Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
On, Jakov Neusner, kaže, da je kojim slučajem živio u vrijeme Isusa, on mu se ne bi pridružio i postao kršćanin kao njegovi apostoli, nego bi ostao Židov. Bi li i ti postupio kao Neusner?

Vidiš jednu stvar. Ti si navikao da slediš autoritet ljudi i tebi je recimo svojstveno da pomisliš da ako ja se sa nekim složim da ga bespogovorno slušam u svemu..pa mi je sada on sada potpuni autoritet. Ja sam dakle rekao da njegovo shvatanje Hristovih reči je tačno ali njegov stav prema tome je samo njegov ne i moj....moraš to razdvojiti..

Prikazivanje Hrista u slavi na gori blazenstva jeste bila Bozanska slava i pojava,

Ok..ako je to slava Božija kako su Ilija i Mojsije mogli biti u prisustvu Božanske prirode? Čovek ne može opstati u prisustvu ispoljavanja slave Božije.
ali ne u punini nebeskog sjaja, a upravo zbog toga da bi apostoli mogli da tu Hristovu slavu i pojavu kakva se prikazala u tom trenutku mogli da gledaju.

Ok..ali slava Božija ne može biti u nekom polu vidu te slave....ona je slava Božija jednaka uvek...zato su Ilija i Mojsije mogli videti slavu ali ne Božansku..već slavu preobraženja. To je slava koju će svaki preobraženi čovek može videti i biti u toj slavi...u toj slavi će moći biti verni kroz celu večnost. Ali to nije slava Božanska.

Vidis, tu je centralni problema koji postavlja pitanje, da li je Isus na zemlji bio samo potpuno Bog, ili samo potpuno covek, ili obostrano u jednom telu.

Odgovor je ovaj treci.
On je bio potpuno Bog, i potpuno covek u jednom telu, sto kaze i rec Bozja "BOG SE JAVI U TELU"

Tačan prevod ovog teksta nije Bog se javi u telu već On se javi u telu...Hristos. On se pojavio u telesnom obličju a ne u Božanskom....u grčkom originalu stoji On a ne Bog.

Dakle, Isus je bio "MONOGENES TEOS" sto znaci "BOG JEDINI TAKVE VRSTE" ( MONO / jedini / GENES - vrsta / TEOS - Bog ).

Ako ti nije teško bili mi citirao iz Pisam gde stoji izraz MONOGENES TEOS? Koliko znam postoji izraz JEDINORODNI SIN ali ne i Bog.

To znaci - da je Isus jedino bice takve vrste koje je ikada rodjeno na zemlji, ujedno i Bog i covek.

On je ispoljavao Bozanske atribute da stvara iz nicega ( u slucaju hrane ), da leci bolesne, da vaskrsava mrtve, da vlada nad silama hodajuci po moru, nestajuci i prikazujuci se u trenutku pred ljudima, da prikazuje svoju Bozansku slavu.. itd..

Sve ovo nisu Božasnki atributi Laki, to znaš. To svaki prorok je činio..jeste uz Božiju pomoć ali ne zbog Božanske prirode.

Podrav.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ja sam dakle rekao da njegovo shvatanje Hristovih reči je tačno ali njegov stav prema tome je samo njegov ne i moj....moraš to razdvojiti..

Zato sam ga i citirao jer je najmjerodavniji protumačiti ono što je Isus govorio i činio. I baš taj najučeniji židovski rabin i profesor 20. stoljeća kaže kako se Isus predstavljao jednakim i ravnim Bogu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Zato sam ga i citirao jer je najmjerodavniji protumačiti ono što je Isus govorio i činio. I baš taj najučeniji židovski rabin i profesor 20. stoljeća kaže kako se Isus predstavljao jednakim i ravnim Bogu.

Mislim da nije u pitanju prirode već autoriteta...profesor kaže da On govori autoritetom Boga iz Torah a ne da time ukazuje na svoju Božansku prirodu..a to sam i ja tako razumeo.

Dobro, on ne bi prihvatio ali da li on ima sve argumente za Hrista? :)..no to je nova tema..ne bih se bavio njegovim odnosom prema Isusu već da li je razumeo ono što Isus govori. Da, razumeo je.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Hoćeš reći - "tumačenju tekstova". Ja nemam dvojbe, ja vjerujem onako kako vjeruje Kristova crkva već dva tisućljeća.

Koja je uz sve to, i kanononizovala Sveto Pismo.

Ako je dakle Crkva kanonizovala te tekstove, onda ona jedina i zna šta oni znače. Jedina ima ispravno tumačenje istih.

Jer, da ti isti tekstovi govore drugačije od onoga što ta ista Crkva uči i propoveda 2000 godina (ne zaboravimo da je to ogroman, za čoveka ogroman vremenski period) isti ne bi ni bili kanonizovani.

