Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Autoritet Boga ima samo Bog.

I niko drugi.

Dakle, šta je Isus?

Bog.

Nitko drugi do "Ja Sam Koji Jesam".

Ne neko "kao Bog", ne anđeo (jer čak i sotona u kušanju Isusa to pominje, da su anđeli Isusu podređeni)

Ujedno, ovim Mileritima tako "drag" Daniel doslovno u svojoj viziji kaže: "netko nalik sinu čovečijem" Dakle, nalik čoveku.

Koga je Ezekiel video?

6Ispod svoda nad njihovim glavama bijaše nešto kao kamen safir, poput prijestolja: na tom kao prijestolju, gore na njemu, kao neki čovjek. 27 Ez 1 26, 27

Ko je govorio Ezekielu? Ko mu se obraćao? Anđeo?

Pismo kaže:

Uto me duh podiže i ja za sobom čuh silnu tutnjavu. Slava se Jahvina podigla sa svojega mjesta. 13 Ez 3 12,13

A ispod kerubinskih krila ukaza se nešto kao ruka čovječja. Ez 10, 8

Šta Isus kaže dakle..zašto hoće da Ga ubiju? Nije uredu Njegove reči zanemariti, zar ne?

Ahm...

Kontekst, kontekst.. I jezik najšireg koneksta.

Isus im, zakonočuvarima govori ko je,

57Rekoše mu nato Židovi: »Ni pedeset ti još godina nije, a vidio si Abrahama?« 58Reče im Isus:
»Zaista, zaista, kažem vam:
prije negoli Abraham posta,
Ja jesam!«

59Nato pograbiše kamenje da bace na nj. No Isus se sakri te iziđe iz Hrama.

Ne "ja sam postao pre Abrahama", nego Ego Eimi, YHWH

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Šta Isus kaže dakle..zašto hoće da Ga ubiju? Nije uredu Njegove reči zanemariti, zar ne?

Eno ti Darth vrlo lijepo i zorno pokazao . Iv 8,58-59: Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!" Nato pograbiše kamenje da bace na nj. No Isus se sakri te iziđe iz Hrama.

Vidiš li? Svaki put kad bi im Isus dao do znanja da je Bog (Ja jesam), Židovi bi pograbili kamenje da ga kamenuju. I na koncu su ga objesili na križ jer je prema Židovima bogohulio - pravio se Bogom, izjednačavao se sa Bogom.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
I na koncu su ga objesili na križ jer je prema Židovima bogohulio - pravio se Bogom, izjednačavao se sa Bogom.

Ne samo to. U čitavom slučaju se mogu videti i neke od mnogo opasnijih stvari od pukog ubistva nevine osobe. Naime, nesigurni da li je Isus zaista mesija, nespremni da se suoče sa posledicama onoga što ubistvo nekoga ko je od Boga, odlučuju da je najbolje da to ubistvo počini neko drugi, neko ko ne pripada sinovima Israela. I upravo zato i idu ka tome da Isusa optuže za pobunu, da ga predaju Rimljanima, koji će nad njim izvršiti kaznu koju su židovi (ali i Egipćani) vršili isključivo nad izdajnicima*. (David je Saulove sinove razapeo na križeve).

No i tu su se Pisma ispunila, jer prorečeno je da Sin Čovečiji ima biti mučen, među zločince stavljen, i uzdignut na križ. Uzdignut poput Nebustana (Mojsijeve zmije).

Nikakve tu prevare kojom se "bog" pedofila, secikese, krvoloka, trgovca kamilama, i samoubice u pokušaju, muhameda hvališe.

Sve što je rečeno preko proroka, ispunjeno je.

No, ti to i veruješ. Problem su oni kojima ujed gnosticizma ne da mira, koji "tajne" traže i nova "učenja" iznalaze.

* šta je to Isus "izdao" pa da zaverenici, oni koji rekoše "bolje da jedan čovek pogine" odluče da nekoga ko je bio od njihove krvi predaju mrskim Rimljanima? (Neće predati one koji se za mesije izdavaše u pobuni koja je dovela do pada Jerusalema 79-e i krvoprolića, niti će predati Simeona Bar Kohbu). Šta je to po shvatanjima glavara svećeničkih, fariseja, i pismoznaca (tri skupine, ne jedna) Isus "izdao"?

Ono na šta su Mileriti toliko osetljivi.

"Mojsijev" zakon.

O tome da oni zaista nisu videli ko pred njima stoji, o tome da su oni očekivali i dalje očekuju materijalnog, ljudskog, političkog i vojnog "mesiju" (jer tako shvataju čitavu Toru) da i ne govorim.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Znam da ste seme Avramovo; ali gledate da me ubijete, jer moja beseda ne može u vas da stane. Ja govorim što videh od oca; a vi tako činiti što videste od oca svojega....A sad gledate da me ubijete, čoveka(uzgred....) koji vam istinu kazah, koju čuh od Boga; tako je Avram činio. Vi činite dela oca svojega"Jovan 8,37.38.40

Dakel, problem je moralne prirode a ne teološke. Isus samo svodi na najjednostavnije objašnjenje...problem je moralne prirode a da su im srca obraćena ne bi imali problem ni u teološkom shvatanju..teološko je dakle samo maska.

