Navedoh kako Jovan nije kršćanin i kako njegovo vjerovanje ne proizlazi iz kršćanstva, nego iz "
židovsko-muhamedanskog" sinkretizma, pa evo da ovu svoju tvrdnju i argumentima potvrdim.
Na jednom drugom forumu (tko hoće tražiti lako će ga naći) Jovan je otvorio temu pod naslovom "
Muhamed i Biblija", pa evo nekoliko interesantnih detalja iz diskusije koja se povela:
Jovan Prezviter: Pokrećem novu temu jako zanimljivu o odnosu Muhameda i Biblije. Naime, u Kuranu mnogi tekstovi govore afirmativno o Bibliji, Isusu, hrišćanstvu. ... evo ja ću ovde navoditi tekstove iz Kurana koji govore o Bibliiji. Jako je zanimljivo ono što proizilazi iz tih tekstova. Ali evo za početak par citata.
"Mi smo Musau(Mosjiju) knjigu dali(Torah), nakon što smo drevne narode uništili, da bude svetlo ljudima i uputstvo i milost-da bi sebi došli", Pauk, 27
Zapazimo ovaj ajet. Dakle, Torah je "svetlost" ljudima.
Ko se ne bi sa ovim složio?
Kuran potrvrđuje validnost Biblije i njenog teksta. Jasno je da svaki Musliman je u obavezi, prema rečima Kurana, da poštuje sve reči iz Torah jer su svetlost i uputstvo ljudima. Možda neki miuslimani ne veruju tako ali sam Kuran to upućuje i potvrđuje.
"A mi smo mu(Avramu) Isaka i Jakuba poklonili i potomcima njegovim verovesništvo i knjigu dali, a njemu na ovom svetu lep spomen sačuvali, a na onome će, doista, jadan od dobrih biti", Pauk, 27
Takođe još jedna potvrda Tevrata(Torah) da je to knjiga od Boga(Allaha).
Forumaš xy: Muhamed ima samo jednu vezu sa Biblijom.
Matej 7:15
“Čuvajte se od lažnih proroka, koji dolaze vama u odijelu ovčijem, a unutra su vuci grabljivi.”
Kuran i Muhamed su djelo Sotone.
Sam Muhamed je bio opsjednut demonima, kako piše u Kuranu.
Jovan Prezviter: Znaš šta...nije nam pametno ovako izvrtati reči Kurana ako želimo neki kakav takav dijalog sa muslimanima.
...
Dakle, to svakako važi i za Tevrat i Indžil da su očuvani u potpunosti onako kako imamo danas...i ima mnogo tekstova u Kuranu koji afirmativno govore o Biblijia tj. Torah i Evanđelju...tako da ovde možemo bez problema sa muslimanima razgvorati na temelju Biblije a potvrđeno Kuranom.
Forumaš xy: Nisu problem Muslimani, koji o ovim stvarima ni ne znaju. Problem je Muhamed i Alah.
Dakle knjige su sa arapskog prevedene na sve svetske jezike, ljudi imaju uvid u to. Do prije 100 godina je Islam bio misterija, ali stvari sada izlaze na vidjelo.
Jovan Prezviter: Ovo što si naveo za
kontradiktornosi u Kuranu su plitak potok jer ti muslimani mogu navesti u Bibliji takvih "kontradikcija" koliko hoćeš. To nije put dijaloga sa njima i ako tako kreneš pokazuješ zapravo da ne poznaješ više slabost nego snagu jer kritiku baziraš na "kontradiktornostima" koje proističu iz višestruke kompleksnosti semitskog jezika koji može imati nekoliko konteksta.
...jesi li učestvovao na Islam Bosna forumu recimo ili nekom sličnom? Veruj mi da bi u čašu vode stali ovi argumenti.
Forumaš xy: Sto se tice debate sa muslimanima, ja nisam za to potkovan jos, niti ja pokusavam da vodim debate sa njima, niti me interesuje sta oni misle. Mene interesuje da ovo prenesem hriscanima da znaju sa kakvom religijom imaju posla.
A ako te interesuje da li na ovaj nacin muslimani napustaju islam, da. I to u hiljadama. I to im radi arapin sa bliskog istoka, kojem je arapski maternji jezik, koji Kuran cita na arapskom, Tefsire i Hadise cita na arapskom. Koji na Skajupu vodi debate sa muslimanima i uzivo ih u lajv streamu preobraca na hriscanstvo. Ako koga interesuje neka pogleda koji klip:
Forumaš uv(obraća se Jovanu)
: Sto ti b branis muslimane i islam ,jesi li ti njihov?
Jovan Prezviter: Branim ja nešto mnogo važnije. Zapravo branim NAČIN na koji se treba voditi dijalog sa muslimanima. Branim ISPRAVAN STAV koji vodi ka pravom dijalogu. Tako da iskreno nismo se razumeli..ja ne treba da branim muslimane, voleo bi iskreno najiskrenije..pozivam vrlo rado da dođu dobri poznavaoci islama na forum i da se sami uverimo koliko im moja pomoć nije potrebna.
Tema koju sam pokrenuo ima još
jednu bitnu konotaciju...da li si možda razmišljao u kontekstu
potvrde Bibilje iz Kurana?
Forumaš xy: Kako moze Kuran da potvrdi Bibliju kada Kuran kaze da je Marijin (Isusove majke) otac Imran, koji je Mojsijev otac?
Jovan Prezviter: Veoma potvrđuje..to i jeste poenta mog pisanja..zapravo je suština da shvatimo način razmišljanja muslimana i pre svega Kuran pa samim tim i uvideti koji je najbolji put da se dopre do iskrenih srca.
Ah..što se ovoga tiče isti primer kao i u Bibliji..kada se navodi da je recimo neko "sin Avramov" a nije mu direktni potomak...isto..želi se istaći čiji je sin "po duhu" a ne po rođenju fizičkom. To se želi reći..da je Marija kći Imrama-Arona..potomak Aronov.
Forumaš xy: Amranova cerka po duhu, kazes? A je li onda i Aronova sestra po duhu? Posto, kao sto sam rekao, ne samo da Kuran kaze da je Marija Amranova cerka, vec je i Aronova sestra, to si valjda procitao? U lazi su kratke noge, dzabe pokusavaju da ispravljaju greske.
Jovan Prezviter: Ne, isto to.Ne razumeš taj zamenski sistem...ne govori se o "rođenju" u pravom smislu reči(to je semitski oblik izražavanja) već "po duhu"..ona može biti "i ćerka" i "sestra" po duhu.....u smislu srodna u duhovnom smislu...to je taj semitski oblik izraza kažem a toga imaš u Bibliji..ti kada bi raspravljao sa muslimanima ne bi mogao odbraniti ista i slična mesta u Bibliji jer ne poznaješ ovo.
Forumaš xy: Druze oprosti sto moram da ti kazem, ali fabrikujes cinjenice. Sada cu ti pokazati porodicno stablo Amramovo prema Bibliji.
Dakle Amram, Mojsijev otac je imao troje djece, Arona, Mojsija I Mariju.
Muhamed idiot, koji je Kuran pisao po nekom svom nahodjenju i po pricama koje je nacuo, tvrdi da je ova Marija, koja je stvarno bila Mojsijeva i Aronova sestra, a Amramova cerka, da je to Marija koja je Isusova majka. Kapiras li sad o cemu ti pricam?
Jovan Prezviter:
Osnovna poruka Kurana nije da je Biblija pogrešna..već da hrišćani ne žive po učenju Pisma. Zato ja ne bih kritikovao knjigu koja nije neprijatelj Bibliji.
Forumaš zz: ali kako ne kritikuje ,,kad kaže da Isus nije Bog, a Novi Zavet kaže da jeste Bog ,,tačnije Bogočovek? zato je meni Kuran kontradiktoran ,,kaže jedno,a posle par strana kaže sasvim suprotno od toga,, nama da verujemo i sudimo po Knjizi , a onda kasnije da Isus nije razapet nego je Alah napravio trik da nas zavara,,,,totalna nebuloza po meni,,,a da ne pričam kako Muhamed naziva Mariju Isusovu majku,,,,sestro Arona,ćerko Amrona,,,a oni živeli 1000 godina pre Marije
Jovan Prezviter: Može se i ovo razumeti ali i iskoristiti za svedočenje ... jer Isus svakako na zemlji
nije bio u Božijem obliku već obliku čoveka ... ukazati da na to se misli. Ali ne da se raspravlja o nebeskom ustrojstvu gde je jasno ko je Isus.
Forumaš xy: Ovo je
jeres. Pazi sta pricas druze.
Isus na Zemlji je bio i potpuno covjek i potpuno Bog.
Ima masu stvari koje mi nisi odgovorio, a samo otvaras nove teme. Malo se vrati u rikverc pa odgovori na stvari koje nisi odgovorio.
I ne fabrikuj, nisam samo Hadise iznosio, vec u zadnja 4-5 posta samo sam ti Kuran citirao.
Nego da ti kazem nesto, sta ja mislim o tebi.
Ja mislim da si ti citao malo stihove iz Kurana,
i ispio si casu.
Kuran te omamljuje i dovodi u iskusenje. Jer ga je pisao Sotona licno.
Mislim da ti u sebi vodis borbu, nisi presao na islam, ali ides ka tome. A to je zato sto citas Kuran a prethodno ne poznajes dovoljno svoju vjeru, niti ti je vjera bila cvrsta.
Kuran i Islam mogu proucavati samo Hriscani koji su snazni u vjeri i koji mogu odoleti iskusenju.
Kao isterivanje demona, to mogu raditi samo besprekorni vjernici, jaki duhom, nepokolebivi.
Mene je strah da ces ti zagristi udicu i skrenuti sa puta, i izgubiti dusu.
Neka ti Gospod Isus Hrist, Izbavitelj nas i Iskupitelj, Bog medju nama, Sin Boziji, Mesija, Logos, ucvrsti vjeru silom Duha Svetoga i neka te blagoslovi, da ne skrenes sa Hristovog puta.