Autoritetom Boga može govoriti samo Bog. :)

Upravo tako

Nato svi rekoše: “Ti si, dakle, Sin Božji!” On im reče: “Vi velite! Ja jesam!” (Lk 22, 70)

Doslovno im je rekao sledeće: " Vi kažete! Ego Eimi"

Pazite, da je Isus rekao da je On mesija, politički mesija, ne bi židovi rekli da je pohulio. Mnogo je naime bilo onih koji su za sebe tvrdili da su mesije u onom smislu u kome to ebioniti i njima slični shvataju taj termin, pa ni jednoga ne optužiše da huli.

Dakle, šta je Isus to rekao pa su ga židovi hteli ubiti?

Rekao je, na hebrejskom. "Vi velite! (Vi kažete ! Ja sam YHWH - jer Ego Eimi je upravo grčki prevod značenja Tetragramatona)

Nije rekao: "Da ja sam Sin Božiji!" - "Da, ja sam mesija, pomazanik, kralj, general, anđeo" , nego Ego Eimi - JA JESAM, YHWH.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pazite, da je Isus rekao da je On mesija, politički mesija, ne bi židovi rekli da je pohulio. Mnogo je naime bilo onih koji su za sebe tvrdili da su mesije u onom smislu u kome to ebioniti i njima slični shvataju taj termin, pa ni jednoga ne optužiše da huli.

Dakle, šta je Isus to rekao pa su ga židovi hteli ubiti?

Iza svega stoji pre svega neobraćeno srce naroda..isto kao i sada. Ne brini nisu oni iz pobožnosti ubili Hrista već zbog nečeg drugog. Ono što je nagnalo ih da ubiju Hrista jeste to da nisu Ga želeli takvog. Suviše je dobro poznavao srca ljudi i kao takav je bio opasnost za neobraćene a posebno za lažno obraćene. Takav pronicljiv duh je bio i suviše opasan za položaje, vlasti, za lažnu pobožnost. To su razlozi a ovo njihovo tobožnje revnovanje za zakone uopšte nije bilo ni malo vezano za stvarno poštovanje zakona. Jer imajmo na umu da su na dan sabata i presnih hlebova..jubilej..umesto da razmišljaju o Božijem delu oni svoje misli prljali mislima o ubijstvu. Kada preosečan čitalac i poznavalac prisutpi razmatranju ovih tekstova on može steći utisak da su Jevreji ubili Hrista iz "pobožnosti". Ali to je demantovano upravo nečistim rabotama na dan subotnji što otkriva prave namere..ne zbog pobožnosti nego je "bolje da jedan strada za narod". Njima je bilo upitno položaj, moć, vlast i opasnost od "Detektora za greh" koji tako jednostavno otkriva skrivene nemere srca da je to nepodnošljivo za one koji nisu iskreni u veri.

Dakle, ovo je pravi razlog za ubijstvo. Znali su oni da je Isus od Boga jer čita misli...to može samo Bog...znali su da je Njegovo poreklo Božansko. Ali su se uplašili da će morati da menjaju način života a do toga im nije bilo stalo. Zato su i gledali da ubiju Hrista.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pretpostavka Mire. To je naš rezon "ako je mora i"...ali to je samo pretpostavka nezasnovana dovoljno na konkretnoj argumentaciji

Nije pretpostavka, ne moze Bog prestati biti Bogom! Ako bi prestao biti Bog, onda ne bi nista opstalo, sve bi umrlo, jer "on daje ljudima zivot i disanje i sve". Nestala bi i sama materija, bukvalno sve sto postoji u univerzumu! Jer "u njemu, kroz njega i u njemu sve postoji" to uci Biblija!

Hristos je kao čovek isto kao i mi bio zavistan od Boga koji ga je čuvao kao i nas.
Hristos nije zavistan od Boga ON JE BOG! Ne vredi, pocinjes da negiras Trojstvo!

Telo je bilo zavisno, ali ne i Hristos, koji nikada nije prestao biti Bogom, ni dok je bio na zemlji u telu, svo vreme je bio jedno sa Ocem!

zato te i pitam svrha Božasntva u Hristovom životu na zemlji. Koja je svrha u pobedi nad grehom?

Jovane, Hristos nije trebalo samo da umre! Ako je trebalo samo prineti zrtvu za greh, ne bi on ziveo na ovoj zemlji vec bi se odmah spustio na oltar i prineo na zrtvu! On je morao ziveti kao covek, a razlog za to je sto je morao pobediti greh svojim zivotom, odnosno morao je dokazati da covek moze da se odupre sotoni. To je ono sto Adam nije uspeo, i da moze doneti pravi izbor, jer sotona je tvrdio da je Bog coveka stvorio toliko slabim da bi on podlegao svakom iskusenju! Tako je opravdavao greh. Zato se Hristos iskusava na zemlji da dokaze da je coveku moguce da se odupre, poznato je njegovo cetrdesetodnevno stradanje.. Dakle, Hristos svojim ljudskim telom se odupire i pri tome ne koristi nikakvu Bozansku silu, ali je zbog ogromne cene zrtvu trebalo podneti njegovo Bozansko bice. Zato je on morao biti i PRAVI BOG I PRAVI COVEK u isto vreme!