Ove reči Hristove su ključne a Slape ti ih preskačeš...Ovde Isus jasno ukazuje šta se krije iza njihovog tobožnjeg "revnovanja" za zakon.

Eno ti Darth vrlo lijepo i zorno pokazao . Iv 8,58-59: Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!" Nato pograbiše kamenje da bace na nj. No Isus se sakri te iziđe iz Hrama.

Isus je ovde pomenuo da je On pre Avrama..nikakave aluzije na Ja sam koji Jesam već kaže da je pre Avrama..imaj na umu da Hristos jednom i kaže da je Avram očekivao Njegov dan i da se obradovao..tako je Hristos zaista pre Avrama. Ali nikakve aluzije na Božanstvo...vidiš da sam Hristos za sebe kaže Čovek...ne Bogo-Čovek...

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ali nikakve aluzije na Božanstvo...vidiš da sam Hristos za sebe kaže Čovek...ne Bogo-Čovek...

Sin Čovečiji. Isti onaj koga je video Ezekiel, koga je video Daniel.

Po ovom tvom, a veruj mi tačno znam na šta se aludira, ispada da je Abraham (ne Avram, Abraham) očekivao Adama. Jer, sledeći logiku koju koristiš, Adam je zaista bio pre Abrahama.

Ponavljam još jednom, Isus nije rekao: "Pre nego li Abraham posta, ja postah", za šta nije bilo nikakvih potreba da ga razgnevljeni "poznavaoci zakona" kamenuju, jer taj isti zakon, nije određivao kamenovanje za nekog ko bulazni i priča koještarije.

Niti su oni hteli da Isusa kamenuju jer je Boga nazivao Ocem. Hebreji to čine oduvek. U čemu ti je primer i molitva - himna (Abinu Malkeinu).

Hteli su da ga kamenuju jer je za sebe otvoreno tvrdio da je YHWH, da je Bog.

Ujedno, i Abraham i Mojsije bi se zaista radovali da su videli Isusov dan, jer bi tada licem u lice gledali Onoga koga su samo čuli.

Uostalom, zašto li bi se dvojica proroka uopšte radovali susretu sa "Adamom"? Nema potrebe za radošću što se "ugleda" dan "Adamov"... Ali zato ima, ako su oba ova proroka želela da gledaju lice Boga.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Sin Čovečiji. Isti onaj koga je video Ezekiel, koga je video Daniel.

Po ovom tvom, a veruj mi tačno znam na šta se aludira, ispada da je Abraham (ne Avram, Abraham) očekivao Adama. Jer, sledeći logiku koju koristiš, Adam je zaista bio pre Abrahama.

Ponavljam još jednom, Isus nije rekao: "Pre nego li Abraham posta, ja postah", za šta nije bilo nikakvih potreba da ga razgnevljeni "poznavaoci zakona" kamenuju, jer taj isti zakon, nije određivao kamenovanje za nekog ko bulazni i priča koještarije.

Niti su oni hteli da Isusa kamenuju jer je Boga nazivao Ocem. Hebreji to čine oduvek. U čemu ti je primer i molitva - himna (Abinu Malkeinu).

Hteli su da ga kamenuju jer je za sebe otvoreno tvrdio da je YHWH, da je Bog.

Ujedno, i Abraham i Mojsije bi se zaista radovali da su videli Isusov dan, jer bi tada licem u lice gledali Onoga koga su samo čuli.

Slušaj Isusa u stihu 38...jasan je u potpunosti...kaže ČOVEKA(za sebe) koji vam istinu kažem.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Dakel, problem je moralne prirode a ne teološke.

Dakle, problem je dvostruk. Isus Židovima (koje naziva okrečenim grobovima) jasno daje do znanja na kakve su niske moralne grane spali. I drugo, u nekoliko navrata Židovi traže da ga pogube jer se pravi Bogom, i na kraju ga optužuju i razapinju zbog toga.

Ove reči Hristove su ključne a Slape ti ih preskačeš...Ovde Isus jasno ukazuje šta se krije iza njihovog tobožnjeg "revnovanja" za zakon.

Ja ništa ne preskačem, evo navedoh oboje. A preskačeš ti, preskačeš rečenice u kojima posve jasno piše da su Židovi "gledali kako da ga ubiju jer se pravio Bogom". Ako mi dokažeš da je ove rečenice u Bibliju dodala Katolička crkva kako bi poduprijela svoje dogme, ja ću ti se ispričati i prikloniti ovim tvojim tvrdnjama. :)

Isus je ovde pomenuo da je On pre Avrama.. nikakave aluzije na Ja sam koji Jesam već kaže da je pre Avrama..imaj na umu da Hristos jednom i kaže da je Avram očekivao Njegov dan i da se obradovao..tako je Hristos zaista pre Avrama. Ali nikakve aluzije na Božanstvo...vidiš da sam Hristos za sebe kaže Čovek...ne Bogo-Čovek...

