- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
On, Jakov Neusner, kaže, da je kojim slučajem živio u vrijeme Isusa, on mu se ne bi pridružio i postao kršćanin kao njegovi apostoli, nego bi ostao Židov. Bi li i ti postupio kao Neusner?
Vidiš jednu stvar. Ti si navikao da slediš autoritet ljudi i tebi je recimo svojstveno da pomisliš da ako ja se sa nekim složim da ga bespogovorno slušam u svemu..pa mi je sada on sada potpuni autoritet. Ja sam dakle rekao da njegovo shvatanje Hristovih reči je tačno ali njegov stav prema tome je samo njegov ne i moj....moraš to razdvojiti..
Prikazivanje Hrista u slavi na gori blazenstva jeste bila Bozanska slava i pojava,
Ok..ako je to slava Božija kako su Ilija i Mojsije mogli biti u prisustvu Božanske prirode? Čovek ne može opstati u prisustvu ispoljavanja slave Božije.
ali ne u punini nebeskog sjaja, a upravo zbog toga da bi apostoli mogli da tu Hristovu slavu i pojavu kakva se prikazala u tom trenutku mogli da gledaju.
Ok..ali slava Božija ne može biti u nekom polu vidu te slave....ona je slava Božija jednaka uvek...zato su Ilija i Mojsije mogli videti slavu ali ne Božansku..već slavu preobraženja. To je slava koju će svaki preobraženi čovek može videti i biti u toj slavi...u toj slavi će moći biti verni kroz celu večnost. Ali to nije slava Božanska.
Vidis, tu je centralni problema koji postavlja pitanje, da li je Isus na zemlji bio samo potpuno Bog, ili samo potpuno covek, ili obostrano u jednom telu.
Odgovor je ovaj treci.
On je bio potpuno Bog, i potpuno covek u jednom telu, sto kaze i rec Bozja "BOG SE JAVI U TELU"
Tačan prevod ovog teksta nije Bog se javi u telu već On se javi u telu...Hristos. On se pojavio u telesnom obličju a ne u Božanskom....u grčkom originalu stoji On a ne Bog.
Dakle, Isus je bio "MONOGENES TEOS" sto znaci "BOG JEDINI TAKVE VRSTE" ( MONO / jedini / GENES - vrsta / TEOS - Bog ).
Ako ti nije teško bili mi citirao iz Pisam gde stoji izraz MONOGENES TEOS? Koliko znam postoji izraz JEDINORODNI SIN ali ne i Bog.
To znaci - da je Isus jedino bice takve vrste koje je ikada rodjeno na zemlji, ujedno i Bog i covek.
On je ispoljavao Bozanske atribute da stvara iz nicega ( u slucaju hrane ), da leci bolesne, da vaskrsava mrtve, da vlada nad silama hodajuci po moru, nestajuci i prikazujuci se u trenutku pred ljudima, da prikazuje svoju Bozansku slavu.. itd..
Sve ovo nisu Božasnki atributi Laki, to znaš. To svaki prorok je činio..jeste uz Božiju pomoć ali ne zbog Božanske prirode.
Podrav.
Poslednja izmena: