Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
" Jer moje misli nisu vaše misli i puti moji nisu vaši puti, govori Gospodin. Visoko je iznad zemlje nebo: tako su visoko puti moji iznad vaših putova, i misli moje iznad vaših misli." Iz 55, 6-9

Tako da nema govora o nekakvoj funkciji, niti o nekakvom procesu.

Bog nije usukani sudija koji sledi ljudska pravila ponašanja, funkcije i procese.

Hmm. a anđeli mogu? Dakle po tvom (nije tvoje, ti si to samo preuzeo) tumačenju anđeli nisu stvoreni... Ni sotona nije stvoren....

"Izuzetna" teologija, veoma "izuzetna".....

Ne, ne mogu ni anđeli...niko ne može opstati u prisustvu Božijem u prisustvu Njegove Božanske prirode. Dakle ni jedno stvorenje ne može.

Proces stvaranja svega jeste povezan sa "beše Reč". Nije On Reč zato što je bukvalno neka reč već je Reč u tom procesu..u tom "početku" svega...možemo Ga nazvati i uzrokom svega jer jeste uzrok i pokretač svega. Ali je pogrešno Njegovo Božanstvo povezivati sa izrazom Reč kao da je u tom izrazu Ono svedeno. Izraz Reč se pojavljuje zbog opisa stvaranja u Jovanu 1,1-3

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ne, ne mogu ni anđeli...niko ne može opstati u prisustvu Božijem u prisustvu Njegove Božanske prirode.

Jednoga dana dođu sinovi Božji (anđeli) da stanu pred Jahvu, a među njima pristupi i Satan. Jb 1 -7

Bog se diže u zajednici Božjoj, drži sud usred bogova: Ps 82

Kako li se to anđeli nađoše u prisustvu Božijem, ako ne mogu opstati u Njegovom prisustvu? Kojom se to drugom prirodom Bog pojavio pred anđelima?

Bog opisan u Svetom Pismu nije alah koji sedi usamljen, nedostupan (dok istovremeno ispunjava karnalne požude svog "proroka") na nekakvom devetom nebu.

Teško je zaista se oteti utisku da je Slap u pravu i da te je neko u toj meri zaveo da u želji da se približiš klanjaocima crnog kamena, muhamedancima, počinješ i njihove blasfemije da primenjuješ na Boga.

Ponoviću. Sveto se Pismo ne tumači sotoninim kuranom niti kabalom.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jednoga dana dođu sinovi Božji (anđeli) da stanu pred Jahvu, a među njima pristupi i Satan. Jb 1 -7

Bog se diže u zajednici Božjoj, drži sud usred bogova: Ps 82

Kada uzme obličje stvorenja(anđela), ovde. Drugačije stvorenja ne bi mogla opstati. To je Isus u obličju stvorenih koji jedino tako mogu podneti susret.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
" Jer moje misli nisu vaše misli i puti moji nisu vaši puti, govori Gospodin. Visoko je iznad zemlje nebo: tako su visoko puti moji iznad vaših putova, i misli moje iznad vaših misli." Iz 55, 6-9

Tako da nema govora o nekakvoj funkciji, niti o nekakvom procesu.

Hmm. a anđeli mogu? Dakle po tvom (nije tvoje, ti si to samo preuzeo) tumačenju anđeli nisu stvoreni... Ni sotona nije stvoren....

"Izuzetna" teologija, veoma "izuzetna".....

Hvala Bogu, ja sam na koncu, nakon svih ovih godina na ovom i sličnim forumima, razumio i shvatio što je važno kada su u pitanju ovakve diskusije u kojima se "lome koplja" oko toga "što je istina", "tko je u pravu"?

Istina je Krist, u to nema dvojbe
(Iv 14,6: Ja sam Put i Istina i Život). Dalje, tu Istinu posreduje i u nju upućuje Duh Sveti kojeg je Bog na Pedesetnicu poslao na apostole i novorođenu Crkvu, što je također nedvojbeno (Dj 2). I zato će sveti Pavao ustvrditi i poučiti ono što je najvažnije znati da bismo bili na strani Istine:

1. Kol 1,18: On je Glava Tijela, Crkve; on je Početak, Prvorođenac od mrtvih, da u svemu bude Prvak.

2. 1 Tim 3,15: da znaš kako se treba vladati u kući Božjoj, koja je Crkva Boga živoga, stup i uporište istine.

A sveti Matej nam je ostavio zabilježene Isusove riječi koje su također vrhovni kriterij Istine. A glase:

3. Mt 18,17: Ako ni njih ne posluša, reci Crkvi. Ako pak ni Crkve ne posluša, neka ti bude kao poganin i carinik.

Kako, dakle, stvari stoje po ovom pitanju. Vrlo jednostavno. Čovjeku svaki put u ovakvim prilikama ostaje izbor: vjerovanje Crkve ili "vlastita pamet". Ja dvojbe nemam, između "vlastite pameti" i onoga što vjeruje Crkva uvijek ću izabrati ovo drugo.

Neki pak neće ovako postupiti, dapače, postupit će baš suprotno onome što sugeriraju Isus i sveti Pavao. Evo ovdje kao primjer Jovana. On ovdje nikoga ne uvjerava da je njegovo vjerovanje sukladno vjerovanju Crkve. Dapače, on sam priznaje da je njegovo vjerovanje protivno vjerovanju Crkve, i da je do tog vjerovanja došao prije nekoliko mjeseci na temelju "vlastite pameti". Čini se grubim činom, ali sam Isus nam sugerira - "nakon što takve upozorite, ako vas ne poslušaju, neka vam budu kao poganin i carinik".

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ko te je doveo do tog zaključka? Ko? Sveto Pismo zasigurno nije.
Sveto Pismo jer ono kaže da Boga niko nikada nije video. Ako je tako šta onda zaključujemo? Kako Bog može komunicirati sa svojim stvorenjima? Jedino kada uzme obličje..jedno osnovno pravilo ako se ispoštuje sa razumevanjem dovodi do zaključka.
Dakle, jeste Sveto Pismo.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
jasno je da u Isusu nisu videli Božanstvo niti je Isus došao u takvom obličju.
A Toma ga prepoznao govoreci "GOSPOD MOJ I BOG MOJ!" kad mu je opipao rane-tj. telo, ti ces za ovo koristiti argumentaciju Jehovinih Svedoka, da je on Isusu rekao "Gospod" a pomenuo Oca govoreci da je on Bog koji ga je vaskrsao! Tako tumacis formulaciju te recenice, uzeo si od Svedoka. Totalno blasfemicna argumentacija, jer znamo kako Jovan za Hrista tvrdi jos na pocetku svog evandjelja da je on Bog koji "postade telo"!

Isto, kad je Petra zapitao "ko sam ja" on mu odgovara "TI SI HRISTOS SIN BOGA ZIVOGA" i ovaj ga blagosilja sto je to prepoznao, nemoj molim te pricati kako nisu u Hristu "prepoznali Boga" jer jesu, svi apostoli su to prepoznali, zato Jovan na pocetku svog evandjelja pise za Hrista da je BOG!

jasno je da u Isusu nisu videli Božanstvo niti je Isus došao u takvom obličju.

Ne moze on doci u doslovnom oblicju jer ljudi bi pomrli gledajuci slavu njegovu, zato je ona bila sakrivena u telu. On je dosao u materijalnom oblicju koje je oslikavalo njegovu pravu prirodu po obliku i po tome izgledu, tako da svako moze prepoznati da je on BOG! Zato on i govori "JA SAM", jer je to on licno!

Rekao sam, ako je Isus bio obican covek u obicnom telu i nije imao dve prirode - Bozansku i ljudsku, onda je BOG PRESTAO BITI BOGOM I POSTAO JE OBICAN COVEK - SMRTNIK! A tada bi kao obican smrtnik mogao i umreti, a znamo da BOG NE UMIRE!

Sta je smetalo sotoni da ubije Boga dok je ovaj bio nemocan u telu, posto se odrekao svoje Bozanske prirode? Ali nije ga mogao ubiti! Pavle kaze da "nije bilo moguce da ga smrt zadrzi"!

To je dovoljan dokaz o "dve prirode"!

I ako nije doslovno umro, onda je imao dve prirode, a ako jeste doslovno umro, tada on nije BOG jer Bozanstvo ne mozes ubiti!!!

Kako se može videti iz Pisma Hristos je došao u telu kao običan čovek. Ne kao Bog ni kao Bogočovek premda je Njegova prava priroda Bog.

Ti ne razumes ocigledno!

Opet te pitam - "kako Bog moze prestati biti Bogom" a da to nema katastrofalne posledice po zivi svet???