Hajde ovako. Hristos nije prestao biti Bog nikako jer je Njegovo Božasntvo postojalo izvan tela.

Da li tvoja ljudskost (krv geni i dr.) moze postojati van tela? Brate moj pricas nebuloze!

lokacija...Božanska priroda pak ne može biti podneta od strane stvorenja i zato i ne treba da bude sa stvorenjima.
Naravno da Bog moze biti u Hristu! I jeste bio, tako pise u bibliji! Ti ne porices mene ili druge, vec Bibliju.

Zato Božanska priroda nije trebala da se na zemlji ispolji a kao što rekosmo ona ne zavisi od toga što nije u telu.
Znaci tvoja ljudska priroda postoji van tvog tela? Brate, nemoj pricati gluposti molim te..

.jer patnja sama po sebi ne spasava već pobeda nad smrću..KAKO? E to je nova tema :)

Ne spasava samo smrt, jer u tom slucaju Hristos bi spustio sebe na oltar i ravno sa neba spalio se na zrtvu! Tako bi za 5 minuta zavrsio posao!

Ali to sto zaista spasava je zivot smrt i vaskrsenje, sve zajedno!

Hristos je ziveo zato da bi nam uracunao svoju pravdu (pravda Bozja je nemerljiva), umro je zato da plati nasu kaznu (kazna je ogromna - nijedan covek to ne bi izdrzao na sebi, to moze samo Bog) i vaskrsao da bi nam doneo novorodjenje!

Sve ovo nije mogao uraditi obican covek!
I zato je Bog licno intervenisao!

Svi rastemo u veri i ono je dinamičan proces. Hvala Bogu da je tako.

Ne raste se tako sto se suprotstavlja crkvenim dogmama (pa bila to i adventisticka dogma - a ti se suprotstavljas), rast je "nadogradjivanje" a ne suprotstavljanje temeljima i dogmama crkve..

Inace sama crkva, verovao ti ili ne jeste institucija, i to nije neka imaginacija u smislu da si ti crkva, ili neki ljudi koji se okupe u sumi, ona je organizovana ima strukturu, ima vodjstvo i ima autoritet na zemlji, kao i svoj kontinuitet postojanja i dogme.. Ali to je druga tema..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nije pretppstavka, ne moze Bog prestati biti Bogom! Ako bi prestao biti Bog, onda ne bi nista opstalo, sve bi umrlo, jer "on daje ljudima zivot i disanje i sve"

Niko ne tvrdi da je prestao biti..to još jednom podvlačim. Moraš pažljivije čitati..brate. Božanstvo nije nestalo...iako nije bilo u telu.

Hristos nije zavistan od Boga ON JE BOG! Ne vredi, jer ako ovako nastavis negiraces i Trojstvo!

Potpuno zavistan Mire. Uzeo je obličje Božijeg sluge. Nema veze ovo sa negiranjem Trojstva...niti sa negiranjem Božanstva...kao i svaki čovek..ali to nije niti utiče na Njegovo Božanstvo.

Da li tvoja ljudskost (krv geni i dr.) moze postojati van tela?

Nikakve dodirne tačne između nas i Hristovog Božasntva ne može biti. Tako da to nije srećno i usprešno poređenje.

Ne spasava samo smrt, jer bi u tom slucaju Hristos spustio sebe na oltar i ravno sa neba spalio se na zrtvu! Tako bi za 5 minuta zavrsio posao!

Život u telu nije nas oslobodio kazne večne smrti koja je bila predviđena. Hristos je na zemlji pobedio greh...ali to je samo prvi deo posla..On je pobedio greh i time omogućio tek ono što će učiniti, ono glavno..mada je sve važno ali za nas ono glavno je pobeda nad smrću..e zato Mire je morao provo pobediti greh..nije mogao odmah sići na oltar jer pre toga je morao da pobedi greh da bi tu pobedu mogao nama pripisati, nakon ostvarenja pobede ned smrću. Zato je ta krucijalna pobeda ostvarena smrću..ali da bi do nje došao morao je najpre pobediti greh svojim savršenim životom.

Hristos je ziveo zato da bi nam uracunao svoju pravdu (pravda Bozja je nemerljiva), umro je zato da plati nasu kaznu (kazna je ogromna - nijedan covek ne bi izdrzao to na sebi, to moze samo Bog) i vaskrsao da bi nam doneo novorodjenje!

Ovo sve nije mogao da uradi obican covek!
I zato je Bog licno intervenisao!

Naravno samo je Bog mogao pobediti večnu smrt. To ne može stvoreno biće. Dolazimo do druge teme...kako je smrt pobeđena...jako važna tema.

Poslednja izmena:
Natrag