedofil, secikesa, krvolok, koga njegovi sledbenici (tvoji miljenici) stavljaju u shadadu. Tako da ti je argument šupalj.

Poreklo o kome govorim jeste "priroda" a ne stvoren od Boga kao što se to odnosi na nas. Hristovo poreklo Božanske prirode je ono na šta ukazuju Njegove izjave u kojima govori autoritetom Boga i dela istim.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Slape dragi, nije Hristos glavom platio zbog teoloških razmimoilaženja sa Jevrejina ili vođama.

Tvrdiš, dakle, da Biblija laže?

Ne znam da li si se zapitao nekada bili Isus po tom shvatanju bio samo jedan verski fanatik kako Ga i svetovnjaci doživljavaju.

Ali druge vjerske fanatike nisu baš na križeve razapinjali. Smatrali bi ih budalama i pustili da šetaju. Razlika između Isusa i "vjerskih fanatika" ipak je ogromna. Isus nije bio luđak, kako su smatrali i tretirali ove druge, i Isus, za razliku od fanatika, nije bio samo čovjek nego Bogočovjek.

Sin Čoveliji "ima vlast" to činiti...ima autoritet od Oca da čini to. E to jasno govori (kao što si citirao kod Nusera) o autoritetu od Boga a ne o prirodi. Taj autoritet govori o Hristovom "poreklu" jer samo ako ima Božansko poreklo može činiti isto što i Bog. To je ono o čemu Hristos govori.

Ali ti reče da je Isus po podrijetlu običan čovjeki jednak svim drugim ljudima, što onda znači da svatko od nas "ima autoritet od Oca", a to dalje po tvome znači da svatko od nas može činiti isto što i Bog!?!?!? :) Može li svatko od nas činiti što i Bog?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Tvrdiš, dakle, da Biblija laže?

Ali ti reče da je Isus po podrijetlu običan čovjeki jednak svim drugim ljudima, što onda znači da svatko od nas "ima autoritet od Oca", a to dalje po tvome znači da svatko od nas može činiti isto što i Bog!?!?!? :) Može li svatko od nas činiti što i Bog?

Šta kaže Hristos, de citiraj...šta kaže zašto hoće da Ga ubiju?
Što Mu ne veruju da je Bog? Ili zbog DELA. Šta kaže Isus?

Ovo drugo dobro znaš šta sam rekao.

Samo Isus ima autoritet Božanski, mi ne.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Šta kaže Hristos, de citiraj...šta kaže zašto hoće da Ga ubiju?
Što Mu ne veruju da je Bog? Ili zbog DELA. Šta kaže Isus?

Iv 5,18: Zbog toga su Židovi još više gledali da ga ubiju jer je ne samo kršio subotu nego i Boga nazivao Ocem svojim izjednačujući sebe s Bogom.

Iv 19,7: Odgovoriše mu Židovi: "Mi imamo Zakon i po Zakonu on mora umrijeti jer se pravio Sinom Božjim."

Samo Isus ima autoritet Božanski, mi ne.

Autoritet Boga ima samo Bog.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Iv 5,18: Zbog toga su Židovi još više gledali da ga ubiju jer je ne samo kršio subotu nego i Boga nazivao Ocem svojim izjednačujući sebe s Bogom.

Iv 19,7: Odgovoriše mu Židovi: "Mi imamo Zakon i po Zakonu on mora umrijeti jer se pravio Sinom Božjim."

Autoritet Boga ima samo Bog.
Šta Isus kaže u Jovanu 8? Šta je glavni uzrok? Teološka sporenja su samo maska.

Vidimo na delu "poštovanje" zakona kada su se pripremali da ubiju Hrista mesto da počivaju u Bogu.

Ps..uzgred pravo poštovanje zakona se videlo kod Marije, apostola i drugih žena koje počinuše po zakonu. Njihove misli su bile odane Bogu i ništa nije moglo taj mir da im premeti i pored bola.

Poslednja izmena:
Natrag