Ako nije prestao biti Bogom, morao je onda imati "dve prirode" u sebi, jedna je ljudska, druga Bozanska koja istovremeno obitava u ljudskom telu i ispunjavala ga, kao sto Pavle kaze - "Bog bese U HRISTU i svet pomiri sa sobom"!

Te dve prirode su morale biti izmesane zajedno, jer Hristos ne bi bio to sto jeste da je prestao biti Bogom u bilo kom trenutku!

Da je tako bilo, ne bi znao ni ko je ni odakle dolazi, ni nista!

Hristos je uzeo ljudsko telo, isto kao sto kralj uzima prosjacko odelo, ali ne prestaje biti kralj zato sto se drugacije obukao! I ne odrice se svog porekla i genetike, jer ne menja svoju krv, i ako strada, opet je stradao kao kralj, a ne kao prosjak! Samo tebi izgleda da je stradao prosjak, jer se drugacije obukao!

To mozes videti po tome sto je Hristos dobro znao ko je i odakle dolazi, jos kao decak. Da kojim slucajem to nije znao, i da su mu roditelji pricali, a on naucio (a nisu mu govorili), onda bi bio obican covek, i ne bi imao Bozansku prirodu i narav!

A to je ono o cemu govorimo!

Ja ne znam sta se sa tobom desilo?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Čovjekova priroda je prožetost duha, duše i tijela, kako kaže sveti apostol Pavao, što znači da čovjek ne može vidjeti "dvije trećine čovjekove prirode". :) Što je onda čudno da čovjek ne može vidjeti božansku prirodu

Upravo tako, on misli da mi ovde govorimo o "materijalnoj prirodi", a mi govorimo o "duhovnoj" jer Bog je DUH!

Problem sa njima je sto oni sve ovo sagledavaju materijalno, a ne shvataju da je Bog DUH vec ga zamisljaju u materijalnom oblicju!

Ne mozes ti videti Bozje oblicje, jer on nije oblik!

Hristovo ljudsko telo je svakako bilo materijalno na zemlji, ali spojeno sa Bozanskim Duhom cini "novu prirodu" koja nije ni ljudska ni covecja u potpunosti, i zato ga nazivamo BOGO-COVEKOM!

Covek je dakle, spoj "DUHA DUSE I TELA", a kad spojis DUSU BOZJU (biblija pominje Dusu Bozju) sa telom ljudskim, sta onda dobijes?

Naravno, dobijas - BOGO-COVEKA!

Od smrti Spasitelj jeste Bog

Znaci tebi Bog nije bio Bog dok je bio na zemlji, bas krasno!

Ok, pa zašto onda tvrdiš da je Isusova priroda Božaska kada se Bog ne može videti i kada Božasnka priroda

Nije Bozanska priroda "materijalna", zato je i ne mozes videti, jer nje je moguce videti nematerijalno, Bog nema fizicki oblik.

Isus se ne manifestuje u telu "oblikom" vec DUHOM! BOZJI DUH SE NASTANIO U HRISTOVOM TELU!

Tvoj problem je sto ne razumes da je covek spoj "DUHA, DUSE I TELA"!

i dalje tvrdiš da je Hristovo telo u sebi sadržavalo ovo?

Jovane, Hristovo telo je sadrzavalo DUSU BOZJU (pismo ti pominje i Dusu Bozju).A to ne tvrdimo mi vec Pavle kaze da - "BOG BESE U HRISTU (u telu) I SVET POMIRI SA SOBOM".

Buduci da je COVEK spoj "DUHA, DUSE I TELA", kada BOZJI DUH (ON SAM) obitava u telu, on postaje BOGO - COVEK!

Ne znam zasto pobijas nasu telogiju, kad ne razumes sustinu pravoslavne i katolicke misli, a bas zato sto je ne znas, zato i padas u jeres! Mi ne govorimo ovde o "materijalnoj prirodi" bukvalno i doslovno!

*Izvinjavam se zbog uzastopnog posta, slucajno sam..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Jovane, Hristovo telo je sadrzavalo DUSU BOZJU (pismo ti pominje i Dusu Bozju).A to ne tvrdimo mi vec Pavle kaze da - "BOG BESE U HRISTU (u telu) I SVET POMIRI SA SOBOM".

Problem je u tome što on ne veruje u postojanje duše. Njegova materijalistička "teologija" drži da je duša i krv i telo, raspadljiva i propadljiva, i kako onda da neko takav, tavim herezama naučen, poveruje da Pismo pominje DUŠU BOŽIJU? Ne želevši da odbaci klanjanje "Pismima", oni onda rade šta? Dušu Božiju tumače kao što tumače ljudsku dušu, te im onda Bog ima telo.

