Šta ti misliš o ovoj temi? Možeš li ovo slično naći u Islamu ili da kažem da li ima nekih citata u Časnome Kuranu koji govore o ovoj temi i sl...to bi nam moglo biti osnov za nadogradnju naše vere
.
Zašto da se ne navede i to da Kuran potvrđuje Bibliju. Upravo zato što kod Muslimana takođe postoji pogrešno uvreženo mišljenje-tradicija raznih kao i kod nas da Kuran govori protiv Biblije. Ajde što muslimani tako pogrešno veruju nego što i mi Hrišćani prihvatamo tu zabludu umesto da iskoristimo tu činjenicu o Kuranu i da im svedočimo za Hrista.
Dakle, poprilično je u pravu bio forumaš, s kojim je Jovan diskutirao, kad je za Jovana napisao:
Ja mislim da si ti citao malo stihove iz Kurana,
i ispio si času.
Kuran te omamljuje i dovodi u iskusenje. Jer ga je pisao Sotona licno.
Mislim da ti u sebi vodiš borbu, nisi prešao na islam, ali ideš ka tome. A to je zato sto čitas Kuran a prethodno ne poznaješ dovoljno svoju vjeru, niti ti je vjera bila čvrsta.
Kako Jovan ne može u Bibliji naći potvrdu da Isus na zemlji nije bio Bog nego običan čovjek, on poseže za muhamedanskom literaturom koji niječe Isusovo Boštvo. Pogledajte gore Jovanove riječi - 1) ima li nekih
citata u Časnome Kuranu koji govore o ovoj temi i sl...to bi nam moglo biti
osnov za nadogradnju naše vere. i 2) Zašto da se ne navede i to da Kuran potvrđuje Bibliju.
Evo naslovnice jedne muhamedanske knjige:
Primjetite naslov: BIBLIJSKA UČENJA ISUSA KRISTA
KOJA SU OŽIVLJENA U ISLAMU
Dakle, sam naslov knjige sugerira kako je
Isus učio jedno, a kršćani, koji su "kao njegovi sljedbenici",
sve su izopačili, izokrenuli i napustili Isusova učenja. I upravo Islam, između ostaloga, ima ulogu i zadaću - "
OŽIVJETI UČENJA ISUSA KRISTA". A što tvrdi Jovan za svoju misiju?
Upravo ovo isto što se tvrdi u ovoj "muhamedanskoj bljuvotini". I Jovan tvrdi da je
Crkva vrlo brzo nakon apostola otpala, da je odbacila vjerovanje apostola (koji su nazareni) za koje je Isus bio
samo čovjek, i da su Isusa "
proglasili Bogom" na Saboru otpale Crkve. Evo kako to muhamedanci argumentiraju u gore navedenoj knjizi, a sami prosudite (namjerne ili nenamjerne) sličnosti s Jovanovim tezama i argumentima.
Oživljavanje vjere u Isusovu ljudsku prirodu - Bez dokaza o Isusovoj (alejhi selam) božanstvenosti u Bibliji
Treba napomenuti da
nigdje u Jevanđeljima Isus sebe nije nazvao „Bogom“ niti jednim od trojice. Da je ovo bio slučaj, to bi bilo pomenuto vrlo jasno u Bibliji makar jednom; to je zato jer je Isus – kao i svi poslanici - bio poslat da prosvijetli svoj narod, u vezi istine i rasčisti im sumnju, a ne da ih dalje zbuni. Zaista,
Biblija, u sadašnjoj formi, ukazuje na Isusovu ljudsku prirodu.
1. Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi,
čovjek Kristos Isus. (1 Timotiju 2:5) - (uočite kako se i Jovan upravo na ovo pozivao)
Danas, postoje mnogi
savremeni kršćanski učenjaci koji su vjerovanja da Isus Krist nije bio „Bog“. 1977., grupa nekolicine biblijskih naučnika, uključujući vodeće teologe anglikanske crkve, kao i druge učenjake Novog Zavjeta, objavili su knjigu Oličeni mit o Bogu, koja je izazvala veliku metež u Generalnom Sinodu Crkve Engleske. U predgovoru, Džon Hik, napisao je sljedeće:
„Pisci ove knjige su ubijeđeni da je drugi veliki teološki razvoj raspisan u posljednjem dijelu dvadesetog vijeka. Potreba proizilazi iz porasta znanja o kršćanskim korijenima, i uključuje priznavanje da je Isus bio (kako je predstavljeno u Djelima Apostolskim 2:22) „čovjek od Boga potvrđen“ za specijalni zadatak i uzvišenu svrhu, i da je kasnija
koncepcija njega kao otjelovljenog Boga, Drugog Lica u Svetom Trojstvu koje živi život čovjeka, mitološki ili poetski način izražavanja njegovog značaja za nas.
Treba istaći da se koncepta Isusove ljudske prirode ne drže samo muslimani; također ga se drže
Jevreji i druge rane kršćanske sekte poput Evionita (Nazarićana), Serinćana, Basilđana, i Gota. Oni su također, tvrdili da je Isus bio voljeni Božiji poslanik, i oni ga nisu uzdigli u odnosu na njegov pravedni status. Čak i danas postoje
crkve u Aziji i Africi zajedno sa Unitarnom crkvom i Jehovinim Svjedocima koji ne slave Isusa kao Boga.
----------------------------------
Pogledajte, muhamedanci tvrde kako Isus nije bio Bog, i da bi osnažili tu svoju tvrdnju pozivaju se još na: Židove, Ebionite (Nazarene), još neke sekte te Unitarnu crkvu u Aziji i Africi i na koncu na Jehovine svjedoke. Nije li se i Jovan baš na ove pozivao? Je.
Da se mi ponovo razumijemo. Smije svatko, pa tako i Jovan, vjerovati što god hoće, ali pošteno je priznati da to nije bilo vjerovanje apostola, nego su tako vjerovale neke rane sekte - Ebioniti, Nazareni, Nestorijanske zajednice, Muslimani, Jehovini svjedoci.