Sad si ovdje "pokopao" samog sebe. Pratimo tvoje konstatacije i tvrdnje i notorne činjenice:

1. Isus je prije Abrahama - tvoja konstatacija

2. Isus je samo čovjek - tvoja tvrdnja

3. Isusa je rodila Marija prije 2.000 godina - činjenica
------------------------------------------------
Pitanje: Kako Isus koji je rođen prije 2.000 godina, ako je samo čovjek, može biti prije Abrahama??? Nikako.

Isus može biti prije Abrahama samo i jedino ako je pravi Bog. ;)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kontekst, kontekst, a ne vađenje stihova iz konteksta.

Jasan kontekst. On da je Bogočovek zar bi to propustio reći? Isus jasno govori ko je tj. iz koje pozicije im govori...govori im kao čovek. Nekoliko reči kasnije ukazuje na Boga..od koga je čuo sve ovo...da je Bog u prirodi da li bi trebao Bog da od Njega čuje? Ne..naravano.

Dakle, problem je dvostruk. Isus Židovima (koje naziva okrečenim grobovima) jasno daje do znanja na kakve su niske moralne grane spali.

Isus upravo to i navodi kao razlog zašto žele da Ga ubiju. On ne navodi kao razlog pogrešnu teološku koncepciju...kao da nisu razumeli da je On zaista Bog. On upravo i kaže za sebe da je čovek. On navodi da je njihov problem što ne čine dela Avramova, stih 39, 40. Dela koja je Avram činio a nazivaju se Avramovim potomcima....Isus ovo stavlja u centar problema. Dakle, ne teologija već moralni aspekt.

I drugo, u nekoliko navrata Židovi traže da ga pogube jer se pravi Bogom,

Tačno je to. I za to se gneve. Ali kontekst toga je u autoritetu kojim čini sve. Oni ga nigde ne optužuju za Božasnku prirodu tj. da za sebe govori da ima Božasnku prirodu ili da je Bog već zbog autoriteta tj. vlasti kojim to čini jer i oni znaju da On ne govori o Božanskoj prirodi svojoj.

i na kraju ga optužuju i razapinju zbog toga.

Znaš zbog čega su a razapeli? Dobro znaš...ne zbog proglašenja za Boga već optužnicom da je car Izraela.

Ja ništa ne preskačem, evo navedoh oboje. A preskačeš ti, preskačeš rečenice u kojima posve jasno piše da su Židovi "gledali kako da ga ubiju jer se pravio Bogom".

Kao što navedoh gore.."praviti se Bogom" narod nije podrazumevao prirodu Boga već autoritet.

Evo jedan primer. Kada je Isus uzetom oprostio grehe..šta su rekli teolozi? A pa kako On oprašta kada to može samo Bog? Ok. Isus sada ne govori o svojoj Božasnkoj prirodi već šta kaže?

"Ali da znate da vlast ima sin čovečiji na zemlji opraštati grehe", Matej 9,6.

Čime Isus pravda ovaj autoritet? Da li Božasnkom prirodom? Ne, upravo jer kaže "sin Čovečiji"..dakle čovek..čovekova priroda je u njemu i ne poziva se na Božansku. On govori o autoritetu ili vlasti..od koga? Od Boga jasno je.

A šta su slušaoci zaključili upravo nakon Hristovih reči? Šta su zaključili koja je priroda u Hristu a čini ovo?

"A ljudi videći čuđaše se, i hvaljahu Boga, koji je dao vlast takvu ljudima", Matej 9,8

Dakle, vlast je od Boga a u Isusu su gledali čoveka.

Jasno je da se radi o Božanskom autoritetu u Hristovoj ljudskoj prirodi.

Sad si ovdje "pokopao" samog sebe. Pratimo tvoje konstatacije i tvrdnje i notorne činjenice:

1. Isus je prije Abrahama - tvoja konstatacija

2. Isus je samo čovjek - tvoja tvrdnja

3. Isusa je rodila Marija prije 2.000 godina - činjenica
------------------------------------------------
Pitanje: Kako Isus koji je rođen prije 2.000 godina, ako je samo čovjek, može biti prije Abrahama??? Nikako.

Isus može biti prije Abrahama samo i jedino ako je pravi Bog.

Govori se o naveštenju Hrista koje je bilo pre Avramovog rođenja. Zato Hristos kaže.".ja sam pre Avramovog rođenja"..On je seme obećanja koje je došlo i ispunilo se a dato obećanje Adamu još...zato je pre Avrama.

Poslednja izmena:
Natrag