Upravo to i vodi ka onoj Laodikejinoj (tačnije Ellen Gould Harmon White stoji iza toga) budalaštini o tri bića koja su "Božanstvo"...

Ne znam zasto pobijas nasu telogiju, kad ne razumes sustinu pravoslavne i katolicke misli, a bas zato sto je ne znas, zato i padas u jeres! Mi ne govorimo ovde o "materijalnoj prirodi" bukvalno i doslovno!

Brate, nije on samo zato pao u jeres. On naime zbog jeresi materijalsitičkih američkih "teologa" i ne poznaje misli i teologiju Crkve (i Istoka i Zapada).

Upravo tako, on misli da mi ovde govorimo o "materijalnoj prirodi", a mi govorimo o "duhovnoj" jer Bog je DUH!

Problem sa njima je sto oni sve sagledavaju materijalno, a ne shvataju da je Bo DUH vec ga zamisljaju u materijalnom oblicju!

Ne mozes ti videti Bozje oblicje uopste, jer on nije oblik!

Khm, khm... ni sam neznaš koliko si u pravu. Uz sve to, bez Boga ne postoji ni materijalna priroda. Oduzmi joj svrhu koju joj je Bog dao, oduzmi Boga iz nje, i nastaje haos.

Što se tiče njihovog "shvatanja", ono zaista jeste materijalističko, i upravo to im ne dozvoljava da shvate šta je Bog.

Zaslepljeni protestantskom, a to zaista i jeste plod svih otpadnika skriptulatora, "forezničkom" teologijm, koja nije ništa drugo do materijalizam uvijen u "Bogobojažljivost", oni zaista veruju da je Bog materijalan. Naime, njima a to svedoči sve što propovedaju, na čemu zasnivaju svoja "verovanja" ne postoji ikakva stvarnost koju je nemoguće ljudskim čulima osetiti.

Dakle, i Bog im je materijalan. I upravo zato insistiraju na nekakvom "karakteru" Boga, zato i veruju da je Bog lično pisao Sveto Pismo.

Doslovno, za njih je biće = telo, te stoga Bog mora imati telo. I njihova predstava Boga je upravo takva.

Što se ni u čemu ne razlikuje od paganskog pogleda na "božanstva" koja su i jela i pila, i seksualno se zadovoljavala, jednom rečju bila identična materijalnim stvorenjima, u svemu sem u besmrtnosti (koja je kod onih bogova paganskih panteona koje poznajemo, Grčkih i Rimskih, bila uslovna) i moćima.

Isti takav pogled imaju i za Isusa, koji je kod protestanata uvek prikazivan kao nadljudsko stvorenje, savršeno lep, savršeno građen, u čemu su Raselovci ponajviše poznati, jer ga prikazuju kao Čak Norisa, dok im Katoličke i Pravoslavne prikaze Isusa predstavljaju sabalazan.

Naravno, to što sebi dozvoljavaju da "prikazuju" Isusa, samo pokazuje da Ga oni i ne smatraju Bogom, nego nekim ko je "kao Bog", jer istovremeno sa tim svojim "prikazama", oni napadaju Crkvu da krši Dekalog....

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Hristovo ljudsko telo je svakako bilo materijalno na zemlji, ali spojeno sa Bozanskim Duhom cini "novu prirodu" koja nije ni ljudska ni covecja u potpunosti, i zato ga nazivamo BOGO-COVEKOM!

Mire, Božja i ljudska priroda u osobi Isusa Krista nisu pomiješane i nisu neka nova priroda. Crkva vjeruje i ispovjeda kako su u jednoj osobi (Isusu Kristu) sjedinjene dvije naravi – ljudska i božanska. Pritom su te naravi nepomiješane, nepretvorene, neodvojene i neodjeljive. Zato Isusa nazivamo Bogočovjekom. Bogočovjek je, dakle, ne zbog toga što je "nešto između Boga i čovjeka", nego zbog toga što je i pravi Bog i pravi čovjek.

Znaci tebi Bog nije bio Bog dok je bio na zemlji, bas krasno!

Ne čudi se Jovanovoj herezi. Jovan nije kršćanin, a njegovi stavovi su rezultat njegovih žudnji i težnji sinkretiziranja židovstva i muhamedanstva.

Natrag